Hier is om te beginnen het filmpje...
https://m.youtube.com/watch?v=Vqqg_NRLOEs
Alvorens me weer op zeer subtiele wijze wordt duidelijk gemaakt dat ik mijn bek moet houden, wil ik eerst even meegeven dat ik (nog) geen ervaring heb met de wijnen van des tours / reynaud.
Ik probeer enkel feedback te geven obv eigen (on)begrip en (afwezigheid van) (boeren)verstand (merk op dat het woord "gezond" is weggelaten :cool
- Al dan niet gebruik van whole cluster is deels naast de kwestie denk ik: de aanwezigheid van de steeltjes geeft in principe geen aroma's van onzuiverheid, wel groene, vegetale of grassige toetsen bij onrijpe steeltjes of meer kruiden, thee of bosgrond toetsen bij rijpe bruine steeltjes (naast structuur en tannines).
De onzuiverheid waarover sprake komt volgens mij dus niet van de steeltjes zelf.
Wat wel specifiek lijkt te zijn bij dit domein, is dat er volledige "whole cluster" wordt toegepast, voor zover ik het filmpje mag geloven tenminste; maw alle steeltjes gaan mee in de cuve (100%). Zeer veel wijnmakers gaan maar een deel van de steeltjes mee fermenteren, wat hier precdies niet het geval is als ik de beelden mag geloven.
Samenhangend daarmee: wat hier dus ook erg opviel in het filmpje is de afwezigheid van een bijkomende selectie van de druiven (via tapis roulant bv) - blijkbaar overbodig vermits toch 100% whole cluster ofzo...?
Maar daardoor krijg je, zoals je ook kan zien op het filmpje, ook de minder perfecte druiven mee in je cuve (samen met wat - al dan niet verdroogde - bladeren precies).
En die kunnen mijns inziens wel een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de finale wijn. Je vraagt je dan immers steeds af hoeveel beter die wijn nog had kunnen zijn indien er ook een deftige selectie van de druiven was gebeurd (en dus enkel met fermentatie van perfect rijp en gezond fruit). Het is dus eigenlijk door de kwaliteit van het overige fruit dat die wijn toch nog zo goed is, zou je kunnen zeggen
. Mogelijk ligt hier de basis voor het afknappen van bepaalde mensen, en niet bij het gebruik van whole cluster
Maar het ene sluit het andere totaal niet uit: je kan perfect nog een fruitselectie doen en toch nog (een deel van) je steeltjes toevoegen ook. Dit gebeurt dikwijls. Een gebrek aan fruittriage verkopen onder het mom van traditie of rusticiteit lijkt me dan ook een nogal gemakkelijk excuus. Opnieuw: uiteraard maakt (moet) de wijnmaker steeds zijn eigen keuzes (maken), los van de stuurlui aan wal...
T zal wel altijd een kwestie van smaak blijven natuurlijk - een beetje zoals een tache de beauté: wat voor de ene een afknapper is, draagt voor de andere nog meer bij tot de schoonheid
Even terzijde: het verschil in kelder met een pakweg pontet canet is ook hemelsbreed zeg. Ik vraag me wel af hoe lang je barriques kan blijven gebruiken. als je dan hoort zeggen in de film dat er barriques van 60 jaar zijn die nog steeds in gebruik zijn, dan vind ik dat als leek toch... opmerkelijk. Ok, je mag dan al geen fan zijn van nieuw hout, maar dan zou ik - persoonlijk natuurlijk, elke wijnmaker doet wat ie wil en ik kan zeveren wat ik wil
- toch even kijken om wat barriques van pakweg 3e of 5e passage voor een prijsje over te nemen, dan is die houtinvloed toch ook al grotendeels weg.
Maar, zoals al gezegd, er is (gelukkig!) geen vast recept voor topwijn
- Whole cluster wordt ook buiten Frankrijk toegepast hoor... EN ook in bordeaux, maar nooit voor 100% (zoals bij Reynaud?):
https://www.decanter.com/wine-news/opini...ux-329965/
- Ik begrijp wel niet goed hoe een whole cluster fermentatie een wijn "ronder" kan maken? Ofwel zit je met groene steeltjes op het vegetale, "groene", ofwel zit je met rijpe steeltjes op de kruiden, bosgrond, compost, etc. Maar geen van deze dingen valt voor mij onder de term "rond"
Enfin, just my 2c's