26-03-2012, 01:10 PM
Line up der sterren:
Cèdre Blanc 2007
Mas d'Agalis Navis, Coteaux du Salagou 2006
Paul Achs Pinot Noir 2002
Clos des Ducs 2001 (93/100)
Bouscassé 2005
JM Stéphan Côte Rôtie 2004
Dom. Brana Irouléguy 2004
Isole e Olena Cepparello 2001 (93)
Reinhold Haart Riesling Spätlese 2009
Vorig weekend was het terug rendez-vous voor het
“Ardennenoffensief goes intiem”
Cèdre Blanc 2007:
Onmiddellijk na het schenken zeer aromatische wijn die na een tijdje zich wel terug wat sloot.
Rijpe gele perzik, stoofappels, witte bloesems, gedroogde banaan, oosterse specerijen. Niet onmiddellijk herkenbaar als Viognier maar we waren er het over eens dat het een zuiderse wijn moest zijn.
Ondanks wat warmte een wijn met heel wat finesse en spanning. Wat gebrande toetsen en caramel op het einde. 14.5% De wijn werd opgevoed in eiken vaten van 500 l waarvan de helft nieuw.
Mas d’Agalis Navis, Coteaux du Salagou 2006:
Wijntje uit de Hérault ongeveer 40 km buiten Montpellier. Domein van 6 ha van Lionel Maurel. 1/3 Grenache, 1/3 Syrah, 1/3 Carignan – 18 mdn op barriques. Bio.
Expressieve neus van rijpe rode kersjes, zwarte woudham, spek, salie. Stevige structuur door de prominente zuren, heel wat spankracht.
Paul Achs Pinot Noir 2002 (Burgenland)
Duidelijke kleurevolutie. Sous-bois, aards, vlezig, varenblaadje, rokerig, aalbesjes. Pinot Noir zonder twijfel. Maar uit Côte de Nuits ?..., ik gokte op Gevrey-Chambertin. Wijntje met toch wat body, maar was niet overtuigd want miste voor mij wat zuren om een Bourgogne te zijn…alhoewel, twijfel, twijfel ? Niet dus. Na een tijdje kwamen er ook aroma’s van gekookte groene asperges bij.
Marquis d’ Angerville, Clos des Ducs 2001, Volnay Premier Cru
Moeilijk blind te situeren aanvankelijk. Rode vruchtjes, witte peper, krijterige mineraliteit, ijzer, wat groene peperbolletjes. Tertiaire evoluerend. Indruk van lichtjes gecompoteerde vruchten. Een grootse Bourgogne. Zijdig, kracht en finesse in perfecte harmonie. Grand Cru niveau van deze monopole Premier Cru wijngaard (2.15 ha) waarvan reeds sprake in de 16e eeuw. We genoten er van tot het einde van de avond.
Château de Bouscassé 2005, Madiran
Bij Chateau de Bouscassé maakt Brumont een melange van Tannat, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Dit maakt de wijn vriendelijker en tevens sneller op dronk. Nochtans…
Zwart fruit, kruidig, zwarte peper, chocolatterig, nootmuskaat (duidelijk), houttoetsen maar de fruitaroma’s primeren. Bijtwijn met stevige tannines. ½ Tannat, ¼ CF, ¼ CS. Kan nog heel lang.
Côte-Rôtie, Jean Michel Stephan 2004
90% Syrah, 10% Viognier, Macération Semi-Carbonique (jawel), weinig hout.
Heel erg stinkie winkie, Venne herkent duidelijk “maïspulp”, treffend zelfs. Zwart fruit, witte peper, gerookt, wat groene paprika en opvallend zwarte olijven (dag 2). Mondje vol dens fruit, uitmuntende, krachtige wijn met mooi geslaagd evenwicht in het fruit, tannines en zuren. Alles hier superlatief aanwezig. Groots !
Domaine Etienne Brana, Irouléguy 2004
Venne plaatste hem naast de Bouscassé van daarstraks, dit bleek inderdaad een perfecte match. Beide Zuidwesters naast elkaar. We snoven, we spuwden, herkenden, debatteerden. Stof voor een halve avond. Dit omwille van de bedruiving (60% CF, 10% CS, 30% Tannat).
Deze wijn had aanvankelijk veel meer houttoetsen in de neus dan z’n vergelijk maar dit verdween na genoeg tijd. Stal, animaal. Bijtwijn, had iets hoekigs, beetje wrang zelfs. Dit kwam terug allemaal op z’n plooi na genoeg geduld. Meer op dronk dan de Bouscassé. Speciale appellatie vond Kris en hij gaf er prompt een nieuwe naam aan. Heeft veel tijd nodig en uren karaffage... we dronken met z’n allen nog maar een paar keer een wijntje uit deze appellatie.
Isole e Olena, Cepparello 2001
Rode besjes, witte peper, fijne houtimpressies, subtiel, beetje sous-bois. Verleidelijk, harmonieus. Zijdig versmolten mond met nog heel wat fijne zuurtjes op het eind. Finesse, spanning en kracht in perfect evenwicht. Enorme charmeur en perfect op dronk. ’s Morgens stond het flesje leeg achtergebleven op de tafel. Drink deze wijn nooit te jong !
Ondertussen kreeg ik een smsje van Mrs dat ze gestalkt werd door een mysterieus forumlid
Jammer trouwens dat beide laatsten er ook niet bij waren. Wink !
Reinhold Haart Riesling Spätlese 2009
We rondden af met een zeer aagename verrassing van Kris. Fluitfles verraadde al een beetje wat er ging komen. Mineraal, vuursteen, krijt en een aangename geste van pompelmoes die goesting deed krijgen. In de mond wat pareling. Beetje restsuiker. Sprankelend, vif en verfrissend. Kris reserveerde alvast een kamer in Hotel Panorama !
Bedankt @ Les Copains d’Abord …
of zoals George Brassens het zong
http://www.youtube.com/watch?v=rslShTbqNbo
"C'étaient pas des anges non plus
L'Évangile, ils l'avaient pas lu
Mais ils s'aimaient tout's voil's dehors
Tout's voil's dehors"
![[Afbeelding: Buvez%20du%20Vin.JPG]](http://www.yves-damecourt.com/blog/images/Buvez%20du%20Vin.JPG)
Cèdre Blanc 2007
Mas d'Agalis Navis, Coteaux du Salagou 2006
Paul Achs Pinot Noir 2002
Clos des Ducs 2001 (93/100)
Bouscassé 2005
JM Stéphan Côte Rôtie 2004
Dom. Brana Irouléguy 2004
Isole e Olena Cepparello 2001 (93)
Reinhold Haart Riesling Spätlese 2009
Vorig weekend was het terug rendez-vous voor het
“Ardennenoffensief goes intiem”
Cèdre Blanc 2007:
Onmiddellijk na het schenken zeer aromatische wijn die na een tijdje zich wel terug wat sloot.
Rijpe gele perzik, stoofappels, witte bloesems, gedroogde banaan, oosterse specerijen. Niet onmiddellijk herkenbaar als Viognier maar we waren er het over eens dat het een zuiderse wijn moest zijn.
Ondanks wat warmte een wijn met heel wat finesse en spanning. Wat gebrande toetsen en caramel op het einde. 14.5% De wijn werd opgevoed in eiken vaten van 500 l waarvan de helft nieuw.
Mas d’Agalis Navis, Coteaux du Salagou 2006:
Wijntje uit de Hérault ongeveer 40 km buiten Montpellier. Domein van 6 ha van Lionel Maurel. 1/3 Grenache, 1/3 Syrah, 1/3 Carignan – 18 mdn op barriques. Bio.
Expressieve neus van rijpe rode kersjes, zwarte woudham, spek, salie. Stevige structuur door de prominente zuren, heel wat spankracht.
Paul Achs Pinot Noir 2002 (Burgenland)
Duidelijke kleurevolutie. Sous-bois, aards, vlezig, varenblaadje, rokerig, aalbesjes. Pinot Noir zonder twijfel. Maar uit Côte de Nuits ?..., ik gokte op Gevrey-Chambertin. Wijntje met toch wat body, maar was niet overtuigd want miste voor mij wat zuren om een Bourgogne te zijn…alhoewel, twijfel, twijfel ? Niet dus. Na een tijdje kwamen er ook aroma’s van gekookte groene asperges bij.
Marquis d’ Angerville, Clos des Ducs 2001, Volnay Premier Cru
Moeilijk blind te situeren aanvankelijk. Rode vruchtjes, witte peper, krijterige mineraliteit, ijzer, wat groene peperbolletjes. Tertiaire evoluerend. Indruk van lichtjes gecompoteerde vruchten. Een grootse Bourgogne. Zijdig, kracht en finesse in perfecte harmonie. Grand Cru niveau van deze monopole Premier Cru wijngaard (2.15 ha) waarvan reeds sprake in de 16e eeuw. We genoten er van tot het einde van de avond.
Château de Bouscassé 2005, Madiran
Bij Chateau de Bouscassé maakt Brumont een melange van Tannat, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Dit maakt de wijn vriendelijker en tevens sneller op dronk. Nochtans…
Zwart fruit, kruidig, zwarte peper, chocolatterig, nootmuskaat (duidelijk), houttoetsen maar de fruitaroma’s primeren. Bijtwijn met stevige tannines. ½ Tannat, ¼ CF, ¼ CS. Kan nog heel lang.
Côte-Rôtie, Jean Michel Stephan 2004
90% Syrah, 10% Viognier, Macération Semi-Carbonique (jawel), weinig hout.
Heel erg stinkie winkie, Venne herkent duidelijk “maïspulp”, treffend zelfs. Zwart fruit, witte peper, gerookt, wat groene paprika en opvallend zwarte olijven (dag 2). Mondje vol dens fruit, uitmuntende, krachtige wijn met mooi geslaagd evenwicht in het fruit, tannines en zuren. Alles hier superlatief aanwezig. Groots !
Domaine Etienne Brana, Irouléguy 2004
Venne plaatste hem naast de Bouscassé van daarstraks, dit bleek inderdaad een perfecte match. Beide Zuidwesters naast elkaar. We snoven, we spuwden, herkenden, debatteerden. Stof voor een halve avond. Dit omwille van de bedruiving (60% CF, 10% CS, 30% Tannat).
Deze wijn had aanvankelijk veel meer houttoetsen in de neus dan z’n vergelijk maar dit verdween na genoeg tijd. Stal, animaal. Bijtwijn, had iets hoekigs, beetje wrang zelfs. Dit kwam terug allemaal op z’n plooi na genoeg geduld. Meer op dronk dan de Bouscassé. Speciale appellatie vond Kris en hij gaf er prompt een nieuwe naam aan. Heeft veel tijd nodig en uren karaffage... we dronken met z’n allen nog maar een paar keer een wijntje uit deze appellatie.
Isole e Olena, Cepparello 2001
Rode besjes, witte peper, fijne houtimpressies, subtiel, beetje sous-bois. Verleidelijk, harmonieus. Zijdig versmolten mond met nog heel wat fijne zuurtjes op het eind. Finesse, spanning en kracht in perfect evenwicht. Enorme charmeur en perfect op dronk. ’s Morgens stond het flesje leeg achtergebleven op de tafel. Drink deze wijn nooit te jong !
Ondertussen kreeg ik een smsje van Mrs dat ze gestalkt werd door een mysterieus forumlid

Jammer trouwens dat beide laatsten er ook niet bij waren. Wink !
Reinhold Haart Riesling Spätlese 2009
We rondden af met een zeer aagename verrassing van Kris. Fluitfles verraadde al een beetje wat er ging komen. Mineraal, vuursteen, krijt en een aangename geste van pompelmoes die goesting deed krijgen. In de mond wat pareling. Beetje restsuiker. Sprankelend, vif en verfrissend. Kris reserveerde alvast een kamer in Hotel Panorama !
Bedankt @ Les Copains d’Abord …
of zoals George Brassens het zong
http://www.youtube.com/watch?v=rslShTbqNbo
"C'étaient pas des anges non plus
L'Évangile, ils l'avaient pas lu
Mais ils s'aimaient tout's voil's dehors
Tout's voil's dehors"