wijnliefhebbers

Volledige versie: Wijnglazen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
Ik ben aan het uitkijken naar een set nieuwe wijnglazen. In je zoektocht kom je dan al heel snel uit bij Riedel of toch maar het iets prijsvriendelijkere Schott Zwiesel...

Ik heb enkele Riedel Vinum glazen die ikzelf graag gebruik maar als je begint te tellen voor een ganse set om de tafel mooi te dekken lijken de Cru Classic of Classico-serie van Schott Zwiesel verleidelijke alternatieven.

Vandaar dus mijn vraag... Wat zijn jullie ervaringen met wijnglazen en vernoemde merken in het bijzonder. Welke glazen (merk, types,...) verkiezen jullie? Enz...
Mijn zes proefglazen van Stölzle zijn op 3 jaar tijd allemaal gesneuveld bij 't afwassen.

Ik ben wel heel tevreden over mijn Schott Zwiesel glazen. Worden dagelijks (Blush) gebruikt en is niks aan te zien, en het allerbelangrijkste: ik drink er graag uit. Bovendien zijn ze niet al te duur, dus kan je er wat meer kopen voor als reserve.
(23-08-2012 11:03 AM)33S schreef: [ -> ]Mijn zes proefglazen van Stölzle zijn op 3 jaar tijd allemaal gesneuveld bij 't afwassen.

Ik ben wel heel tevreden over mijn Schott Zwiesel glazen. Worden dagelijks (Blush) gebruikt en is niks aan te zien, en het allerbelangrijkste: ik drink er graag uit. Bovendien zijn ze niet al te duur, dus kan je er wat meer kopen voor als reserve.

Ook ik ben zeer tevreden over mijn Schott Zwiesel glazen. Onbreekbaar.
Heb zowel Schott Zwiesel als Spiegelau staan en prefereer de Spiegelau. Rand om van te drinken is heel dun (itt Schott Zwiesel). Op de één of andere manier vind ek dit leuker om uit te drinken. Prijs en duurzaamheid van beide merken is vergelijkbaar denk ek.
De Zwiesels zijn werkpaardjes (bij mij ook dagelijks, de Taste reeks geloof ik) en heb er nog maar eentje kapot gekregen (en dan was 't enkel de steel die gebroken was). Als het is om als "mooie" tafel glazen te gebruiken zou ik gewoon naar een mooi budgetvriendelijk glas zoeken. Riedel is hier overkill ... alhoewel hangt van 't uitgenodigde publiek af zekers Wink

Marc

Schott Zwiesel Fortissimo.
Ik gebruik het "witte wijn" glas dagelijks (dus ook voor rode wijn). Heel sterk (ook nog maar eentje gebroken aan de steel).
In de Colruyt Collishop verkrijkbaar, soms met korting...
Vooral: het glas doet eer aan de wijn. (Is dat een goede uitdrukking?)
Voor dagelijks gebruik:
Schott Zwiesel Classico - bordeaux - 645ml
Bohemia Cristal Grand Gourmet - bordeaux - 630ml

Van de Zwiesels heb ik er al 4 stuk op 4 jaar - 3x aan de voet gebroken 1x glas gebroken met 2 glazen tegen mekaar te tikken tijdens het afwassen.
Bohemia Cristal Grand Gourmet nog geen enkel stuk (nog maar een jaar in gebruik)
(26-08-2012 04:29 PM)VLC schreef: [ -> ].......................
Bohemia Cristal Grand Gourmet nog geen enkel stuk (nog maar een jaar in gebruik)

Carl,

Waar te koop of wie is je leverancier van deze glazen?
(26-08-2012 09:11 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(26-08-2012 04:29 PM)VLC schreef: [ -> ].......................
Bohemia Cristal Grand Gourmet nog geen enkel stuk (nog maar een jaar in gebruik)

Carl,

Waar te koop of wie is je leverancier van deze glazen?

Dit zijn de glazen:
http://www.shop.bohemiacristal.de/index....rmet.html#
Heb deze is meegebracht van Duitsland tijdens een verlofperiode. (naam van winkel schiet me op dit ogenblik niet meer te binnen)
In België te vinden bij (volgens google):
http://www.horecamaterialen-demeester.be...roduct=663

Marc

Ik kocht nieuwe wijnglazen...
Omdat ik mijn Schott-Zwiesels liever niet meer heen-en-weer neem op wijncursus. Dat moet ooit eens misgaan. Tijdens de feestdagen zijn er 2 gesneuveld thuis, mijn voorraad slinkt.
De nieuwe glazen zijn goedkoper, maar de kelk is van tulpvorm nagenoeg hetzelfde. De test: slokje wijn in elk glas, ruiken en proeven.
WAT EEN VERSCHIL!
In het nieuwe glas wat intenser maar minder nuance, ik zou het bijna wollig noemen. Schott-Zwiesel veel fijner, puntiger, to the point, meer definitie.

Is het dan niet moeilijk om op cursus aroma's van wijn te definiëren als niet iedereen hetzelfde glas gebruikt?
[attachment=576]
(12-01-2014 11:51 AM)Marc schreef: [ -> ]Ik kocht nieuwe wijnglazen...
Omdat ik mijn Schott-Zwiesels liever niet meer heen-en-weer neem op wijncursus. Dat moet ooit eens misgaan. Tijdens de feestdagen zijn er 2 gesneuveld thuis, mijn voorraad slinkt.
De nieuwe glazen zijn goedkoper, maar de kelk is van tulpvorm nagenoeg hetzelfde. De test: slokje wijn in elk glas, ruiken en proeven.
WAT EEN VERSCHIL!
In het nieuwe glas wat intenser maar minder nuance, ik zou het bijna wollig noemen. Schott-Zwiesel veel fijner, puntiger, to the point, meer definitie.

Is het dan niet moeilijk om op cursus aroma's van wijn te definiëren als niet iedereen hetzelfde glas gebruikt?

Het belang van het wijnglas mag niet onderschat worden. Wel verrassend is het kleine verschil van vorm bij beide glazen. Maar wat wil het toeval? Heb die allebei ook staan Wink Dus ga dat straks eens uitproberen!

PS: Welke wijn had je in het glas?

Marc

Omdat het verschil zo groot was, heb ik 2 wijnen geprobeerd. Met hetzelfde resultaat, trouwens.
Aiguilhe Querre Cotes de Castillon 2005 en Mas de la Garrigue 2010 van Força Real. Die laatste is trouwens ongelooflijk veel wijn voor een kleine prijs.
De AQ 2005 mooi op dronk nu, helemaal op zijn top. Jammer genoeg mijn laatste fles.

De Schottt-Zwiesel glazen zijn trouwens de "Fortissimo witte wijn".
Ik heb zowel de Fortissimo's als de Taste's. Zou ze eens naast elkaar moeten zetten met dezelfde wijn...
In ieder geval super glazen voor weinig geld!
dat vind ik nu toch wel straf dat het verschil zo groot is. Ik kan begrijpen dat de vorm van het glas een invloed heeft op hoe je de aroma's waarneemt, maar hoe kan dit de smaak beïnvloeden? Bij een heel breed glas zou je nog kunnen veronderstellen dat het oppervlak groter is en dat de wijn sneller evolueert, maar ik neem aan dat je de wijnen niet lang hebt laten staan in het glas?
(12-01-2014 10:19 PM)Olivier schreef: [ -> ]dat vind ik nu toch wel straf dat het verschil zo groot is. Ik kan begrijpen dat de vorm van het glas een invloed heeft op hoe je de aroma's waarneemt, maar hoe kan dit de smaak beïnvloeden? Bij een heel breed glas zou je nog kunnen veronderstellen dat het oppervlak groter is en dat de wijn sneller evolueert, maar ik neem aan dat je de wijnen niet lang hebt laten staan in het glas?

Hey Olivier,
Ik vermoed dat Marc het enkel over het aroma had. En dat kan wel erg verschillen naargelang het glas. Nu moet ik zeggen, ik heb de test gedaan met twee identieke glazen als die van Marc en kon weinig verschil merken. Mijn vrouw vond zelfs het bolle glas beter van aroma, maar dat kan dan weer Marc zijn stelling staven dat het aroma wel intenser was maar minder fijn (waarmee ik dus niet bedoel dat mijn vrouw geen fijne aroma s kan ontwaren, ze nam er gewoon minder tijd voor) Ik kon Marc s waarneming met een beetje goede wil enigszins volgen, maar t was toch een miniem verschil en ik was mss wat bevooroordeeld. t Was ook niet de meest ideale wijn, t ging om een restje van de middelmatige Grands Maréchaux 2008.
Ik test dit binnenkort sowieso nog eens uit...!
(12-01-2014 10:19 PM)Olivier schreef: [ -> ]dat vind ik nu toch wel straf dat het verschil zo groot is. Ik kan begrijpen dat de vorm van het glas een invloed heeft op hoe je de aroma's waarneemt, maar hoe kan dit de smaak beïnvloeden? Bij een heel breed glas zou je nog kunnen veronderstellen dat het oppervlak groter is en dat de wijn sneller evolueert, maar ik neem aan dat je de wijnen niet lang hebt laten staan in het glas?

Voor wat het waard is.

Voor mij speelt de vorm of soort glas een belangrijke rol bij het genieten van wijn.
Om een paar extremen van mijn benadering hierbij te verwoorden.
Ik beoordeel een restaurant op het soort glazen die op tafel komen zelfs als ik dit restaurant nog niet heb aangedaan.
De introductie en acceptatie van het INAO glas vind ik een van de grote blunders is de wijnwereld.
Ik haat wijnglazen met die verdikte ronde rand aan de opening.

Gedurende mijn wijnloopbaan heb ik honderden vormen van wijnglazen onder mijn neus en in mijn mond gehad.

Voor rode wijn kwam ik tot volgende bevindingen

Telkens val ik terug op glazen die een opening hebebben van 58….59….60 mm en een hellingshoek voor de wand van 7..8…9 graden.
Een glas moet niet alleen comfortabel in de hand liggen maar moet ook aangenaam aanvoelen als je dit in de mond of aan neus brengt en dit zal wel eens van persoon tot persoon verschillen. WinkCool
Het glas moet dun en licht zijn.
Het glas moet evenwichtig in de hand liggen.

Onlangs was ik nog in een restaurant waar ik een witte Bourgogne geserveerd kreeg in een typisch Bourgogne glas van het merk Stözle model “QUATROPHIL”. De wijn was lekker maar het glas voelde oncomfortabel in mijn mond.
Opening te klein en helling van de wand helde naar een cognacglas over.

En ik moet eerlijk zijn als ik in een esthetisch glas (persoonlijke beoordeling) een wijn kan proeven is dat altijd een pluspunt maar heeft dan niets met de kwaliteit te maken die in het glas komt.

Voor de geïnteresseerden; ben op dit ogenblik aan ’t experimenteren met wijnglazen van Zalto.(model “Universal”)
Deze glazen vind ik een zeer geslaagd maar hebben spijtig genoeg hun prijskaartje.Cool
En maakt het een groot verschil of het kristal is of gewoon glas?

Ik denk dat mijn wederhelft niet zo blij zal zijn als ik voor de "gewone" wijn in de week ook altijd kristallen glazen ga gebruiken...
(13-01-2014 12:15 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(12-01-2014 10:19 PM)Olivier schreef: [ -> ]dat vind ik nu toch wel straf dat het verschil zo groot is. Ik kan begrijpen dat de vorm van het glas een invloed heeft op hoe je de aroma's waarneemt, maar hoe kan dit de smaak beïnvloeden? Bij een heel breed glas zou je nog kunnen veronderstellen dat het oppervlak groter is en dat de wijn sneller evolueert, maar ik neem aan dat je de wijnen niet lang hebt laten staan in het glas?

Voor wat het waard is.

Voor mij speelt de vorm of soort glas een belangrijke rol bij het genieten van wijn.
Om een paar extremen van mijn benadering hierbij te verwoorden.
Ik beoordeel een restaurant op het soort glazen die op tafel komen zelfs als ik dit restaurant nog niet heb aangedaan.
De introductie en acceptatie van het INAO glas vind ik een van de grote blunders is de wijnwereld.
Ik haat wijnglazen met die verdikte ronde rand aan de opening.

Gedurende mijn wijnloopbaan heb ik honderden vormen van wijnglazen onder mijn neus en in mijn mond gehad.

Voor rode wijn kwam ik tot volgende bevindingen

Telkens val ik terug op glazen die een opening hebebben van 58….59….60 mm en een hellingshoek voor de wand van 7..8…9 graden.
Een glas moet niet alleen comfortabel in de hand liggen maar moet ook aangenaam aanvoelen als je dit in de mond of aan neus brengt en dit zal wel eens van persoon tot persoon verschillen. WinkCool
Het glas moet dun en licht zijn.
Het glas moet evenwichtig in de hand liggen.

Onlangs was ik nog in een restaurant waar ik een witte Bourgogne geserveerd kreeg in een typisch Bourgogne glas van het merk Stözle model “QUATROPHIL”. De wijn was lekker maar het glas voelde oncomfortabel in mijn mond.
Opening te klein en helling van de wand helde naar een cognacglas over.

En ik moet eerlijk zijn als ik in een esthetisch glas (persoonlijke beoordeling) een wijn kan proeven is dat altijd een pluspunt maar heeft dan niets met de kwaliteit te maken die in het glas komt.

Voor de geïnteresseerden; ben op dit ogenblik aan ’t experimenteren met wijnglazen van Zalto.(model “Universal”)
Deze glazen vind ik een zeer geslaagd maar hebben spijtig genoeg hun prijskaartje.Cool

30€ / glas is inderdaad wel een stevig prijs, maar wat voor nut heeft het om op zoek te gaan naar kwaliteitswijnen en ze dan uit een minder goed glas te drinken.
Volgens Peter Leirens smaakt de wijn totaal anders uit een Zalto glas dan uit bv een spiegelau glas. Zelf nog niet geprobeerd o.a omwille van het prijskaartje.
Citaat:wat voor nut heeft het om op zoek te gaan naar kwaliteitswijnen en ze dan uit een minder goed glas te drinken.

bij mij valt dat best wel mee Cool

Ik heb trouwens nog altijd geen objectieve argumenten gehoord die een smaakverschil kunnen verklaren.
(13-01-2014 12:59 PM)shiraz schreef: [ -> ]30€ / glas is inderdaad wel een stevig prijs, maar wat voor nut heeft het om op zoek te gaan naar kwaliteitswijnen en ze dan uit een minder goed glas te drinken.
Daar heb je zeker een punt. Maar het is wel jammer dat als je een glas breekt -wat ooit wel eens gebeurt- je niet gewoon 1 glas ter vervanging kan bijkopen.
Als je zo een Zalto glas breekt, moet je 2 glazen kopen. Bij Riedel zit je aan 6 stuks.
(13-01-2014 12:15 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Voor de geïnteresseerden; ben op dit ogenblik aan ’t experimenteren met wijnglazen van Zalto.(model “Universal”)
Deze glazen vind ik een zeer geslaagd maar hebben spijtig genoeg hun prijskaartje.Cool
Zowel bij Zalto als Bij Riedel pakken ze uit met Bordeaux én Bourgogne glazen. Voor elk een aparte soort glas kopen lijkt me teveel van het goede. Don, heb je de Zalto Universalis ook getest met rode wijn? Wat zijn je bevindingen?
(13-01-2014 01:29 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:wat voor nut heeft het om op zoek te gaan naar kwaliteitswijnen en ze dan uit een minder goed glas te drinken.

bij mij valt dat best wel mee Cool

Ik heb trouwens nog altijd geen objectieve argumenten gehoord die een smaakverschil kunnen verklaren.

Het is misschien een idee om op een volgende degustatie eens verschillende wijnglazen te proberen.
Ik denk dat het een combinatie is van verschillende factoren --> de dikte van het glas, de doorsnede van de kelkrand, de grootte van het glas,.....
(13-01-2014 11:08 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]En maakt het een groot verschil of het kristal is of gewoon glas?
........

Of het nu kristal is (> 10 % looddioxyde) of gewoon glas is maakt voor mij niet veel uit.
Maar geef me a.u.b. geen goede wijn in een oud vergeeld mat glas van Durobor.Wink
(13-01-2014 01:29 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:wat voor nut heeft het om op zoek te gaan naar kwaliteitswijnen en ze dan uit een minder goed glas te drinken.

bij mij valt dat best wel mee Cool

Ik heb trouwens nog altijd geen objectieve argumenten gehoord die een smaakverschil kunnen verklaren.

@Olivier,

Ik denk ook dat aan het glas niet direct elementen op parameters zijn verbonden die een smaakverschil kunnen verklaren.
Maar de totale impressie van wijn wordt niet alleen bepaald door het smaakpalet maar ook door de geur. En de geur die je in de neus waarneemt wordt wel ( gedeeltelijk) door de vorm en grootte van het glas bepaald.
Je moet eens de proef doen van wijn(en) te proeven met een knijper op je neus.( geen wasspeld) Echt een ervaring. Wink

Dat de voorkeur voor vorm van wijnglazen een subjectieve zaak is zal ik zeker beamen. Ik refereer hier bv hoe historisch gezien het ideale glas voor champagne is geëvolueerd van volledige open coupe naar flut naar...........
Ik las daar onlangs nog een artikel over op “Wine-Seacher”
(13-01-2014 01:37 PM)Corto schreef: [ -> ].......... Don, heb je de Zalto ook getest met rode wijn? Wat zijn je bevindingen?

Heb deze Zalto Universal glazen getest zowel voor witte als rode wijn en ook voor Champagne en krijgen van mij een hoge score .
Geeft Parker daar ook punten aan? Wink Sad
Dronk deze avond onder meer de rode Vaugelas 2005 in dit Zalto glas.

Het blijkt dat deze glazen van Zalto een hoge breukvastheid hebben niettegenstaande hun dunne en lichte structuur. De toekomst zal het uitwijzen.
Ik gebruik het SENSIS PLUS - glas.
Glas ligt goed in de hand en is zeer dun en bovendien zeer sterk.
Mocht er toch één breken komt de winkel waar ik ze koop voor de helft tussen in een nieuw glas.
Zijn wel niet goedkoop iets van een 30 euro per glas, maar goede glazen geven toch wel een extra dimensie aan de wijn beleving.
(14-01-2014 02:03 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-01-2014 11:08 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]En maakt het een groot verschil of het kristal is of gewoon glas?
........

Of het nu kristal is (> 10 looddioxyde) of gewoon glas is maakt voor mij niet veel uit.
Maar geef me a.u.b. geen goede wijn in een oud vergeeld mat glas van Durobor.Wink
(13-01-2014 01:29 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:wat voor nut heeft het om op zoek te gaan naar kwaliteitswijnen en ze dan uit een minder goed glas te drinken.

bij mij valt dat best wel mee Cool

Ik heb trouwens nog altijd geen objectieve argumenten gehoord die een smaakverschil kunnen verklaren.

@Olivier,

Ik denk ook dat aan het glas niet direct elementen op parameters zijn verbonden die een smaakverschil kunnen verklaren.
Maar de totale impressie van wijn wordt niet alleen bepaald door het smaakpalet maar ook door de geur. En de geur die je in de neus waarneemt wordt wel ( gedeeltelijk) door de vorm en grootte van het glas bepaald.
Je moet eens de proef doen van wijn(en) te proeven met een knijper op je neus.( geen wasspeld) Echt een ervaring. Wink

Dat de voorkeur voor vorm van wijnglazen een subjectieve zaak is zal ik zeker beamen. Ik refereer hier bv hoe historisch gezien het ideale glas voor champagne is geëvolueerd van volledige open coupe naar flut naar...........
Ik las daar onlangs nog een artikel over op “Wine-Seacher”

Denk ooit ergens gelezen te hebben dat wijnglazen van hoge kwaliteit (handgeblazen loodkristal) een ruwer/poreuzer (micro)oppervlak hebben. Dit zou mogelijke verklaring zijn van expressievere aroma's.
Hier glazen van Luigi Bormioli (Atelier). Zijn zeer grote stevige glazen maar drink graag rode wijn uit een groot stevig glas! Ook ik vind het glas zeer belangrijk om een mooie wijn uit te drinkenWink
http://www.luigibormioli.com/products/vi.../item/158/
Ik heb de Fortissimo's en de Taste's van Schott Zwiesel. Voor mij zalige glaasjes voor een mooie prijs. Je moet geen schrik hebben om er eens eentje te breken, 30eu voor 6st en makkelijk te krijgen. Maar zo snel breken ze niet ;-) Zeer stevig maar fijn glas!
Ikzelf kocht aanvankelijk Schott Zwiesel Diva. Zeer elegante glazen maar iets brozer en duurder dan onderstaande.

Omwille van het prijskaartje ben ik overgestapt naar de Classico's.
Ik heb 6 x 31cl, 6 x 41cl, 6 x 55cl en 6 x 81cl.
Deze kosten bij colruyt nu 38.95 per set.

In de huidige voorjaarspromoties (haalde net de folder uit de brievenbus) worden deze vier in één pakket aangeboden à honderdvijfenvijftig wijn euro.
Deze "lenteprijs" Rolleyes blijkt op de site 99 euro te zijn.
Als je promocode G445 ingeeft ( tot 11/5), gaat daar nog 10% van af.
Ik heb slechts enkele glazen stuk maar bestel me toch preventief deze set.

NB: De Promocode (10% vanaf 70 euro) geldt op het volledige glazenaanbod van Colruyt.
(25-04-2014 01:19 PM)Tienne schreef: [ -> ]Ikzelf kocht aanvankelijk Schott Zwiesel Diva. Zeer elegante glazen maar iets brozer en duurder dan onderstaande.

Omwille van het prijskaartje ben ik overgestapt naar de Classico's.
Ik heb 6 x 31cl, 6 x 41cl, 6 x 55cl en 6 x 81cl.
Deze kosten bij colruyt nu 38.95 per set.

In de huidige voorjaarspromoties (haalde net de folder uit de brievenbus) worden deze vier in één pakket aangeboden à honderdvijfenvijftig wijn euro.
Deze "lenteprijs" Rolleyes blijkt op de site 99 euro te zijn.
Als je promocode G445 ingeeft ( tot 11/5), gaat daar nog 10% van af.
Ik heb slechts enkele glazen stuk maar bestel me toch preventief deze set.

NB: De Promocode (10% vanaf 70 euro) geldt op het volledige glazenaanbod van Colruyt.

thank you voor de waardevolle tip!!
(25-04-2014 01:19 PM)Tienne schreef: [ -> ]Ikzelf kocht aanvankelijk Schott Zwiesel Diva. Zeer elegante glazen maar iets brozer en duurder dan onderstaande.

Omwille van het prijskaartje ben ik overgestapt naar de Classico's.
Ik heb 6 x 31cl, 6 x 41cl, 6 x 55cl en 6 x 81cl.
Deze kosten bij colruyt nu 38.95 per set.

In de huidige voorjaarspromoties (haalde net de folder uit de brievenbus) worden deze vier in één pakket aangeboden à honderdvijfenvijftig wijn euro.
Deze "lenteprijs" Rolleyes blijkt op de site 99 euro te zijn.
Als je promocode G445 ingeeft ( tot 11/5), gaat daar nog 10% van af.
Ik heb slechts enkele glazen stuk maar bestel me toch preventief deze set.

NB: De Promocode (10% vanaf 70 euro) geldt op het volledige glazenaanbod van Colruyt.

Te zaterdag gaan afhalen seSmile
(21-03-2014 10:47 PM)Tom T schreef: [ -> ]Ik heb de Fortissimo's en de Taste's van Schott Zwiesel. Voor mij zalige glaasjes voor een mooie prijs. Je moet geen schrik hebben om er eens eentje te breken, 30eu voor 6st en makkelijk te krijgen. Maar zo snel breken ze niet ;-) Zeer stevig maar fijn glas!

De degustatie die ik gisteren bijwoonde gebeurde ook met de wijnglazen Fortissimo van Schott Zwiesel.
Tom, ik geloof dat je niet alleen een goede smaak voor wijn hebt maar ook voor glazen. Deze Fortissimo glazen stralen inderdaad klasse en elegantie uit.
Waar gekocht voor 30 Euro?
Bij Collishop Colruyt kosten deze € 38,95 voor 6.( ongeacht het witte, rode of waterglas)
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
Koppelingen