wijnliefhebbers

Volledige versie: Alcohol en wijn
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ik heb een vraagje. Nu de wijnen uit bepaalde streken steeds hogere alcoholpercentages hebben, vroeg ik me af of Porto (16% alcohol, dacht ik) op een andere wijze wordt gemaakt? Fermenteert dat nog langer? En is er eigenlijk een verschil tussen 'gewone' wijn en porto op dat vlak?

Wijnen van 14% en meer, is dat te vergelijken met porto?

Huh
Dag Jean,
Porto is versterkte wijn, net zoals Vin doux naturel uit Frankrijk (Banyuls, Maury,..)
Dat wil zeggen dat op een bepaald moment tijdens de fermentatie (bijna) pure alcohol wordt toegevoegd om de gisting te stoppen. Dit heet mutage. Doordat de gisting stopt zijn niet alle suikers van de druiven omgezet in CO2 en alcohol en zal de wijn dus zoet zijn. Tegelijkertijd is het alcoholpercentage gestegen, men rekent dat uit om op zo n 19% te komen.

Elke 17 gram suiker die wordt omgezet zorgt voor 1 graad alcohol. Als men bvb druiven heeft die genoeg suikers bevatten om bij volledig uitgisten 13 C° alcohol te bekomen en men stopt de gisting door mutage aan bvb 8 C°, dan zal men 17 x 5 = 85 gram restsuiker in de versterkte wijn hebben. Men berekent wanneer men de alcohol moet toevoegen om enerzijds x aantal gram restsuiker over te houden en anderzijds het alcoholpercentage naar ongeveer 19 % te brengen
Vinejo, thank you voor uw antwoord!!
Koppelingen