wijnliefhebbers

Volledige versie: SCHRIJVEN IN DE MARGE VAN WIJNBOEKEN
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een kritisch artikel over de inhoud van nogal wat wijnboeken, wijnencyclopedieën en wijncursussen. Hun stijl doet mij denken aan het godsdienstonderwijs en de catechismussen van vroeger.

http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197

(wil je mijn wijnschrijverij op de voet volgen, zend mij dan een Facebook friend request of volg mij op Twitter)
(31-08-2012 07:21 PM)de populist schreef: [ -> ]Een kritisch artikel over de inhoud van nogal wat wijnboeken, wijnencyclopedieën en wijncursussen. Hun stijl doet mij denken aan het godsdienstonderwijs en de catechismussen van vroeger.

http://www.winetasting.be/nl/Info/WineTales/?#35197

(wil je mijn wijnschrijverij op de voet volgen, zend mij dan een Facebook friend request of volg mij op Twitter)

Een zeer goed geschreven, pakkend, verhelderend, oogklep-afduwend en met-de-neus-op-de-feiten-drukkend stuk tekst dat voor iedereen een leidraad kan zijn om in de toekomst meer op het gevoel en met een open geest de wijnwereld tegemoet te lopen. Bedankt Stefaan! applaus
Met liefde en passie geschreven !

(en alweer een sneer naar je zwarte beest Wink )
thank you, mannen.
Blij dat er nog kritische geesten zijn.

Natuurlijk, in deze Googlehoogdagen zijn wijnboeken en wijncursussen gedoemd om de feiten achterna te hollen. De cursus van Janice Robinson is tien jaar oud, Steven Spurrier doet na decennia nog steeds de ronde...

En boeken? Ik ben gestopt met er te kopen, na de min of meer gehypete "Wijn" van een paar jaar geleden en behalve mijn traditionele jaarlijkse Guide Hachette. Zelfs die laatste is bij publicatie al haast achterhaald.

De doelgroep van al die fraai geïllustreerde uitgaven zal er allicht niet om malen. Mensen die wijnboeken kopen zijn m.i. niet op zoek naar diepgaande, kritische informatie. Ze willen een introductie, een paar vuistregels voor in de supermarkt en voor op reis. En een paar glorieuze verhalen over krankzinnige prijzen, krankzinnige kasteelheren of krankzinnige druivenrassen...

Dat willen ze trouwens meestal ook in een introductiecursus, zoals de onze, bij Tastevin. En vooral : ze willen wijn proeven. En contradictorisch genoeg, dat kan je niet via een wijnboek...
Meer dan behoorlijke portie reflectie omtrent alles wat we tot nu toe voor waar nemen in het wijnwereldje. Een aansporing om altijd kritisch te blijven. Nu nog de voornaamste uitdaging: terug opbouwen en een aantal zaken herzien. En vooral er mee durven uitpakken. Ik zie uit naar een nieuw MAAR "anders" boek... let us know !i
(02-09-2012 11:41 AM)doc schreef: [ -> ]Meer dan behoorlijke portie reflectie omtrent alles wat we tot nu toe voor waar nemen in het wijnwereldje. Een aansporing om altijd kritisch te blijven. Nu nog de voornaamste uitdaging: terug opbouwen en een aantal zaken herzien. En vooral er mee durven uitpakken. Ik zie uit naar een nieuw MAAR "anders" boek... let us know !i

Het volgende hoofdstuk dat ik eens deftig wil onderhanden nemen, is dat over de combinatie wijn-gerecht. Ik vond het fijn om bij de expert ter zake, Peter Klosse, te lezen hoeveel papegaaien er rond dat thema gebeurt, auteurs schrijven gewoon van elkaar over: deze wijn bij dat gerecht, hele lijstjes lang. Zo werkt het natuurlijk niet. Ik ben echt onder de indruk van het Proefboek van Klosse. Enfin, dat wordt het volgende artikel waarschijnlijk. Ik had eerst een karikatuur willen schrijven op al die rare praktijken in de wijnbouw, met koehorens, muziek in de cave, homeopathie, kosmo-wijnbouw, Thunkalenders etc... ik had op Twitter aangekondigd een nieuwe wijnbouwvorm in het leven te zullen scheppen: de spirituele wijnbouw (daar kon ik mijn fantasie es goe op loslaten). Het thema blijkt echter zeer gevoelig om mee te lachen (zowel voor biodynamische als voor de spirituelen in onze maatschappij), sommigen dachten dat ik het meende (aanmoedigingsmails), effe mee wachten dus. Ik moet een andere naam dan "spirituele" wijnbouw verzinnen... Ideeën?
(02-09-2012 11:54 AM)de populist schreef: [ -> ]Ik moet een andere naam dan "spirituele" wijnbouw verzinnen... Ideeën?

"True Blood" ?
(02-09-2012 12:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(02-09-2012 11:54 AM)de populist schreef: [ -> ]Ik moet een andere naam dan "spirituele" wijnbouw verzinnen... Ideeën?

"True Blood" ?

True Blood Viticulture. Niiiiice. Met vampieren en asse-kruisjes op de wijnstokken.
Ik hoop dat de Getuigen van Jehova zich niet aangevallen zullen voelen, of de Mormonen. Even checken: wie voelt zich aangevallen door de term True Blood Viticulture? Confused

Marc

(02-09-2012 12:55 PM)de populist schreef: [ -> ]
(02-09-2012 12:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(02-09-2012 11:54 AM)de populist schreef: [ -> ]Ik moet een andere naam dan "spirituele" wijnbouw verzinnen... Ideeën?

"True Blood" ?

True Blood Viticulture. Niiiiice. Met vampieren en asse-kruisjes op de wijnstokken.
Ik hoop dat de Getuigen van Jehova zich niet aangevallen zullen voelen, of de Mormonen. Even checken: wie voelt zich aangevallen door de term True Blood Viticulture? Confused

Maar dan alleen voor rode wijn !
Lap, dat wordt dan weer nachtwerk.
Voor de witte bestaat een alternatieve benaming, ook in lijn met de menselijke vloeistoffen, maar das's dan alleen voor 18+ :-)
Merk net dat deze post mijn 69e is... Over toepasselijk gesproken
Interessant artikel! thank you!
Dit weekend in knack een uitgebreide wijn-bijlage (gisteren door de lesgever aangebracht).
Ik heb het zelf nog niet gelezen ...de inhoud staat hier :

http://www.knack.be/weekblad/magazines/k...5-09-2012/
(07-09-2012 11:58 AM)doc schreef: [ -> ]Dit weekend in knack een uitgebreide wijn-bijlage (gisteren door de lesgever aangebracht).
Ik heb het zelf nog niet gelezen ...de inhoud staat hier :

http://www.knack.be/weekblad/magazines/k...5-09-2012/

Ziet er interessant uit, ga ik kopen.
Gisteren ook eens deze wijnbijlage doorgenomen. Vooral de quotes van de BVs waren amusant.

De meest frappante voor mij was die van Yves Desmet.

Ik parafraseer even (de juiste bewoordingen ontsnappen me nu): "Ik ben onlangs in de ban geraakt van de Promis van Gaja. Dit is een supertoscaan die bijna hetzelfde drinkgenot geeft te vergelijken met Sassicaia, voor slechts een fractie van de prijs".

woeha woeha woeha

- Sassicaia is vooreerst een CS/Cfranc blend en rijpt 2 jaar in barriques.

- Promis is 55% Merlot, 35% Syrah en 10% Sangiovese, 12 maand gerijpt in barriques.

Dit is compleet andere koek, euh wijn. Ik heb reeds een paar maal het voorrecht mogen hebben om Sassicaia te drinken en dat was steeds een geweldige ervaring.

Promis is écht niet vergelijkbaar, noch objectief (druivenrassen en opvoeding etc) noch subjectief (allez, in mijn subjectiviteit dan). Sorry Yves.

Ik moet wel toegeven dat ik goed gelachen heb.
(10-09-2012 03:09 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Gisteren ook eens deze wijnbijlage doorgenomen. Vooral de quotes van de BVs waren amusant.

De meest frappante voor mij was die van Yves Desmet.

Ik parafraseer even (de juiste bewoordingen ontsnappen me nu): "Ik ben onlangs in de ban geraakt van de Promis van Gaja. Dit is een supertoscaan die bijna hetzelfde drinkgenot geeft te vergelijken met Sassicaia, voor slechts een fractie van de prijs".

woeha woeha woeha

- Sassicaia is vooreerst een CS/Cfranc blend en rijpt 2 jaar in barriques.

- Promis is 55% Merlot, 35% Syrah en 10% Sangiovese, 12 maand gerijpt in barriques.

Dit is compleet andere koek, euh wijn. Ik heb reeds een paar maal het voorrecht mogen hebben om Sassicaia te drinken en dat was steeds een geweldige ervaring.

Promis is écht niet vergelijkbaar, noch objectief (druivenrassen en opvoeding etc) noch subjectief (allez, in mijn subjectiviteit dan). Sorry Yves.

Ik moet wel toegeven dat ik goed gelachen heb.

Ja, ik heb ook moeten lachen, een beetje groen wel. Toen Guido Van Imschoot de natuurlijke wijnbouw in die bijlage voorstelde als een soort verzoeningspoging tussen alle wijnbouwers die met groen en naturel bezig zijn... Doe je zelf dan moeite om zo nauwkeurig mogelijk het onderscheid aan te duiden tussen bio, biodynamisch en natuurlijke wijnbouw en dan dit. Het zal wel wishfull thinking zijn van Guido, een gerespecteerde wijnliefhebber/kenner en kersverse ambassadeur van wijnen uit Champagne. Maar wijnbouwers van vin naturel en verzoening, dat weet ik zo nog nie... Cool
Koppelingen