(01-08-2019 08:43 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Tenuta delle Terre Nere - Etna Bianco 2018
Op ons forum wordt wel regelmatig over de Etna Rosso van de nerello mascalese geschreven, maar feitelijk lees ik vrij weinig over de Etna Bianco. Nochtans is dit een keigoede wijn van de noordelijke flanken van de Etna. Veel carricante (70%), aangevuld met 20% catarratto, 5% grecanico en 5% minnella. Licht gele kleur met groenige schijn. Zeer aromatisch, bloemig, erg kruidig, ziltig. Heel fris overkomend met fijne zuren. Geen houtgebruik, het beperkt alcoholgehalte en de volle structuur maken deze wijn gastronomisch ruim inzetbaar. Moderne wijn die rustig wat kan ouderen maar feitelijk nu al heel aantrekkelijk is. Een inspirerend glas wijn waarmee je kan wegmijmeren op een leuk terras in goed gezelschap.
Ik ken deze niet goed, maar ik moet je zeker bijtreden wat betreft witte Etna. Ik kreeg bij Benanti een verticale van hun Pietramarina en dat was een serieuze eye opener. Onwaarschijnlijk hoe die jong amper aroma had, maar vuurwerk na een jaar of zes.
Etna Bianco - Calderara Sottana 2017 - Terre Nere
100% carricante. Erg smaakvolle witte wijn van de flanken van de Etna. Heel bloemig en kruidig met wat groene appel en citrusaroma's. Ook wat witte perziken. De opvallende frisse zuren van dit druifje in combinatie met het mineralige van de bodem en het ziltige karakter zorgen er voor dat deze wijn terug op mijn verlanglijstje gaat komen.
Terre Nere 2017
Na enkele glaasjes champagne, nu de Terre Nere 2017 in het glas. Recht uit de wijnklimaatkast aan max 16°. "I love this wine!"
(10-08-2020 08:29 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Terre Nere 2017
Na enkele glaasjes champagne, nu de Terre Nere 2017 in het glas. Recht uit de wijnklimaatkast aan max 16°. "I love this wine!"
Haha, een zeer efficiënte TN. Daarmee weten we alles wat we moeten weten!
Etna Rosso 2016
Blijft 1 van mijn favoriete Etna Rosso's. Ooit zal ik eens 1 van de hogere cuvés zoals de Guardiola aanschaffen, maar deze is al zo lekker.
Elegant met een aangename kruidigheid.
Een bourgogneliefhebber zal deze wijn ook wel waarderen.
Citaat:Een bourgogneliefhebber zal deze wijn ook wel waarderen.
Zeker weten! Dat doet er mij aan denken dat ik de link naar mijn laatste artikel nog niet gepost heb over de Etnawijnen van Palmento Costanzo, waar hun topwijn mij deed denken aan een top Chambolle!
(18-03-2021 05:53 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Een bourgogneliefhebber zal deze wijn ook wel waarderen.
Zeker weten! Dat doet er mij aan denken dat ik de link naar mijn laatste artikel nog niet gepost heb over de Etnawijnen van Palmento Costanzo, waar hun topwijn mij deed denken aan een top Chambolle!
Ik heb de 2018 liggen. Nog te jong waarschijnlijk?
(18-03-2021 10:23 PM)Dave schreef: [ -> ] (18-03-2021 05:53 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Een bourgogneliefhebber zal deze wijn ook wel waarderen.
Zeker weten! Dat doet er mij aan denken dat ik de link naar mijn laatste artikel nog niet gepost heb over de Etnawijnen van Palmento Costanzo, waar hun topwijn mij deed denken aan een top Chambolle!
Ik heb de 2018 liggen. Nog te jong waarschijnlijk?
Ik was op zoek naar iets fris Italiaans om bij deze temperaturen bij de Spaghetti te drinken en kwam bij deze 2018 uit.
Ik vond dit meteen lekker, want fris en lichtvoetig, maar toch ook wat simpel. Ik had wat meer mineraliteit en vooral complexiteit verwacht.
Maar na een uurtje begint dat er stilaan in te komen.
Misschien toch wat te vroeg geopend?
Heb nog een paar glazen voor morgen. Benieuwd nr de evolutie...
(11-06-2021 09:14 PM)Dave schreef: [ -> ] (18-03-2021 10:23 PM)Dave schreef: [ -> ] (18-03-2021 05:53 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Een bourgogneliefhebber zal deze wijn ook wel waarderen.
Zeker weten! Dat doet er mij aan denken dat ik de link naar mijn laatste artikel nog niet gepost heb over de Etnawijnen van Palmento Costanzo, waar hun topwijn mij deed denken aan een top Chambolle!
Ik heb de 2018 liggen. Nog te jong waarschijnlijk?
Ik was op zoek naar iets fris Italiaans om bij deze temperaturen bij de Spaghetti te drinken en kwam bij deze 2018 uit.
Ik vond dit meteen lekker, want fris en lichtvoetig, maar toch ook wat simpel. Ik had wat meer mineraliteit en vooral complexiteit verwacht.
Maar na een uurtje begint dat er stilaan in te komen.
Misschien toch wat te vroeg geopend?
Heb nog een paar glazen voor morgen. Benieuwd nr de evolutie...
Nog niet zo heel veel 2018 gedronken natuurlijk, maar dat lekker maar dat simpel heb ik ook al vaker gehad.
Terre Nere - Etna Rosso en Etna Bianco 2019
Bij een lekker visje hoort een goede witte wijn. Ik dacht "tijd om de Etna Bianco 2019 even te proeven". En toen het visje met de goede wijn op was maar de zin in goede wijn nog NIET op was heb ik maar van gebruik gemaakt van dat moment om mijn ontluikende lusten naar meer te botvieren in de Terre Nere Etna Rosso, ook van 2019.
Voilà, het is maar om te zeggen dat het gisteren en vandaag (met een beetje overschot Rosso) volledig Terre Nere dag was.
De Rosso is klassiek erg goed, gewoon zeer lekker en op weg om voor veel wijnplezier te zorgen in de komende 5 jaar. Reeds toegankelijk in stijl, mooie jaargang.
De Bianco 2019 vind ik gewoon super! Wat een geweldige druif is die Carricante toch! Er zitten ook nog wel, beperkter, wat andere soorten in. Maar deze witte van de zwarte aarde spreekt me erg aan.
(20-07-2021 08:41 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Terre Nere - Etna Rosso en Etna Bianco 2019
Bij een lekker visje hoort een goede witte wijn. Ik dacht "tijd om de Etna Bianco 2019 even te proeven". En toen het visje met de goede wijn op was maar de zin in goede wijn nog NIET op was heb ik maar van gebruik gemaakt van dat moment om mijn ontluikende lusten naar meer te botvieren in de Terre Nere Etna Rosso, ook van 2019.
Voilà, het is maar om te zeggen dat het gisteren en vandaag (met een beetje overschot Rosso) volledig Terre Nere dag was.
De Rosso is klassiek erg goed, gewoon zeer lekker en op weg om voor veel wijnplezier te zorgen in de komende 5 jaar. Reeds toegankelijk in stijl, mooie jaargang.
De Bianco 2019 vind ik gewoon super! Wat een geweldige druif is die Carricante toch! Er zitten ook nog wel, beperkter, wat andere soorten in. Maar deze witte van de zwarte aarde spreekt me erg aan.
Altijd fantastische wijnen, het lukt mij nooit om ze lang te bewaren. Misschien moet ik ook eens proberen hun wijnen enkele jaren kelderrust te geven al drinken ze jong al zo lekker...De rode instapwijn is echt een
pleaser en behoorlijk flexibel bij alles wat Italiaans is.
De witte Etna Bianco vind ik misschien nog wel interessanter en erg mooi in balans met net dat aangename 'vettige' zonder dat het storend wordt. Heel anders dan bijvoorbeeld de Etna Bianco van Pietradolce: die vond ik veel hoger in zuren, eerder mineraal en maar daarom niet slechter, vooral heel anders!
Is het écht de moeite om bij tenuta terre nere wat dieper in de buidel te tasten?
(23-07-2021 09:29 AM)TheHolyGrape schreef: [ -> ]De witte Etna Bianco vind ik misschien nog wel interessanter en erg mooi in balans met net dat aangename 'vettige' zonder dat het storend wordt. Heel anders dan bijvoorbeeld de Etna Bianco van Pietradolce: die vond ik veel hoger in zuren, eerder mineraal en maar daarom niet slechter, vooral heel anders!
Is het écht de moeite om bij tenuta terre nere wat dieper in de buidel te tasten?
Ik heb eens de proef op de som genomen en aan mijn gezelschap tussendoor een Terre Nere Bianco Calderara Sotana (100% Caricante) geschonken ipv de gewone Etna Bianco. Resultaat: geen enkele speciale reactie! Het verschil werd niet geproefd.
Dus wellicht heb je gelijk en het heeft dikwijls geen zin om dieper in de buidel te tasten wanneer het verschil in kwaliteit erg miniem is maar het verschil in prijs toch beduidend. In dit geval was het pakweg €9 of €10.
Ik doe het toch, maar meestal om mezelf een plezier te doen.
(23-07-2021 08:07 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (23-07-2021 09:29 AM)TheHolyGrape schreef: [ -> ]De witte Etna Bianco vind ik misschien nog wel interessanter en erg mooi in balans met net dat aangename 'vettige' zonder dat het storend wordt. Heel anders dan bijvoorbeeld de Etna Bianco van Pietradolce: die vond ik veel hoger in zuren, eerder mineraal en maar daarom niet slechter, vooral heel anders!
Is het écht de moeite om bij tenuta terre nere wat dieper in de buidel te tasten?
Ik heb eens de proef op de som genomen en aan mijn gezelschap tussendoor een Terre Nere Bianco Calderara Sotana (100% Caricante) geschonken ipv de gewone Etna Bianco. Resultaat: geen enkele speciale reactie! Het verschil werd niet geproefd.
Dus wellicht heb je gelijk en het heeft dikwijls geen zin om dieper in de buidel te tasten wanneer het verschil in kwaliteit erg miniem is maar het verschil in prijs toch beduidend. In dit geval was het pakweg €9 of €10.
Ik doe het toch, maar meestal om mezelf een plezier te doen.
Francis,
Ik heb eigenlijk dezelfde ervaringen met deze wijnen. Tijdens proeverijen vond ik het verschil met de basis Etna's altijd te miniem om over te gaan tot de aankoop van de duurdere topwijnen van het domein.
De liefhebbers van het domein aan mijn zijde repliceren dan steeds dat deze wijnen tijd nodig hebben. Ik heb deze proef nog niet op de som genomen.
Wat de "gewone" Etna Bianco betreft, ik vind deze doorgaans beter met een jaartje kelderrust.
Wat de Etna Rosso betreft... soms vind ik deze zoals hierboven al aangehaald maar heel gewoontjes maar andere jaren ook echt wel top voor zijn geld. Doorgaans vind ik ook deze vaak toch beter na wat kelderrust, maar ook in deze kan dat naar mijn gevoel variëren van jaar tot jaar.