Valtellina Superiore "Mazèr" Inferno 2007 van Nino Negri (1 van de betere domeinen voor Nebbiolo in Lombardije).
Dit domein is vooral bekend om z'n Sfursat wijnen (de "5 stelle" is een echte icoonwijn). Hierbij wordt de Amarone methode gevolgd, maar dan met Nebbiolo druiven. Nog nooit geproefd helaas.
Soit, deze wijn is van de DOCG Valtellina Superiore. Heerlijk kruidige wijn met behoorlijk strak gespannen zuren die het fris houden op een zomerdag. Op CT staan enkele kritische TN's à la "where is the fruit", maar daar ga ik niet mee akkoord, al begrijp ik dat dit niet ieders dada is.
Vind trouwens maar eens een goeie Nebbiolo aan een dikke 10 euro (superiore).
Nino Negri Valtellina Superiore - Grumello Sassorosso 2009.
Zeer lichte kleur. Toen ik m'n neus in 't glas stak wist ik dat het goed zat: bloemetjes en veenbessen. In de mond de meest toegankelijke Nebbiolo die ik al dronk. Wel veel zuren en ook de tannines zijn aanwezig, maar glijdt naar binnen of het niks is. Ik ging voor 1 glas maar 't is een halve fles geworden. Wel niet te warm drinken (18° maximum). 12 euro is een correcte prijs, want dit is een eerder lichtvoetige wijn met weinig body, maar heel veel drinkplezier.
(29-07-2012 09:08 PM)33S schreef: [ -> ]Dit domein is vooral bekend om z'n Sfursat wijnen (de "5 stelle" is een echte icoonwijn). Hierbij wordt de Amarone methode gevolgd, maar dan met Nebbiolo druiven. Nog nooit geproefd helaas.
Dronk die "5 stelle" een paar jaar geleden tijdens een cursus Italiaanse wijnen (bij Wijnkennis, aanrader trouwens) en ik weet nog dat ik dat toen echt wel zeer, zeer lekker vond! Wijnkennis verkoopt deze wijnen trouwens ook.
Sassella 2011 - Valtellina Superiore DOCG
Ik was in juni in de streek. Eén van de minder bekende DOCG's uit Italië. Logisch ook: kleine producties en overwegend lokaal verbruik.
Ik geef ze geen ongelijk want hetgeen ik daar geproefd heb, bevestigt hetgeen hier boven werd beschreven: Nebbiolo aan betaalbare prijzen. Er is trouwens nog een plus: de invloed van het klimaat maakt ook dat de wijnen niet zo 'hard' overkomen, iets zachtere tannines dus waardoor het fruit zich meer toont.
Ik vond dit terug op hun website:
Vineyards in some of the best crus in the Sassella subzone – Minè, Longoni and
Chiesa Sassella – provide the grapes cultivated using the arched variant of the
Guyot system (3500 vines/hectare), grown on stony, shallow and prone to
drought soils, at an altitude of 400-450 metres.
Slechts 6 dagen maceratie. Heeft wel serieus wat hout gehad: 25 maanden in Franse eik. Duidelijke toets van frambozen jam. Wat zwarte bes ook. Veel kruiden waaronder thijm & laurier. Behoorlijk fijn. De zuren dragen het fruit. Geen complex prijsbeest, wel best aangenaam. Was een stuk beter op dag 2 (was nog een overschot van Ebriosi). Spijtig dat ik hier niet meer van gekocht heb.
(21-12-2015 11:12 AM)Fre schreef: [ -> ]Sassella 2011 - Valtellina Superiore DOCG
Ik was in juni in de streek. Eén van de minder bekende DOCG's uit Italië. Logisch ook: kleine producties en overwegend lokaal verbruik.
Ik geef ze geen ongelijk want hetgeen ik daar geproefd heb, bevestigt hetgeen hier boven werd beschreven: Nebbiolo aan betaalbare prijzen. Er is trouwens nog een plus: de invloed van het klimaat maakt ook dat de wijnen niet zo 'hard' overkomen, iets zachtere tannines dus waardoor het fruit zich meer toont.
Ik vond dit terug op hun website:
Vineyards in some of the best crus in the Sassella subzone – Minè, Longoni and
Chiesa Sassella – provide the grapes cultivated using the arched variant of the
Guyot system (3500 vines/hectare), grown on stony, shallow and prone to
drought soils, at an altitude of 400-450 metres.
Slechts 6 dagen maceratie. Heeft wel serieus wat hout gehad: 25 maanden in Franse eik. Duidelijke toets van frambozen jam. Wat zwarte bes ook. Veel kruiden waaronder thijm & laurier. Behoorlijk fijn. De zuren dragen het fruit. Geen complex prijsbeest, wel best aangenaam. Was een stuk beter op dag 2 (was nog een overschot van Ebriosi). Spijtig dat ik hier niet meer van gekocht heb.
Dronk deze wijn in de mooie zomer van 2015.
Was ook zeer onder de indruk
Zie hier
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4289-...l#pid58594
Le Tense 2020, Sasselle Valtellina Superiore
Pop and pour op restaurant. In eerste instantie wat ontgoochelend, geeft niet veel. Heeft tijd nodig om open te komen. Maar na lucht te happen geeft dit aalbes, framboos, lichte kruidigheid (tijm). Heel fris en strak. Doet denken aan de PN van Dirler-Cadé die we onlangs bij Jo dronken. Strakke shit.
In de mond van hetzelfde. Heeft veel lucht nodig om wat aantrekkelijkheid in het fruit te krijgen. Maar dan wordt het wel mooi. Zal volgens mij nog beter worden met tijd, zal meer diepte en gelaagdheid ontwikkelen. Wat ik in ieder geval heel positief vind is dat dit zeer digeste tannines geeft. Geen bekkenbreker, maar beschaafde, elegante tannines. Confrom eerdere Valtellina’s die ik al gedronken heb. Misschien moet Valtellina wel dè referentie worden voor Nebbiolo. Allez Wvd, ik wacht op jouw reactie
(15-07-2024 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]Le Tense 2020, Sasselle Valtellina Superiore
Pop and pour op restaurant. In eerste instantie wat ontgoochelend, geeft niet veel. Heeft tijd nodig om open te komen. Maar na lucht te happen geeft dit aalbes, framboos, lichte kruidigheid (tijm). Heel fris en strak. Doet denken aan de PN van Dirler-Cadé die we onlangs bij Jo dronken. Strakke shit.
In de mond van hetzelfde. Heeft veel lucht nodig om wat aantrekkelijkheid in het fruit te krijgen. Maar dan wordt het wel mooi. Zal volgens mij nog beter worden met tijd, zal meer diepte en gelaagdheid ontwikkelen. Wat ik in ieder geval heel positief vind is dat dit zeer digeste tannines geeft. Geen bekkenbreker, maar beschaafde, elegante tannines. Confrom eerdere Valtellina’s die ik al gedronken heb. Misschien moet Valtellina wel dè referentie worden voor Nebbiolo. Allez Wvd, ik wacht op jouw reactie
Hola, dit bijna gemist....
Misschien had je al gemerkt dat ik nogal hou van Nebbiolo aan de grens van het mogelijke. De frisse Alpen Adem die je in die wijnen merkt, dat geurige, frisse, luchtige, die verleidelijke elegantie. Dat vind je dan vooral in Carema, Lessona, Boca en zeker en vast ook in Valtellina. Maar ik zou dat toch niet direct de referentie noemen voor Nebbiolo. Het is me wel duidelijk dat de Nebbiolo's uit de Langhe totaal anders zijn dan die uit de bergen en in beide regio's zijn referenties. In de Langhe blijft dat voor mij de oude Giacosa's, in Alto-piemonte en waarschijnlijk ook in Valtellina worden nu nieuwe referentie wijnen gemaakt in deze erg opkomende regio's. Spannend toch?
(19-07-2024 09:01 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-07-2024 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]Le Tense 2020, Sasselle Valtellina Superiore
Pop and pour op restaurant. In eerste instantie wat ontgoochelend, geeft niet veel. Heeft tijd nodig om open te komen. Maar na lucht te happen geeft dit aalbes, framboos, lichte kruidigheid (tijm). Heel fris en strak. Doet denken aan de PN van Dirler-Cadé die we onlangs bij Jo dronken. Strakke shit.
In de mond van hetzelfde. Heeft veel lucht nodig om wat aantrekkelijkheid in het fruit te krijgen. Maar dan wordt het wel mooi. Zal volgens mij nog beter worden met tijd, zal meer diepte en gelaagdheid ontwikkelen. Wat ik in ieder geval heel positief vind is dat dit zeer digeste tannines geeft. Geen bekkenbreker, maar beschaafde, elegante tannines. Confrom eerdere Valtellina’s die ik al gedronken heb. Misschien moet Valtellina wel dè referentie worden voor Nebbiolo. Allez Wvd, ik wacht op jouw reactie
Hola, dit bijna gemist....
Misschien had je al gemerkt dat ik nogal hou van Nebbiolo aan de grens van het mogelijke. De frisse Alpen Adem die je in die wijnen merkt, dat geurige, frisse, luchtige, die verleidelijke elegantie. Dat vind je dan vooral in Carema, Lessona, Boca en zeker en vast ook in Valtellina. Maar ik zou dat toch niet direct de referentie noemen voor Nebbiolo. Het is me wel duidelijk dat de Nebbiolo's uit de Langhe totaal anders zijn dan die uit de bergen en in beide regio's zijn referenties. In de Langhe blijft dat voor mij de oude Giacosa's, in Alto-piemonte en waarschijnlijk ook in Valtellina worden nu nieuwe referentie wijnen gemaakt in deze erg opkomende regio's. Spannend toch?
“De frisse Alpen Adem die je in die wijnen merkt”
het is niet alleen poëtisch, het is nog waar ook!
(19-07-2024 09:01 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-07-2024 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]Le Tense 2020, Sasselle Valtellina Superiore
Pop and pour op restaurant. In eerste instantie wat ontgoochelend, geeft niet veel. Heeft tijd nodig om open te komen. Maar na lucht te happen geeft dit aalbes, framboos, lichte kruidigheid (tijm). Heel fris en strak. Doet denken aan de PN van Dirler-Cadé die we onlangs bij Jo dronken. Strakke shit.
In de mond van hetzelfde. Heeft veel lucht nodig om wat aantrekkelijkheid in het fruit te krijgen. Maar dan wordt het wel mooi. Zal volgens mij nog beter worden met tijd, zal meer diepte en gelaagdheid ontwikkelen. Wat ik in ieder geval heel positief vind is dat dit zeer digeste tannines geeft. Geen bekkenbreker, maar beschaafde, elegante tannines. Confrom eerdere Valtellina’s die ik al gedronken heb. Misschien moet Valtellina wel dè referentie worden voor Nebbiolo. Allez Wvd, ik wacht op jouw reactie
Hola, dit bijna gemist....
Misschien had je al gemerkt dat ik nogal hou van Nebbiolo aan de grens van het mogelijke. De frisse Alpen Adem die je in die wijnen merkt, dat geurige, frisse, luchtige, die verleidelijke elegantie. Dat vind je dan vooral in Carema, Lessona, Boca en zeker en vast ook in Valtellina. Maar ik zou dat toch niet direct de referentie noemen voor Nebbiolo. Het is me wel duidelijk dat de Nebbiolo's uit de Langhe totaal anders zijn dan die uit de bergen en in beide regio's zijn referenties. In de Langhe blijft dat voor mij de oude Giacosa's, in Alto-piemonte en waarschijnlijk ook in Valtellina worden nu nieuwe referentie wijnen gemaakt in deze erg opkomende regio's. Spannend toch?
Ik probeerde je natuurlijk een beetje uit je kot te lokken
Maar je hebt gelijk. Andere referenties, maar wel referenties dus. Voor mij een openbaring dat er ook zulke Nebbiolo’s bestaan.
(23-07-2024 06:33 PM)Olivier schreef: [ -> ] (19-07-2024 09:01 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-07-2024 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]Le Tense 2020, Sasselle Valtellina Superiore
Pop and pour op restaurant. In eerste instantie wat ontgoochelend, geeft niet veel. Heeft tijd nodig om open te komen. Maar na lucht te happen geeft dit aalbes, framboos, lichte kruidigheid (tijm). Heel fris en strak. Doet denken aan de PN van Dirler-Cadé die we onlangs bij Jo dronken. Strakke shit.
In de mond van hetzelfde. Heeft veel lucht nodig om wat aantrekkelijkheid in het fruit te krijgen. Maar dan wordt het wel mooi. Zal volgens mij nog beter worden met tijd, zal meer diepte en gelaagdheid ontwikkelen. Wat ik in ieder geval heel positief vind is dat dit zeer digeste tannines geeft. Geen bekkenbreker, maar beschaafde, elegante tannines. Confrom eerdere Valtellina’s die ik al gedronken heb. Misschien moet Valtellina wel dè referentie worden voor Nebbiolo. Allez Wvd, ik wacht op jouw reactie
Hola, dit bijna gemist....
Misschien had je al gemerkt dat ik nogal hou van Nebbiolo aan de grens van het mogelijke. De frisse Alpen Adem die je in die wijnen merkt, dat geurige, frisse, luchtige, die verleidelijke elegantie. Dat vind je dan vooral in Carema, Lessona, Boca en zeker en vast ook in Valtellina. Maar ik zou dat toch niet direct de referentie noemen voor Nebbiolo. Het is me wel duidelijk dat de Nebbiolo's uit de Langhe totaal anders zijn dan die uit de bergen en in beide regio's zijn referenties. In de Langhe blijft dat voor mij de oude Giacosa's, in Alto-piemonte en waarschijnlijk ook in Valtellina worden nu nieuwe referentie wijnen gemaakt in deze erg opkomende regio's. Spannend toch?
Ik probeerde je natuurlijk een beetje uit je kot te lokken Maar je hebt gelijk. Andere referenties, maar wel referenties dus. Voor mij een openbaring dat er ook zulke Nebbiolo’s bestaan.
Ik kom erg vlot uit m'n kot als het over Alpen-Nebbiolo gaat.
Blij dat ook jij dit type graag drinkt, dan zijn we al met twee op dit forum....
(24-07-2024 11:36 AM)wvd schreef: [ -> ] (23-07-2024 06:33 PM)Olivier schreef: [ -> ] (19-07-2024 09:01 AM)wvd schreef: [ -> ] (15-07-2024 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]Le Tense 2020, Sasselle Valtellina Superiore
Pop and pour op restaurant. In eerste instantie wat ontgoochelend, geeft niet veel. Heeft tijd nodig om open te komen. Maar na lucht te happen geeft dit aalbes, framboos, lichte kruidigheid (tijm). Heel fris en strak. Doet denken aan de PN van Dirler-Cadé die we onlangs bij Jo dronken. Strakke shit.
In de mond van hetzelfde. Heeft veel lucht nodig om wat aantrekkelijkheid in het fruit te krijgen. Maar dan wordt het wel mooi. Zal volgens mij nog beter worden met tijd, zal meer diepte en gelaagdheid ontwikkelen. Wat ik in ieder geval heel positief vind is dat dit zeer digeste tannines geeft. Geen bekkenbreker, maar beschaafde, elegante tannines. Confrom eerdere Valtellina’s die ik al gedronken heb. Misschien moet Valtellina wel dè referentie worden voor Nebbiolo. Allez Wvd, ik wacht op jouw reactie
Hola, dit bijna gemist....
Misschien had je al gemerkt dat ik nogal hou van Nebbiolo aan de grens van het mogelijke. De frisse Alpen Adem die je in die wijnen merkt, dat geurige, frisse, luchtige, die verleidelijke elegantie. Dat vind je dan vooral in Carema, Lessona, Boca en zeker en vast ook in Valtellina. Maar ik zou dat toch niet direct de referentie noemen voor Nebbiolo. Het is me wel duidelijk dat de Nebbiolo's uit de Langhe totaal anders zijn dan die uit de bergen en in beide regio's zijn referenties. In de Langhe blijft dat voor mij de oude Giacosa's, in Alto-piemonte en waarschijnlijk ook in Valtellina worden nu nieuwe referentie wijnen gemaakt in deze erg opkomende regio's. Spannend toch?
Ik probeerde je natuurlijk een beetje uit je kot te lokken Maar je hebt gelijk. Andere referenties, maar wel referenties dus. Voor mij een openbaring dat er ook zulke Nebbiolo’s bestaan.
Ik kom erg vlot uit m'n kot als het over Alpen-Nebbiolo gaat.
Blij dat ook jij dit type graag drinkt, dan zijn we al met twee op dit forum....
Met 3.
Want al wat Oli graag drinkt lust ik ook
Citaat: Met 3.
Want al wat Oli graag drinkt lust ik ook