2007 Terre di San Leonardo Vigneti delle Dolomiti IGT (50% CS, 40% Merlot, 10% CF)
Opvoeding: 18 maanden in tonnen - 6 maanden in barriques
Dit weekend gedronken en van genoten - "frisse", sappige rode wijn, mooie rijpe tannines, goede zuurbalans, rijp rood fruit, wat vegetale toetsen (niet storend), beetje aards. Leuke wijn! Deed me initieel qua aromas een beetje denken aan een paar rode loire wijnen die ik een tijdje geleden dronk.
Wat extra info:
Licata: Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga, dé gentleman uit Trentino met de voeten in de realiteit. Een modernist die steunt op klassieke en nobele tradities, aangepast aan de vraag van de hedendaagse, meest veeleisende wijnliefhebber. Dat is zowat de definitie van de huidige eigenaar van het Tenuta San Leonardo, een wijnkasteel à la Bordeaux met een Oostenrijks-Italiaans tintje, op de idyllische flank van de Adigevallei. De andere link met Bordeaux is terug te vinden in de gebruikte druivenrassen, die klassiek Bordelees zijn, met inbegrip van de aldaar verdwenen carmenère.
Robert Parker: 88
Beoordeling: The 2007 Terre di San Leonardo is a pretty entry-level red with good juiciness in its plums, wild cherries and grilled herbs. A soft, plump red, the Terre di San Leonardo is best enjoyed over the next few years. The Terre di San Leonardo is Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon and Merlot. Anticipated maturity: 2011-2015.
Gambero Rosso: 3 bicchieri
Hierbij nog wat achtergrondinfo over het domein en hun (top)cuvée Sab Leonardo (in Engels).
Het domein heeft blijkbaar banden met het wereldberoemde Tenuta San Guido en oenoloog Giacomo Tachis (die de San Leonardo heeft mee vorm gegeven).
Maar voor de rest van de geschiedenis verwijs ik naar het artikel - ik vind het mooi geschreven (misschien niet helemaal waar en soms wat kort door de bocht, maar toch een mooi verhaal), hoewel je er de Amerikaanse emo- en verkooppraat wel moet tussenuit filteren.
http://www.italianwinemerchantstore.com/...l#section5
Dit domein staat al een tijdje op mijn lijstje om beter te leren kennen (als ik ooit eens 5 minuten - of langer :-) - tijd heb).
PS typfout in de titel - Leondaro/Leonardo
Vinogan(s)
Merci Nico en Vinogans voor deze info.
Trentino heeft wel meer van die typische Bordeauxblends die dan wel een stuk goedkoper zijn dan 'the real stuff". In welke prijsklasse zitten we hier trouwens?
(22-05-2012 02:03 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]PS typfout in de titel - Leondaro/Leonardo
Oeps, moderators help....
(22-05-2012 05:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]Merci Nico en Vinogans voor deze info.
Trentino heeft wel meer van die typische Bordeauxblends die dan wel een stuk goedkoper zijn dan 'the real stuff". In welke prijsklasse zitten we hier trouwens?
13,5 Euro. Grote broer "San Leonardo" kost +/- 45 Euro (nog niet geproefd echter). Hebben ook nog een cuvée "Villa Gresti" aan 25 Euro (90% merlot, 10% carmenere)
(22-05-2012 09:12 PM)nco schreef: [ -> ]Oeps, moderators help....
Kan je zelf aanpassen hoor Nico
Dit is één van de absolute topdomeinen in Trentino. Ik dronk twee jaar terug de 2001 op de Giro bij Licata, en stond zeker in mijn top 3 van die tasting.
Ik merk nu dat ik zelf een gewillig slachtoffer van de ironie ben: heb in mijn vorige post namelijk zelf een schrijffout gemaakt: Sab/San :-)
Vinogan(s)
(23-05-2012 09:01 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Ik merk nu dat ik zelf een gewillig slachtoffer van de ironie ben: heb in mijn vorige post namelijk zelf een schrijffout gemaakt: Sab/San :-)
Vinogan(s)
Elke mens is een slachtoffer van de ironie van het leven...
Heb van die San Leonardo nog een fles of drie thuis liggen.
Ondertussen al een zestal jaren van gedronken en telkens schitterend voor de prijs (idd circa 40 Euro).
Aanrader voor liefhebbers van Bordeauxkarakter in Italië.
(sommigen vinden hem iets te veel paprika/cabernet gedomineerd).
Ik heb hem verleden week nog geserveerd in mijn wijnles bij Licata en de cursisten waren dolenthousiast.
Terre di San Leonardo 2009
Zoals hierboven reeds aangehaald: de instapwijn van Tenuta San Leonardo, één van de absolute topdomeinen in Trentino en met uitbreiding geheel Noord-Italië. Italiaanse variant op een Bordeauxwijn, een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot.
Mooie robijnrode kleur, heerlijk boeket van rijpe bessen, wat rood fruit, kruiden en fijne eiktoetsen. Zijdezacht in de mond, het bessenfruit kom terug, rijpe tannines en een mooi bittertje in de afdronk. Zeer sappige, elegante en evenwichtige wijn.
Bordeauxpuristen zullen deze wijn misschien te "sappig" vinden, ik vind dit p/k absoluut top. Een lekkere vlotte en toegankelijke wijn met voldoende klasse en spanning. Voor 13,50- mag je in Bordeaux toch wel even zoeken naar beter.
(03-03-2013 08:34 PM)Innesto schreef: [ -> ]Terre di San Leonardo 2009
Bordeauxpuristen zullen deze wijn misschien te "sappig" vinden
Leuke uitspraak, heb de wijn nog niet geproefd maar begrijp heel goed wat je bedoelt ;-)
Dit weekend nog eens de Terre van 2007 opengetrokken. Gisteren op dag 3 vond ik hem echt heel mooi. Op dag 1 was het vegetale/paprika toetsje ietsje te voor mij, gisteren was echter alles mooi verweven. Sappig, mooie zuurtjes, mooi rood fruit. Leuke wijn en duidelijk nog potentieel!
Vette di San Leonardo - Sauvignon Blanc 2015 - IGT Vigneti delle Dolomiti
Zeker één van mijn lievelingswijnen is deze loepzuivere en betaalbare sauvignon van de Dolomieten. Deze aromabom is héél fijn, héél finessevol. Geuren van bloesems, cassisblaadjes, citrus en minerale hints stuiven uit het glas. In de mond wat kruisbes, granny smith, lychee, ananas, kokosnoot. Absoluut geen hout. De fantastische zuren, de spectaculaire frisheid en een schitterend evenwicht doen elke sauvignonliefhebber wegsmelten van verlangen. Een charmeur eerste klas.
(08-02-2017 10:37 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Vette di San Leonardo - Sauvignon Blanc 2015 - IGT Vigneti delle Dolomiti
Zeker één van mijn lievelingswijnen is deze loepzuivere en betaalbare sauvignon van de Dolomieten. Deze aromabom is héél fijn, héél finessevol. Geuren van bloesems, cassisblaadjes, citrus en minerale hints stuiven uit het glas. In de mond wat kruisbes, granny smith, lychee, ananas, kokosnoot. Absoluut geen hout. De fantastische zuren, de spectaculaire frisheid en een schitterend evenwicht doen elke sauvignonliefhebber wegsmelten van verlangen. Een charmeur eerste klas.
Sauvignon in Italie gene vette? Blijkbaar wél!
(sorry voor dit bijzonder flauw mopje
)