06-08-2012, 12:42 PM
Bezocht begin juli.
10 Ha op Cornas en St Peray, wijnbouwer is Stéphane Robert.
Ondergrond veelal graniet of 'gore' (= verpulverd graniet)
We begonnen met de St Peray Blanc (S Peray is een aop van slechts 75 ha waar men enkel witte wijn maakt)
De wijnen zijn vooral gemaakt van marsanne. Roussanne is een moeilijker druif stelt men hier (men zegt ook dat ze fijner zou zijn - bij andere wijnbouwers was er niet echt consensus over de eigenschappen van deze druiven).
De Cornas 2008 heeft pure witte peper in de neus. 14 maand houtlagering gehad, niet echt merkbaar (er zijn 12 maand verplicht voor de AOP Cornas)
Cornas 2010 (22 euro op domein) is anders, meer zwart fruit, vleziger, zeer mooi (91)
2010 is van dezelfde kwaliteit als 2007 zegt men hier. We proefden ook deze 2007 en die was schitterend. Specerijen in de neus, zwart fruit, veel fraicheur en evenwicht in de mond. 92
Interessant was ook het betoog over de praktijken van de Guide Hachette.
Mevrouw was daar redelijk..eh.. cru over.
De wijnbouwers zitten in het beoordelingscomité van hun eigen wijnen. Soms zijn het niet meer dan drie wijnboeren die beslissen over de kwotering. En strafst van al... de boeren herkennen hun eigen fles aan de vorm of aan een markering die ze er zelf op plaatsten.. !
Ook het commerciële aspect van de GH komt aan bod.
Als je wijn verkozen wordt tot Coup de Coeur, dan ben je verplicht 24 flessen te schenken aan de Guide. Bij twee sterren zijn dat 12 flessen.
Deze zouden dienst doen voor een jaarlijkse degustatie, waar de wijnen in slechte omstandigheden worden geschonken (veel te warm meestal) en waar niet alle flessen worden geopend. Ze hebben ondertussen een ongelofelijke kelder, die mannen van de Guide Hachette...
Men stelt meer vertrouwen in het Concours de Paris, waar alles sowieso blind wordt geproefd. Alvast meer betrouwbaar, aldus de vrouw van Stéphane Robert.
Verder een zeer goede ontvangst en bijzonder kwalitatieve wijnen.
(zie ook stukje van ons bezoek in dit filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=Oh7VmQjSaFw
10 Ha op Cornas en St Peray, wijnbouwer is Stéphane Robert.
Ondergrond veelal graniet of 'gore' (= verpulverd graniet)
We begonnen met de St Peray Blanc (S Peray is een aop van slechts 75 ha waar men enkel witte wijn maakt)
De wijnen zijn vooral gemaakt van marsanne. Roussanne is een moeilijker druif stelt men hier (men zegt ook dat ze fijner zou zijn - bij andere wijnbouwers was er niet echt consensus over de eigenschappen van deze druiven).
De Cornas 2008 heeft pure witte peper in de neus. 14 maand houtlagering gehad, niet echt merkbaar (er zijn 12 maand verplicht voor de AOP Cornas)
Cornas 2010 (22 euro op domein) is anders, meer zwart fruit, vleziger, zeer mooi (91)
2010 is van dezelfde kwaliteit als 2007 zegt men hier. We proefden ook deze 2007 en die was schitterend. Specerijen in de neus, zwart fruit, veel fraicheur en evenwicht in de mond. 92
Interessant was ook het betoog over de praktijken van de Guide Hachette.
Mevrouw was daar redelijk..eh.. cru over.
De wijnbouwers zitten in het beoordelingscomité van hun eigen wijnen. Soms zijn het niet meer dan drie wijnboeren die beslissen over de kwotering. En strafst van al... de boeren herkennen hun eigen fles aan de vorm of aan een markering die ze er zelf op plaatsten.. !
Ook het commerciële aspect van de GH komt aan bod.
Als je wijn verkozen wordt tot Coup de Coeur, dan ben je verplicht 24 flessen te schenken aan de Guide. Bij twee sterren zijn dat 12 flessen.
Deze zouden dienst doen voor een jaarlijkse degustatie, waar de wijnen in slechte omstandigheden worden geschonken (veel te warm meestal) en waar niet alle flessen worden geopend. Ze hebben ondertussen een ongelofelijke kelder, die mannen van de Guide Hachette...
Men stelt meer vertrouwen in het Concours de Paris, waar alles sowieso blind wordt geproefd. Alvast meer betrouwbaar, aldus de vrouw van Stéphane Robert.
Verder een zeer goede ontvangst en bijzonder kwalitatieve wijnen.
(zie ook stukje van ons bezoek in dit filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=Oh7VmQjSaFw