wijnliefhebbers

Volledige versie: voorbereiding degustatie
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Interessant artikel in RVF. Een vijftal (jonge) wijnen werd op 3 manieren geproefd: éénmaal uit een fles die 2 min op voorhand was geopend, éénmaal uit een fles die 2 dagen op voorhand ontkurkt en opengelaten werd en éénmaal uit een fles die 2u op voorhand werd gekarafeerd. In alle gevallen kwam de wijn die gewoon 2 dagen op voorhand was ontkurkt er als de beste uit.

In navolging van de post op de vinejo's blog over de Chaudfontaine-flessen: Wat zijn jullie ervaringen hieromtrent? Blijft voor mezelf toch ook altijd nattevingerwerk om mn fles in topconditie op de proeftafel te krijgen...
Als ik het mij goed herinner waren het bijna allemaal vrij jonge wijnen die geproefd werden, niet. Zou kunnen verklaren waarom zo'n lange zuurstofkuur heilzaam werkt.
Altijd leuk om experiment uit RVF zelf thuis te proberen. Als wij een etentje hebben met vrienden staan er meestal 3 dezelfde flessen klaar. De ene open ik op 12u de ander om 16u en de laatste een uurtje voor het tafel gaan die dan ook eerst in de glazen terecht komt. Steeds verbazend over de evolutie en steeds wijn-gesprek-talk in overvloed.Smile

Off topic; Rvf heeft zeker geen aandelen in het Primeurs circus dit jaar.
spijtig dat ze niet meer details geven over die 2 dagen, enkel "juste aéréee par le goulot".. en daarna? Stop er terug op? Na hoeveel tijd In de frigo?
08 is toch ook niet zo jong meer eh... is gekozen omdat het wat hetzelfde was in de verschillende wijnstreken.
"Carafe" is soms minder goed als direct uitdrinken...
Ooit zelf de karaftest gedaan met Waltzing Tannine:

"Tweede duo:
Chateau Pedesclaux Pauilac 2006 (12 uur karaf)
Chateau Pedesclaux Pauilac 2006 (12 minuten karaf)

Met uitzondering van, alweer, st Canarus, vond iedereen de tweede wijn de beste. Men vond in eerste instantie wel een gelijkenis, maar bij de stemming alvorens de onthulling, plaatsten enkele mensen de eerste wijn zelfs in een ander land (de tweede werd algemeen als een Médoc herkend)
De eerste zat meer op zijn fruit, de tweede had een opvallende-maar lekkere - houtlagering (toast, grillé)
De eerder aangehaalde St Canarus is een fan van oude wijnen en karafeert zowat altijd zijn wijn. Straf dus dat hij de enige was die de gekarafeerde wijn beter vond.
Maar 'm herkennen als dezelfde wijn deed niemand.
De Oooohs Aaaaahs en wabliefs? waren bij de onthulling dan ook niet van de luch
t"
Ik geloof ook meer in het verhaal van persoonlijke smaak. Voor mij is een aantal uurtjes karaf onontbeerlijk voor veel rode wijnen. Echt gerijpte uiteraard niet. Ook volle witte geef ik graag wat zuurstof. Op dag 2 heb ik al dikwijls ervaren dat de wijn wat in z'n evenwicht valt maar dan soms die punch van dag 1 mist. Dit is natuurlijk niet algemeen geldig of voor elke wijn. Ik moet er wel bij vermelden dat ik hoofdzakelijk Franse wijnen drink. Voor Spaanse of NW wijnen zal dit wat anders liggen vermoed ik.
(09-05-2012 09:34 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Op dag 2 heb ik al dikwijls ervaren dat de wijn wat in z'n evenwicht valt maar dan soms die punch van dag 1 mist. Dit is natuurlijk niet algemeen geldig of voor elke wijn. Ik moet er wel bij vermelden dat ik hoofdzakelijk Franse wijnen drink. Voor Spaanse of NW wijnen zal dit wat anders liggen vermoed ik.

Kan ik me bij aansluiten.
Koppelingen