wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Cathérine et Pierre Breton, Bourgeuil
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Perrières 2008

Uit wijngaarden met 70 jaar oude CF stokken. Biodynamische wijnbouw.
Ik plaats het domein qua niveau zowat naast Chevalerie. 't Is woensdag en het eerste wijntje van de week gaat dus open.

Flesje gekocht bij 1j1v. Eventjes karaf, jonge, violetrode kleur maar toch wat evolutie. Beetje stofferige neus, vermoedelijk licht gekurkt, kurk zweette wat, maar je kunt er perfect "naast" drinken. Kartonnerig alhoewel niet gefilterd dus...kurk ?

De mond verleidt des te meer, framboos, bramen, groene boontjes. Dense materie, goeie stevige zuren die zorgen voor een zeer sappig maar strakzittend mondgevoel. Fijne versmolten tannines. Drinkt héél lekker weg ! Love it.
(09-05-2012 09:20 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Perrières 2008

't Is woensdag en het eerste wijntje van de week gaat dus open.

? Nooit flesje open op maandag of dinsdag?
(09-05-2012 10:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-05-2012 09:20 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Perrières 2008

't Is woensdag en het eerste wijntje van de week gaat dus open.

? Nooit flesje open op maandag of dinsdag?

Nee, zeker niet als 't weekend "goed" was Cool
(09-05-2012 10:05 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(09-05-2012 10:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-05-2012 09:20 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Perrières 2008

't Is woensdag en het eerste wijntje van de week gaat dus open.

? Nooit flesje open op maandag of dinsdag?

Nee, zeker niet als 't weekend "goed" was Cool

Ja maar, als t goe was zouden die flessen toch leeg moeten zijn! Tongue
(09-05-2012 10:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-05-2012 10:05 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]
(09-05-2012 10:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-05-2012 09:20 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Perrières 2008

't Is woensdag en het eerste wijntje van de week gaat dus open.

? Nooit flesje open op maandag of dinsdag?

Nee, zeker niet als 't weekend "goed" was Cool

Ja maar, als t goe was zouden die flessen toch leeg moeten zijn! Tongue

Juist ! Dat bedoel ik ....applaus
Ken dat en 'probeer' Blush dat ook te doen, 2 alcoholloze dagen per week ...
Ik wou dat gisteren ook te doen, tot ik zag dat er spaghetti op 't menu stond Smile
Begin deze maand langs geweest bij Pierre Breton.
Vriendelijke, praatgrage doch ietwat stugge man, beetje op zijn hoede voor het soort drankzuchtigen dat enkel een bezoekje brengt om goedkoop wat drank achterover te slaan. Er was op voorhand dan ook gezegd dat een bezoek 10€ pp zou kosten, tezij afname van 6 flessen. Dat laatste was geen enkel probleem uiteraard ;-)
Men werkt biodynamisch en dit was veelal te merken in de wijnen. Vooral dan in de afdronk (die had dat creozote dat vele "natuurlijke" wijnen kenmerkt).

Een van de leukste wijnen die we proefden was voor mij de "L avis de Vin Fort", een claret, jawel, van 100% cabernet franc.
Toen ik m ginds proefde, in dat ongezellige lokaaltje in zijn magazijn in het industriepark, dacht ik wow, dit moet heerlijk zijn licht gekoeld in t zonnetje met een Oosters gerechtje erbij.
Aldus geschiedde vandaag.
En inderdaad, dit was puur genieten, zowel als "aperitief" als bij de Aziatische noedelsalade.
dat is nu een smaak die ik niet ken "creozoot" Tongue.

Ik heb deze wijnen al verschillende keren geproefd maar was nooit echt onder de indruk, heel erg op hun fruit allemaal en nergens echt memorabel. Op zowel The Real Wine Fair als het Salon des Vins de Loire ook proberen een babbeltje te slaan, maar niet de meest open mensen...
(18-07-2016 11:22 PM)Kupers schreef: [ -> ]dat is nu een smaak die ik niet ken "creozoot" Tongue.

Ik heb deze wijnen al verschillende keren geproefd maar was nooit echt onder de indruk, heel erg op hun fruit allemaal en nergens echt memorabel. Op zowel The Real Wine Fair als het Salon des Vins de Loire ook proberen een babbeltje te slaan, maar niet de meest open mensen...

Inderdaad, nogal stug.
En was ook wat ontgoocheld na de degustatie, had er meer van verwacht. Dat fruitige, ja, denk dat dit vooral zo is sedert hun reconversie naar biodynamie..De claret is echter zeer geschikt waarvoor ie gemaakt is: un pur vin de plaisir.
Verder was Perrieres ook wel de moeite.
Creozoot= vuile asbak (creozoot klinkt wel een stuk beter Wink )
Echt typisch voor vins nature...
dit is trouwens Mr Creosote :


And finally Monsieur, a wafer-thin mint! Smile
(19-07-2016 10:06 AM)Olivier schreef: [ -> ]dit is trouwens Mr Creosote :


And finally Monsieur, a wafer-thin mint! Smile

Haha!

Btw, we kregen allen een poster mee van Pierre Breton.
Hangt al mooi in onze gang Smile
(18-07-2016 05:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Begin deze maand langs geweest bij Pierre Breton.
Vriendelijke, praatgrage doch ietwat stugge man, beetje op zijn hoede voor het soort drankzuchtigen dat enkel een bezoekje brengt om goedkoop wat drank achterover te slaan. Er was op voorhand dan ook gezegd dat een bezoek 10€ pp zou kosten, tezij afname van 6 flessen. Dat laatste was geen enkel probleem uiteraard ;-)
Men werkt biodynamisch en dit was veelal te merken in de wijnen. Vooral dan in de afdronk (die had dat creozote dat vele "natuurlijke" wijnen kenmerkt).

Een van de leukste wijnen die we proefden was voor mij de "L avis de Vin Fort", een claret, jawel, van 100% cabernet franc.
Toen ik m ginds proefde, in dat ongezellige lokaaltje in zijn magazijn in het industriepark, dacht ik wow, dit moet heerlijk zijn licht gekoeld in t zonnetje met een Oosters gerechtje erbij.
Aldus geschiedde vandaag.
En inderdaad, dit was puur genieten, zowel als "aperitief" als bij de Aziatische noedelsalade.

Bij zeer mooi weer , ga ik ook meer in deze goesting wijnen gaan openen.

Loopt waarschijnlijk heel vlotjes naar binnen , het is dan ook warm hé ang-el.

CF uit de Loire , maar ook Pinot noir , Gamay ( de types die je licht gekoeld kan schenken . ) Maar veelal zijn het vaak wijnen die Macération carbonique ondergaan hebben . Het kan even goed een Tempranillo zijn Smile .

Hopelijk was die vandaag even lekker ?

Soms kunnen ze op dag twee wat minder fruit hebben ,
maar ietsje meer diepgang krijg je dan soms in retour .

De creozote , ben ik niet zo bekend mee het asbak smaakje .
Maar veel naturels hebben idd een bepaalde smaak .
(19-07-2016 06:37 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(18-07-2016 05:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Begin deze maand langs geweest bij Pierre Breton.
Vriendelijke, praatgrage doch ietwat stugge man, beetje op zijn hoede voor het soort drankzuchtigen dat enkel een bezoekje brengt om goedkoop wat drank achterover te slaan. Er was op voorhand dan ook gezegd dat een bezoek 10€ pp zou kosten, tezij afname van 6 flessen. Dat laatste was geen enkel probleem uiteraard ;-)
Men werkt biodynamisch en dit was veelal te merken in de wijnen. Vooral dan in de afdronk (die had dat creozote dat vele "natuurlijke" wijnen kenmerkt).

Een van de leukste wijnen die we proefden was voor mij de "L avis de Vin Fort", een claret, jawel, van 100% cabernet franc.
Toen ik m ginds proefde, in dat ongezellige lokaaltje in zijn magazijn in het industriepark, dacht ik wow, dit moet heerlijk zijn licht gekoeld in t zonnetje met een Oosters gerechtje erbij.
Aldus geschiedde vandaag.
En inderdaad, dit was puur genieten, zowel als "aperitief" als bij de Aziatische noedelsalade.

Bij zeer mooi weer , ga ik ook meer in deze goesting wijnen gaan openen.

Loopt waarschijnlijk heel vlotjes naar binnen , het is dan ook warm hé ang-el.

CF uit de Loire , maar ook Pinot noir , Gamay ( de types die je licht gekoeld kan schenken . ) Maar veelal zijn het vaak wijnen die Macération carbonique ondergaan hebben . Het kan even goed een Tempranillo zijn Smile .

Hopelijk was die vandaag even lekker ?

Soms kunnen ze op dag twee wat minder fruit hebben ,
maar ietsje meer diepgang krijg je dan soms in retour .

De creozote , ben ik niet zo bekend mee het asbak smaakje .
Maar veel naturels hebben idd een bepaalde smaak .

Vandaag was hij nog lekkerderderder! Deed inderdaad aan een goede Beaujolais denken, ik vond m zelfs pinot noir-achtig.
Had gelukkig geen creosoot..
thumbsup
(20-07-2016 01:08 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(19-07-2016 06:37 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]
(18-07-2016 05:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Begin deze maand langs geweest bij Pierre Breton.
Vriendelijke, praatgrage doch ietwat stugge man, beetje op zijn hoede voor het soort drankzuchtigen dat enkel een bezoekje brengt om goedkoop wat drank achterover te slaan. Er was op voorhand dan ook gezegd dat een bezoek 10€ pp zou kosten, tezij afname van 6 flessen. Dat laatste was geen enkel probleem uiteraard ;-)
Men werkt biodynamisch en dit was veelal te merken in de wijnen. Vooral dan in de afdronk (die had dat creozote dat vele "natuurlijke" wijnen kenmerkt).

Een van de leukste wijnen die we proefden was voor mij de "L avis de Vin Fort", een claret, jawel, van 100% cabernet franc.
Toen ik m ginds proefde, in dat ongezellige lokaaltje in zijn magazijn in het industriepark, dacht ik wow, dit moet heerlijk zijn licht gekoeld in t zonnetje met een Oosters gerechtje erbij.
Aldus geschiedde vandaag.
En inderdaad, dit was puur genieten, zowel als "aperitief" als bij de Aziatische noedelsalade.

Bij zeer mooi weer , ga ik ook meer in deze goesting wijnen gaan openen.

Loopt waarschijnlijk heel vlotjes naar binnen , het is dan ook warm hé ang-el.

CF uit de Loire , maar ook Pinot noir , Gamay ( de types die je licht gekoeld kan schenken . ) Maar veelal zijn het vaak wijnen die Macération carbonique ondergaan hebben . Het kan even goed een Tempranillo zijn Smile .

Hopelijk was die vandaag even lekker ?

Soms kunnen ze op dag twee wat minder fruit hebben ,
maar ietsje meer diepgang krijg je dan soms in retour .

De creozote , ben ik niet zo bekend mee het asbak smaakje .
Maar veel naturels hebben idd een bepaalde smaak .

Vandaag was hij nog lekkerderderder! Deed inderdaad aan een goede Beaujolais denken, ik vond m zelfs pinot noir-achtig.
Had gelukkig geen creosoot..

thumbsup en een dag 3 ook ?

Of gewoon een verse fles met dit weer ...
Twéé dagen was al een onmenselijke inspanning!
(18-07-2016 05:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Begin deze maand langs geweest bij Pierre Breton.
Vriendelijke, praatgrage doch ietwat stugge man, beetje op zijn hoede voor het soort drankzuchtigen dat enkel een bezoekje brengt om goedkoop wat drank achterover te slaan. Er was op voorhand dan ook gezegd dat een bezoek 10€ pp zou kosten, tezij afname van 6 flessen. Dat laatste was geen enkel probleem uiteraard ;-)
Men werkt biodynamisch en dit was veelal te merken in de wijnen. Vooral dan in de afdronk (die had dat creozote dat vele "natuurlijke" wijnen kenmerkt).

Een van de leukste wijnen die we proefden was voor mij de "L avis de Vin Fort", een claret, jawel, van 100% cabernet franc.
Toen ik m ginds proefde, in dat ongezellige lokaaltje in zijn magazijn in het industriepark, dacht ik wow, dit moet heerlijk zijn licht gekoeld in t zonnetje met een Oosters gerechtje erbij.
Aldus geschiedde vandaag.
En inderdaad, dit was puur genieten, zowel als "aperitief" als bij de Aziatische noedelsalade.

En alweer een flesje L avis de vin fort geopend.
Perfect bij dit weer (rechtstreeks uit de frigo)
En een ideale begeleider bij gedroogde worst(Baton de Berger) of andere charcuterie en...een streepje Walkabouts.
Domein leren kennen dankzij Doc, waarvoor dank.
(25-08-2016 02:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(18-07-2016 05:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Begin deze maand langs geweest bij Pierre Breton.
Vriendelijke, praatgrage doch ietwat stugge man, beetje op zijn hoede voor het soort drankzuchtigen dat enkel een bezoekje brengt om goedkoop wat drank achterover te slaan. Er was op voorhand dan ook gezegd dat een bezoek 10€ pp zou kosten, tezij afname van 6 flessen. Dat laatste was geen enkel probleem uiteraard ;-)
Men werkt biodynamisch en dit was veelal te merken in de wijnen. Vooral dan in de afdronk (die had dat creozote dat vele "natuurlijke" wijnen kenmerkt).

Een van de leukste wijnen die we proefden was voor mij de "L avis de Vin Fort", een claret, jawel, van 100% cabernet franc.
Toen ik m ginds proefde, in dat ongezellige lokaaltje in zijn magazijn in het industriepark, dacht ik wow, dit moet heerlijk zijn licht gekoeld in t zonnetje met een Oosters gerechtje erbij.
Aldus geschiedde vandaag.
En inderdaad, dit was puur genieten, zowel als "aperitief" als bij de Aziatische noedelsalade.

En alweer een flesje L avis de vin fort geopend.
Perfect bij dit weer (rechtstreeks uit de frigo)
En een ideale begeleider bij gedroogde worst(Baton de Berger) of andere charcuterie en...een streepje Walkabouts.
Domein leren kennen dankzij Doc, waarvoor dank.

Gisteren mijn laatste fles soldaat (of matroos) gemaakt.
Ik blijf hier intens van genieten, ondanks het feit dat dit een lichte, frivole wijn is met geen echt complex karakter. Wat een explosie van rood en zwart bosfruit in de neus! Wat een elegante lichtvoetigheid en wat een angstaanjagende doordrinkfactor...
Het bittertje naar het einde toe maakt m voor mij nog beter, minder geoefende wino s (zoals mijn toekomstige schoonzoon) kunnen het daar wel wat moeilijker mee hebben.
(25-05-2017 12:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-08-2016 02:41 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(18-07-2016 05:07 PM)vinejo schreef: [ -> ]Begin deze maand langs geweest bij Pierre Breton.
Vriendelijke, praatgrage doch ietwat stugge man, beetje op zijn hoede voor het soort drankzuchtigen dat enkel een bezoekje brengt om goedkoop wat drank achterover te slaan. Er was op voorhand dan ook gezegd dat een bezoek 10€ pp zou kosten, tezij afname van 6 flessen. Dat laatste was geen enkel probleem uiteraard ;-)
Men werkt biodynamisch en dit was veelal te merken in de wijnen. Vooral dan in de afdronk (die had dat creozote dat vele "natuurlijke" wijnen kenmerkt).

Een van de leukste wijnen die we proefden was voor mij de "L avis de Vin Fort", een claret, jawel, van 100% cabernet franc.
Toen ik m ginds proefde, in dat ongezellige lokaaltje in zijn magazijn in het industriepark, dacht ik wow, dit moet heerlijk zijn licht gekoeld in t zonnetje met een Oosters gerechtje erbij.
Aldus geschiedde vandaag.
En inderdaad, dit was puur genieten, zowel als "aperitief" als bij de Aziatische noedelsalade.

En alweer een flesje L avis de vin fort geopend.
Perfect bij dit weer (rechtstreeks uit de frigo)
En een ideale begeleider bij gedroogde worst(Baton de Berger) of andere charcuterie en...een streepje Walkabouts.
Domein leren kennen dankzij Doc, waarvoor dank.

Gisteren mijn laatste fles soldaat (of matroos) gemaakt.
Ik blijf hier intens van genieten, ondanks het feit dat dit een lichte, frivole wijn is met geen echt complex karakter. Wat een explosie van rood en zwart bosfruit in de neus! Wat een elegante lichtvoetigheid en wat een angstaanjagende doordrinkfactor...
Het bittertje naar het einde toe maakt m voor mij nog beter, minder geoefende wino s (zoals mijn toekomstige schoonzoon) kunnen het daar wel wat moeilijker mee hebben.

angstaanjagende doordrinkfactor...

respect
Lijkt me een zeer aangenaam dorstlessend sapje bij deze mooie lente temperaturen Tongue .

Het angstaanjagende is volledig verstaanbaar .
Het is dan ook je laatste fles Smile .
Perrieres 2011

De neus is meteen een schot in de framboos.
Verder ruik ik kalisse, grafiet, cacao, peper, een púntje paprika.
Na een eerste slok is de reactie: Damn, veel te jong geopend banghead
Heel zuivere mond, met veel materie en sap, maar zuren die krachtiger zijn dan het hele HLN trollenlegioen.
Later verzachten ze wat maar ze blijven wel het mondgevoel domineren.
Misschien is dit morgen wat bekoeld, ik zet de wijn even weg.
Of nee, toch eerst nog eens bijvullen voor de finale vd 4x400 m ;-)
(13-08-2017 09:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]Perrieres 2011

De neus is meteen een schot in de framboos.
Verder ruik ik kalisse, grafiet, cacao, peper, een púntje paprika.
Na een eerste slok is de reactie: Damn, veel te jong geopend banghead
Heel zuivere mond, met veel materie en sap, maar zuren die krachtiger zijn dan het hele HLN trollenlegioen.
Later verzachten ze wat maar ze blijven wel het mondgevoel domineren.
Misschien is dit morgen wat bekoeld, ik zet de wijn even weg.
Of nee, toch eerst nog eens bijvullen voor de finale vd 4x400 m ;-)

Dag twee pakken zwart fruit.
Zuurtjes zijn getemperd, eindigt nu wel wat droger.
Doet bijna Bandol aan.
Knáppe wijn!

Drinken bij deze clip van Nina Simone (met dank aan Wim Opbrouck).

https://m.youtube.com/watch?v=R96jRnBYymU

Groots.
Zalige note. Een onbekend domein voor mij. Waarschijnlijk op t domein gekocht? Eentje om te onthouden.
(19-08-2017 10:02 PM)Fre schreef: [ -> ]Zalige note. Een onbekend domein voor mij. Waarschijnlijk op t domein gekocht? Eentje om te onthouden.

Nu een drietal wijnen van dit domein te koop bij 1Jour1Vin.
Nuits d'Ivresse 2019

Aangekocht door m'n wederhelft op het salon in Lille die er enorm enthousiast over was.
100% Cabernet Franc. Geen sulfiet, wat me meestal wat huiverig maakt, het is niet omdat ik West-Vlaamse roots heb dat ik automatisch fan ben van stalgeuren.

Maar niets daarvan in deze wijn, deze wijn heeft in neus veel fruit, zowel zwart als rood. Ook een zekere aardse toets, doet in de verte wat aan champignons denken en de Cabernet Franc komt toch wel heel herkenbaar naar boven.
In de mond komt het aardse, fruitige terug, rijpe tannines en wat zuurtjes.
De wijn balanceert wat tussen een drinkwijn en een maaltijdwijn maar blijft toch wel vooral een mooi product die nog maar eens bewijst dat ze bij Breton toch wel weten waar ze mee bezig zijn.

Aanrader.
(01-12-2021 09:22 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Nuits d'Ivresse 2019

Geen sulfiet.... ....een zekere aardse toets, doet in de verte wat aan champignons denken...

Oei...?
(01-12-2021 09:22 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Geen sulfiet, wat me meestal wat huiverig maakt, het is niet omdat ik West-Vlaamse roots heb dat ik automatisch fan ben van stalgeuren.

Big Grin
(02-12-2021 10:43 AM)wvd schreef: [ -> ]
(01-12-2021 09:22 PM)Baldrick schreef: [ -> ]Nuits d'Ivresse 2019

Geen sulfiet.... ....een zekere aardse toets, doet in de verte wat aan champignons denken...

Oei...?

Ik beschouwde het niet meteen als storend.
Nu, op dag twee, is de wijn nog steeds in vorm. Het aardse heeft het fruitige wat naar de achtergrond geduwd, maar blijft toch nog steeds zeer aangenaam.
Koppelingen