10-07-2012, 05:00 PM
Ik heb hier nog niet veel onderwerpen aangemaakt omdat er zoveel wijnen lekker zijn maar één van mijn favorieten die hier zeker niet mag ontbreken is Aalto.
De beste inleiding heb ik bij Ad Bibendum gevonden die de wijn in Belgie ook verdeeld. (zelf koop ik hem in het buitenland)
Aalto werd in 1999 opgericht door Mariano Garcia en Javier Zaccagnini. Mariano Garcia, kan terugblikken op een dertigjarige carrière op het befaamde Vega Sicilia, en wordt algemeen beschouwd als Spanje’s wijnmaker nummer 1. Dankzij hem heeft Vega Sicilia naam en faam verworven. Javier Zaccagnini was 6 jaar president van de ‘Consejo Regulador’ in Ribera del Duero. Hierdoor hebben beide goede contacten en vriendschapsbanden opgebouwd met de prominente eigenaars van uitzonderlijke, unieke wijngaarden in de beste dorpjes van de apellatie Ribera del Duero. Deze eigenaars zijn vandaag leverancier van de fijnste Tinto Fino (Tempranillo) voor Aalto en Aalto PS. Beide heren zijn ware perfectionisten, niets wordt aan het lot overgelaten. De druiven ondergaan een selectieproef op de table de tri. Bij de minste oneffenheid wordt de druiventros integraal geseponeerd. Nadien verloopt alles volgens gravity, zodat bruuske handelingen of het pompen van de wijn uitgesloten is, want Mariano en Javier ontwierpen zelf plannen van de winery. Na een elevering van 30 maanden op uitsluitend Franse eik wordt de selectie gemaakt tussen Aalto en Aalto PS. Een recente verticale degustatie van de twee Aalto’s van 2000 tot 2008 toont duidelijk de verschillen tussen de millésimes. Geen enkele wijn, zelfs de Aalto van het moeilijke oogstjaar 2002 viel uit de toon, en dat is er één van grandeur en noblesse. Werkelijk groot! Ook de speciale en eenmalige cuvée ‘Seleccion ad Bibendum’ 2003 ter gelegenheid van onze 10 verjaardag getuigt van zeer grote klasse. Parker: Bodegas y Vinedos Aalto is a partnership between legendary vigneron Mariano Garcia and Javier Zaccagnini, former President of the governing body of the Ribera del Duero DO. Aalto is sourced from 7 different villages on a variety of soils with vineyard age ranging from 40-100 years and was aged for 24 months in French and American oak.
De beste inleiding heb ik bij Ad Bibendum gevonden die de wijn in Belgie ook verdeeld. (zelf koop ik hem in het buitenland)
Aalto werd in 1999 opgericht door Mariano Garcia en Javier Zaccagnini. Mariano Garcia, kan terugblikken op een dertigjarige carrière op het befaamde Vega Sicilia, en wordt algemeen beschouwd als Spanje’s wijnmaker nummer 1. Dankzij hem heeft Vega Sicilia naam en faam verworven. Javier Zaccagnini was 6 jaar president van de ‘Consejo Regulador’ in Ribera del Duero. Hierdoor hebben beide goede contacten en vriendschapsbanden opgebouwd met de prominente eigenaars van uitzonderlijke, unieke wijngaarden in de beste dorpjes van de apellatie Ribera del Duero. Deze eigenaars zijn vandaag leverancier van de fijnste Tinto Fino (Tempranillo) voor Aalto en Aalto PS. Beide heren zijn ware perfectionisten, niets wordt aan het lot overgelaten. De druiven ondergaan een selectieproef op de table de tri. Bij de minste oneffenheid wordt de druiventros integraal geseponeerd. Nadien verloopt alles volgens gravity, zodat bruuske handelingen of het pompen van de wijn uitgesloten is, want Mariano en Javier ontwierpen zelf plannen van de winery. Na een elevering van 30 maanden op uitsluitend Franse eik wordt de selectie gemaakt tussen Aalto en Aalto PS. Een recente verticale degustatie van de twee Aalto’s van 2000 tot 2008 toont duidelijk de verschillen tussen de millésimes. Geen enkele wijn, zelfs de Aalto van het moeilijke oogstjaar 2002 viel uit de toon, en dat is er één van grandeur en noblesse. Werkelijk groot! Ook de speciale en eenmalige cuvée ‘Seleccion ad Bibendum’ 2003 ter gelegenheid van onze 10 verjaardag getuigt van zeer grote klasse. Parker: Bodegas y Vinedos Aalto is a partnership between legendary vigneron Mariano Garcia and Javier Zaccagnini, former President of the governing body of the Ribera del Duero DO. Aalto is sourced from 7 different villages on a variety of soils with vineyard age ranging from 40-100 years and was aged for 24 months in French and American oak.