Wat kan je beter drinken dan een Poulsard in dit zwoele weertje. Poulsard of Plousard is een vrij zeldzame druif in de wereld, alleen in de Jura en in Bugey kan je hem gemakkelijk terugvinden. De Poulsards van Pignier (biodynamisch) en Overnoy (natuurlijke wijn) hebben geen toegevoegde sulfiet gekregen (geen sulfietmelding op het etiket). Bio- en biodynamie, daar zijn veel wijnbouwers in de Jura mee bezig!
Vandaag drink ik de Pignier Poulsard 2011. Beetje troebele wijn maar dat maakt de kleur van de wijn niet minder intrigerend. Ik schrijf op: doorzichtig met een beetje sinaasappelkleur in het midden, duidelijke framboos aan de rand en dit alles op een achtergrond van lichte kers. De neus heeft een heel fijn stinkertje, tikkeltje rustiek gemengd met kruidigheid, een beetje kaneel, zoete kruiden. Veel kers. Ook in de mond die sappige frisse kers, met een beetje bloedappelsien, een peperige pittigheid. De wijn is sappig maar heeft tegelijk iets straks, gaat in de lengte, sleept je mee in zijn elegantie, glas na glas, lang... Fijne laagjes op en door elkaar, telkens iets anders te ontdekken, vol nuances, complex. Een beetje koolzuurgas in het begin, fijne prikkeling. Less is more, zo is het credo van deze wijn. Hij is heerlijk licht en verfijnd.
Er wordt tegenwoordig veel te veel aandacht besteed aan het thema sulfiet, zowel voorstanders als tegenstanders van het goedje verliezen zich in ongenuanceerde, gepolariseerde standpunten. En dan drink je de Poulsard van Pignier (10 euro op domein), of die van Domaine de la Pinte (8 euro, idem) of die van Overnoy (12 euro, idem) en zo voort (weinig slechte Poulsard geproefd in de Jura, mindere Trousseau's wel). Wel, wel, wel, dit zijn ongelofelijke wijnen met nauwelijks sulfiettoevoeging. En je vraagt je af, waar gaat dit allemaal eigenlijk over? Van mij mogen wijnencyclopediëen en wijnboeken eindelijk eens beginnen met deze pareltjes aan het publiek te presenteren in plaats van al die saaie wijnen met beroemde AOC's. In de grote hoofdstukken dus over kwaliteitswijn en niet in de kleine hoofdstukjes over "andere appellaties". Deze wijnen stralen uniciteit uit, karakter, ze hebben natuurlijke smaken en voelen uiterst verteerbaar aan. Het zijn geen moeilijke wijnen, ze zijn lekker voor iedereen. Magnifiek.
I agree! En vergeet vooral de chardo's en de savagnins niet! Nu bezig met de Fleur de Savagnin van Julien Labet. Superspul...
(18-08-2012 09:02 PM)de populist schreef: [ -> ]of die van Domaine de la Painte (8 euro, idem)
Volgens mij is 't Domaine de La Pinte... (ik onthou die naam makkelijk
)
Ola, ploussard met 2 ss'en komt alleen van Pupillin eh!
Gemakkelijk terugvinden? Ik weet niet of de poulsards van Overnoy zo gemakkelijk te vinden zijn:-)
Ge moet toch al wat wijntjes achter de rug hebben alvorens ge dit aangenaam gaat vinden:-€
Pignier is wel goed bezig, een geweldige cellier de chartreux en topbubbels!
(18-08-2012 11:35 PM)Venne schreef: [ -> ]Ola, ploussard met 2 ss'en komt alleen van Pupillin eh!
Gemakkelijk terugvinden? Ik weet niet of de poulsards van Overnoy zo gemakkelijk te vinden zijn:-)
Ge moet toch al wat wijntjes achter de rug hebben alvorens ge dit aangenaam gaat vinden:-€
Pignier is wel goed bezig, een geweldige cellier de chartreux en topbubbels!
Een Jura-hardliner? Puntjes op de i? Plou
ssard is een officieel synoniem van Poulsard, mag verschijnen op flessen in de hele Jura maar wordt inderdaad vooral in de streek van Pupillin gebruikt waar men zich in deze druif specialiseert (ik voel me precies weer in de les zitten, enfin). Drie flessen per klant bij Overnoy, ik kreeg er vier omdat ik smeekte de proeffles ook te mogen kopen
' Pignier's Poulsard 2011 is echt wel een toegankelijke wijn hoor, hoef je geen sommeliersopleiding voor gehad te hebben
! Enfin, dat zullen we in onze wijnclub binnenkort eens checken, ik heb een mooie Jura-proeverij met Pinot Noir, Trousseau (moeilijker wijnen) en Poulsard, ook blends, samengesteld. Cellier van Pignier is hemels mooi, inderdaad. Groot bedrijf. Leuke anekdote nog, ik had geen afspraak op het domein, was er op weg naar Arbois gewoon op goed geluk binnengesprongen. Omdat ik toch de indruk wou wekken een speciale interesse in wijn te hebben, nam ik de Bettane & Desseauve onder de arm mee. Toevallig was de wijnbouwer in het gebouw, uitrustende van het vele werk in de wijngaard (schimmelpreventie). Ik zei hem dat zijn domein erg aanbevolen werd en dat ik daarom was gekomen. Hij vroeg mij of hij in het boek mocht kijken, bladerde er kort door, ging nog even zitten en vertrok. Thuisgekomen keek ik nog even na wat er in het boek over Pignier werd geschreven. Tot mijn verbazing stond hij er helemaal niet in, ook in het groene boekje (revue de vin de france) gedeclasseerd.
(hopelijk zitten er deze keer geen spellingsfouten in mijn tekst, even nalezen...)
(19-08-2012 10:15 AM)de populist schreef: [ -> ] (18-08-2012 11:35 PM)Venne schreef: [ -> ]Ola, ploussard met 2 ss'en komt alleen van Pupillin eh!
Gemakkelijk terugvinden? Ik weet niet of de poulsards van Overnoy zo gemakkelijk te vinden zijn:-)
Ge moet toch al wat wijntjes achter de rug hebben alvorens ge dit aangenaam gaat vinden:-€
Pignier is wel goed bezig, een geweldige cellier de chartreux en topbubbels!
Een Jura-hardliner? Puntjes op de i? Ploussard is een officieel synoniem van Poulsard, mag verschijnen op flessen in de hele Jura maar wordt inderdaad vooral in de streek van Pupillin gebruikt waar men zich in deze druif specialiseert (ik voel me precies weer in de les zitten, enfin). Drie flessen per klant bij Overnoy, ik kreeg er vier omdat ik smeekte de proeffles ook te mogen kopen ' Pignier's Poulsard 2011 is echt wel een toegankelijke wijn hoor, hoef je geen sommeliersopleiding voor gehad te hebben! Enfin, dat zullen we in onze wijnclub binnenkort eens checken, ik heb een mooie Jura-proeverij met Pinot Noir, Trousseau (moeilijker wijnen) en Poulsard, ook blends, samengesteld. Cellier van Pignier is hemels mooi, inderdaad. Groot bedrijf. Leuke anekdote nog, ik had geen afspraak op het domein, was er op weg naar Arbois gewoon op goed geluk binnengesprongen. Omdat ik toch de indruk wou wekken een speciale interesse in wijn te hebben, nam ik de Bettane & Desseauve onder de arm mee. Toevallig was de wijnbouwer in het gebouw, uitrustende van het vele werk in de wijngaard (schimmelpreventie). Ik zei hem dat zijn domein erg aanbevolen werd en dat ik daarom was gekomen. Hij vroeg mij of hij in het boek mocht kijken, bladerde er kort door, ging nog even zitten en vertrok. Thuisgekomen keek ik nog even na wat er in het boek over Pignier werd geschreven. Tot mijn verbazing stond hij er helemaal niet in, ook in het groene boekje (revue de vin de france) gedeclasseerd.
(hopelijk zitten er deze keer geen spellingsfouten in mijn tekst, even nalezen...)
Ik was er vorig jaar nog, rondleiding gekregen met de wijnbouwer zelf na afspraak ! Tot in de middeleeuwse kelder geraakt zelfs. De crémant is ook heel lekker. Ik kreeg nog een laatste flesje Trousseau 09 gratis (jawel) mee, hij had er nog 3 over. Sympathieke en rustige man. Een bezoek meer dan waard.
(19-08-2012 11:02 AM)doc schreef: [ -> ] (19-08-2012 10:15 AM)de populist schreef: [ -> ] (18-08-2012 11:35 PM)Venne schreef: [ -> ]Ola, ploussard met 2 ss'en komt alleen van Pupillin eh!
Gemakkelijk terugvinden? Ik weet niet of de poulsards van Overnoy zo gemakkelijk te vinden zijn:-)
Ge moet toch al wat wijntjes achter de rug hebben alvorens ge dit aangenaam gaat vinden:-€
Pignier is wel goed bezig, een geweldige cellier de chartreux en topbubbels!
Een Jura-hardliner? Puntjes op de i? Ploussard is een officieel synoniem van Poulsard, mag verschijnen op flessen in de hele Jura maar wordt inderdaad vooral in de streek van Pupillin gebruikt waar men zich in deze druif specialiseert (ik voel me precies weer in de les zitten, enfin). Drie flessen per klant bij Overnoy, ik kreeg er vier omdat ik smeekte de proeffles ook te mogen kopen ' Pignier's Poulsard 2011 is echt wel een toegankelijke wijn hoor, hoef je geen sommeliersopleiding voor gehad te hebben! Enfin, dat zullen we in onze wijnclub binnenkort eens checken, ik heb een mooie Jura-proeverij met Pinot Noir, Trousseau (moeilijker wijnen) en Poulsard, ook blends, samengesteld. Cellier van Pignier is hemels mooi, inderdaad. Groot bedrijf. Leuke anekdote nog, ik had geen afspraak op het domein, was er op weg naar Arbois gewoon op goed geluk binnengesprongen. Omdat ik toch de indruk wou wekken een speciale interesse in wijn te hebben, nam ik de Bettane & Desseauve onder de arm mee. Toevallig was de wijnbouwer in het gebouw, uitrustende van het vele werk in de wijngaard (schimmelpreventie). Ik zei hem dat zijn domein erg aanbevolen werd en dat ik daarom was gekomen. Hij vroeg mij of hij in het boek mocht kijken, bladerde er kort door, ging nog even zitten en vertrok. Thuisgekomen keek ik nog even na wat er in het boek over Pignier werd geschreven. Tot mijn verbazing stond hij er helemaal niet in, ook in het groene boekje (revue de vin de france) gedeclasseerd.
(hopelijk zitten er deze keer geen spellingsfouten in mijn tekst, even nalezen...)
Ik was er vorig jaar nog, rondleiding gekregen met de wijnbouwer zelf na afspraak ! Tot in de middeleeuwse kelder geraakt zelfs. De crémant is ook heel lekker. Ik kreeg nog een laatste flesje Trousseau 09 gratis (jawel) mee, hij had er nog 3 over. Sympathieke en rustige man. Een bezoek meer dan waard.
Had hij ook dat speciale hoedje op, ik ben de naam kwijt van zo'n ding...
niks hardliner:-) ze zijn er zo fier op in Pupillin:-)
Bij mijn bezoek had hij controle... toen die weg waren gingen alle remmen los
Toffe madam ook!
(21-08-2012 04:29 PM)Venne schreef: [ -> ]niks hardliner:-) ze zijn er zo fier op in Pupillin:-)
Bij mijn bezoek had hij controle... toen die weg waren gingen alle remmen los
Toffe madam ook!
ah zo... remmen los, kurken ook los? Ik heb maar één wijn mogen proeven, de Poulsard, voor de andere moest ik terugkomen, waren er nie...
(21-08-2012 04:32 PM)de populist schreef: [ -> ] (21-08-2012 04:29 PM)Venne schreef: [ -> ]niks hardliner:-) ze zijn er zo fier op in Pupillin:-)
Bij mijn bezoek had hij controle... toen die weg waren gingen alle remmen los
Toffe madam ook!
ah zo... remmen los, kurken ook los? Ik heb maar één wijn mogen proeven, de Poulsard, voor de andere moest ik terugkomen, waren er nie...
Wij hebben er ook veel kunnen proeven, de meeste witte, wel geen Trousseau.
Ik heb bijna alles kunnen proeven denk ik, behalve de V d Paille
Lucky day