23-07-2012, 09:34 AM
Dit weekend de Le Cruste 2007 van dit domein gedronken. Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, want een wijn van 100% Nero di Troia, een (voor mij toch) nobele onbekende druif. Eerlijk gezegd was ik echt aangenaam verrast.
Hierna wat info over het domein zelf.
Het wijngoed Alberto Longo is gelegen in Lucera, Puglië, in het midden van een gebied met een grote hoeveelheid aan historische bezienswaardigheden. Het domein heeft 35 hectare wijngaarden die uiterst nauwgezet worden onderhouden en de wijnkelders bevinden zich in een eeuwenoud landhuis, de zogenaamde 'Fattoria Cavalli'. Het Alberto Longo wijndomein probeert om haar terroir tot het uiterste te benutten, en de hoogst mogelijke kwaliteit van wijnen te maken. De wijngaard produceert voornamelijk regionale variëteiten zoals falanghina, negroamaro en nero di troia.
'Le Cruste' is de vaandeldrager binnen het assortiment van deze producent. De druiven zijn afkomstig van een oude wijngaard met maar liefst 12.500 planten per hectare. Dat is meer dan het dubbele van wat normaal gebruikelijk is in Italië. Het resultaat is dat er een enorme competitie is tussen de druivenstokken en dat komt de kwaliteit van de druiven ten goede.
Alle wijnen in het gamma zijn verrassend fijn, maar het zijn vooral de pionierswijnen als de krachtige ‘le Cruste’ (iGt) en de complexe DoC Cacc’e mmitte di lucera Rosso die nog steeds niet de juiste erkenning krijgen in de nationale en internationale wijnpers. "
Goed, Nero di Troia dus. Ere wie ere toekomt, ik heb deze wijn aangeschaft omwille van de intrigerende commentaar van een bekend forumlid (zie video in link).
http://www.licata.be/catalogus/wijnen/fi...PULON55007
Ik kan me eigenlijk aansluiten bij de commentaar van Roeland. Dit is Zuid-Italië, met veel fruit (niet gestoofd) en kracht, maar met een tegengewicht aan zuren, wat niet altijd het geval is in deze regio.
Volle wijn, en echt wel iets aparts, weg van het platgetreden pad.
Excuses voor de nogal summiere tasting note, maar het had geen zin om de input van Roeland te herkauwen.
In het verleden heb ik van dit domein ook de "Le Fossette" gedronken, 100% Falanghina en die vond ik ook top. Zeer exotisch en zwoel, maar toch voldoende fris.
Dit domein is een beetje over het hoofd gezien heb ik de indruk, maar dit is volledig onterecht, want het maakt goede én originele wijnen (en het tweede punt is niet altijd eenvoudig te vinden).
Vinogan(s)
Hierna wat info over het domein zelf.
Het wijngoed Alberto Longo is gelegen in Lucera, Puglië, in het midden van een gebied met een grote hoeveelheid aan historische bezienswaardigheden. Het domein heeft 35 hectare wijngaarden die uiterst nauwgezet worden onderhouden en de wijnkelders bevinden zich in een eeuwenoud landhuis, de zogenaamde 'Fattoria Cavalli'. Het Alberto Longo wijndomein probeert om haar terroir tot het uiterste te benutten, en de hoogst mogelijke kwaliteit van wijnen te maken. De wijngaard produceert voornamelijk regionale variëteiten zoals falanghina, negroamaro en nero di troia.
'Le Cruste' is de vaandeldrager binnen het assortiment van deze producent. De druiven zijn afkomstig van een oude wijngaard met maar liefst 12.500 planten per hectare. Dat is meer dan het dubbele van wat normaal gebruikelijk is in Italië. Het resultaat is dat er een enorme competitie is tussen de druivenstokken en dat komt de kwaliteit van de druiven ten goede.
Alle wijnen in het gamma zijn verrassend fijn, maar het zijn vooral de pionierswijnen als de krachtige ‘le Cruste’ (iGt) en de complexe DoC Cacc’e mmitte di lucera Rosso die nog steeds niet de juiste erkenning krijgen in de nationale en internationale wijnpers. "
Goed, Nero di Troia dus. Ere wie ere toekomt, ik heb deze wijn aangeschaft omwille van de intrigerende commentaar van een bekend forumlid (zie video in link).
http://www.licata.be/catalogus/wijnen/fi...PULON55007
Ik kan me eigenlijk aansluiten bij de commentaar van Roeland. Dit is Zuid-Italië, met veel fruit (niet gestoofd) en kracht, maar met een tegengewicht aan zuren, wat niet altijd het geval is in deze regio.
Volle wijn, en echt wel iets aparts, weg van het platgetreden pad.
Excuses voor de nogal summiere tasting note, maar het had geen zin om de input van Roeland te herkauwen.
In het verleden heb ik van dit domein ook de "Le Fossette" gedronken, 100% Falanghina en die vond ik ook top. Zeer exotisch en zwoel, maar toch voldoende fris.
Dit domein is een beetje over het hoofd gezien heb ik de indruk, maar dit is volledig onterecht, want het maakt goede én originele wijnen (en het tweede punt is niet altijd eenvoudig te vinden).
Vinogan(s)