CHAMPAGNE
1 - Alfred Gratien, begin jaren '90
Goudgele bubbelwijn. Voor een 20-jarige behoorlijk vivant & complex. Was 's avonds laat nog enorm te genieten.
Dag erna waren de bubbeltjes natuurlijk zowat weg en was alles meer afgevlakt, maar toch vóór den BBQ met de familie de magnum geledigd.
Kempie!
WIT
2 - Clos Saint Michel, C9P, 1994
Boterspekjes en honing is wat meteen in ons opkomt als we de neus in het glas steken en mineraliteit. Op dag 2 mooi rond romig & sweet. een verrassing!
3 - Domaine de la Taille aux Loups, Loire, 2009
Zoals Jo schreef: Chenin blanc die Chardonnay-ig aandeed.
Aroma's van zoetig rijp wit fruit, gerookt en houtschilfers.
Heeft op dag 4 (nu) nog niet echt moeten inboeten op smaak.
4 - Carbonnieux, Pessac, 2004
70% sauvignon, 30% sémillon. Kleur van ochtendurine, merkte m'n dochter op.
Citrus, mineraliteit en was in de neus.
Mond kon me minder bekoren: te flets en te kort. Heb je die liggen; niet wachten.
Was 's avonds wel beter te genieten, alsook op dag 2.
ROSÉ
5 - Château De Selle "Coeur de Grain", Cru Classé - Domaines Ott, 2009
Klasserosé, maar dat wisten we al... Verfijnd.
ROOD
6 - Cuvée Royale Santenay, App Santenay C - Bourgogne, 1982
Roestkleurig oudje.
Geëvolueerd neusje met madeira & koffie. Mooie zuren.
't was een risico, maar 't was volop genieten.
's Avonds verder uitgekuist: super: die bleef me maar smaken!
Jo!
7 - Potensac, Médoc, 1996
Aaah, rijke neus. Laurier, peper, hout, vanille.
Een wijn van 16j oud, zonder iets van tertiare toetsen.
We dachten aan een linkeroever van 2005-2006...
Gerten!
8 - Fonsalette, CdR, 2001
Is al teen en tander over gezegd in vorige posts...
Straffe cdR zeg!
9 - Delas - Cuvée de Haute Pierre, C9P, 2009
Zuiver en pure wijn met een perfect evenwicht.
Op dag 4 (!) is ie super. Met gebrande aroma's en 4-vruchtenconfituur.
Mooie balans met lichtzoete, lánge afdronk.
10 - Domaine Forey, Morey St Denis, 2007
Krachtige neus met uitgesproken cederhout.
Ietwat streng nog in de mond, fijn en gestructureerd.
11 - Chapelle Chambertin GC, Côte de Nuits, 2006
Drouhin Laroze
Jo vond hem beter bij het openen paar uren eerder. Voor mij; Wow.
Gisteravond (dag3, nadat ik thuiskwam van een namiddag en avond Zwaar Metaal) was die prachtig.
12 - Tenuta San Guido - Guidalberto, Toscane, 2008
Kurk, kurk en nog eens kurk. Damned!
Een tijdje later leek dat al sterk gemilderd.
De dag erna bijna niet merkbaar, dan zouden we gespoken hebben van: misscihen een klein foutje - en dan nog...
Full-bodied, power, intense mond. hoop dat m'n volgende fles zuiver is.
13 - Grand-Puy Ducasse, Pauillac, 1978
M'n geboortejaar? Versleten? No way! Drinkplezier!
Zelf op dag 3 heb ik van deze nog genoten (!)
Jo!
14 - Domaine de Chevalier, Pessac, 2009
Vol in hoofdletters met complex, rijk boeket. Zachte tannines
In de vooravond van vandaag terug ontkurkt.
Geen té krachtige smaken of geuren; dit is gewoon een fijne, elegante klasse-Bdx, ontegensprekelijk.
Kreeg 95/100 van Parker en zelfs een 97 van James Suckling.
Hoge scores, als je 't mij vraagt, maar misschien krijgen ze wel gelijk binnen een jaar of 10.
, Kempie!
15 - Troplong Mondot, St-Emilion 1er GCC, 1999
Bij ontkurken van mijn flessen was dit meteen de beste.
Ook de gasten waren overtuigd. Zij dachten aan een 2004-2006...
Top
16 - Lagrange, St-Julien, 1995
Een fluweel zachte Lagrange met structuur en harmonie.
Vol, kruidig, met lichte zuren in de achtergrond en zelfs nog tedere tannines in de mondhoeken. Prachtige afdronk.
17 - Sociando Mallet, Médoc, 1975
Vanaf dan heb ik niks meer genoteerd...
Ik moest denken aan Venne's quote; ik wilde eerder genieten dan me concentreren om bepaalde geuren of smaken eruit te gaan halen.
En genieten, dat deden we. Ik gokte op een 1982 - en dat was al diep gegokt -, maar nog ouder dus.
Wat een perfect geëvolueerde Bdx. Koop Sociando en wacht. Op 10-jarige leeftijd (de wijn...) kan je eraan beginnen. Na 20 jaar heb je een zéér goede wijn, na 30j smelt je weg...
Jo!
18 - Pichon Longueville Baron, Pauillac, 2001
Afsluiter. Was het meest 'groen' bij het openen, in vergelijking met de Lagrange of de Troplong. Daarom wou ik die dus meest laten bekomen van dat ontkurken.
Ook hier weer één centraal woord: Klasse.
Of nee, nog één; Genieten