(19-02-2015 05:14 PM)Mr Coone schreef: [ -> ] (19-02-2015 12:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Even een snelle vraag voor de leden ....
In de kelder heb ik nog twee magnums liggen ( wilde aankoop ) ... 1986 + 1997 ( beide in goede staat qua niveau ).
Men zegt dat magnums beter / langer bewaren, maar toch - zouden deze nog te drinken zijn ?
Enigste manier om echt zeker te zijn is degusteren, maar eerst wat advies afwachten.
Mathijs
Ken uw vrienden in deze hé ;-)
Geen liefhebber van oude wijn, maar die 1997 lijkt mij wel een sexy flesje
Goed jongen - ik weet dat je daar ergens ook nog een leuke 1997 magnum ( Pomerol ) liggen hebt - we houden een magnum avond ( LOL )
(19-02-2015 05:56 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (19-02-2015 05:14 PM)Mr Coone schreef: [ -> ] (19-02-2015 12:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Even een snelle vraag voor de leden ....
In de kelder heb ik nog twee magnums liggen ( wilde aankoop ) ... 1986 + 1997 ( beide in goede staat qua niveau ).
Men zegt dat magnums beter / langer bewaren, maar toch - zouden deze nog te drinken zijn ?
Enigste manier om echt zeker te zijn is degusteren, maar eerst wat advies afwachten.
Mathijs
Ken uw vrienden in deze hé ;-)
Geen liefhebber van oude wijn, maar die 1997 lijkt mij wel een sexy flesje
Goed jongen - ik weet dat je daar ergens ook nog een leuke 1997 magnum ( Pomerol ) liggen hebt - we houden een magnum avond ( LOL )
Het gaat over de rode veronderstel ik?
In dat geval zullen deze wijnen je wellicht énorm veel plezier verschaffen! (En ze kunnen- hoewel nu mooi op dronk waarschijnlijk- beide zéker nog 5 + jaar mee)
Idd - alle twee de rode wijn, niveau is ongeveer één cm onder de kurk, fles en etiket telkens in uitstekende staat !
Goed ... omdat wijnen niet eeuwig meegaan, de Smith Haut Lafitte 1995 aan de beurt.
Neus - zeer flauw in het begin ( negatief zelfs ), na 1/2 uurtje of zo kwam alles op orde.
Dan kwam die typische humus, stalgeur, dat animale terug naar boven.
Kleur - ietwat evolutie in het glas, maar 20 jaar oud gaf deze Pessac nog een mooie rode kleur
Smaak - je proeft de evolutie, maar nog steeds ruim die typische Smith smaak
Conclusie - dit is een toppertje dat je niet meer te lang in de kelder moet laten liggen --- nu genieten is de boodschap
------------------------------------------ ( vervolg )
Maar ........ dan komt er plots bezoek over de vloer en is die ene fles niet afdoende
.
Gelukkig kunnen we vlot de kelder in en duikelen we de 2006 op om wat te kunnen vergelijken.
Blijkbaar voor het Chateau een moeilijk jaar met heel weinig opbrengst .... te vatten in de smaak.
Neus - hoe vreemd het moge klinken, neus meer naar de Pomerol. Boter en asperges (?)
Kleur - nog een mooie dieprode kleur, flink wat tranen in het glas
Smaak - top top top ... Smith in al haar glorie, stevige afdronk die lang blijft hangen.
Dit is gewoonweg heerlijk en een 75cl fles is hiervoor te klein .....
Quoteren is moeilijk - ik had mijn vorige 1995 een genereuze 95/100 gegeven, dat is wat teveel.
Niettemin - beide wijnen scoren voor mij zeer hoog en de 2006 net dat tikkeltje meer.
SHL 1995 = 92/100
SHL 2006 = 93/100
Mathijs
[
attachment=1120]
Smith Haut Lafitte Blanc 1998 - aangekocht als kelderrestje ( twee flessen ).
Kleur - medium gouden kleur
Neus- heel wat verschillende zaken IMO ( perzik, eik, zoethout ), zeer fris en fruitig
Smaak - wow effect, mineralen, vuursteen, fris, mooie zuren
Afdronk - zurig, snoep ( zure beertjes ), blijft lang langsheen de tanden hangen
Deze scoren wordt moeilijk - begonnen aan een 85-90 / blijft even hangen ronde 90 en zakt dan terug naar het einde .... dus een 86-87/100.
Mathijs
[
attachment=1140]
(19-02-2015 12:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Even een snelle vraag voor de leden ....
In de kelder heb ik nog twee magnums liggen ( wilde aankoop ) ... 1986 + 1997 ( beide in goede staat qua niveau ).
Men zegt dat magnums beter / langer bewaren, maar toch - zouden deze nog te drinken zijn ?
Enigste manier om echt zeker te zijn is degusteren, maar eerst wat advies afwachten.
Mathijs
Ter info - de 1997 was flinterdun bij het openen en initieel nog te drinken.
Niettemin, binnen het half uur was de wijn volledig geoxideerd en kapot.
Met spijt in het hart werd bijna de volledige inhoud in de pompbak gekapt.
Ik had beter moeten weten .... en de centen destijds beter moeten besteden.
Mathijs
(25-04-2015 10:23 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ] (19-02-2015 12:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Even een snelle vraag voor de leden ....
In de kelder heb ik nog twee magnums liggen ( wilde aankoop ) ... 1986 + 1997 ( beide in goede staat qua niveau ).
Men zegt dat magnums beter / langer bewaren, maar toch - zouden deze nog te drinken zijn ?
Enigste manier om echt zeker te zijn is degusteren, maar eerst wat advies afwachten.
Mathijs
Ter info - de 1997 was flinterdun bij het openen en initieel nog te drinken.
Niettemin, binnen het half uur was de wijn volledig geoxideerd en kapot.
Met spijt in het hart werd bijna de volledige inhoud in de pompbak gekapt.
Ik had beter moeten weten .... en de centen destijds beter moeten besteden.
Mathijs
Oeps, dat is ontgoochelend... Had verwacht dat die uit magnum wel nog meer dan ok zou zijn...
Vanavond op restaurant (Mathilde in Oostende) een glas rode Les Hauts de Lafitte 2009 gedronken, maar was toch niet zo onder de indruk.
Nu moet ik wel bekennen dat ik wat hun rode wijn betreft, enkel bekend ben met de hoofdwijn, en deze wijn dus nieuw was voor mij.
Ik had gehoopt die typische geur van de eerse wijn te ontdekken, maar deze ontbrak volledig. Ook qua pallet kwam het in de verste verte niet in de buurt van de hoofdwijn (voor mij een unieke smaak toch). Ik begon zelfs te twijfelen of ze me wel degelijk de juiste wijn gegeven hebben, maar proefde precies wel dat het om een Pessac-Leognan of een Graves ging (voor zover ik (na amper 2 jaar) het verschil al kan proeven...)
Enfin, ik vond het aanvankelijk fantastisch dat je daar ook enkele wijnen per glas kon bestellen ipv een volledige fles, maar ik vraag me af hoe lang de fles al open zal geweest zijn. En of de flessen vacuüm getrokken worden of niet (had ik eigenlijk moeten vragen - schiet echter nu pas in m'n gedacht). Dit zal de smaak ook wel veel beïnvloeden denk ik.
Dit weekend kwam het er niet van ... we waren in de Petit Cheval "gevlogen".
Dus deze avond bij een lekker stukje vlees en mijn befaamde puree (
) een SHL07 gedronken.
Aangekocht op het Chateau zelf, geeft nog net dat ietsje mystiek meer.
+ Kleur - mooi rood, hinten van paars & velours
+ Neus - lekker, echt lekker
. Bommetje in de neusgaten
+ Smaak - dan weer iets minder, vermoed het jaartal dat me parten speelt.
Mooie speelse smaak, maar iets te vlak voor een wijn van dat kaliber.
+ Afdronk - scoort dan weer hoge punten, dit is genieten op zoveel vlakken.
Mooie, diepe, donkere en galmende afdronk, een overvloed aan smaken
Ik dank op de blote knietjes onze Dieter om mij deze wijn te laten kennen
.
Volgende maand in Bordeaux, dat wordt een dure inkoop bij SHL, zeker weten.
Niet alleen rood, maar heel grote fan van Les Hauts de Smith Blanc - P/Q top.
Mathijs
Mathijs,
Je spreekt van een toekomstige dure inkoop bij SHL.
Een aankoop op het Chateau in Bordeaux lijkt me echter niet meteen een interessante zaak.
Zulke wijnen koop je best in de wijnfestivals of op de secundaire markt.
Of zijn de prijzen bij Smith realistischer dan bij vele andere GCC s?
(18-08-2015 12:18 AM)vinejo schreef: [ -> ]Of zijn de prijzen bij Smith realistischer dan bij vele andere GCC s?
Na het bezoek vorig jaar, kwamen we terecht in de "shop" waar ook de tasting doorging.
Er was lokaal een zeer mooie selectie van bijna al hun wijnen te verkrijgen - ook diverse ( & oudere ) jaartallen.
Les Hauts de Smith Blanc 2012 kochten we ter plaatse aan 21 Euro, bij wijnen Declerck staat deze aan 27,65 Euro.
Ook prijzen voor het rood vielen zeer goed mee .... daarom denk ik eraan opnieuw even binnen te wippen.
Mathijs
PS - andere grote namen, waar aankoop ter plaatse überhaupt mogelijk was, daar lagen de prijzen overdadig hoog.
En we zijn ook ter plaatse geweest, doch ik heb minder ingekocht dan initieel voorzien.
Wat ik wou inkopen was niet voorradig en ik merkte ook dat de prijzen gestegen waren t.o.v. vorig jaar.
En ik had mij al ook laten gaan in andere wijnhandels waar ik eindelijk de witte SHL2005 kon vinden.
Toch v/h Chateau vertrokken met een tweetal kisten / dozen - waaronder deze 2014 rosé.
Een leuke verrassing, daar ik niet op de hoogte was dat men ook rosé in het gamma had.
Volgens de website wordt die niet ieder jaar gemaakt en dus ook niet prominent aangeprezen.
Is nu al mijn tweede fles in een maandje tijd en moet zeggen dat de wijn mij zeker bevalt !
Blend - jammer genoeg niet gevonden
Neus - jong, speels, fris & fruitig
Smaak - mooi vettig en vol - kleeft ook mooi aan het glas
Afdronk - vlotjes. Zeker nog eens met de tong langs de tanden gaan, blijft mooi hangen
Al bij al weinig tot geen ervaring met rosé wijnen, maar dit lust ik wel.
Zeker gezien dit DE goedkoopste SHL moet wezen aan slechts 9€ / fles.
Toch even wrijven over het kopje dat ik geen twee dozen heb meegenomen.
Mathijs
[
attachment=1618]
(10-10-2015 07:17 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]En we zijn ook ter plaatse geweest, doch ik heb minder ingekocht dan initieel voorzien.
Wat ik wou inkopen was niet voorradig en ik merkte ook dat de prijzen gestegen waren t.o.v. vorig jaar.
En ik had mij al ook laten gaan in andere wijnhandels waar ik eindelijk de witte SHL2005 kon vinden.
Toch v/h Chateau vertrokken met een tweetal kisten / dozen - waaronder deze 2014 rosé.
Een leuke verrassing, daar ik niet op de hoogte was dat men ook rosé in het gamma had.
Volgens de website wordt die niet ieder jaar gemaakt en dus ook niet prominent aangeprezen.
Is nu al mijn tweede fles in een maandje tijd en moet zeggen dat de wijn mij zeker bevalt !
Blend - jammer genoeg niet gevonden
Neus - jong, speels, fris & fruitig
Smaak - mooi vettig en vol - kleeft ook mooi aan het glas
Afdronk - vlotjes. Zeker nog eens met de tong langs de tanden gaan, blijft mooi hangen
Al bij al weinig tot geen ervaring met rosé wijnen, maar dit lust ik wel.
Zeker gezien dit DE goedkoopste SHL moet wezen aan slechts 9€ / fles.
Toch even wrijven over het kopje dat ik geen twee dozen heb meegenomen.
Mathijs
Ha, wist niet dat ze ook een rosé maken. Beetje verdunde rode SHL dus -
No kiddin, in sommige jaren zoekt men meer extractie in de rode wijn en pompt men na een dag (of twee) wat sap van de gistingscuve van de rode wijn over naar een andere cuve. Dan laat men dat sap apart (dus zonder pelletjes) verder gisten en bekom je een mooie rosé, terwijl de rode wijn meer geconcentreerd zal zijn.
ik hou er wel van, dronk al de rosé van Phelan Segur en van Pavie en vond die allebei bijzonder lekker.
(10-10-2015 07:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]No kiddin, in sommige jaren zoekt men meer extractie in de rode wijn en pompt men na een dag (of twee) wat sap van de gistingscuve van de rode wijn over naar een andere cuve. Dan laat men dat sap apart (dus zonder pelletjes) verder gisten en bekom je een mooie rosé, terwijl de rode wijn meer geconcentreerd zal zijn.
Kijk eens aan, hebben opnieuw wat geleerd - wist niet dat men op die manier werkte.
Ik vermoedde dat deze rosé kwam van "afgekeurde" loten voor 1e en 2e wijn.
In plaats van de pompbak dan nog recupereren en een goedkope rosé maken.
Maar het kan blijkbaar ook anders - de SHL14 zou dan wel eens krachtig kunnen zijn.
Dit is alvast een leuke rosé als drinkwijn ... en aan die prijs ( 9€ / fles ) kan je echt niet gaan sukkelen.
(10-10-2015 07:56 PM)vinejo schreef: [ -> ][Ha, wist niet dat ze ook een rosé maken. Beetje verdunde rode SHL dus -
No kiddin, in sommige jaren zoekt men meer extractie in de rode wijn en pompt men na een dag (of twee) wat sap van de gistingscuve van de rode wijn over naar een andere cuve. Dan laat men dat sap apart (dus zonder pelletjes) verder gisten en bekom je een mooie rosé, terwijl de rode wijn meer geconcentreerd zal zijn.
ik hou er wel van, dronk al de rosé van Phelan Segur en van Pavie en vond die allebei bijzonder lekker.
Methode saignée is inderdaad een standaardpraktijk (wordt ook veel in Bolgheri, die imitiatie-bordeaux streek in Italie :-) , gebruikt.
Soms wordt op de methode neergekeken door wijnbouwers uit de 'échte' roséstreken die volgens directe persing werken - omdat rosé volgens de saignée methode volgens hen eigenlijk maar een bijproduct is van de productie van de rode wijn.
Maar het levert soms ook wel goeie resultaten op, zoals blijkbaar deze hierboven...
Omdat ik er recent flink wat in huis heb gehaald, Smith Haut Lafitte 1995 ( rood ).
Nieuwsgierigheid naar de toestand noopte mij deze fles uit de kelder te halen.
Want bij de Kerstdiner, met de pater familias, daar hoort een leuke fles bij.
Ik dien mijn TN van 05/04/2015 grotendeels gelijk te geven ...
+ Neus - initieel flauwe neus - met temperatuur en tijd kwam dat goed.
+ Kleur - lichtrood met bruine toetsen - evolutie te zien in kleur
+ Smaak - mooi, vooral de secundaire & tertiaire smaken komen naar boven
+ Afdronk - nog steeds zeer mooi, weinig tot niets op aan te merken
Wel nog meegeven decanteren is aangewezen ( had ik nagelaten ), veel bezinksel in de fles.
Ook was het even sukkelen met de kurk, daar ik niet het juiste gereedschap voorhanden had.
Conclusie - mooie wijn, mooie evolutie, 20 jaar jong en nog zo mooi.
Of de wijn nog een volgende 20 jaar voor de boeg heeft, dat nu weer niet.
Maar toch gemakkelijk een 5-tal en misschien 10-tal jaren in de fles
Mathijs
Lokaal aangekocht op Chateau, deze Les Hauts de Smith 2013 Blanc ( 21 Euro )
* Neus - mooi fris fruitige geuren, hints van citroen & limoen
* Smaak - toch nog veel te veel zuren en iets te weinig mineraal
* Afdronk - leuk & fris, maar te kort
Zeker en vast geen slechte wijn, vermoedelijk enkel wat meer tijd nodig om de zuren om te zetten
[
attachment=1765]
Mathijs
Smith Haut Lafitte 1998
Gedronken met 8 wijnliefhebbers ter gelegenheid van deze degustatie
http://www.vinejo.freebb.be/thread-4780-...l#pid65314
Tabak, koffie, zoethout, kruidnagel, complex. Heel fris in de mond, knapperig, peper, gerookte afdronk, deed me wat aan SM denken. 92
Groepsscore 91,875
Les Hauts de Smith Blanc 2013 .... zes maand later, 2de impressie
+ Kleur - licht gelig, ietwat groenige toetsen
+ Neus - ingetogen, passievrucht, gedroogd tropisch fruit, rokerig & houterig
+ Smaak - mineraal, droog, pittig, zacht fruit, te flets voor mij
+ Afdronk - droog, mineraal, hout & rook, ietwat vuil
Denk vooral dat de vintage deze wijn geen eer aandoet - ik heb al betere jaargangen geproefd.
Mathijs
Rose 2014: deze week gekregen en al op: lekkere, frisse en fruitige rose, echt wel goed voor zijn prijs: niet de meest complexe, maar dat hoeft bij deze ook niet. Hij bezit alles wat ik op dit moment in een rosé moet hebben aan de zee...
!
TN Les Hauts De Smith (Rood) – 2010
Gisteren open gedaan en hierbij het relaas:
Keur 2/2 Intense robijn kleur, ziet er al lekker uit vanop 1 meter afstand met zijn vettige tranen
Neus: 9.4/10 Wat een bouquet! Full bodied met wat noten, van die rijpe vlezige kersen en nog veel meer dingetjes in
Mond: 9.3/10 Alweer die ferme body, maar alles mooi rond zonder scherpe kantjes, mooi vol donker fruit, subtiel beetje hout
Afdronk: 9/10 Mooie tannines – niet te veel meer – en zo een heerlijk zuurtje dat een halve minuut nadien nog in je mond pingpongt
Aging: nog 4 à 5 jaar op dit hoge niveau
Overall: 9.2/10
De fles en alles wat erop staat werkte ik volledig uit op:
http://www.allzthings.com/ShowCollectori...&version=2
Als iemand deze jaargang al heeft gedronken en hem daar een score wil geven doe me dat groot plezier.
Op die manier hou ik die scores bij en ziet iedereen hoe de wijn jaar na jaar evolueert.
Ik had het genoegen enkele dagen te verblijven in hotel annex restaurant Les Sources De Caudalie dat midden in de wijngaarden van SHL ligt en dat was toch één van de mooiste ervaringen in m’n leven.
Er was zelfs een menu met “aangepaste wijnen” genre Cheval Blanc, Lafite Rothschild, d’Yquem, … (allemaal met zo een Argon gas installatie op de fles) waar ik helaas heb voor gepast.
Aan de andere kant van het spectrum hadden ze ook een derde wijn, “Le Lièvre”, die ik hier echter nog nergens vond.
[
attachment=2289][
attachment=2290][
attachment=2291][
attachment=2292]
SHL Blanc 2004. Complexe, redelijk geëvolueerde neus. Heeeeeel mooi. Toast, rijpe appel, licht oxidatief. In de mond veel materie gecounterd door mooie fraicheur. Middenstuk valt beetje weg (al klinkt dit negatiever dan ik het bedoel). Mooie afdronk. Heel lekkere wijn.
1995 rood :
Ouwe BDX , al goed in zen tertiare fase .
De mond begint wel al minder te geven in vergelijking met de vorige keer deze wijn de revue passeerde 88-89
2004, rood.
Alive and kicking. Zeer mooi zowel voor iemand die z'n wijn liever wat jonger heeft als voor wie verouder(en)de bordeaux kan appreciëren. Voor zover ik het kan beoordelen, karaktervol, dit zal dan het pessac karakter zijn zeker. Alles mooi in evenwicht nu, maar je voelt dat deze wijn het nog een hele tijd kan uithouden.
Rechtstreek uit wijnfrigo gekarafeerd in de avondkoelte (relatief...) kwam hij het best naar voor na een dik uur.
Zeer van genoten. En daar doen we t voor hé
Smith Haut Lafitte Blanc 2005
Goed, de vorige fles liet me flink ontgoocheld achter en tamelijk pissed
.
Daarom werd het tijd om een herkansing in te plannen .... hier gaan we.
+ Voorbereiding - lekker gekoeld gedronken ( ts 10-12°C )
+ Kleur - doorschijnend geel, met een licht appelgroen kantje / randje
+ Neus - elastiekje, gekonfijt tropisch fruit ( mango, ananas ), ook wat siroop van peer,
verder ook mooi mineraal, licht gerookte houttoets, kalk, natte graniet
+ Mond - lichte vettigheid, tamelijk grassig, ook hier wat gekonfijt en stropige toetsen, licht mineraal
+ Afdronk - fris, licht houterig, grassig & mineraal, mooi + lang + interessant
Duidelijk een veel betere fles ( oef ), de uitspraak alsof een engel op je tong pist, is hier van toepassing.
Dit is één van de beste witte Bordeaux wijnen die ik al mocht proeven .... direct een flinke 96+/100 !!!
[
attachment=2608]
Mathijs
Les Hauts de Smith Rosé 2015
Gedronken over twee dagen tijd ( het lichaam kan één fles / dag niet aan ).
Eerlijk gezegd zelfs iets beter op dag twee ... dan ook wat frisser geserveerd.
Wel wat moeilijk om iets uit de neus te halen, toch vond ik overduidelijk aardbei terug.
Voor de rest flink droog in de mond en een aantrekkelijke afdronk.
Geen topwijn, maar tijdens deze zomer een echte "crowd pleaser".
Nog 4 flessen van de 12 over ... gelukkig in september opnieuw in de buurt om de stock op peil te houden .....
Mathijs
Wow, lang geleden dat ik nog eens mijn favoriete huis heb aangesneden ...
Les Hauts de Smith Blanc 2015 ( aangekocht op Chateau in 2017, aan 24 € ) - fles 1/6.
- Kleur : mooi licht geel, zelfs een minieme groen schijn
- Neus : vettig, tropisch / zomers steenfruit, flink wat was, zeste overheerst
- Mond : ook hier vettig, mooi mineraal, ananas, zeste van limoen, ook wat mooie zuren na tijdje in de mond.
- Afdronk : hitte, zeer mineraal, beendroog, dorstig gevoel, gekonfijt fruit
Zeer mooie wijn, zeker aan die prijs, maar het is net dat iets te ééndimensionaal, iets te weinig spanning.
Netjes op dronk, stukken beter indien wat koeler geserveerd ( rond 8-10°C ), nog wat overschot ook.
Mathijs
(01-06-2019 07:23 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Wow, lang geleden dat ik nog eens mijn favoriete huis heb aangesneden ...
Les Hauts de Smith Blanc 2015 ( aangekocht op Chateau in 2017, aan 24 € ) - fles 1/6.
- Kleur : mooi licht geel, zelfs een minieme groen schijn
- Neus : vettig, tropisch / zomers steenfruit, flink wat was, zeste overheerst
- Mond : ook hier vettig, mooi mineraal, ananas, zeste van limoen, ook wat mooie zuren na tijdje in de mond.
- Afdronk : hitte, zeer mineraal, beendroog, dorstig gevoel, gekonfijt fruit
Zeer mooie wijn, zeker aan die prijs, maar het is net dat iets te ééndimensionaal, iets te weinig spanning.
Netjes op dronk, stukken beter indien wat koeler geserveerd ( rond 8-10°C ), nog wat overschot ook.
Mathijs
Warme zomers doen 't vaak niet zo goed in wit in Bordeaux. Misschien toch nog wat laten liggen. In warme jaren is er vaak meer materie. you'll never know.