25-06-2012, 12:10 PM
Van 't WE nog eens zwaar Spaans gegaan. Een Syntra collega net terug van een Rioja-trip (met een paar verhaaltjes die perfect in de hoerenchancemomententopic passen) samen met Filip en mezelf en our ladies. Er bleef niets meer in de flessen
1. Tierra Fidel 2010, Agricole La Bastida, witte Rioja. Onze gastheer vond hem wat te zuur, ik niet, krisperige zuurtje, rijp wit fruit, verfissend en een lichte agrume in de afdronk 88
2. Vino Tondonia reserva, 1996, Bodegas Lopez de Heredia. Witte Rioja die nu pas gecommercialiseerd wordt. Kleur en eerste geur doen mij aan de Jura denken maar dan wordt ie nog complexer. Rijpe renet-appel, flirt met het oxidatieve maar toch net niet, citrus, en na een tijdje zowaar een pétrolé (Riesling-waardig). Zeer fris en strak in de mond perfecte aperitief met een plakje bellota. Wordt ter plaatse aan 20€ verkocht .. een koopje 93 en ik ben er wild van
3. Remirez de Ganuza Reserva 2004, Rioja. 90% tempranillo, 10% graciano en 24 maanden Franse eik. Geen kokos hier , inktzwarte kleur, zwart fruit, chocola, kruiden, de power komt uit het glas. Dens, maar zacht, fruitbom, mooie balans 92-93
4. Remirez de Ganuza Reserva 2005, Rioja. Iets minder power, tannines minder geîntegreerd wat meer fraîcheur 93
5. Tierra Fidel 2006, Agricole La Bastida, Rioja. Niet van het niveau van de vorige (ook qua prijs), wat minder concentratie, meer finesse, drinkt heel vlot weg 90
6. La vina de Andres Romeo 2009, Benjamin Romeo, Rioja. Een cultwijnmaker ... zijn Contador is van het beste dat je in de Rioja tegenkomt. Dit is de tweede cuvée (die nog vlotjes naar de 100€ toegaat, prijs domein 60€, ja in Spanje krijg je op de topdomeinen nog stevige kortingen). Opnieuw dens zwart fruit, chocola, kruidigheid. Power en elegant, alles mooi gecontroleerd, mondvullend, zacht, hedonistisch ... wauw 93-94
7. Cirsion 2001, Bodegas Roda, Rioja. Een cuvée die me al zeer lang intrigeerde en eigenlijk voor een toekomstige "topdegustatie" voorzien was. De druiven worden gepreselecteerd per wijnstok (enkel druiven die tekenen vertonen van polymerisatie van de tannines) zie hieronder.
Eeen paar uur op voorhand geopend, rijp fruit, veel zoete kruiden, chocola, zoethout. Een enorme body, layered, fijn waanzinnig lange afdronk. Hedonistisch en klasse perfect gecombineerd. Vlotjes een 95
Muy delicioso
"In 1995, we observed that some vines were producing grapes with a flavour that was very different from that of other surrounding vines. Whilst the usual sensation on tasting grape is one of fresh fruit, acidity and sweetness, we found that in these cases the sensation was one of fullness, volume, characteristics which were closer to actual vine tasting rather than grape-tasting.
The discovery made us think carefully about the cause of the phenomenom and led us to explore the possibilities of reproducing it over a period of years and in other vineyards.
We established that certain plants were to some extent predisposed to reproduce the characteristics, but in addition to their genetic make-up and the microclimate in which they grow, the effect of the climatic vintage also has influence.
We began to think that this phenomenom could be linked to a high level of polymerisation of tannins in the individual grape, whereas the usual school of thought was that the combining of tannins with others was produced in the wine-making process and mainly during the barrel ageing process.
If our theory proved to be true, the wines were playing a role of substitution for the ageing process and producing these grapes separately we would obtain hugely silky wines and could avoid having the wood steal a part of the richness of the fruit characters.
In 1997, we made our first CIRSION, which was not released on to market. We found that with a short ageing in barrel, it reached an incredible degree of silkiness and unparalleled fruit complexity.
The next step was to identify visually the sumptoms of the plants and form a group of harvesters capable to identify them.
Each year, during the harvest, we go through some of our vineyards seeking out this curious natural rarity, and on one vine in a thousand these grapes are found and picked to make CIRSION.
1. Tierra Fidel 2010, Agricole La Bastida, witte Rioja. Onze gastheer vond hem wat te zuur, ik niet, krisperige zuurtje, rijp wit fruit, verfissend en een lichte agrume in de afdronk 88
2. Vino Tondonia reserva, 1996, Bodegas Lopez de Heredia. Witte Rioja die nu pas gecommercialiseerd wordt. Kleur en eerste geur doen mij aan de Jura denken maar dan wordt ie nog complexer. Rijpe renet-appel, flirt met het oxidatieve maar toch net niet, citrus, en na een tijdje zowaar een pétrolé (Riesling-waardig). Zeer fris en strak in de mond perfecte aperitief met een plakje bellota. Wordt ter plaatse aan 20€ verkocht .. een koopje 93 en ik ben er wild van
3. Remirez de Ganuza Reserva 2004, Rioja. 90% tempranillo, 10% graciano en 24 maanden Franse eik. Geen kokos hier , inktzwarte kleur, zwart fruit, chocola, kruiden, de power komt uit het glas. Dens, maar zacht, fruitbom, mooie balans 92-93
4. Remirez de Ganuza Reserva 2005, Rioja. Iets minder power, tannines minder geîntegreerd wat meer fraîcheur 93
5. Tierra Fidel 2006, Agricole La Bastida, Rioja. Niet van het niveau van de vorige (ook qua prijs), wat minder concentratie, meer finesse, drinkt heel vlot weg 90
6. La vina de Andres Romeo 2009, Benjamin Romeo, Rioja. Een cultwijnmaker ... zijn Contador is van het beste dat je in de Rioja tegenkomt. Dit is de tweede cuvée (die nog vlotjes naar de 100€ toegaat, prijs domein 60€, ja in Spanje krijg je op de topdomeinen nog stevige kortingen). Opnieuw dens zwart fruit, chocola, kruidigheid. Power en elegant, alles mooi gecontroleerd, mondvullend, zacht, hedonistisch ... wauw 93-94
7. Cirsion 2001, Bodegas Roda, Rioja. Een cuvée die me al zeer lang intrigeerde en eigenlijk voor een toekomstige "topdegustatie" voorzien was. De druiven worden gepreselecteerd per wijnstok (enkel druiven die tekenen vertonen van polymerisatie van de tannines) zie hieronder.
Eeen paar uur op voorhand geopend, rijp fruit, veel zoete kruiden, chocola, zoethout. Een enorme body, layered, fijn waanzinnig lange afdronk. Hedonistisch en klasse perfect gecombineerd. Vlotjes een 95
Muy delicioso
"In 1995, we observed that some vines were producing grapes with a flavour that was very different from that of other surrounding vines. Whilst the usual sensation on tasting grape is one of fresh fruit, acidity and sweetness, we found that in these cases the sensation was one of fullness, volume, characteristics which were closer to actual vine tasting rather than grape-tasting.
The discovery made us think carefully about the cause of the phenomenom and led us to explore the possibilities of reproducing it over a period of years and in other vineyards.
We established that certain plants were to some extent predisposed to reproduce the characteristics, but in addition to their genetic make-up and the microclimate in which they grow, the effect of the climatic vintage also has influence.
We began to think that this phenomenom could be linked to a high level of polymerisation of tannins in the individual grape, whereas the usual school of thought was that the combining of tannins with others was produced in the wine-making process and mainly during the barrel ageing process.
If our theory proved to be true, the wines were playing a role of substitution for the ageing process and producing these grapes separately we would obtain hugely silky wines and could avoid having the wood steal a part of the richness of the fruit characters.
In 1997, we made our first CIRSION, which was not released on to market. We found that with a short ageing in barrel, it reached an incredible degree of silkiness and unparalleled fruit complexity.
The next step was to identify visually the sumptoms of the plants and form a group of harvesters capable to identify them.
Each year, during the harvest, we go through some of our vineyards seeking out this curious natural rarity, and on one vine in a thousand these grapes are found and picked to make CIRSION.