wijnliefhebbers

Volledige versie: Château La Lagune GCC Haut Médoc
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Château La Lagune 1993 verschijnt op tafel. Granaatkleur, tuilé aan de rand. Ik verwacht weinig fruit in de neus maar ik krijg heerlijke zwarte kersen. Wat een complexe wijn is dit, de neus is gewoonweg ongrijpbaar, een gewriemel van allerlei fijne geuren, ik word van de ene naar de andere geswingd. Zalig zoethout, wat drop, champignon, de aroma’s springen uit het glas. Geen vermoeide neus, nee, de wijn is helemaal wakker, gefocust, fit en gezapig, zoals mijn gastheer. In de mond zorgen de zwarte kersen voor een zekere sappigheid, iets wat ik vaak mis in oudere (“uitgedroogde”) wijn. Heel fijn potloodslijpsel bij het doorruiken, van de beste soort en helemaal niet die pot ruw potloodslijpsel (ceder-grafiet) die sommige Bordeaux’s en Nieuwe Wereld-bordeaux-blends in je neus kwakken. Ook een snuifje tabak. De zuren zijn strak gespannen, bijzonder fijn en structurerend, sommige mensen zullen de zuren misschien te overheersend vinden maar ik vind ze perfect zoals ze zijn. Ze maken de wijn lichtvoetig, fris tot helemaal op het einde van de lange finale.
(06-10-2012 01:33 PM)de populist schreef: [ -> ]Château La Lagune 1993 verschijnt op tafel. Granaatkleur, tuilé aan de rand. Ik verwacht weinig fruit in de neus maar ik krijg heerlijke zwarte kersen. Wat een complexe wijn is dit, de neus is gewoonweg ongrijpbaar, een gewriemel van allerlei fijne geuren, ik word van de ene naar de andere geswingd. Zalig zoethout, wat drop, champignon, de aroma’s springen uit het glas. Geen vermoeide neus, nee, de wijn is helemaal wakker, gefocust, fit en gezapig, zoals mijn gastheer. In de mond zorgen de zwarte kersen voor een zekere sappigheid, iets wat ik vaak mis in oudere (“uitgedroogde”) wijn. Heel fijn potloodslijpsel bij het doorruiken, van de beste soort en helemaal niet die pot ruw potloodslijpsel (ceder-grafiet) die sommige Bordeaux’s en Nieuwe Wereld-bordeaux-blends in je neus kwakken. Ook een snuifje tabak. De zuren zijn strak gespannen, bijzonder fijn en structurerend, sommige mensen zullen de zuren misschien te overheersend vinden maar ik vind ze perfect zoals ze zijn. Ze maken de wijn lichtvoetig, fris tot helemaal op het einde van de lange finale.

Fantastisch, heb er een flesje van liggen (oudste dochter is van '93..)
Kan die nog een 5-tal jaar mee denk je?
(06-10-2012 02:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(06-10-2012 01:33 PM)de populist schreef: [ -> ]Château La Lagune 1993 verschijnt op tafel. Granaatkleur, tuilé aan de rand. Ik verwacht weinig fruit in de neus maar ik krijg heerlijke zwarte kersen. Wat een complexe wijn is dit, de neus is gewoonweg ongrijpbaar, een gewriemel van allerlei fijne geuren, ik word van de ene naar de andere geswingd. Zalig zoethout, wat drop, champignon, de aroma’s springen uit het glas. Geen vermoeide neus, nee, de wijn is helemaal wakker, gefocust, fit en gezapig, zoals mijn gastheer. In de mond zorgen de zwarte kersen voor een zekere sappigheid, iets wat ik vaak mis in oudere (“uitgedroogde”) wijn. Heel fijn potloodslijpsel bij het doorruiken, van de beste soort en helemaal niet die pot ruw potloodslijpsel (ceder-grafiet) die sommige Bordeaux’s en Nieuwe Wereld-bordeaux-blends in je neus kwakken. Ook een snuifje tabak. De zuren zijn strak gespannen, bijzonder fijn en structurerend, sommige mensen zullen de zuren misschien te overheersend vinden maar ik vind ze perfect zoals ze zijn. Ze maken de wijn lichtvoetig, fris tot helemaal op het einde van de lange finale.

Fantastisch, heb er een flesje van liggen (oudste dochter is van '93..)
Kan die nog een 5-tal jaar mee denk je?
Yes, he can!
La Lagune 1989 (gedronken op het terras van Don)

Kastanjekleur met oranje aan de rand, troebel door depot, moeilijk te definiëren geuren, pruimedanten in cola gedrenkt, veel hazelnoot, karamel, potgrond, munt, drop, kruiden: licht salie, thijm. In de mond zachte en tegelijk frisse aanzet, voldoende vulling (itt tot de quasi dode Margaux Dauzac 1976 die we ernaast proefden), gedroogd fruit, geen tanninebitter meer, palet volledig opengestreken, middellange afdronk met zachte zuren. Zeer subtiele wijn. De 1993 had ik net iets liever door meer fruit en snedigere zuren, maar ook dit is beslist een grote wijn. 92
De tweedewijn van La Lagune zou wel eens heel lekker kunnen zijn (want er komt wellicht geen eerste)
http://avis-vin.lefigaro.fr/magazine-vin...esime-2013
1994
Zoals Populist al aangaf: hier ook een schitterende neus voor de 94! Sappig id mond, strengheid zit er nog wat in maar wat een mooi verouderde bdx!

Merci Lowi ! :-)
Château La Lagune 1990; de beste wijn die ik in 2015 heb gedronken.Rolleyes
Ik vond dat die Château Beychevelle 2005 ruim overtrof die ik ook in het glas had.
(01-01-2015 09:35 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Château La Lagune 1990; de beste wijn die ik in 2015 heb gedronken.Rolleyes
Ik vond dat die Château Beychevelle 2005 ruim overtrof die ik ook in het glas had.

Ouders op bezoek @Durbuy, een heerlijke nazomerse zaterdag en het ons gemakkelijk gemaakt en een menu besteld bij Durbuy d'O.

Kalfzwezerik 'krokant goudgebakken' / hanekampaddestoel / aardappelgnocchi

De keuze qua wijnen beperkt er zich tot een kleine 100 in ons familie-huisje maar mijn vader wist dat er nog een Lagune 1990 moest liggen en vond het nu wel eens tijd dat deze op tafel kwam.
Volgens Don Quichotte, de beste wijn die hij in 2015 dronk... bijna 10 jaar later laat deze zeker ook een grootse indruk na Heart
Zijn leeftijd geeft hij prijs in zijn kleur en het waterig randje maar vanaf dan is het pure verwennerij en genot. Bordeaux-neus pur sang bij de eerste 'geurteug' met toast, champignons, leder en ietwat bosbes die nog komt piepen.... De aanzet in de mond is fijn en delicaat met een overheersend traktaat van de zoetpapillen met pruim, chocolade en nog iets meer compote-zwart-fruit dan in de neus. Tannines mooi versmolten, nog voldoende aciditeit en volume. Medium-body, niet echt 'de' match met de kalfszwezerik maar dat zal ons worst wezen. Het was genieten voor zolang het kon. Prompt na het ontkurken een staande ovatie maar de verzuring trad vlug op. Maar dit werd tijdig vermeden Wink
Hoeft zeker niet langer de kelder in Blush

Eindigen deden we met een fles die nu toch al meer dan een jaar reeds werd ontdaan van zijn wax-zegel en ons al menig avonden voorzag van hemels genot:
D'Oliveiras Madeira Boal 1977 (geboorte jaar van mijn zus)
Op de malvasia na, de zoetste Madeire en steevast opgediend met een stukje Stilton.
Gekarameliseerde nootje, abricoos, vijgjes, honing, marzepijn... en zo kan je nog een tijdje doorgaan. Voor de liefhebbers die af en toe eens een glaasje zoet kunnen smaken... maak van uw hart een steen en koop er eens eentje, doe je jaren mee en het is een beleving. Ik verplicht mijzelf er ook toe om af en toe eens een budgetje te voorzien voor wat zoet. Een kelder vol rood, wit in alle jaren en streken maar eens wat zoet op tafel toveren doet vele niet wijn-minnend publiek smelten en liefhebbers spijt hebben dat ze er niet meer van hebben Wink.
En ga voor het echte werk, nen stevige vintage. Of voor de jonge gasten, koop nu iets tussen 2000 of 2006 waar je iets van 100 à 120€ voor betaald en vergeet ze in de kelder. Tip voor de Sint of Kerstboom Wink
Héérlijk dit Heart

Chateau La Lagune blijkt toch echt een bewaarwijn te zijn, vandaar mn twijfel om dit jaar in primeur aan te kopen aan een €33...vooralsnog niet gedaan Blush

Wat Madeira betreft, ook hier schuldig en niks van liggen.
Ik vraag me wel af of ik dan van die fles kan blijven die open is Blush

Van zoet wit des te meer Slurp
Dit kan inderdaad fantastich zijn!
La Lagune 1986 2 x in blindproeverij gedropt.
Bij Heevie Teusted zat Jo er 'het dichtst' bij met een gokje rond 2004 (!!). Er waren Heevies die in de jaren 2010 vertoefden... .
In een andere degustatie was er iemand die 1995 dacht (meen ik me te herinneren), maar de rest zat in de jaren 2000.
(25-09-2024 04:46 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(01-01-2015 09:35 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Château La Lagune 1990; de beste wijn die ik in 2015 heb gedronken.Rolleyes
Ik vond dat die Château Beychevelle 2005 ruim overtrof die ik ook in het glas had.

Ouders op bezoek @Durbuy, een heerlijke nazomerse zaterdag en het ons gemakkelijk gemaakt en een menu besteld bij Durbuy d'O.

Kalfzwezerik 'krokant goudgebakken' / hanekampaddestoel / aardappelgnocchi

De keuze qua wijnen beperkt er zich tot een kleine 100 in ons familie-huisje maar mijn vader wist dat er nog een Lagune 1990 moest liggen en vond het nu wel eens tijd dat deze op tafel kwam.
Volgens Don Quichotte, de beste wijn die hij in 2015 dronk... bijna 10 jaar later laat deze zeker ook een grootse indruk na Heart
Zijn leeftijd geeft hij prijs in zijn kleur en het waterig randje maar vanaf dan is het pure verwennerij en genot. Bordeaux-neus pur sang bij de eerste 'geurteug' met toast, champignons, leder en ietwat bosbes die nog komt piepen.... De aanzet in de mond is fijn en delicaat met een overheersend traktaat van de zoetpapillen met pruim, chocolade en nog iets meer compote-zwart-fruit dan in de neus. Tannines mooi versmolten, nog voldoende aciditeit en volume. Medium-body, niet echt 'de' match met de kalfszwezerik maar dat zal ons worst wezen. Het was genieten voor zolang het kon. Prompt na het ontkurken een staande ovatie maar de verzuring trad vlug op. Maar dit werd tijdig vermeden Wink
Hoeft zeker niet langer de kelder in Blush

Eindigen deden we met een fles die nu toch al meer dan een jaar reeds werd ontdaan van zijn wax-zegel en ons al menig avonden voorzag van hemels genot:
D'Oliveiras Madeira Boal 1977 (geboorte jaar van mijn zus)
Op de malvasia na, de zoetste Madeire en steevast opgediend met een stukje Stilton.
Gekarameliseerde nootje, abricoos, vijgjes, honing, marzepijn... en zo kan je nog een tijdje doorgaan. Voor de liefhebbers die af en toe eens een glaasje zoet kunnen smaken... maak van uw hart een steen en koop er eens eentje, doe je jaren mee en het is een beleving. Ik verplicht mijzelf er ook toe om af en toe eens een budgetje te voorzien voor wat zoet. Een kelder vol rood, wit in alle jaren en streken maar eens wat zoet op tafel toveren doet vele niet wijn-minnend publiek smelten en liefhebbers spijt hebben dat ze er niet meer van hebben Wink.
En ga voor het echte werk, nen stevige vintage. Of voor de jonge gasten, koop nu iets tussen 2000 of 2006 waar je iets van 100 à 120€ voor betaald en vergeet ze in de kelder. Tip voor de Sint of Kerstboom Wink

Volgens mij waren Jo en ik erbij toen Don die La Lagune gekraakt heeft.
Memorabele wijn (én avond Wink)
(25-09-2024 10:54 AM)Vince schreef: [ -> ]La Lagune 1986 2 x in blindproeverij gedropt.
Bij Heevie Teusted zat Jo er 'het dichtst' bij met een gokje rond 2004 (!!). Er waren Heevies die in de jaren 2010 vertoefden... .
In een andere degustatie was er iemand die 1995 dacht (meen ik me te herinneren), maar de rest zat in de jaren 2000.

1986 is een apart geval natuurlijk... La Lagune gehad van 1976 en 1978 en die waren zeer mooi en redelijk snel drinkklaar. Het merk is daarna wat weggedeemsterd, maar de laatste jaren proef ik dat typerende aroma opnieuw en als ik nog wat jonger was, zou ik dat nu zeker kopen aan die prijzen. Recente La Lagune is relatief ondergewaardeerd.
(25-09-2024 02:19 PM)Dave schreef: [ -> ]
(25-09-2024 04:46 AM)jr02 schreef: [ -> ]
(01-01-2015 09:35 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Château La Lagune 1990; de beste wijn die ik in 2015 heb gedronken.Rolleyes
Ik vond dat die Château Beychevelle 2005 ruim overtrof die ik ook in het glas had.

Ouders op bezoek @Durbuy, een heerlijke nazomerse zaterdag en het ons gemakkelijk gemaakt en een menu besteld bij Durbuy d'O.

Kalfzwezerik 'krokant goudgebakken' / hanekampaddestoel / aardappelgnocchi

Volgens mij waren Jo en ik erbij toen Don die La Lagune gekraakt heeft.
Memorabele wijn (én avond Wink)

Haha dat zou wel eens kunnen Smile
Mooie tijden..
Vraag me af of onze Don er ook soms wel eens heimwee naar heeft…Blush
Koppelingen