wijnliefhebbers

Volledige versie: Mandje
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Zo bijzonder interessant is dit niet maar bon:

In de Syntra lessen moeten wij nu flessen leren open doen liggend in een mandje. Ik vond dit nogal lachwekkend, wordt dit nog gedaan eigenlijk ? Ik gooi het gewoon eens in de groep. Wordt dit in andere regio's ook nog aangeleerd bij Syntra cursisten ? Ik heb nooit een fles zo gepresenteerd gekregen in een restaurant... of heb ik iets gemist....HELP me out !
Ik heb dus noodgedwongen een mandje besteld Big Grin


[Afbeelding: 24214983_1.jpg]
Ik moet al heel wat jaren terug gaan om dit te herinneren. Ik denk niet dat dit nog gedaan wordt. Corrigeer me indien nodig.
Denk dat die lesgever aan zijn pensioen mag beginnen denken... Rolleyes
Man man mandje...
Man man mandje :-)
Ik dacht ook al zoiets, wie komt daar nu nog mee af...spui maar reacties dan kan ik hem een linkje sturen naar deze topic, ....
(09-05-2012 11:15 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Ik dacht ook al zoiets, wie komt daar nu nog mee af...spui maar reacteis dan kan ik hem een linkje sturen naar deze topic, ....

Ge kunt ook eikes van vogelkes roven met dat mandje Smile
@ dr_magooo, Johan_Vdd &vinejo

Zeg mannekes, den ouwe wordt hier even wakker.nono
Morgen krijgen jullie een fotooke van mandjes met wat uitleg erbij.

Maar ga nu verder genieten van mijn GT-Granache 2009.

Morgen, sorry 't is al vandaag.Wink
(10-05-2012 12:28 AM)don quichotte schreef: [ -> ]@ dr_magooo, Johan_Vdd &vinejo

Zeg mannekes, den ouwe wordt hier even wakker.nono
Morgen krijgen jullie een fotooke van mandjes met wat uitleg erbij.

Maar ga nu verder genieten van mijn GT-Granache 2009.

Morgen, sorry 't is al vandaag.Wink

Ik wacht....met ongeduld cheers
In Damme in de Siphon wordt dat nog gedaan Smile
Het zou bij mij direct een slechte indruk geven.., is toch niet echt meer van deze tijd. Wat is trouwens de functie van zo'n mandje? Vermijden dat er vingerafdrukken op de fles komen?

JT

Heb mijn schoonvader dit dikwijls zien doen wanneer hij een oude fles bovenhaalde (al of niet met droesem). Ik vond dit toch telkens een heel speciaal moment, een zeker ritueel waar ik van hield. Momenten die ik nog altijd koester, nu hij er niet meer is ...
Ik heb nog een serie mandjes die ik nog gebruik voor rode wijn; vooral als ik een fles bovenhaal die jaren in de kelder verborgen was en waarin ik een depot of bezinksel verwacht.
Ik berg mijn flessen altijd op met het etiket naar boven en als ik zo’n oude fles weghaal doe ik dit altijd horizontaal om ze dan heel voorzichtig in het wijnmandje te leggen. Op die manier schud ik zo min mogelijk het bezinksel op.
Ik laat deze dan in het mandje op de gewenste temperatuur komen.
Na het ontkurken zijn er twee mogelijkheden ; decanteren of niet.
Een oude Bourgogne zal ik meestal nooit decanteren die ik dan rechtstreeks van uit het mandje zal inschenken. Op die manier wordt de wijn zo weinig mogelijk opgeschud en blijft het depot dichter bij de bodem.
Bij een fles die decanteren vereist doe ik dit dan ook met de fles in het mandje. Controle dat er dan zo weinig of geen bezinksel in de karaf terecht komt doe ik door de fles voor een staande lamp of kaars te houden.
De noodzakelijkheid van het gebruik van mandjes is vandaag kleiner omdat heel wat wijnen minder depot hebben en jonger worden gedronken.
Indrukwekkende eitjes die dr in da mandje liggen...
Don, ik vind dat je dat toch eens moet demonstreren. Ik zie dat je al enkele demonstratieflesjes geprepareerd hebt Wink.
@ Don , wanneer ben je nog 's aan zee ? Ik kan gerust een mandjes-demonstratie organiseren bij me thuis, beetje "tupperware" systeem... Matten komt al dus Big Grin

....de bedoeling bij het decanteren van oude, gerijpte flessen snap ik, maar bij ons in de les is het de bedoeling dat we dit systeem toepassen bij het openen van alle flessen. Is niet altijd makkelijk want je hebt voor je het weet spatten op het tafelkleed. Het vraagt enige behendigheid.
(10-05-2012 03:18 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Is niet altijd makkelijk want je hebt voor je het weet spatten op het tafelkleed. Het vraagt enige behendigheid.

en spatten op je cursus Big Grin sorry venteke!
(10-05-2012 04:21 PM)mrs_magooo schreef: [ -> ]
(10-05-2012 03:18 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Is niet altijd makkelijk want je hebt voor je het weet spatten op het tafelkleed. Het vraagt enige behendigheid.

en spatten op je cursus Big Grin sorry venteke!

Ge moogt gij ook eens spatten maken hé Mrs ... [Afbeelding: sexy-emoticon-07.gif]
Mijn schoonvader gebruikt enkel een mandje als er een ouwe (zuurstof gevoelige) uit de kelder komt.
De wijnen zoals bij don met etiquet naar boven' uitgestald', zo horizontaal mogelijk uit het rek nemen en het mandje in.
Bij het ontkurken blijft de fles in het mandje en in de zelfde positie (heb het eenmaal geprobeerd en 't is nie simpel) droesem blijft zo mooi beneden liggen en de wijn wordt vanuit het mandje in het glas gegoten.
Als je ooit een mandje zou kopen let er dan op dat de hellingshoek die de fles in het mandje neemt voldoende is. Check dit best met een standaard Bordeaux fles en zorg ervoor dat dan de wijn de kurk niet raakt .Anders geef ik je de garantie dat er nog veel witte tafellakens een nieuwe rode design gaan krijgen.
Een van de vier mandjes voldoet niet aan deze voorwaarde.(Dat met de Mouton)
Dat met den Angelus is mijn beste mandje zowel een Bordeaux fles als Bourgogne heeft er een lichte klemming in en ideale helling.
Het vele gebruik ervan wijst ook naar de slijtage ervan.Wink

@dr_magooo
Als men in de les doceert van dit te doen voor alle flessen zie ik daar de zin niet van in tenzij men dit voor de “show” wilt.
De meeste flessen die ik drink ondergaan deze ceremonie niet. Ik ga namelijk geen tijd verliezen als er iets lekker in de fles zit.Rolleyes
Goeie tip Don wat betreft kurk wijn contact, heeft dan echt wel wat helling nodig zu , thank you ! Ik denk dat de mijne één van die één op vier is Sad
(10-05-2012 01:31 PM)claret schreef: [ -> ]Indrukwekkende eitjes die dr in da mandje liggen...

Die foto's zijn toch niet deze week getrokken in uw kelder hé, Don?
(10-05-2012 08:31 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 01:31 PM)claret schreef: [ -> ]Indrukwekkende eitjes die dr in da mandje liggen...

Die foto's zijn toch niet deze week getrokken in uw kelder hé, Don?

Op ongeveer 8 meter van die kelder.Sleepy
(10-05-2012 10:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(10-05-2012 08:31 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 01:31 PM)claret schreef: [ -> ]Indrukwekkende eitjes die dr in da mandje liggen...

Die foto's zijn toch niet deze week getrokken in uw kelder hé, Don?

Op ongeveer 8 meter van die kelder.Sleepy

Big Grin
(10-05-2012 10:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(10-05-2012 08:31 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 01:31 PM)claret schreef: [ -> ]Indrukwekkende eitjes die dr in da mandje liggen...

Die foto's zijn toch niet deze week getrokken in uw kelder hé, Don?

Op ongeveer 8 meter van die kelder.Sleepy

'76 is bijna mijn geboortejaar!!
en '79 ook bijna!
(10-05-2012 10:38 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 10:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(10-05-2012 08:31 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 01:31 PM)claret schreef: [ -> ]Indrukwekkende eitjes die dr in da mandje liggen...

Die foto's zijn toch niet deze week getrokken in uw kelder hé, Don?

Op ongeveer 8 meter van die kelder.Sleepy

'76 is bijna mijn geboortejaar!!
en '79 ook bijna!

Ok, redenen genoeg om die mandjessessie 's in de Westoostvlaanders te komen doen, Don Smile Zo zie je maar dat mandjes toch succes hebben.
(10-05-2012 10:38 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 10:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(10-05-2012 08:31 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 01:31 PM)claret schreef: [ -> ]Indrukwekkende eitjes die dr in da mandje liggen...

Die foto's zijn toch niet deze week getrokken in uw kelder hé, Don?

Op ongeveer 8 meter van die kelder.Sleepy

'76 is bijna mijn geboortejaar!!
en '79 ook bijna!

70.......... 76..........79 "The good old times " Sad

Die 76 betaalde ik toen 799 Bf of +/- 20 Euro.
(10-05-2012 10:50 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Die 76 betaalde ik toen 799 Bf of +/- 20 Euro.

Don schreef zonet een boek:
"Hoe bezorg ik de hedendaagse wijnliefhebber een depressie"
(10-05-2012 10:54 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 10:50 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Die 76 betaalde ik toen 799 Bf of +/- 20 Euro.

Don schreef zonet een boek:
"Hoe bezorg ik de hedendaagse wijnliefhebber een depressie"

Big Grin Dat doe hij wel meer ....
(10-05-2012 10:54 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 10:50 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Die 76 betaalde ik toen 799 Bf of +/- 20 Euro.

Don schreef zonet een boek:
"Hoe bezorg ik de hedendaagse wijnliefhebber een depressie"

Nu geen zelfmoord gaan plegen, maar met de 76 bedoelde ik niet de Angelus maar de Margaux.Big Grin
(10-05-2012 11:02 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(10-05-2012 10:54 PM)Bert schreef: [ -> ]
(10-05-2012 10:50 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Die 76 betaalde ik toen 799 Bf of +/- 20 Euro.

Don schreef zonet een boek:
"Hoe bezorg ik de hedendaagse wijnliefhebber een depressie"

Nu geen zelfmoord gaan plegen, maar met de 76 bedoelde ik niet de Angelus maar de Margaux.Big Grin

Ge zijt ier mee al die bouteillekes welkom Big Grin
Pagina's: 1 2
Koppelingen