Dit weekend (1/4) flesje Poggio Velente 2005 gekraakt tijdens het eten (Rundstagliata met rucola en truffelolie) en de Ronde.
95% Sangiovese, de rest Alicante voor extra kleur.
Kleur is robijnrood, met lichte evolutie in de rand. Smaak is rood fruit en zeer licht mineralig. Vreemd genoeg bij het begin nog lichte tintelingen van tannine in de mond. Morellino is steeds wat "ronder" qua structuur dan bv. Vino Nobile, drinkt wat vlotter en soepeler. Alles mooi in balans.
Zeer goed gedaan, maar vond de Torrione '05 toch tikje beter (grotere concentratie). Om nu te drinken. 89-90
Mooi Sangiovese-alternatief voor Chianti Classico of Vino Nobile, maar (bij Licata) wel steviger van prijs.
Vinogan(s)
PS Ik wil even duidelijk maken dat ik geen banden heb met Licata, maar het "probleem" is dat +-90% van mijn flessen wel van bij hen komt. Dus is de kans groot dat de besproken flessen uit hun assortiment komen (het moet maar niet zo in mijn smaak vallen
).
Geen probleem, Licata is hier genoegzaam bekend.
Je TN s zijn sowieso leuk geschreven en interessant!
Inderdaad interessant beschreven, belooft ....;-)
Heb mij twee flesje 2007 besteld bij Superiore ... was wel zinnes ze de eerste 2 jaar niet aan te raken. Als het lukt tenminste.
Dag Johan,
Ik heb ook de '07. Daar blijf ik inderdaad ook af tot minstens 2014 (zoals je zelf zegt, als het lukt tenminste).
Groeten,
Vinogan(s)
Gisteren nogmaals een flesje 2005 geopend (feestje).
Ik moet wel zeggen dat er wat variatie zat op deze fles:
- de kurk was al 3/4 nat
- kleur was robijnrood met duidelijk bruine rand (meer dan vorige fles)
- qua smaak zat hij ook geëvolueerder (tertiair, aarde, mos) en tannines waren volledig versmolten
Hij was dus zeker niet slecht, maar deze fles doet me twijfelen aan de houdbaarheid. Ben nu geneigd om te zeggen: tot eind 2013. Niet wachten en opdrinken (dat was met de vorige al zo, maar de speling wordt ingekort nu :rolleyes
Vanavond met de restjes van het feest trek ik nog een fles af om te confirmeren.
Vinogan(s)
Allez, de fles van gisteren was dan weer volledig in orde en in lijn met 1e post.
Ik ga er dan maar van uit dat de vorige fles een klein "ongelukje" was.
Hopelijk zitten er zo nog geen meer tussen, want als zoiets volgend jaar voorkomt, bestaat de kans dat ik de fles kan delen met kameraad gootsteen
Vinogan(s)
Gisteren nogmaals Poggio Valente 2005 in het glas.
Bevindingen gelijklopend met de post van 8/5/'12.
Vinogan(s)
De gewone Morellino di Scansano 2010 in het glas. Een evergreen ten huize 33S. Heb zo'n goede ervaringen met vorige jaargangen dat ze allemaal op zijn ... hoewel m'n laatste 2008 een paar maand terug op z'n best was. 2010 nu al goed drinkbaar, maar toch wat minder vulling en structuur dan z'n voorgangers heb ik de indruk. Toch een aanrader voor wie op zoek is naar lekkere sangiovese rond de 10 euro.
Gisteren weer PV 05 gedronken. Consistente proefervaring met vorige post. Zat wel een ietwat ruig, licht rasperig kantje aan (gedronken na de wat gepolijstere Perlato del Bosco 07 van Tua Rita), maar ik hou er wel van.
Vinogan(s)
Opnieuw de '05. Goed, maar in het begin redelijk wat hout, dat na een tijd wel gaat liggen. Mist wel wat een eigen 'identiteit/karakter'.
Vinogan(s)
(26-03-2013 10:52 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Opnieuw de '05. Goed, maar in het begin redelijk wat hout, dat na een tijd wel gaat liggen. Mist wel wat een eigen 'identiteit/karakter'.
Vinogan(s)
Zou je deze wijn nu nog kopen Vino? Of uiteindelijk toch wat ontgoocheld?
(26-03-2013 12:03 PM)vinejo schreef: [ -> ] (26-03-2013 10:52 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Opnieuw de '05. Goed, maar in het begin redelijk wat hout, dat na een tijd wel gaat liggen. Mist wel wat een eigen 'identiteit/karakter'.
Vinogan(s)
Zou je deze wijn nu nog kopen Vino? Of uiteindelijk toch wat ontgoocheld?
Wel, eerlijk gezegd, ik denk het niet. Ik had gedacht dat het effect van flesrijping groter zou geweest zijn en hij iets mooier/complexer voor de dag zou gekomen zijn.
Pas op, is lang geen slechte fles, maar moet het toch wel hebben van zijn kracht en niet van finesse (misschien verandert mijn smaak ook wel stilletjesaan, want ik was er enkele jaren geleden wild van).
Bovendien heb ik hier ook nog flessen 06 en 07 van liggen. Als die hetzelfde zijn en mijn smaak evolueert verder, hou ik wel mijn hart vast... (hoewel ik de 07 nog in oktober '12 proefde en toen gedacht heb dat het met nog 2 jaar flesrijping wel iets moois zou opleveren, maar dat dacht ik bij de 05 ook
).
Zaak is om hier een duidelijk zicht te krijgen op waar die wijnen naartoe gaan, zodat je kan inschatten wat je kan verwachten. Dat beeld begint zich nu pas na enkele jaren te vormen en komt niet overeen met wat ik initieel dacht, vandaar de wat gemengde gevoelens.
Vinogan(s)
Morellino di Scansano "Poggio Valente" Riserva DOC 2007
Ik kan eigenlijk niet zoveel toevoegen aan de commentaren van Vinogan(s).
Een diep donkere kleur, in de neus rijp fruit en een beetje mineraliteit. In de mond in eerste fase redelijk wat hout maar toch vooral een fruitbom. Een krachtpatser die nood heeft aan stevige kost. Nog jong en dus nog wel wat jaartjes voor de boeg maar of dit véél beter en vooral mooier en complexer gaat worden... ik betwijfel het.
Lekker maar stevig glas wijn, of dit zijn prijskaartje waard is laat ik toch in het midden...
Aan het prijsniveau van bij superiore valt het nog ietwat mee ;-)
(29-07-2013 09:17 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Aan het prijsniveau van bij superiore valt het nog ietwat mee ;-)
Klopt, zeker als je de wijn net in promo kan oppikken.
Ik dacht dat hij laatst bij de "Kölner Weinkeller" ook in de aanbieding stond. Mooi aanbod trouwens in de Kölner Weinkeller.
Prijzen op de Belgische markt; ca. 28 euro voor deze wijn is er voor mij wel over.
Onlangs de Morellino di Scansano 2012
(27-10-2013 05:14 PM)Lieven2 schreef: [ -> ]Onlangs de Morellino di Scansano 2012
... gedronken. Ik weet niet of 2012 een goed jaar was in Toscane maar deze instapwijn kon mij alvast erg bekoren.
Qua kleur weinig transaparant, geuren van zowel zwart en rood fruit, medium complexiteit met voldoende afdronk. Een extra jaartje kelderrust zou deze fles deugd doen.
Maar zoals je misschien kon afleiden, na deze fles -> happiness, en nog meer toen de rekening volgde (16 EUR op restau !)
2 stuks Riserva 2007 liggen (Superiore
), maar daar moet ik nog wat geduld mee hebben denk ik
(27-10-2013 05:33 PM)Kris G schreef: [ -> ]2 stuks Riserva 2007 liggen (Superiore ), maar daar moet ik nog wat geduld mee hebben denk ik
Kan voor mij al stilaan gedronken worden hoor, los van het potentieel dat nog in de fles zit. Of de wijn nog zoveel beter gaat worden betwijfel ik eerlijk gezegd.
binnenkort eens proberen dan
Dit weekend Poggio Valente 06 en 05 (laatste fles) naast elkaar.
Ik heb me met deze wijn verzoend. Het zal nooit een wijn met grote complexiteit worden, maar is wel een krachtpatser die perfect past en indruk maakt bij een aantal van mn vrienden die minder 'into wine' zijn.
Pas op, de 06 vond ik beter dan de 05 - minder uitdrogend en 'rustiek'; wat vlotter. Kan verklaard worden door de jaargang, maar blijkbaar is ook vanaf 06 de samenstelling anders - er werd wat merlot aan de blend toegevoegd, en de alicante (gaat dan volgens mij over alicante bouschet) werd verminderd.
Goeie wijn, drinkt vlot weg, maar je mag er geen complexiteit en diepgang van verwachten, wat je bij andere wijnen in dit segment wél al hebt (vino nobile's bvb.). Om die reden weet ik niet of ik nog toekomstige jaargangen zal aanschaffen eens mijn voorraad op is. Wel, zoals hier reeds meermaals gezegd, goed uitkijken waar en wanneer je deze wijn zou aanschaffen, want prijsverschillen kunnen zeer groot zijn.
Vinogan(s)
Poggio Valente 2007
Ja het is een "moderne" wijn, ja deze wijn heeft bijwijlen iets "nieuwe werelds", ja het is een krachtpatsertje dat zal uitpakken op degustaties, ja het is niet de meest complexe wijn van de wereld of zelfs regio, ja ik begrijp waarom deze wijn goed scoort bij de "traditionele" wijngoeroes van deze wereld met hun gidsen en ja ik weet dat dit een wijn is die niet direct past in de kraam van een nieuwe generatie "alternatieve" wijngoeroes die luistert naar de naam "fijn", "mineralig", "fris" en "elegant". Maar het kan me eerlijk gezegd geen bal schelen. Na een uurtje karaf was dit gewoon een stevig maar lekker glas bij een uitmuntend stukje gerijpte entrecote. Een TN? In lijn met al het bovenstaande, niets meer aan toe te voegen.
(10-06-2014 11:48 PM)Innesto schreef: [ -> ]Poggio Valente 2007
Ja het is een "moderne" wijn, ja deze wijn heeft bijwijlen iets "nieuwe werelds", ja het is een krachtpatsertje dat zal uitpakken op degustaties, ja het is niet de meest complexe wijn van de wereld of zelfs regio, ja ik begrijp waarom deze wijn goed scoort bij de "traditionele" wijngoeroes van deze wereld met hun gidsen en ja ik weet dat dit een wijn is die niet direct past in de kraam van een nieuwe generatie "alternatieve" wijngoeroes die luistert naar de naam "fijn", "mineralig", "fris" en "elegant". Maar het kan me eerlijk gezegd geen bal schelen. Na een uurtje karaf was dit gewoon een stevig maar lekker glas bij een uitmuntend stukje gerijpte entrecote. Een TN? In lijn met al het bovenstaande, niets meer aan toe te voegen.
Instapwijn van een rijzende ster in Toscane.
Vorige week de 2011 gedronken.
Heel fruitig met ronde tannines en giet makkelijk binnen.
P/K naar de duurdere kant...
De jaargangen 2008 t.e.m. 2010 hiervan vroeger ook gekocht en inmiddels allemaal op.
Ondertussen niet meer gekocht, maar 10 euro voor deze wijn vind ik dit zeker ok.
Deze discussies even samengevoegd.
Dank aan Vinogans!
Poggio Argentato 2013 - IGT Toscana Bianco
Het domein is gekend voor zijn rode Morellino di Scansano van vooral sangiovese. Ze maken echter ook een witte met een vreemde combinatie van 50% Traminer en 50% Sauvignon Blanc.
Niet verwonderlijk dat de Traminer in de neus domineert. Redelijk expressief met rijpe ananas en passievruchten. In de mond echter vooral bitters en een gebrek aan evenwicht. Wel heel kruidig maar mist vooral toch wat zuurtjes die ik dan verwachtte van de Sauvignon. "Not my cup of tea!"
2007 in het glas, ik vind hem moeilijk te beoordelen, is zeker wel min of meer op dronk en of hij echt nog veel beter zal worden lijkt me ook niet echt waarschijnlijk, voor een Sangiovese wijn zeker stevig te noemen met fruitige zuren die me wel ontgoochelen qua complexiteit, morgen eens verder uitpluizen, ergens het gevoel dat ik deze wijn deze avond nog niet heb kunnen vatten