Gisteren een flesje van deze Fabius geopend - jaartal 2004.
Ik begrijp deze wijn niet helemaal, maar laat me eerst beginnen bij het begin.
De Fabius wordt gemaakt door het huis Ciacci Piccolomini d'Aragona, dat eigenlijk een brunello prdocuent is (en nog een goede ook).
Deze Fabius is echter een pure Syrah (voor de techneuten, vallend onder de appellatie Rosso Sant'Antimo).
De wijn is intens en krachtig, zoals te verwachten van een Syrah. Qua geur vind ik dat de alcohol er wel wat doorkomt (hij is 14%). Door de leeftijd zijn de tannines echter al mooi versmolten (dit was nog niet helemaal zo bij de vorige fles die ik dronk +- een jaar geleden).
Qua smaak zit men hier met donker fruit, zelfs wat pruimen en lichte kruidigheid. Nog sterk van smaak en vol, maar afdronk is wel verzacht door de leeftijd. Klein beetje hitte van de alcohol. Hij komt over als een ouder wordende donkere krachtpatser en is niet echt genuanceerd.
De wijn is goed gemaakt, maar niet exceptioneel. Zit bij mij rond de 87/89, afhankelijk van mijn humeur en de combinatie met het eten. Gisteren bij lasagne. Was een goeie combinatie, eigenlijk beter dan de wijn alleen. WS geeft de 2004 een 91, maar dat is denk ik iets te gul.
Ik heb van deze wijn ook de 2007 reeds gedronken, maar dat was een volledig andere wijn qua richting. Was meer op fruit gemaakt, concentratie en intensiteit zat veel lager.
Het bizarre is ook het opvallende prijsverschil van de wijn. Waar de oudere jaargangen (tot 2004) rond de 30 € kostten bij Licata, was de 2007 slechts 14 € (Licata heeft nu de 2009, ook voor 14 €)!
Waarschijnlijk is dit het gevolg van een herpositionering van het gamma (denk ik), maar als iemand hier een echte goede verklaring voor heeft, dan hoor ik ze graag!
Want hoewel het geen wijn is voor elke week, vind ik een dergelijk flesje af en toe wel eens leuk, maar die nieuwe jaargangen van de Fabius geven niet dezelfde ervaring.
Misschien moet ik maar overstappen op de Bramasole van La Braccesca?
Vinogan(s)
De Fabius recent al een paar keer gedronken bij mijn vader. Jaargang weet ik helaas niet meer maar kan wel eens de 2007 zijn. Ik vind dit een lekkere, stevige wijn met vrij veel fruit. Eentje die vrij makkelijk drinkt zonder veel authenticiteit... Maar ik heb hem zelf wel niet liggen om de simpele reden dat ik het eigenlijk meer heb voor de lokale druivenrassen in Italië (en eigenlijk overal). Geef mij maar een Sangiovese uit Toscane, een Syrah uit de Rhone etc... Langs de andere kant recent echter wel een paar zeer lekkere Bolgheri/"Super Tuscans" gedronken (Tua Rita, Poggio Il Tesoro, ..) dus echt consequent zijn we dus ook niet
(02-05-2012 04:44 PM)nco schreef: [ -> ]echt consequent zijn we dus ook niet
Daar ben ik ook nog nooit op betrapt ;-)
Maar ik volg je wel hoor, zo een syrah uit Italie kan lekker zijn maar the real stuff vind je in de Rhone en Languedoc...
@vinogans:
je proefervaring is zeer gedetailleerd beschreven, leuk om lezen!
Een beetje terzijde, maar ik vond die gewone Rosso di Toscana van Ciacci altijd 1 van de betere wijnen onder de 10 euro bij Licata. De Fabius 2007 enkel eens gedronken op de Giro, maar niet als koopwaardig bestempeld toen.
Wel, ik deel jullie mening over de 2007 en recentere jaargangen volledig. Vandaar ook mijn opmerking over de andere richting van de wijn in deze jaargangen. De 2004 (en vorige jaargangen) is anders (en volgens mij beter).
Vandaar dat ik me ook vragen stel bij deze verandering (met gelukkig wel samenhangende prijsdaling - hoewel ik de nieuwe jaargangen ook wel links laat liggen) en die eigenlijk wel jammer vind.
@ nco Over welke wijnen hebben we het dan? Ben zelf wel fan van Tua Rita - heb de laatste jaargangen van de Perlato allemaal gedronken en vind die altijd wel mooi gedaan (hoewel ik de indruk heb dat de laatste jaargangen de Cabernet de bovenhand krijgt op de Sangiovese). Heb ook wat Giusto liggen, maar die is nog niet volledig op dronk. Hun andere wijnen zijn (ook) geweldig (met eveneens een pure Syrah in gamma :-)), maar daarvoor zal het jammer genoeg eens moeten geld regenen...
Vinogan(s)
(03-05-2012 03:51 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]@ nco Over welke wijnen hebben we het dan? Ben zelf wel fan van Tua Rita - heb de laatste jaargangen van de Perlato allemaal gedronken en vind die altijd wel mooi gedaan (hoewel ik de indruk heb dat de laatste jaargangen de Cabernet de bovenhand krijgt op de Sangiovese). Heb ook wat Giusto liggen, maar die is nog niet volledig op dronk. Hun andere wijnen zijn (ook) geweldig (met eveneens een pure Syrah in gamma :-)), maar daarvoor zal het jammer genoeg eens moeten geld regenen...
Ik heb enkel de Perlato 2008 (70% Sangiovese, 30% CS) liggen. Dronk dit weekend mijn eerste flesje (van 6), zééér lekker en veelbelovend, toppertje! Een tijdje geleden ook de Sondraia 2006 van Poggio Al Tesoro gedronken en toen deze TN op CT gepost:
Very much impressed by this one. Lots of dark fruits, very aromatically, dense and silky mouthfeel, excellent acidity and a loooong aftertaste. Great wine and lots of potential for additional cellaring (will not touch my next bottle for at least 4 years). Note: decanted for more than 6 hours!
Ciacci Piccolomini - Brunello di Montalcino DOCG 2004
De instapper onder de Brunello's van Ciacci. Je telt hier ca. 32 euro voor neer, zowel bij Licata als bij Superiore en co op de Duitse markt.
Ik kocht deze fles bij Superiore daar ik hem op korte termijn wilde proberen en zij nog één van de weinigen zijn die jaargang 2004 aanbieden. Redelijke hoge scores in alle vooraanstaande gidsen en uitermate goede kritieken op CT... ik weet het wel, altijd met een korrel zout nemen maar het schept hoge verwachtingen. Jullie voelen de bui al hangen... ik was allerminst overtuigd en als ik het prijskaartje beschouw zelfs redelijk ontgoocheld. Blind geproefd telt niemand hier 32 euro voor neer!
Bij opening een zeer discrete neus of eerder gezegd onbestaande neus. Na een uurtje of 2 openstaan en dik een half uur in het glas een discrete neus van donkere kersen, wat kruiden. Een lichte robijnrode kleur met aan de rand al wat roestbruine toetsen. In de mond in een eerste aanzet wat waterachtig, dan zachte aroma's van rood fruit, weinig zuren, zeer zachte en helemaal versmolten tannines en een geen al te lange ontgoochelende afdronk.
Zeker geen slechte wijn, zeer elegant en subtiel zou je kunnen zeggen maar naar mijn smaak een beetje te ingetogen. Ik heb niet zo heel veel ervaring met Brunello en zeker niet met dit huis maar... misschien over the top of toch in een gesloten fase? Of gewoon pech met een slechte (of slecht bewaarde) fles?
Heb in ieder geval nog ruim voldoende in de fles gelaten om straks en/of morgen te herproeven.
Persoonlijk laat ik de 'annata' van Ciacci steeds links liggen. Deze kan mij ook nooit volledig overtuigen.
Vinogan(s)
(02-12-2012 02:49 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Persoonlijk laat ik de 'annata' van Ciacci steeds links liggen. Deze kan mij ook nooit volledig overtuigen.
Vinogan(s)
Groot verschil met de Pianrosso?
Eerlijk gezegd: puur afgaande op smaak zonder te weten dat het een Brunello is zou ik hem doordeweeks gewoon drinken bij een lekkere pasta...
(02-12-2012 02:28 PM)Johan M. schreef: [ -> ]Ciacci Piccolomini - Brunello di Montalcino DOCG 2004
De instapper onder de Brunello's van Ciacci. Je telt hier ca. 32 euro voor neer, zowel bij Licata als bij Superiore en co op de Duitse markt.
Ik kocht deze fles bij Superiore daar ik hem op korte termijn wilde proberen en zij nog één van de weinigen zijn die jaargang 2004 aanbieden. Redelijke hoge scores in alle vooraanstaande gidsen en uitermate goede kritieken op CT... ik weet het wel, altijd met een korrel zout nemen maar het schept hoge verwachtingen. Jullie voelen de bui al hangen... ik was allerminst overtuigd en als ik het prijskaartje beschouw zelfs redelijk ontgoocheld. Blind geproefd telt niemand hier 32 euro voor neer!
Bij opening een zeer discrete neus of eerder gezegd onbestaande neus. Na een uurtje of 2 openstaan en dik een half uur in het glas een discrete neus van donkere kersen, wat kruiden. Een lichte robijnrode kleur met aan de rand al wat roestbruine toetsen. In de mond in een eerste aanzet wat waterachtig, dan zachte aroma's van rood fruit, weinig zuren, zeer zachte en helemaal versmolten tannines en een geen al te lange ontgoochelende afdronk.
Zeker geen slechte wijn, zeer elegant en subtiel zou je kunnen zeggen maar naar mijn smaak een beetje te ingetogen. Ik heb niet zo heel veel ervaring met Brunello en zeker niet met dit huis maar... misschien over the top of toch in een gesloten fase? Of gewoon pech met een slechte (of slecht bewaarde) fles?
Heb in ieder geval nog ruim voldoende in de fles gelaten om straks en/of morgen te herproeven.
Na een middagje openstaan op de keukenkast opnieuw in het glas voor een herkansing. Oogt iets donkerder van kleur, in de neus hetzelfde als rond het middaguur, zeer povertjes. In de mond een heel andere verhaal... maar niet echt beter. Bij de aanzet opnieuw dat waterachtige maar dan veel minder zacht en soepel. Het toch al niet uit het glas swingende fruit heeft plaats gemaakt voor tabak en wat chocolade en iets bitter. Iets meer afdronk maar in tegenstelling tot daarstraks een behoorlijk droogtrekkend gevoel in de mond.
Eindverdict: p/k zwaar gebuisd. Ik dronk Rosso's uit Montalcino aan 1/3 van de prijs die beter waren dan deze Brunello.
Wat ik van de pianrosso al proefde was toch andere koek - oa ook de 04, maar dat was 3 jaar geleden en die was toen veel te jong.
Ik plan mijn eerste (volledige) fles pianrosso '04 in 2014, dus kan je qua '04 jammer genoeg nu (nog) niet helpen.
Vinogan(s)
Gisteren deze wijn in het glas.
In één woord, prachtige brunello. Nog lang niet versleten en nog steeds veel kracht, maar wel al toegankelijk. Schitterende sangiovese met typische aardse karakter (tabak, kruiden) en voldoende zuren waardoor hij ook geweldig bij de maaltijd is.
Zeer elegant en mooie balans tussen kracht en finesse.
Zeer knap en vond deze beter geslaagd dan de Ornellaia 2001. Is natuurlijk een verschillende stijl en andere druiven. De Ornellaia ook perfect evenwicht en wat 'zwoeler' (andere druiven), maar komt ook wat meer 'gemaakt' over.
Nogmaals bewijs dat prijs niet alles is. Hoewel de prijs van deze ook stevig is (laatste jaargang rond de 68 € bij Licata), is die nog altijd een stuk onder Ornellaia (Superiore 140 € voor de 2011; in voorverkoop misschien te vinden voor rond de 125 €, maar denk niet veel lager).
Zeer interessant en leerrijk om beide na elkaar te drinken.
Vinogan(s)
Brunello di Montalcino DOCG 2004
Donkere kersenrode kleur uitwaaierend in een lichtere robijnrode kleur en bruine schakeringen aan de rand van het glas. In de neus een intens aroma van donker fruit, zure kersen, snoepgoed, zoete tabak, kruidig, bloemig,... In de mond expressief en verbazend fruitig voor een Brunello, soepel en rond. Een lange en fruitige afdronk met nog licht plakkende, doch niet storende tannines.
Deze instap-Brunello is zeker nog niet aan het einde van zijn Latijn maar nu al o zo lekker. Niet geheel verwacht, maar wel degelijk pure verwennerij op een doordeweekse herfstdag.
(18-11-2014 06:47 PM)Innesto schreef: [ -> ]Brunello di Montalcino DOCG 2004
Donkere kersenrode kleur uitwaaierend in een lichtere robijnrode kleur en bruine schakeringen aan de rand van het glas. In de neus een intens aroma van donker fruit, zure kersen, snoepgoed, zoete tabak, kruidig, bloemig,... In de mond expressief en verbazend fruitig voor een Brunello, soepel en rond. Een lange en fruitige afdronk met nog licht plakkende, doch niet storende tannines.
Deze instap-Brunello is zeker nog niet aan het einde van zijn Latijn maar nu al o zo lekker. Niet geheel verwacht, maar wel degelijk pure verwennerij op een doordeweekse herfstdag.
klinkt lekker, kan je er een score op plakken? ik heb één stuk vd 2006 liggen
Een score... dat is een moeilijke Kris.
Ik had hier twee flessen van liggen waarvan ik eentje 1,5 jaar geleden met torenhoge verwachtingen kraakte. Dat was een opdoffer. Niet slecht, maar ook niet geweldig en eigenlijk onbetamelijk voor een wijn in deze prijsvork. Een beetje futloos, gesloten, weinig fruit,... Eerlijk gezegd twijfel ik nu aan de inhoud van die vorige fles. Dat was in niets te vergelijken met deze fles, en de voor een Brunello broodnodige extra kelderrust kan op deze termijn echt niet zo'n impact hebben op de kwaliteit. Kocht de "aanbieder" misschien ergens een partij 2004 op die een tijdlang in een "afslagkar" in de etalage van een of ander warenhuis heeft liggen blinken? Ik weet het niet...
Als je echt een score wil: qua plezier en genot scoort dit nu voor mij een dikke 90+ en eigenlijk wel hoger. Waarom quoteer ik dit dan niet hoger? Misschien ben ik gezien het totaal "onverwachte genot" wel niet geheel objectief. Vervolgens vind ik dit toch wel een beetje atypische Brunello. Deze wijn is heel fruitig voor een Brunello, soepel, rond, toegankelijk, zelfs een beetje "warm"... Ik kan me voorstellen dat liefhebbers van Brunello net iets anders verwachten en zoeken als ze een smak geld neertellen voor één van hun geliefkoosde wijnen.
Jaargang 2006 zou ik zeker nog wat kelderrust gunnen. Fatsoenlijke Brunello heeft wel degelijk tijd nodig, ook vandaag de dag nog.
(18-11-2014 08:05 PM)Innesto schreef: [ -> ]Jaargang 2006 zou ik zeker nog wat kelderrust gunnen. Fatsoenlijke Brunello heeft wel degelijk tijd nodig, ook vandaag de dag nog.
dat was ik van plan
voor de reply
Rosso di Montalcino 2012
Niet mijn ding, nogal zwaar en vermoeiend, geef mij dan maar de frisheid en de zuren van de RDM van Col d'Orcia die ik gisteren dronk.
Zaterdag de pianrosso 2004 soldaat gemaakt.
Mooie brunello met granaatrode kleur en typische oranjebruine rand.
Donkere kers, champignon/bos, leer en tabak in de neus.
De mond start vol en nog voldoende kracht, maar zeer fijne tannine en de elegantie ontbreekt niet (meer elegantie dan de Argiano brunello van onlangs op Ebriosi). Voldoende mooie zuren.
Zeer knappe brunello met mooie balans - kan nog wel 5-tal jaar mee, maar moeilijk om dit te weerstaan nu.
Vinogan(s)
PS Kan de titel van de tread aangepast worden? Deze verwijst nu steeds naar de "fabius" (en da's nu niet echt hun beste wijn). Misschien beter om in de algemene titel enkel de producent te vermelden?
Brunello 2009
Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.
De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !
De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.
(10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef: [ -> ]Brunello 2009
Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.
De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !
De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.
Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!
(10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef: [ -> ] (10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef: [ -> ]Brunello 2009
Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.
De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !
De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.
Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!
Werner,
Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?
(10-09-2018 09:43 PM)Innesto schreef: [ -> ] (10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef: [ -> ] (10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef: [ -> ]Brunello 2009
Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.
De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !
De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.
Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!
Werner,
Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?
14 en 15 zijn nog niet op de markt...
De 1e zou ik persoonlijk afblijven - of zeker eerst proeven en de laatste daar zullen de prijzen niet van de poes zijn
Van de jaargangen op de markt hangt het er van af wat je wil: 11 en 12 zijn beide (zeer) warme jaren. Het voordeel is dat algemeen gesproken de wijn sneller op dronk zal zijn, maar ook minder bewaarkrachtig. Karikaturaal kan je zeggen dat de wijnen wat voller en rijper zijn, wat "makkelijker" en lager in aciditeit. 12 schat ik dan persoonlijk iets hoger in dan 11 (in 11 had je een zeer plotse en brute opstoot van hitte in augustus, waar de druiven soms moeilijk mee om konden. In 12 was er ook hitte en langer, maar deze heeft zich geleidelijker aan opgebouwd, waardoor de druiven zich iets makkelijker konden aanpassen). 13 is een koeler jaar, en dus "klassieker", met meer aciditeit (wachten met drinken dus). 10 tenslotte was een zeer goed jaar, maar ook hier zie je dat de prijzen voor de riservae die je nog vindt al fameus de hoogte zijn ingeschoten.
(11-09-2018 09:24 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (10-09-2018 09:43 PM)Innesto schreef: [ -> ] (10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef: [ -> ] (10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef: [ -> ]Brunello 2009
Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.
De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !
De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.
Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!
Werner,
Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?
14 en 15 zijn nog niet op de markt...
De 1e zou ik persoonlijk afblijven - of zeker eerst proeven en de laatste daar zullen de prijzen niet van de poes zijn
Van de jaargangen op de markt hangt het er van af wat je wil: 11 en 12 zijn beide (zeer) warme jaren. Het voordeel is dat algemeen gesproken de wijn sneller op dronk zal zijn, maar ook minder bewaarkrachtig. Karikaturaal kan je zeggen dat de wijnen wat voller en rijper zijn, wat "makkelijker" en lager in aciditeit. 12 schat ik dan persoonlijk iets hoger in dan 11 (in 11 had je een zeer plotse en brute opstoot van hitte in augustus, waar de druiven soms moeilijk mee om konden. In 12 was er ook hitte en langer, maar deze heeft zich geleidelijker aan opgebouwd, waardoor de druiven zich iets makkelijker konden aanpassen). 13 is een koeler jaar, en dus "klassieker", met meer aciditeit (wachten met drinken dus). 10 tenslotte was een zeer goed jaar, maar ook hier zie je dat de prijzen voor de riservae die je nog vindt al fameus de hoogte zijn ingeschoten.
Zelf schat ik 2012 hoger dan 2011, maar bvb. Biondi-Santi's 2011 was zowel in Rosso als Brunello zeker de moeite voor de kapitaalkrachtige koper. 2012 is in 't algemeen (is er dan een algemeen?) idd wat ronder dan 2010, 2013 of 2015 (enkel Rosso geproefd). Maar ik proefde wel een hemeltergend mooie Riserva, o.a. van Costanti, prijs helaas ook in de stratosfeer.
2013 dan is, zoals Vinogan(s) al schreef, een wat "klassieker" jaar en meer mijn stijl dan 2011 en 2012. Op Vinitaly jl. proefde ik een fors aantal hemeltergend mooie van o.a. Fuligni, Canalicchio, Sesta di Sopra, Costanti, San Polino, Caprili, Le Chiusi,... en ik vroeg me dan met reden af waarom iemand meer geld zou spenderen aan andere wijnen, maar dat overkomt me wel meer en in Bourgogne heb ik dan weer spijt dat ik niet over Bill Gates fondsen beschik, maar dit geheel terzijde
Vele topproducenten brachten hun 2014 op de markt als Rosso, al dan niet met speciaal label. Ik proefde zeer mooie Biondi-Santi (nu bij YC...) en vooral die van Costanti vond ik vrij verbluffend en ik vroeg me af waarom ze hem niet als Brunello bottelden. Met mijn opmerking geconfronteerd antwoordde de lieve dame me dat ze altijd minstens 25 jaar rijping willen garanderen en dat ze daar met de 2014 niet zeker van waren en aldus werd het een "Vermiglio".
Nog geen Brunello van 2015 geproefd, wel Rosso's uiteraard en dat lijkt een topjaar te worden, het beste sinds 2010. Tancredi Biondi-Santi zei me vorig jaar op Vinitaly (dit jaar geen Biondi-Santi stand, de Fransen doen niet aan Vinitaly denk ik) dat 2015 volgens hen "One of those years" was. Hij refereerde naar 1955....
(11-09-2018 11:39 AM)wvd schreef: [ -> ]is er dan een algemeen?
(11-09-2018 11:39 AM)wvd schreef: [ -> ] (11-09-2018 09:24 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (10-09-2018 09:43 PM)Innesto schreef: [ -> ] (10-09-2018 06:15 PM)wvd schreef: [ -> ] (10-09-2018 03:56 PM)Dave schreef: [ -> ]Brunello 2009
Gisteren dus de "gewone" Brunello 2009 in het glas. De kleur is al behoorlijk geëvolueerd, maar ik heb geleerd dat dat bij Brunello niet negatief hoeft te zijn, integendeel.
De neus is meteen zeer uitnodigend met bessenfruit, gedroogde vruchten, kruiden en een elegante houttoets.
In de mond zit het gulle fruit mooi in evenwicht met de zuren en de fluwele tannines.
Het geheel is lekker, spannend, het mondgevoel is zalvend en blijft hangen in de lange afdronk. Schitterend glas wijn is dit !
De Altesino 2007 van een paar maanden geleden schat ik nog iets hoger in, maar dit is zeer goed en zal misschien nog verbeteren: 91-92.
Lijkt logisch: 2007 was een groot jaar in Montalcino en 2009 een eerder moeilijk seizoen. Zoals dikwijls in warmere jaren oogst men wat vlugger om toch zuren te behouden en niet teveel alcohol, maar dan zijn dikwijls de tannines niet rijp (genoeg), wat zich dan kan uiten in de afdronk. Dat je daar hier geen last van blijkt te hebben, pleit alleen maar voor de skills van de wijnmaker. Toch voorzichtig bij aankoop Brunello 2009: altijd proeven!
Werner,
Welke recente jaargangen zou jij aanraden te kopen? Als ik zo rondkijk zal je vandaag vooral 2011 - 2012 - 2013 en misschien nog wat 2010 riserva vinden. Wat met 2014 en 2015?
14 en 15 zijn nog niet op de markt...
De 1e zou ik persoonlijk afblijven - of zeker eerst proeven en de laatste daar zullen de prijzen niet van de poes zijn
Van de jaargangen op de markt hangt het er van af wat je wil: 11 en 12 zijn beide (zeer) warme jaren. Het voordeel is dat algemeen gesproken de wijn sneller op dronk zal zijn, maar ook minder bewaarkrachtig. Karikaturaal kan je zeggen dat de wijnen wat voller en rijper zijn, wat "makkelijker" en lager in aciditeit. 12 schat ik dan persoonlijk iets hoger in dan 11 (in 11 had je een zeer plotse en brute opstoot van hitte in augustus, waar de druiven soms moeilijk mee om konden. In 12 was er ook hitte en langer, maar deze heeft zich geleidelijker aan opgebouwd, waardoor de druiven zich iets makkelijker konden aanpassen). 13 is een koeler jaar, en dus "klassieker", met meer aciditeit (wachten met drinken dus). 10 tenslotte was een zeer goed jaar, maar ook hier zie je dat de prijzen voor de riservae die je nog vindt al fameus de hoogte zijn ingeschoten.
Zelf schat ik 2012 hoger dan 2011, maar bvb. Biondi-Santi's 2011 was zowel in Rosso als Brunello zeker de moeite voor de kapitaalkrachtige koper. 2012 is in 't algemeen (is er dan een algemeen?) idd wat ronder dan 2010, 2013 of 2015 (enkel Rosso geproefd). Maar ik proefde wel een hemeltergend mooie Riserva, o.a. van Costanti, prijs helaas ook in de stratosfeer.
2013 dan is, zoals Vinogan(s) al schreef, een wat "klassieker" jaar en meer mijn stijl dan 2011 en 2012. Op Vinitaly jl. proefde ik een fors aantal hemeltergend mooie van o.a. Fuligni, Canalicchio, Sesta di Sopra, Costanti, San Polino, Caprili, Le Chiusi,... en ik vroeg me dan met reden af waarom iemand meer geld zou spenderen aan andere wijnen, maar dat overkomt me wel meer en in Bourgogne heb ik dan weer spijt dat ik niet over Bill Gates fondsen beschik, maar dit geheel terzijde
Vele topproducenten brachten hun 2014 op de markt als Rosso, al dan niet met speciaal label. Ik proefde zeer mooie Biondi-Santi (nu bij YC...) en vooral die van Costanti vond ik vrij verbluffend en ik vroeg me af waarom ze hem niet als Brunello bottelden. Met mijn opmerking geconfronteerd antwoordde de lieve dame me dat ze altijd minstens 25 jaar rijping willen garanderen en dat ze daar met de 2014 niet zeker van waren en aldus werd het een "Vermiglio".
Nog geen Brunello van 2015 geproefd, wel Rosso's uiteraard en dat lijkt een topjaar te worden, het beste sinds 2010. Tancredi Biondi-Santi zei me vorig jaar op Vinitaly (dit jaar geen Biondi-Santi stand, de Fransen doen niet aan Vinitaly denk ik) dat 2015 volgens hen "One of those years" was. Hij refereerde naar 1955....
Bedankt voor de reactie Werner en Vinogan(s). Een bevestiging van wat ik al vermoedde. Ik denk dat ik dus wat wijnbudget voor jaargang 2013 ga reserveren voordat jaargang 2015 (weer maar eens) een nieuwe prijsstandaard gaat neerzetten.
Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino 2006
Medium + body, weinig neus, droog, je proeft de warmte van het jaar, geëvolueerd 91p
We dronken dit met een Potensac medoc 2009, de brunello was een punt beter.