Ook deze wijnbouwer (die woont in een huis dat paalt aan Romanée Conti) wordt stilaan onbereikbaar voor de gewone liefhebber. Vorig jaar nog binnen geraakt dankzij collega sommelier en notoir Bourgognefreak Vincent, dit jaar is het zelfs voor hém moeilijk om een afspraak vast te krijgen..
Ach ja, hoe kan het ook, die mannen leunen aan bij de absolute top en kunnen op 24 uur hun volledige voorraad verkopen. Ik denk dat ze voor een constant dilemma staan - hoeveel tijd steek ik nog in de gewone wijnliefhebber, de passant? Loont dit nog de moeite? Is het een risico om alles aan een paar handelaars te verkopen en er vanaf te zijn - maar in een slechter jaar met flessen blijven zitten? Of misschien zijn zij zelf nog liefhebber genoeg om hun wijn nog te gunnen aan de gewone gepassioneerde wijnzot?
Enfin, we dronken
Régis Forey Vosne Romanée 2005
Heel donker kersenrood- Is dit wel een Bourgogne? Snel aflopende tranen.
De neus is stinkie winkie, koffiebonen en animle toetsen, peper en zwart fruit, kruidigheid (laurier), pruimen.
Heel krachtig in de mond, we gaan naar Cotes de Nuits, veel structuur, vlezig, power. Rustieke stijl.
90
Ik verkoos met voorsprong de 2009 die we enkele weken eerder dronken.
Gisteren geopend : Nuits St Georges 2008
Gracieus en zacht, subtiel.
Tweede dag komen de zuren iets meer naar voor. Maar wordt elk glas beter, fles zal deze avond leeg zijn vermoed ik.
Alweer een 90 wijn...
(04-06-2013 09:36 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren geopend : Nuits St Georges 2008
Gracieus en zacht, subtiel.
Tweede dag komen de zuren iets meer naar voor. Maar wordt elk glas beter, fles zal deze avond leeg zijn vermoed ik.
Alweer een 90 wijn...
Vallen de prijzen tegenwoordig nog mee ?
(04-06-2013 10:41 PM)doc schreef: [ -> ] (04-06-2013 09:36 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren geopend : Nuits St Georges 2008
Gracieus en zacht, subtiel.
Tweede dag komen de zuren iets meer naar voor. Maar wordt elk glas beter, fles zal deze avond leeg zijn vermoed ik.
Alweer een 90 wijn...
Vallen de prijzen tegenwoordig nog mee ?
Geen idee, enkele jaren terug ter plaatse rond de 20 betaald dacht ik, huidige prijzen op domein ken ik niet.
Bij de goal van Dries Mertens mocht er dinsdag nog een extra flesje open
Het werd deze Regis Forey Nuits St Georges 2012, net binnen.
Onze eerste geur en slok van een 2012, we waren benieuwd.
(19-06-2014 04:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bij de goal van Dries Mertens mocht er dinsdag nog een extra flesje open
Het werd deze Regis Forey Nuits St Georges 2012, net binnen.
Onze eerste geur en slok van een 2012, we waren benieuwd.
t Was niet slecht maar ook niet waaaw. Leek wat hol in het middenpalet.
We dronken slechts één glaasje. Had verwacht dat ie zo pas na het bottelen mss wel heel mooi zou zijn maar de wijn was duidelijk niet in balans.
Gisterenavond dan verder gedronken.
Rijpe kersen in de neus, verse aardbeienconfituur, muskaat, zeep, mineraal(ijzervijlsel). Mooie neus toch.
In de mond valt op dat er van niks te veel is. Niet extreem rijp, zachte zuren, milde tannine. Misschien daardoor ook weinig karakter. Wordt met de slok beter maar blijft toch een zekere holheid vertonen, een héle lichte onrijpheid ook. Oké, t blijft een Village, maar van Forey verwachten we top, zelfs in de lagere aop.
Voorlopig nog niet 100% overtuigd van 2012. Toch 88++
Forey Vosne Romanee 2006
Dag 1
Is dit een Bourgogne? Lijkt eerder een geoxideerde Chateauneuf... Scherpe houttoets ook... pff..
Dag 2
Ho, dit is veranderd. Nu wel Bourgondisch in de neus, tertiair ook, natte bladeren en rood ruit. Zet zeer zacht aan, mooi evenwicht, behoorlijk lang en perfect bij de eend.
In de afdronk echter komen nogal krachtige tannines opzetten.
2006, geen topjaar in Bourgogne.
88
(07-05-2017 12:01 AM)vinejo schreef: [ -> ]Forey Vosne Romanee 2006
Dag 1
Is dit een Bourgogne? Lijkt eerder een geoxideerde Chateauneuf... Scherpe houttoets ook... pff..
Dag 2
Ho, dit is veranderd. Nu wel Bourgondisch in de neus, tertiair ook, natte bladeren en rood ruit. Zet zeer zacht aan, mooi evenwicht, behoorlijk lang en perfect bij de eend.
In de afdronk echter komen nogal krachtige tannines opzetten.
2006, geen topjaar in Bourgogne.
88
Meegeproefd op dag 2 en toch een mooi neusje. Sterke cedertoets wel in de neus, naast de tertiaire elementen. In de mond kwam dit vrij gebald over door die tannines, waardoor ik zelfs eerst in Bordeaux zat. Het fruit was echter duidelijk rood fruit en ook de cedertoets dreven mij uiteindelijk naar Bourgogne. Het jaar speelt hier inderdaad wat parten. Ging echter perfect samen bij de eend en het lekkere rode bietensausje!
Nuits St Georges 2009
geen proefnotitie genomen maar ik herinner me een warme, licht kruidige wijn, niet typisch pinot noir, te weinig fraîcheur naar mijn klassieke smaak, maar dit kan zeker bekoren > score 88
dit bevestigt nogmaals dat - naar mijn smaak - 2009 geen topjaar is, want té gemakkelijk, te weinig fraîcheur en zuren
"dans une année solaire (2003, 2009), l'effet du terroir est effacé" is een lokale wijsheid die ik enkel kan beamen
de opbouw van de crus in de Bourgogne laat zich het best gelden in de klassiekere jaargangen (bvb. 2008, 2010,2014), in de warmere jaargangen heb je dan weer very much value for money bij de generieke/regionale bourgognes.
Regis Forey - Morey St Denis 2008
Frisser (munt) en leek iets minder geëvolueerd dan de vorige. Mooie elegante neus. In de mond die typische Forey-met-een-hoek-af. Op 't einde nog een bittertje. (Fre)
Forey: Munt, grafiet, rode bosvruchten, zoethout, bloedappelsien, fris. Begint heel sappig, rood fruit komt terug Een mooie film met een klein beetje ontgoochelend, droog, einde (jo)
(29-08-2017 05:43 PM)vinejo schreef: [ -> ]Regis Forey - Morey St Denis 2008
Frisser (munt) en leek iets minder geëvolueerd dan de vorige. Mooie elegante neus. In de mond die typische Forey-met-een-hoek-af. Op 't einde nog een bittertje. (Fre)
Forey: Munt, grafiet, rode bosvruchten, zoethout, bloedappelsien, fris. Begint heel sappig, rood fruit komt terug Een mooie film met een klein beetje ontgoochelend, droog, einde (jo)
Zeer aards nu. Grond in de neus. Iets meer tannines nog dan gisteren. Beetje vlak door het wegdeemsteren van t fruit. Het plezier is er wat van af.
(29-08-2017 10:16 PM)Fre schreef: [ -> ] (29-08-2017 05:43 PM)vinejo schreef: [ -> ]Regis Forey - Morey St Denis 2008
Frisser (munt) en leek iets minder geëvolueerd dan de vorige. Mooie elegante neus. In de mond die typische Forey-met-een-hoek-af. Op 't einde nog een bittertje. (Fre)
Forey: Munt, grafiet, rode bosvruchten, zoethout, bloedappelsien, fris. Begint heel sappig, rood fruit komt terug Een mooie film met een klein beetje ontgoochelend, droog, einde (jo)
Zeer aards nu. Grond in de neus. Iets meer tannines nog dan gisteren. Beetje vlak door het wegdeemsteren van t fruit. Het plezier is er wat van af.
Morey St Denis 2009
Nog niets van veroudering, wel fraicheur, grafiet, zeer elegant met mooie afdronk en fijne tannines. Niet uitzonderlijk maar drinkt lichtjes gekoeld wel lekker weg Had hier graag de 2010 eens naast geproefd. Is er een gelukkige bezitter in de zaal ?
Vosne Romanée 2006
de cedertoets in de neus is onmiskenbaar, maar in de mond nog volledig op zijn zwart fruit en kruiden, een villages die nu AF is. Het is trouwens fruit day today... De afdronk is niet bijster lang, maar wel mooi afgerond. Alle hoekjes uit het verleden zijn weg. Deze villages is nu perfect op dronk Deze fles heeft ook een extra betekenis want de allereerste bourgogne die ik ter plaatse kocht (19 euro, eind 2008), en het is een gevecht geweest van ups & downs. Volgens mij te wijten aan het millésime dat nogal wispelturig van aard is; 2006 is één van de zeldzamere millésimes die dezelfde print hebben in Bordeaux en Bourgogne; soms groot, vaak nogal middelmatig en soms nietig. Een villages die pas na 11 jaar tot volledige wasdom gekomen is... .
Nuits st Georges 2008
aromatisch heel subtiele verwevenheid van framboos en ceder, maar veel minder evolutie dan verwacht, ook het kleur is geëvolueerd maar er zit nog een jeugdige glans in.
In de mond een frisse aanzet, maar nadien heel mondvullend met opnieuw dezelfde aroma's en een mooie lengte en finesse; geen hoekjes meer te bespeuren. Voilà, weer eens het bewijs dat we met pinot noir meer geduld (mijn laatste fles) moeten hebben, zeker in millésimes met een hoge aciditeit, maar wat een beloning voor een villages: score 90+
(13-05-2018 09:35 PM)Vince schreef: [ -> ]Nuits st Georges 2008
aromatisch heel subtiele verwevenheid van framboos en ceder, maar veel minder evolutie dan verwacht, ook het kleur is geëvolueerd maar er zit nog een jeugdige glans in.
In de mond een frisse aanzet, maar nadien heel mondvullend met opnieuw dezelfde aroma's en een mooie lengte en finesse; geen hoekjes meer te bespeuren. Voilà, weer eens het bewijs dat we met pinot noir meer geduld (mijn laatste fles) moeten hebben, zeker in millésimes met een hoge aciditeit, maar wat een beloning voor een villages: score 90+
Goed nieuws, heb nog wat 2008 liggen, ondermeer Guyot en Chicotot.
(13-05-2018 10:24 PM)vinejo schreef: [ -> ] (13-05-2018 09:35 PM)Vince schreef: [ -> ]Nuits st Georges 2008
aromatisch heel subtiele verwevenheid van framboos en ceder, maar veel minder evolutie dan verwacht, ook het kleur is geëvolueerd maar er zit nog een jeugdige glans in.
In de mond een frisse aanzet, maar nadien heel mondvullend met opnieuw dezelfde aroma's en een mooie lengte en finesse; geen hoekjes meer te bespeuren. Voilà, weer eens het bewijs dat we met pinot noir meer geduld (mijn laatste fles) moeten hebben, zeker in millésimes met een hoge aciditeit, maar wat een beloning voor een villages: score 90+
Goed nieuws, heb nog wat 2008 liggen, ondermeer Guyot en Chicotot.
Bourgogne liefhebbers, een ras apart. Volgens de puristen zijn de mooiste recente jaren 2008 en 2013.
2008, dat is nog net Chicotot "oude stijl" dacht ik zo en hoe langer je daar af blijft.
Intussen nam mevrouw het roer over en m.i. is daar de laatste jaren een forse kwaliteitssprong gemaakt met beter verteerbare tannines.
De prijzen zijn nu echter wat minder verteerbaar.
wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen
interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen
==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)
Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
(16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen
==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)
Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?
(16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef: [ -> ] (16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen
==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)
Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?
In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.
(16-05-2018 11:40 AM)wvd schreef: [ -> ] (16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef: [ -> ] (16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen
==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)
Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?
In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.
Boudots is inderdaad een topperceel. Ligt ook tegen Malconsorts dacht k. Cras en Meurgers zijn me minder bekend, waarschijnlijk zelfs nog niet gedronken.
(16-05-2018 04:56 PM)Fre schreef: [ -> ] (16-05-2018 11:40 AM)wvd schreef: [ -> ] (16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef: [ -> ] (16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen
==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)
Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?
In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.
Boudots is inderdaad een topperceel. Ligt ook tegen Malconsorts dacht k. Cras en Meurgers zijn me minder bekend, waarschijnlijk zelfs nog niet gedronken.
Kwatongen beweren idd dat dit het beste deel van NSG is omdat het vlak naast Vosne ligt...
Cras vind je uiterst zelden, ik ken die enkel van bij Clavelier, maar ik krijg er geen ene fles van vast
Meurgers en ook andere aan de noordzijde vind je toch wel hier en daar.
Ook villages als Bas de Combe en Allots vind je wel apart gebotteld en de "gewone" NSG van M. Noëllat is een blend van Allots en Barrières en een mooi voorbeeld eigenlijk.
Het is dat zoeken naar overeenkomsten en verschillen dat Bourgogne voor mij ook zo'n spannende regio maakt. En "weten" ga je het toch nooit, dus de zoektocht is het doel.
(16-05-2018 06:42 PM)wvd schreef: [ -> ] (16-05-2018 04:56 PM)Fre schreef: [ -> ] (16-05-2018 11:40 AM)wvd schreef: [ -> ] (16-05-2018 11:00 AM)Fre schreef: [ -> ] (16-05-2018 10:05 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]wvd, als ik purist zou zijn dan mag je 2010 en 2014 ook aan het lijstje toevoegen
==> neenee, te gemakkelijk en niet genoeg zuren
(15-05-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]interessante bemerking mbt Chicotot, mijn eerste millésime ter plaatse gekocht was 2006 en ik had de indruk dat het toen al Pascale was die grotendeels de vinificatie op zich nam, laatste millésime ter plaatse gekocht was 2010 en nadien afgehaakt wegens prijsevolutie...
(jammer want ik vond het een bijzonder vriendelijke dame die heel wat te vertellen had, haar man daarentegen was onverstaanbaar)
Geen idee van de evolutie of wanneer die begon, maar in 2016 vertelde ze me dat zij nu alles besliste, zowel qua vinificatie als in de wijngaard. Er is trouwens conversie naar bio. Uiteraard zijn de prijzen gestegen tov 10 jaar terug, maar ik denk dat haar "Aux Allots" van nu een interessantere wijn is dan hun "Les Saint-Georges" van voorheen. Wij hebben erover gedacht om er mee te beginnen, maar dat is er net niet van gekomen. Hun aanbod is vrijwel geheel beperkt tot NSG en nu hebben we van elders een heel erg mooie NSG en NSG 1°cru Boudots, dus... Volgens de statistieken van BA zou "Les Boudots" zelfs de meest succesvolle NSG 1°cru zijn.
Wat versta je onder 'succesvol, Werner?
In dit geval gaat het over de gemiddelde scores bij hun degustaties. Uiteraard zegt dat niet alles en misschien werden er meer stalen Boudots ingestuurd door de "betere" wijnbouwers. Het kan ook liggen aan de stijl. Zoals je weet kan je grosso modo de wijngaarden binnen de AOP in 3 stijlen opdelen. De fijnere, romige en misschien meer toegankelijke vinden we aan de noordkant. Wellicht helpt dat in niet geringe mate bij degustaties van toch bijna altijd jonge wijnen. Maar toch, zelf ben ik toch ook meer gecharmeerd door de stijl van Boudots, Cras, Meurgers dan van de ook prijzenswaardige Cailles, Vaucrains, Saint-Georges.
Boudots is inderdaad een topperceel. Ligt ook tegen Malconsorts dacht k. Cras en Meurgers zijn me minder bekend, waarschijnlijk zelfs nog niet gedronken.
Kwatongen beweren idd dat dit het beste deel van NSG is omdat het vlak naast Vosne ligt...
Cras vind je uiterst zelden, ik ken die enkel van bij Clavelier, maar ik krijg er geen ene fles van vast Meurgers en ook andere aan de noordzijde vind je toch wel hier en daar.
Ook villages als Bas de Combe en Allots vind je wel apart gebotteld en de "gewone" NSG van M. Noëllat is een blend van Allots en Barrières en een mooi voorbeeld eigenlijk.
Het is dat zoeken naar overeenkomsten en verschillen dat Bourgogne voor mij ook zo'n spannende regio maakt. En "weten" ga je het toch nooit, dus de zoektocht is het doel.
Cras zou blijkbaar ook door Lamarche aangeboden worden. Spijtig genoeg niet binnen mijn 'range'.
Murgers of Aux Murgers inderdaad nog bij een aantal toppers zoals Méo-Camuzet, Confuron-Cotétidot, Hudelot-Noëllat en Bertagna.
Nuits st Georges, 1 cru les perrières, 2008
een wijnbouwer die het etiket krijgt (zie ook LPV) van nogal op extractie te werken, maar dan weet hij toch de millésimes uit te kiezen om dat niet te doen; dit was er eentje volop finesse à la figeac, ik heb niets genoteerd maar ik herinner me het lichtrood fruit en de florale aroma's (zeker geen geranium!), de prachtige zuurtjes, een ellenlange afdronk, en volop - een beetje perplex van de wijn en het verlies van duitsland tegen mexico - genieten...
score 93
(17-06-2018 08:39 PM)Vince schreef: [ -> ]Nuits st Georges, 1 cru les perrières, 2008
een wijnbouwer die het etiket krijgt (zie ook LPV) van nogal op extractie te werken, maar dan weet hij toch de millésimes uit te kiezen om dat niet te doen; dit was er eentje volop finesse à la figeac, ik heb niets genoteerd maar ik herinner me het lichtrood fruit en de florale aroma's (zeker geen geranium!), de prachtige zuurtjes, een ellenlange afdronk, en volop - een beetje perplex van de wijn en het verlies van duitsland tegen mexico - genieten...
score 93
Haha, hier ook genoten van de Mexicanen
Misschien heeft Forey gewoon minstens 10 jaar nodig..?
Ga deze week eens een gewone pinot noir 2014 openen, ben benieuwd.
Van de weeromstuit dan maar een Forey Pinot noir 2014 open getrokken.
Interessant om deze basis Bourgogne eens te vergelijken met wat een top Morgon brengt (de Desvignes Javernieres, zie andere topic).
Terwijl Imke Courtois haar charmante analyse verkondigt, ruik ik nieuwsgierig aan het glas. Aaaaah, wat kan Bourgogne heerlijk ruiken. Boschampignonnekes à gogo. Heerlijk putteke. Het mondgevoel is zacht, fijn, mooie focus. Perfect in balans.
Eerlijk? Na mijn hedonistische Bojobelevenissen is dit toch weer even een reality check. Hoe mooi de gamay ook is gemaakt, de klasse van pinot noir blijft ongenaakbaar.
Philippe Le Hardy had misschien tóch gelijk.
(Ondertussen deed Frank Raes me voor het eerst in 25 jaar schaterlachen. Toen een pikzwarte Panama-speler met geblondeerd kroeshaar in beeld kwam kwalificeerde Raes hem als "Blonde jonge God".
)
tja, ik kon dus niet wachten om dit ook (voor het eerst) te proeven
geen boschampignons, maar rood fruit met hopen, inderdaad heel evenwichtig, mooie zuurtjes, mondvullend, zalig wijntje
ongetwijfeld speelt hier de kunde van de wijnbouwer, maar generieke bourgogne in de côte de nuits getuigt van een ander terroir dan dat van eentje op een boogscheut van bijvoorbeeld Tonnerre…=> vandaar de nieuwe AOC "Bourgogne Côte d'Or" die vanaf millésime 2017 in het leven wordt geroepen.
Gisterenavond een gekoelde Vosne Romanee 2011 gedronken.
De wijn had een fijne neus, echter met een behoorlijk groene toets.
Gerten dacht hierdoor zelfs even aan cabernet franc.
In de mond vonden we die vegetaliteit echter niet terug, de wijn kwam van langs om meer open en was wellicht te snel op om zich op zijn best te kunnen tonen.
Een goede 2011, doch de kenmerken van het mindere oogstjaar waren wel aanwezig.
En als je dan ziet dat zo n gewone Villages in de handel minstens 40 euro moet kosten word je nog meer een Bojofan...
Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86
(24-08-2018 06:25 PM)vinejo schreef: [ -> ]Morey St Denis 2009
De neus is aangenaam en zelfs complex, in de mond valt de wijn echter behoorlijk tegen. Geen echt evenwicht, weinig middenstuk, warm (alcoholisch) naar het einde, onafgewerkte tannines...
Ik dronk al een aantal heel goede 2009 Bourgognes maar dit is er eentje die toch een beetje de mankementen van dit "topjaar" blootlegt.
86
Oeioeioei, dat is een kleine ramp!