24-08-2012, 02:13 PM
Sinds 2001 vermeldt Zind-Humbrecht een zoetheidsindex op zijn etiketten. Deze index
gaat van 1 tot 5 en is gebaseerd op de volledige impressie van de wijn.
• Index 1: analytisch droog. (correspondeert met het klassieke Elzas droge wijn).
• Index 2: niet analytisch droog, maar geen overheersing van zoetheid op het palet
• Index 3: half-droge wijn
• Index 4: een zoete wijn, komt overeen met Vendange Tardive zoals gebruikelijk bij
de meeste Elzas wijnbouwers.
• Index 5: zeer zoet, correspondeert met Vendange Tardive in rijkheid maar met
minder edelrot karakter (geen of weinig pourriture noble).
Herwig Van Hove citeert het volgende;
“Op het rugetiket van Elzaswijnen staat soms een zoetheidsschaal, van 1 (droog) tot 9 (zoet), waarop het zoetgehalte is aangevinkt.”
Herwig gebruikt hierbij ook de naam zoetheidsindex. Zo geeft hij een zoetheidsindex aan volgende Elzasser wijnen:Alsace Pinot Blanc 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 3; Alsace Riesling 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 2.
De vijfdelige schaal van Zind-Humbrecht is zeker verschillend met de negendelige schaal van Herwig van Hove.
Waar vind ik meer info over deze indexen en een verband met de restsuikers uitgedrukt in mg/liter?
gaat van 1 tot 5 en is gebaseerd op de volledige impressie van de wijn.
• Index 1: analytisch droog. (correspondeert met het klassieke Elzas droge wijn).
• Index 2: niet analytisch droog, maar geen overheersing van zoetheid op het palet
• Index 3: half-droge wijn
• Index 4: een zoete wijn, komt overeen met Vendange Tardive zoals gebruikelijk bij
de meeste Elzas wijnbouwers.
• Index 5: zeer zoet, correspondeert met Vendange Tardive in rijkheid maar met
minder edelrot karakter (geen of weinig pourriture noble).
Herwig Van Hove citeert het volgende;
“Op het rugetiket van Elzaswijnen staat soms een zoetheidsschaal, van 1 (droog) tot 9 (zoet), waarop het zoetgehalte is aangevinkt.”
Herwig gebruikt hierbij ook de naam zoetheidsindex. Zo geeft hij een zoetheidsindex aan volgende Elzasser wijnen:Alsace Pinot Blanc 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 3; Alsace Riesling 2010, Cave D’Ingersheim, zoetheidsindex 2.
De vijfdelige schaal van Zind-Humbrecht is zeker verschillend met de negendelige schaal van Herwig van Hove.
Waar vind ik meer info over deze indexen en een verband met de restsuikers uitgedrukt in mg/liter?