Chianti Classico DOCG 2008
Ik voegde laatst dit flesje van 8,40 euro toe aan mijn bestelling bij Superiore. Deze Chianti stond in de verste verte niet op mijn al uitgebreide verlanglijst maar toen ik dezelfde fles bij een gekende Belgische invoerder en verdeler voor 17,55 euro zag staan werd ik wel heel nieuwsgierig.
Een correcte Chianti is het minste wat je kan zeggen van deze fles. Hoewel de aroma's zeker niet uit het glas swingen mooi rood fruit in de neus, ook iets peperig en wat alcohol. In de mond fris, sappig rood fruit, mooie zuren die zeker niet doorbijten, duidelijk toetsen van peper en redelijk sappige tannines. Mist wel complexiteit en is zeker geen wijn die je zal bijblijven maar voor 8,40 euro voel ik mij niet in 't zak gezet.
Dit is een goed gemaakte doordeweekse Chianti voor bij eenvoudige pastagerechten. Voor 8,40 euro kan je (zeker buiten Toscane) beter vinden in Italië maar ik vind dit al bij al heel correct. Moest ik hiervoor 17,55 euro neergeteld hebben...
EDIT: Drinkt lekker weg bij de spaghetti maar de fles raakte toch niet leeg
Gaat toch ietsje snel vervelen... Voor mij 85+/100 en P/K is met zekerheid beter te vinden.
(24-04-2012 06:23 PM)Johan M. schreef: [ -> ]..........Deze Chianti stond in de verste verte niet op mijn al uitgebreide verlanglijst maar toen ik dezelfde fles bij een gekende Belgische invoerder en verdeler voor 17,55 euro zag staan werd ik wel heel nieuwsgierig.
Een correcte Chianti is het minste wat je kan zeggen van deze fles. Hoewel de aroma's zeker niet uit het glas swingen mooi rood fruit in de neus, ook iets peperig en wat alcohol. In de mond fris, sappig rood fruit, mooie zuren die zeker niet doorbijten, duidelijk toetsen van peper en redelijk sappige tannines. Mist wel complexiteit en is zeker geen wijn die je zal bijblijven maar voor 8,40 euro voel ik mij niet in 't zak gezet.
Dit is een goed gemaakte doordeweekse Chianti voor bij eenvoudige pastagerechten. Voor 8,40 euro kan je (zeker buiten Toscane) beter vinden in Italië maar ik vind dit al bij al heel correct. Moest ik hiervoor 17,55 euro neergeteld hebben...
Ik ken ook een verkooppunt in het Leuvense waar deze wijn ook aan 17,55 Euro wordt verkocht. Vele (de meeste) van zijn wijnen zijn overprijsd en over zijn bewaar condities stel ik me ook vragen.
Mij zien ze daar niet meer.
2011 Chianti Classico, gekocht aan 12,5 euro bij Van Eccelpoel.
Eerste glas bij het eten was aangenaam, lekker fris sangiovesefruit met op het einde een bittertje. Na het eten viel de droogtrekking op het einde wat meer op en begon de wijn wat meer tegen te steken (wat niet echt een goed teken is). Moeilijk te zeggen of dit met een paar jaar kelderrust zal beteren, ik vrees er wat voor.
Geen kat in een zak, maar zoals hierboven al aangehaald i.v.m. de 2008 is er beter te vinden aan deze prijs. Hoewel je niet gemakkelijk een degelijke Chianti Classico zult vinden onder de 15 euro in België ...
In het rijtje CC 2011 die ik recent dronk (Felsina Berardenga, Brolio, Volpaia, Rocca di Castagnoli) toch wel de minste.
Vorige week de 2010 Castello di Monsanto Chianti Monrosso in het glas gehad .
Meerdere malen op meerdere dagen
.
Kort gezegd deze kwam op dag drie best voor de boeg.
Goed voor als je bezoek hebt en die lusten wel wijn , maar liefhebbers ga je hier niet mee van hun stoel omver blazen.
Of tis dat ze enige flessen ervan drinken
(27-02-2015 05:40 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Vorige week de 2010 Castello di Monsanto Chianti Monrosso in het glas gehad .
Meerdere malen op meerdere dagen .
Kort gezegd deze kwam op dag drie best voor de boeg.
Goed voor als je bezoek hebt en die lusten wel wijn , maar liefhebbers ga je hier niet mee van hun stoel omver blazen.
Of tis dat ze enige flessen ervan drinken
1 bottle van de Riserva uit 2010 liggen, goeie 88 op CT, de grote bewaarwijn zal het wel niet zijn vermoed ik
Ben van plan om de riserva 11 eens naast de (gewone) CC fonterutoli 11 te drinken om te vergelijken.
Riserva 2010 afgelopen weekend in het glas gehad.
Een hele grote tegenvaller
.
Al vanaf de eerste moment gaf de wijn een vrij vies aroma vrij.
Ik dacht eerst dat het wat kurk was .
Maar kreeg zo later de indruk dat het beetje als oude vis rook
.
En redelijk aards ook , dan wel op de manier dat ik het minder graag heb.
Ik vermoed dat dit een foutieve fles was ,
jammer maar 't leven gaat verder
.
Ik heb de '11 besteld bij de laatste forum aankoop - de '10 was er denk ik niet meer.
Was wel weinig geld voor een fles waar "riserva" opstond
(23-09-2015 07:33 PM)gertjeuh schreef: [ -> ] (22-09-2015 10:02 PM)Kris G schreef: [ -> ] (21-09-2015 08:19 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Riserva 2010 afgelopen weekend in het glas gehad.
Een hele grote tegenvaller .
Al vanaf de eerste moment gaf de wijn een vrij vies aroma vrij.
Ik dacht eerst dat het wat kurk was .
Maar kreeg zo later de indruk dat het beetje als oude vis rook .
En redelijk aards ook , dan wel op de manier dat ik het minder graag heb.
Ik vermoed dat dit een foutieve fles was ,
jammer maar 't leven gaat verder .
als ik het me goed herinner is die vrij massaal besteld bij de laatste forum-Superiore-aankoop (ik heb hem ook liggen), ik zal hem eens ontkurken als je erbij bent
tof idee !
Deze was van de voorlaatste aankoop geweest .
De 2012 kreeg ook vrij hoge scores , iemand al geprobeerd ?
Zaterdag de riserva 2011 gedronken (dus mn eerste fles uit een superiore aankoop geopend!).
Was niks mis mee, duurde wel een drietal uur na opening alvorens ie op zn best was (geen karaf).
Redelijk goede sangiovese met een tikje moderniteit (eik) in, maar niet storend - niet van de druiven, want is 90% sangiovese en de rest canaiolo en colorino. Krijgt van de verzamelde professionals 91 of meer punten (zelfs Steven Tanzer, die toch dikwijls conservatief scoort), hetgeen veel te veel is. 88 verdient ie wel, zeker na een 3tal uur open.
Alleen... dit is niet het niveau dat ik persoonlijk verwacht van een riserva. Is voor mij qua niveau wat te vergelijken met de (gewone) classico van fonterutoli, maar tikje voller en rijper (misschien door het jaar).
Dit is dus een "budget" classico riserva (onder de 15 €), maar kan voor mij aboluut niet mee met duurdere riserva's - wel met een aantal andere 'gewone' classico's.
Niettemin toch goed van de fles genoten, was helemaal leeg 's avonds :-)
Zou dit binnen de 3 jaar drinken (heb zelf nog 1 fles). Heb net gezien dat er een TN op CT is van 3/12 die zegt dat ie meer tijd nodig heeft. Tja, misschien een jaar zodat ie dadelijk na opening al 'alles geeft', maar meer lijkt me niet nodig. Is geen bewaarwijn voor mij, hoewel een aantal 'professionele' TNs m wel een drinkvenster geven tot 2024 - dat wil ik persoonlijk niet meemaken dan :-)
Chianti Classico 2018
Pop and pour. Heel transparant van kleur, wat bij mij al goede punten krijgt (ik houd niet geëxtraheerde wijnen). In de neus rijp rood fruit, aarbeiengelei, kriekjes, wat peper. Staat me wel aan.
In de mond verrassend fris en vif. Echt wel leuke fraicheur gezien het heel warme jaar. Fijne, en rijpe tannines op de achtergrond. Is een chianti die mij wat doet denken aan die van Castellare di Castellina. Meer op rood fruit en fraicheur dan rijpe kersen en tabak. Dit is geen straf om te drinken!
@Werner, ik las dat jij gestopt bent met dit domein?
(29-05-2021 06:09 PM)Olivier schreef: [ -> ]@Werner, ik las dat jij gestopt bent met dit domein?
Ik vermoed dat je bedoelt: "ik vind daar niks meer van terug op je webshop" ?
Monsanto hadden we niet rechtstreeks, maar via een euhh "omwegje". Onze huidige stock is op en misschien halen we daar begin volgend jaar weer terug iets van binnen. Anderzijds doen we intussen al wel redelijk wat Chianti's, zeven verschillende domeinen zelfs, wie doet beter in België?
Fontodi,
Rampolla,
Fèlsina zijn dan wellicht de meest bekende. We importeren dan ook nog
Istine, (momenteel de chouchou van AG) en recent begonnen we met een "oude klassieker,
Vignamaggio aan bijzonder aantrekkelijke prijzen vind ik zelf.
Pagliarese verdelen we ook (momenteel uitgeput) en die vind ik dan qua stijl enigszins vergelijkbaar met Monsanto in de zin dat het lichter gekleurde, erg elegante en jong erg aansprekende Chianti is. Maar ik denk dat mijn favoriete domein
Gagliole is en ik vind het een beetje spijtig dat die niet beter bekend raken want die zijn m.i. op niveau van Montevertine. Hun "instap" Chianti, Rubiolo, is trouwens de Chianti die wij zelf het meest drinken thuis, een beetje een "huiswijn" voor ons. Niet de enige natuurlijk, we hebben nog wel een paar favorieten in het meer betaalbare gamma.
(30-05-2021 10:12 AM)wvd schreef: [ -> ] (29-05-2021 06:09 PM)Olivier schreef: [ -> ]@Werner, ik las dat jij gestopt bent met dit domein?
Ik vermoed dat je bedoelt: "ik vind daar niks meer van terug op je webshop" ?
Monsanto hadden we niet rechtstreeks, maar via een euhh "omwegje". Onze huidige stock is op en misschien halen we daar begin volgend jaar weer terug iets van binnen. Anderzijds doen we intussen al wel redelijk wat Chianti's, zeven verschillende domeinen zelfs, wie doet beter in België? Fontodi, Rampolla, Fèlsina zijn dan wellicht de meest bekende. We importeren dan ook nog Istine, (momenteel de chouchou van AG) en recent begonnen we met een "oude klassieker, Vignamaggio aan bijzonder aantrekkelijke prijzen vind ik zelf. Pagliarese verdelen we ook (momenteel uitgeput) en die vind ik dan qua stijl enigszins vergelijkbaar met Monsanto in de zin dat het lichter gekleurde, erg elegante en jong erg aansprekende Chianti is. Maar ik denk dat mijn favoriete domein Gagliole is en ik vind het een beetje spijtig dat die niet beter bekend raken want die zijn m.i. op niveau van Montevertine. Hun "instap" Chianti, Rubiolo, is trouwens de Chianti die wij zelf het meest drinken thuis, een beetje een "huiswijn" voor ons. Niet de enige natuurlijk, we hebben nog wel een paar favorieten in het meer betaalbare gamma.
Je had er zelf eens iets van gezegd hier.
Ik heb de Berardenga van Felsina. ‘17 als ik me niet vergis. Best nog wat laten liggen, vermoed ik?
(30-05-2021 10:59 AM)Olivier schreef: [ -> ] (30-05-2021 10:12 AM)wvd schreef: [ -> ] (29-05-2021 06:09 PM)Olivier schreef: [ -> ]@Werner, ik las dat jij gestopt bent met dit domein?
Ik vermoed dat je bedoelt: "ik vind daar niks meer van terug op je webshop" ?
Monsanto hadden we niet rechtstreeks, maar via een euhh "omwegje". Onze huidige stock is op en misschien halen we daar begin volgend jaar weer terug iets van binnen. Anderzijds doen we intussen al wel redelijk wat Chianti's, zeven verschillende domeinen zelfs, wie doet beter in België? Fontodi, Rampolla, Fèlsina zijn dan wellicht de meest bekende. We importeren dan ook nog Istine, (momenteel de chouchou van AG) en recent begonnen we met een "oude klassieker, Vignamaggio aan bijzonder aantrekkelijke prijzen vind ik zelf. Pagliarese verdelen we ook (momenteel uitgeput) en die vind ik dan qua stijl enigszins vergelijkbaar met Monsanto in de zin dat het lichter gekleurde, erg elegante en jong erg aansprekende Chianti is. Maar ik denk dat mijn favoriete domein Gagliole is en ik vind het een beetje spijtig dat die niet beter bekend raken want die zijn m.i. op niveau van Montevertine. Hun "instap" Chianti, Rubiolo, is trouwens de Chianti die wij zelf het meest drinken thuis, een beetje een "huiswijn" voor ons. Niet de enige natuurlijk, we hebben nog wel een paar favorieten in het meer betaalbare gamma.
Je had er zelf eens iets van gezegd hier.
Ik heb de Berardenga van Felsina. ‘17 als ik me niet vergis. Best nog wat laten liggen, vermoed ik?
Voor mij wel. Fèlsina's Chianti Normale (als in geen Riserva) is 100% Sangiovese en wordt vrij flink geëxtraheerd (langere cuvaison) en ik vind die pas echt goed met een jaar of 5 fles. Een aanrader in mindere jaren trouwens. Ik had ooit 1990 besteld en kreeg 1991 in de plaats. Ik was eerst ontgoocheld, maar die wijn was echt top! Ze hadden in 1991 ook geen van de topwijnen gebotteld, vandaar.
Pagliarese wordt ook gemaakt op Fèlsina en door hetzelfde team. Het verschil is dat daar er 5% Canaiolo en 5% Mammola in de blend zit en bovendien wordt er zachter gevinifieerd. Ik drink dus eigenlijk liever Pagliarese want ik heb weinig geduld... Fèlsina's single vineyard Rancia is trouwens één van de traagst rijpende Chianti's, de 1997 is pas sinds een paar jaar echt genietbaar maar recentere jaren gaan lijken me iets soepeler waardoor ik vermoed dat ze na een jaar of 10 op dronk zullen zijn, hoop ik toch....