Deze avond les gegeven bij Licata Vini (over Lombardije, Emilia-Romagna en Veneto) en o.a. deze wijn laten degusteren.
Een specialleke, vandaar dat ik hem vermeld.
Licata Vini (15,97 €).
70 % Corvina, 25 % Rondinella, 5 % Sangiovese
13,5 % alc.vol.
Deze wijn heeft iets unieks: het is een Ripasso della Valpolicella.
Dat is een lichte (jonge) Valpolicellawijn waar de gekneusde (niet plat geperste) schillen van Amaronewijn worden bijgevoegd. Hierdoor ontstaat er een tweede gisting waardoor er meer kleur en body en alcohol wordt gegenereerd. Het zijn dus Valpolicellawijnen met meer inhoud dan gewoonlijk op alle vlak.
Normaal gevuld jong robijnrood met lichte rand.
Mediumexpressieve neus van donker fruit (zwarte bramen, ingedroogde maar geen overrijpe pruimen) en wat licht kruidigs.
Elegante en mooi gevulde aroma's van dezelfde soort (sappig fruit) komen terug in de mond geflankeerd door frisse zuren die alles strak houden. Tannines zijn ideaal rijp. Wat bitters in de afdronk storen me.
(84-85/100)
Een mooie sappige wijn uit Noord-Italië met voldoende volume om te boeien. De licht bittere afdronk verhindert helaas hogere punten.
Valpolicella 2013
Zeer lichte rode wijn, met wat rood fruit in de neus, in de mond zelfe verhaal : fris, licht, redelijk wat zuren. Klassiek valpolicella. Ik kan dit soort lichte rode wijnen wel appreciëren in het algemeen, maar deze hier is vrij eenvoudig. Ik blijf denken dat er meer potentieel zit in valpolicella...
Kijk, drie en een half jaar verder volg ik mijn vorige TN hier op, maar deze keer van de Valpolicella Classico 2018.
En dit is een wijn die mij zeer bevalt : rood fruit in de neus, ietwat aan de snoeperige kant, enorme floraliteit (violetjes), lichte kruidigheid, wat peper ook. Blind zou ik durven zweren dat dit een Beaujolais is!
Frisse aanzet in de mond, fris rood fruit, mooi geïntegreerde zuurtjes, fijne tannines.
Ik hou enorm van dit soort wijnen. Frivool, lichtvoetig, hoog drinkbaarheidsgehalte.
Palazzo della Torre 2017 - Allegrini
Oogt mooi en veelbelovend in het glas. Maar, en ik kom right to the point, hier had ik me echt wel meer bij voorgesteld. Kortom vrij teleurstellende wijn. Het donker fruit zit erin maar wordt dadelijk overschaduwd door tertiaire aoma's, stal, natte steen, vochtige dweil en putjesgeur. Allemaal niet zo erg, maar vooral het storend bittertje maakt de wijn voor mij niet zo aantrekkelijk. Er bestaat beter denk ik in dezelfde prijscategorie op Ripasso gebied.
(08-07-2021 07:59 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Palazzo della Torre 2017 - Allegrini
Oogt mooi en veelbelovend in het glas. Maar, en ik kom right to the point, hier had ik me echt wel meer bij voorgesteld. Kortom vrij teleurstellende wijn. Het donker fruit zit erin maar wordt dadelijk overschaduwd door tertiaire aoma's, stal, natte steen, vochtige dweil en putjesgeur. Allemaal niet zo erg, maar vooral het storend bittertje maakt de wijn voor mij niet zo aantrekkelijk. Er bestaat beter denk ik in dezelfde prijscategorie op Ripasso gebied.
Nochtans een mooi etiket, typische Italiaanse klasse ;-)
Dat bittertje zal dan toch wel het gevolg zijn van die repasse op de schillen, teveel extractie van overbodige tannines. Toch wel een delicate techniek blijkt hier.
(08-07-2021 07:59 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Palazzo della Torre 2017 - Allegrini
Allemaal niet zo erg, maar vooral het storend bittertje maakt de wijn voor mij niet zo aantrekkelijk. Er bestaat beter denk ik in dezelfde prijscategorie op Ripasso gebied.
Ik had dezelfde ervaring bij sommige flessen/jaargangen in het verleden. Ik heb het gevoel dat jaargang en flesrijping een rol spelen. Dit is ook één van de redenen waarom ik de recentere jaargangen van deze wijn niet meer kocht.
Toegegeven, ik heb ook al mooie "Palazzo della Torre" gedronken met enige jaren flesrijping.
Maar een echte fan van Ripasso ben ik zo niet (meer). Geef mij maar de elegante Ruberpan van Pieropan.
(08-07-2021 07:59 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Palazzo della Torre 2017 - Allegrini
denk ik in dezelfde prijscategorie op Ripasso gebied.
Mijn gedacht....
@Jo: is inderdaad een tricky techniek en ik ben daar meestal niet zo voor, vele Ripasso's hangen met haken en ogen ineen en het geeft soms niet zo aangename neven aroma's. Maar als de maker die techniek echt goed beheerst en er geen showcase wil van maken, kan het echt wel heel mooie wijnen opleveren.
We verkochten al jaren een erg mooie wijn, één van onze "huiswijnen" zelfs, van fiftyfifty Merlot-Cabernet Sauvignon toen de wijnmaker me pas zei dat het eigenlijk ook een Ripasso is en dat dan op de schillen van hun Cabernet Franc.