Ben Glaetzer-Bishop-Barossa 2006: Typische australische Shiraz. Mooie uitbundige kruidige en fruitige neus, echter wat teleur stellend in de mond. Parker gaf hem nog 92-94, maar daarvoor mist hij wat structuur voor mij. Ondanks dat hij nog voldoende zuren heeft wellicht wat overrijp. Hij heeft nochthans heel wat materie: voldoende om de 14,5% alcohol te maskeren. Is mij geen 25€ waard om eerlijk te zijn (Crush Wines)
By the way: deze morgen viel de hoeveelheid alcohol in de wijn iets moeilijker te maskeren... ;-)
Of was het de Tomero Petit Verdot die erna kwam? Hmm...
Heb net nagekeken en de Australische winecritic James Halliday geeft deze wijn ook een dikke 94 (James Halliday Australian Wine Companion). Spijt me, maar daarvoor mist hij voor mij toch aan complexiteit! (Halliday geeft sowieso meestal toch ruime punten) Voor label design krijgt de wijn wel het maximum van de punten!!
Zijn alle wijnen van Glaetzer met een schroefdop afgesloten? Ik vraag mij af in hoeverre die wijnen evolueren.
Niet allemaal. Deze Bishop bijvoorbeeld al niet! Gewoon een ordinaire kurk! ;-)
Ik dronk deze wijn in mei 2009 en schreef toen het volgende op :
"90-91 Stevige wijn, schitterende neus smaak ietwat jammy en de derde dag eerder zoet afsmakend."
Vond hem dus ook geen 92-94 waard maar was toch meer dan lekker. Ik heb nu nog één fles liggen voor een koude winteravond....
Onlangs Ebenezer 1994 gedronken, hét bewijs dat we allen onze Aussies veel te jong offeren...
Inderdaad Vinejo. Ik zit nog aan de shiraz 92,93,94 en 96 van Balmoral-Rosemount. Niemand wou dat hebben op een veiling en ik was de gelukkige spekkoper voor een appel en een ei.
@Pvdv, vandaag een mooie Napa merlot 2005 van Merryvale gedronken. Ook de cab.sauv. van het zelfde huis geproefd maar dat kon me niet bekoren.
@Olaf
Merryvale! Tof! Ben daar al zo'n 10 keer geweest. Altijd goed ontvangen. Zij hebben altijd héél veel verschillende cuvees. Heel veel single vineyards, meestal Chardonnay en Cab Sauv als basis cepage. Hun topcuvee 'Profile' heeft al vele prijzen gekregen. Al verschillende verticals van geproefd ter plaatse. Maar...een Merlot nog wel? Ik geloof dat ze daar meestal wel een percentage Petit Verdot en Cab Sauv bijdoen. Maar of dat voldoende is op de boel te redden? ;-)
Eerlijkheidshalve moet ik ook toegeven dat de laatste paar jaar de kwaliteit even een dipje lijkt te hebben bij dit huis. Ofwel zijn ze niet mee ge-evolueerd met de andere buren. Ze hebben wel top wijngaarden, zoals die van Andy Beckstoffer... Worden ze in Belgie ingevoerd, of was het 'eigen import'?
Peter VdV gaat binnenkort alle merlotwijnen afschieten met zijn geweer:
Zijn merlotjesgeweer !
ps: ga niet veel moeite doen om hem tegen te houden eerlijk gezegd (maar heb nog nooit Petrus gedronken...)
@Vinejo
Dat ik daar nog niet zelf aan gedacht had! Ik zal me eens een emo icoontje moeten laten maken met dat merlotgeweer! Goed idee!!! Tenzij we het vuile werk systematisch laten doen door de Tasmanian Devil natuurlijk.
Dit weekend de kleine broer gedronken: Wallace 2006. Vond dit toch wel zeer, zeer lekker hoor (RP 91-94, IWC 91, WS 88). Ik geef nooit punten (gaat me echt niet af) maar was voor mij toch zeker een 91 waard...
Langs de andere kant: heb nog maar weinig wijnen boven de 30 Euro gedronken en misschien is daardoor mijn referentiekader niet helemaal wat het moet zijn...
Dit weekend nog eens de Wallace 2006 gedronken: zeer lekker, kruidig, sappig, zeker geen jammy wijn. Voor mij toch wel een wijn met een mooie P/Q!
Iemand al de Annaparena of Amon Ra gedronken van Glaetzer?
Heb 1 flesje Amon Ra liggen en tracht er al een paar jaar van te blijven- zéker nu ik de laatste maanden enkele schitterende oudere Aussies dronk...
Nco, heb van de Anaperenna 2006 nog 17 flessen liggen en van de AmonRa nog 5
altijd welkom om ns te komen proeven !
Bij Crombé in Kortrijk een tijd geleden een proeverij meegemaakt. Had dit al eerder op de blog gepost. Ik doe het nog eens. Sommigen vinden de wijnen op alle fronten té. Nu, ik vroeg mij af hoe de Wallace evolueert. Verandert er eigenlijk veel met schroefdop?
"-Wallace 2006: Meteen een trap hoger dan de shiraz van Shaw and Smith. Hier zit ook nog 30% grenache bij. Zwart fruit, violetjes, drop. Veel materie, goeie finish.
-Bishop 2006: Zoeter, drop, cassis. Hier vond ik de alcohol (allemaal hoge percentages, 14.5 of zo) wel wat storen. De wijn was al wat aan het opwarmen ook. Minst bekoorlijke van de vier vond ik.
-Anaperenna 2006: zwart met donkerpaarse rand, pure crème de cassis, drop,houtskool en een bijzonder lange afdronk. Kruidigheid door de 25% cabernet sauvignon. Intens en wonderlijk!
-Amon-Ra 2006: De meest toegankelijke van de vier. Mooie eenheid en complexiteit. Wederom een fenomenale afdronk. Zelfde aromatische beeld min of meer: houtskoolachtig karakter, créme de cassis, houttoetsen, kruiden...
Je vraagt je af wat dit is na 5 à 10 jaar.
Anaperenna en Amon-Ra maakten indruk. Naast elkaar hielden ze perfect stand.
(...) als het echt eens mag swingen en ik kan het mij veroorloven, dan mag ik mij graag laten drijven op het genot van een gerijpte Anaperenna."
Vrijdag Zaterdag of Zondag in St Truiden zeker? :-)
Dit weekend de 2007 gedronken (na 10 uur karaf). Big, bold style zonder evenwel helemaal over de top te gaan. Zeer lekker, full bodied, smaak explosie (rijp fruit, spice, ..) in de mond met toch genoeg zuren om het aangenaam te houden.
Dronk dit naast een Mas du Soleilla Les Bartelles 2008 (Languedoc La Clape, ook 10 uur karaf) (ook vooral Syrah): duidelijk verschil in stijl, minder bold maar ook wel eleganter. De La Clape was daarom voor mij net iets beter...
Amon Ra 2009
Ooit een doos (6) gekocht omdat ik toch zeker even deze cultwijn wou proeven.
Nu fles 5/6 achter te kiezen, en telkens herinnert de wijn mij eraan juist waarom.
+ Neus - echt een lekkere flinke stinkerd tijdens het walsen. Stilstaande fase mooi en elegant.
Het leek me wel moeilijk om er echt bepaalde geuren uit te halen - ik dacht alvast een dot aan munt.
+ Mond - glanzend en rond op de tong, mits wat O2 erbij knetterend en knisperend, kruidig en pittig.
Niettemin een mooie volle wijn, die rond en elegant in de mond passeerde, eigenlijk weinig op aan te merken.
+ Afdronk - mooi in balans, bijna perfecte integratie van zuren, kruiden en ook hier een vleugje munt.
Ofwel is dit een uitzonderlijke fles, maar dit is momenteel wel de meest memorabele overheen de jaren.
Naar mijn mening absoluut perfect op dronk, zelfs zonder decanteren niet minder dan een bommetje op alle vlakken.
Klein minpunt is dat het oh zo moeilijk is om rood met deze temperaturen op constante temperatuur te houden.
Het was foefelen tussen in & uit de frigo om toch een 18°C te krijgen - warmer en de wijn valt compleet plat.
Zeker een wijn waarvan ik enorm tevreden ben na de Aussie tasting een extra doos ervan te kopen.
Mathijs
[
attachment=2596]
(30-05-2017 10:04 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Amon Ra 2009
Ooit een doos (6) gekocht omdat ik toch zeker even deze cultwijn wou proeven.
Nu fles 5/6 achter te kiezen, en telkens herinnert de wijn mij eraan juist waarom.
+ Neus - echt een lekkere flinke stinkerd tijdens het walsen. Stilstaande fase mooi en elegant.
Het leek me wel moeilijk om er echt bepaalde geuren uit te halen - ik dacht alvast een dot aan munt.
+ Mond - glanzend en rond op de tong, mits wat O2 erbij knetterend en knisperend, kruidig en pittig.
Niettemin een mooie volle wijn, die rond en elegant in de mond passeerde, eigenlijk weinig op aan te merken.
+ Afdronk - mooi in balans, bijna perfecte integratie van zuren, kruiden en ook hier een vleugje munt.
Ofwel is dit een uitzonderlijke fles, maar dit is momenteel wel de meest memorabele overheen de jaren.
Naar mijn mening absoluut perfect op dronk, zelfs zonder decanteren niet minder dan een bommetje op alle vlakken.
Klein minpunt is dat het oh zo moeilijk is om rood met deze temperaturen op constante temperatuur te houden.
Het was foefelen tussen in & uit de frigo om toch een 18°C te krijgen - warmer en de wijn valt compleet plat.
Zeker een wijn waarvan ik enorm tevreden ben na de Aussie tasting een extra doos ervan te kopen.
Mathijs
Thanks voor de TN!
Temperatuur vd wijn is idd enorm belangrijk, wordt soms te weinig aandacht aan besteed denk ik.
(30-05-2017 10:18 PM)vinejo schreef: [ -> ] (30-05-2017 10:04 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Amon Ra 2009
Ooit een doos (6) gekocht omdat ik toch zeker even deze cultwijn wou proeven.
Nu fles 5/6 achter te kiezen, en telkens herinnert de wijn mij eraan juist waarom.
+ Neus - echt een lekkere flinke stinkerd tijdens het walsen. Stilstaande fase mooi en elegant.
Het leek me wel moeilijk om er echt bepaalde geuren uit te halen - ik dacht alvast een dot aan munt.
+ Mond - glanzend en rond op de tong, mits wat O2 erbij knetterend en knisperend, kruidig en pittig.
Niettemin een mooie volle wijn, die rond en elegant in de mond passeerde, eigenlijk weinig op aan te merken.
+ Afdronk - mooi in balans, bijna perfecte integratie van zuren, kruiden en ook hier een vleugje munt.
Ofwel is dit een uitzonderlijke fles, maar dit is momenteel wel de meest memorabele overheen de jaren.
Naar mijn mening absoluut perfect op dronk, zelfs zonder decanteren niet minder dan een bommetje op alle vlakken.
Klein minpunt is dat het oh zo moeilijk is om rood met deze temperaturen op constante temperatuur te houden.
Het was foefelen tussen in & uit de frigo om toch een 18°C te krijgen - warmer en de wijn valt compleet plat.
Zeker een wijn waarvan ik enorm tevreden ben na de Aussie tasting een extra doos ervan te kopen.
Mathijs
Thanks voor de TN!
Temperatuur vd wijn is idd enorm belangrijk, wordt soms te weinig aandacht aan besteed denk ik.
Idd. Vanavond Connétable Talbot in het glas, meteen uit de wijnkast 13° C in het glas en in het begin werkelijk subliem, nu 2 tal uurtjes later al een pak minder door het opwarmen, rest van de fles in de ijskast voor morgen.
Amon Ra 2009
Laatste fles van de forumaankoop ( 54,16 € ), maar niet de laatste in de kelder
.
+ Voorbereiding = ongeveer 2/3 in karaf, de overige 1/3 blijft op ( vacuüm ) fles voor morgen
+ Kleur = nog steeds donker (kers)rood, flink veel gekleurde tranen in het glas
+ Neus = munt, eucalyptus, gebrande kruiden, donker fruit, zoete kers, zoethout, drop
+ Mond = zacht, doch een pittige toets op het puntje van de tong, wel mooie fraicheur in de vorm van munt
+ Afdronk = lang, scherp, zeer pittig en kruidig, vooral flink veel rozijntjes, zeer intens
Blijft toch wel een blockbuster, deze Amon Ra, weinig tot niets van de pluimen verloren.
Wel een vreemde wijn, soms te kauwen en soms zeer verfijnd, zal niet voor iedereen zijn.
Mathijs
(17-08-2019 09:25 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Amon Ra 2009
Laatste fles van de forumaankoop ( 54,16 € ), maar niet de laatste in de kelder .
+ Voorbereiding = ongeveer 2/3 in karaf, de overige 1/3 blijft op ( vacuüm ) fles voor morgen
+ Kleur = nog steeds donker (kers)rood, flink veel gekleurde tranen in het glas
+ Neus = munt, eucalyptus, gebrande kruiden, donker fruit, zoete kers, zoethout, drop
+ Mond = zacht, doch een pittige toets op het puntje van de tong, wel mooie fraicheur in de vorm van munt
+ Afdronk = lang, scherp, zeer pittig en kruidig, vooral flink veel rozijntjes, zeer intens
Blijft toch wel een blockbuster, deze Amon Ra, weinig tot niets van de pluimen verloren.
Wel een vreemde wijn, soms te kauwen en soms zeer verfijnd, zal niet voor iedereen zijn.
Mathijs
Mooi verslag zoals altijd
ga ze nog even laten liggen ... heb één fles 2006 en daar kriebelt het wel.