wijnliefhebbers

Volledige versie: Terre Nere, Etna Rosso
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Calderara Sottana 2008
Op Syntra dit flesje gedronken met 98% nerello mascalese, 2% nerello cappuccio. Blind zou je dit in één of andere Bourgognestreek kunnen plaatsen en niet alleen door de manier van vinifiëren (klassieke Bourgondische vinificatie, fermentatie en maceratie gedurende 10 à 15 dagen in houten tonnen. Ook de malolactische gisitng gebeurt op vat, 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques en enkele maanden flesrijping voor release)

Intense neus van snoeperig rood fruit, zure kers, zoete kruiden, vlezig, leer, ceder, koffie. In de aanzet vind je het zure rode fruit terug. Mooie rijpe tannines die de zuurtjes onder controle houden en een licht bittertje in de afdronk. Like this a lot 91
(09-10-2012 01:37 PM)koen schreef: [ -> ]Calderara Sottana 2008
Op Syntra dit flesje gedronken met 98% nerello mascalese, 2% nerello cappuccio. Blind zou je dit in één of andere Bourgognestreek kunnen plaatsen en niet alleen door de manier van vinifiëren (klassieke Bourgondische vinificatie, fermentatie en maceratie gedurende 10 à 15 dagen in houten tonnen. Ook de malolactische gisitng gebeurt op vat, 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques en enkele maanden flesrijping voor release)

Intense neus van snoeperig rood fruit, zure kers, zoete kruiden, vlezig, leer, ceder, koffie. In de aanzet vind je het zure rode fruit terug. Mooie rijpe tannines die de zuurtjes onder controle houden en een licht bittertje in de afdronk. Like this a lot 91

Enig idee wat die fles kost, Koen?
Just curious vanwege deze (doet me er zelfs aan denken, Reynaud is de Bourgogne van de Rhone Sleepy :

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...rente.html
(09-10-2012 08:38 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-10-2012 01:37 PM)koen schreef: [ -> ]Calderara Sottana 2008
Op Syntra dit flesje gedronken met 98% nerello mascalese, 2% nerello cappuccio. Blind zou je dit in één of andere Bourgognestreek kunnen plaatsen en niet alleen door de manier van vinifiëren (klassieke Bourgondische vinificatie, fermentatie en maceratie gedurende 10 à 15 dagen in houten tonnen. Ook de malolactische gisitng gebeurt op vat, 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques en enkele maanden flesrijping voor release)

Intense neus van snoeperig rood fruit, zure kers, zoete kruiden, vlezig, leer, ceder, koffie. In de aanzet vind je het zure rode fruit terug. Mooie rijpe tannines die de zuurtjes onder controle houden en een licht bittertje in de afdronk. Like this a lot 91

Enig idee wat die fles kost, Koen?
Just curious vanwege deze (doet me er zelfs aan denken, Reynaud is de Bourgogne van de Rhone Sleepy :

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...rente.html

Licata: 29.95
Ik dronk ooit de basiscuvée (rond de 12 euro) en die ging ik toen "zeker bijkopen", maar om diverse redenen is dat er nog niet van gekomen. De duurdere cuvées zijn een beetje buiten mijn budget, maar mss te proeven op de Giro binnenkort?
zeer herkenbaar Koen, ik proefde onlangs de Etna Rosso (is wel degelijk Rosso) van Paolo Caciorgna, en zowel de kleur, geuren als smaakpallet ripen bij mij ook direct een Bourgogne impressie op. Deze appellatie was mij voorheen volslagen onbekend, een aangename openbaring dus.
Had al geprobeerd om deze via één of andere Duitse site binnen te halen maar nikske, nada, rien du tout ... kent iemand een alternatieve leverancier? De Planeta Santa Cecilia 2007 die we ook tijdens de les dronken (+/- 30€) kan je bij superiore aan 17.5 kopen.
(09-10-2012 10:37 PM)33S schreef: [ -> ]Ik dronk ooit de basiscuvée (rond de 12 euro) en die ging ik toen "zeker bijkopen", maar om diverse redenen is dat er nog niet van gekomen. De duurdere cuvées zijn een beetje buiten mijn budget, maar mss te proeven op de Giro binnenkort?

Geldt ook voor mij - vond die basiscuvée ook zeer goed en ging ook zeker bijkopen....maar helaas niet gedaan. Ik ga dit jaar eens de Giro overslaan trouwens, wat "prospectie" :-) doen bij andere wijnhandelaars
@ Koen: Superiore heeft misschien wel een alternatief in de vorm van het huis Firriato, waar de "gewone" Etna rosso op 8.45 € komt en de "cru" Cavanera op 17.90 € (waarvan de lopende jaargang [09] blijkbaar 92 punten scoort bij Luca Maroni en Parker). Basiscuvee ook bij Matthys in Brugge (@ 11€).
(10-10-2012 02:58 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]@ Koen: Superiore heeft misschien wel een alternatief in de vorm van het huis Firriato, waar de "gewone" Etna rosso op 8.45 € komt en de "cru" Cavanera op 17.90 € (waarvan de lopende jaargang [09] blijkbaar 92 punten scoort bij Luca Maroni en Parker). Basiscuvee ook bij Matthys in Brugge (@ 11€).

Thanks, heb hier thuis een flesje van hun Harmonium IGT liggen (ooit eens cadeau gekregen), ga dit eerst eens testen maar daar zit dan weer Nero d'Avola in dus ook weer niet vergelijkbaar.
Etna Rosso 2011

Een half jaar of wat is het nog niet helemaal overtuigd van deze Etna Rosso 2011, nu des te meer. Niet dat ik de Nerello Mascalese meteen per direct tot mijn lievelingsdruiven ga rekenen. Net als de Pinot Noir trouwens. Ik zou trouwens deze Etna Rosso of een andere Nerello Mascalese eens blind aan menig wijnliefhebber laten proeven. Ik denk dat je meer dan één heel snel richting Bourgogne en Pinot Noir stuurt.

De Etna Rosso heeft een vrij lichte purperrode kleur. In de neus een fruitig en floraal boeket. Viooltjes, rozenblaadjes, frambozen, kruidig... Ook een minerale ietwat rokerige toets. In mond denk je meteen aan een kruidige Pinot Noir, zij het toch iets steviger en rijker aan tannines dan de meeste Bourgognes. Rijp, fruitig en mineralig,

Eén bemerking bij dit alles: deze wijn wordt her en der aanbevolen als begeleider van gegrilde vleesschotels en BBQ. Ik vraag mij toch af of hij tegen dit gekruide geweld genoeg weerstand kan bieden. Laten we het houden op verfijnde gerechten van de BBQ die het van hun subtiele rooktoetsen moeten hebben.

Correctie! Deze Etna Rosso flikte het wonderwel bij een gegrilde vleesschotel. Voor mij in combinatie met de maaltijd zelfs beter dan solo.

Gekocht bij: Licata - 13,50 euro
Dit is voor ons de barbecuewijn bij uitstek, prijs-kwaliteit dik ok, mooie combo van kruidigheid/licht rood fruit en voldoende frisheid zijn ideaal voor een gewone zomeravond. Ik schenk hem persoonlijk zelfs enkele graden koeler op zeer warme dagen, brengt de frisheid wat meer naar voor zonder teveel aan structuur te verliezen. Ik vind ze het beste op 5-6 jaar, alhoewel de andere cuvées van het domein beter kunnen verouderen en meer naar die elegante concentratie beginnen te gaan die je ook in pinot noir kunt aantreffen, maar toch ondersteund door een interessante mediterrane kruidigheid.

De rosé is ook goed,voldoende stevig wat ik op zich wel een verwezenlijking vind voor een rosé maar ook weer dezelfde kenmerkende frisheid.
Etna Rosso 2011

Vandaag opnieuw in het glas... en alleen maar de bevestiging van al het positieve dat hierboven reeds aangehaald werd. Zeer mooi en nog voldoende bewaarpotentieel als je het mij nu vraagt... maar waarom nog wachten? In één woord: lekker!
(01-06-2014 02:34 PM)Innesto schreef: [ -> ]Etna Rosso 2011

Vandaag opnieuw in het glas... en alleen maar de bevestiging van al het positieve dat hierboven reeds aangehaald werd. Zeer mooi en nog voldoende bewaarpotentieel als je het mij nu vraagt... maar waarom nog wachten? In één woord: lekker!

Heb hier de Erse 2011 van Tenuta di Fessina in het glas, ook een Etna Rosso en had dezelfde bemerking poeplekker en een topbbqwijn.
Die Erse is hier ook een favoriet, bij mij nog nét een trapje hoger dan de gewone Etna Rosso van Terre Nere (al is dit mss geen eerlijke vergelijking).
Waarom niet eerlijk?
Ik beschouwde de gewone Etna Rosso van Terre Nere als een instapwijn van jonge stokken, terwijl de Erse van oudere stokken komt (zo dacht ik toch eens gelezen te hebben, maar vind het nu niet meteen terug, als ik meer tijd heb, zal ik nog eens zoeken).
Ze zitten wel op 't zelfde prijsniveau ... denk dat de Erse zelfs wat goedkoper is.
De Etna Rosso 2009, gedronken bij een tagliata. Het eerste wat je in de neus krijgt is het minerale en rokerige en dan komen de frambozen, het leer, de kruidigheid en een beetje sousbois. In de mond rood fruit, zeer fijne elegante tannines en een kruidige afdronk. Lichtvoetig en elegant ... laat de BBQs maar komen. 88
Etna Rosso 2013

direct na openen zeer gesloten neus, na walsen wat kersjes, maar niet veel meer dan dat. Een deel in een karaf gegoten en na een tijdje wel wat meer terug te vinden, zoals het mineralig toetsje waarover Koen het ook had. En wat kruidigheid. Toch blijft de neus weinig intens.
In de mond fruitige aanzet, met de kersjes die weer de hoofdrol opeisen. De zuren zijn vrij prominent aanwezig en halen het wat op het fruit. Dat fruit is trouwens niet het rijpe fruit dat je soms in etna rosso hebt, maar eerder fris fruit dat me deze wijn blind niet aan Italië zou doen denken. Tannines aanwezig maar eerder op achtergrond. Ik heb de indruk dat hier nog meer uit zal komen. Normaal heb ik geen schrik om dit soort instapwijnen jong te drinken op het fruit, maar hier heb ik een beetje de indruk van een jonge bourgogne waar het nog niet allemaal op zijn plaats zit. Het geheel komt voorlopig nog wat ééndimensionaal over. Zal volgens mij verbeteren met wat flesrijping.
Onlangs nog eens de 2009 gedronken en maakte me toen ook dezelfde bemerking. ... Daar waar ik eerst schrik had dat de basiswijn na 5-6 jaar te ver zou zitten, heb ik nu meer het gevoel dat ie pas goed zit. Zou mijn teleurstelling over het ganse gamma (jonge jaargangen) tijdens de Licata degustatie kunnen verklaren.
(16-05-2015 12:41 AM)koen schreef: [ -> ]Onlangs nog eens de 2009 gedronken en maakte me toen ook dezelfde bemerking. ... Daar waar ik eerst schrik had dat de basiswijn na 5-6 jaar te ver zou zitten, heb ik nu meer het gevoel dat ie pas goed zit. Zou mijn teleurstelling over het ganse gamma (jonge jaargangen) tijdens de Licata degustatie kunnen verklaren.

Dag Koen!!

wijn
Rolleyes I know .. Al vaak over gehad. Will try.
(15-05-2015 02:27 PM)Olivier schreef: [ -> ]Etna Rosso 2013

direct na openen zeer gesloten neus, na walsen wat kersjes, maar niet veel meer dan dat. Een deel in een karaf gegoten en na een tijdje wel wat meer terug te vinden, zoals het mineralig toetsje waarover Koen het ook had. En wat kruidigheid. Toch blijft de neus weinig intens.
In de mond fruitige aanzet, met de kersjes die weer de hoofdrol opeisen. De zuren zijn vrij prominent aanwezig en halen het wat op het fruit. Dat fruit is trouwens niet het rijpe fruit dat je soms in etna rosso hebt, maar eerder fris fruit dat me deze wijn blind niet aan Italië zou doen denken. Tannines aanwezig maar eerder op achtergrond. Ik heb de indruk dat hier nog meer uit zal komen. Normaal heb ik geen schrik om dit soort instapwijnen jong te drinken op het fruit, maar hier heb ik een beetje de indruk van een jonge bourgogne waar het nog niet allemaal op zijn plaats zit. Het geheel komt voorlopig nog wat ééndimensionaal over. Zal volgens mij verbeteren met wat flesrijping.

Heb ook enkele flesjes 2013 liggen en plan (zeker na je TN) hier minstens nog een jaar af te blijven. Ik heb jaargang 2012 gerateerd maar jaargang 2011 ben ik te vroeg beginnen opentrekken. Deze was vorige zomer en afgelopen najaar stukken beter dan eerste flessen die ik voordien dronk.
[quote='Innesto' pid='47160' dateline='1400346658']
"Ook een minerale ietwat rokerige toets. In mond denk je meteen aan een kruidige Pinot Noir, zij het toch iets steviger en rijker aan tannines dan de meeste Bourgognes. Rijp, fruitig en mineralig."
Gisteren de 2013 gedronken. Ik ben het volledige met Innesto's omschrijving eens (ook al ging het bij hem om de 2011).
Een intrigerende, smakelijke en boeiende wijn. Deze zal ik nog kopen.
Ik dronk een paar maanden terug de Etna Rosso 2010 van Setteporte (domein dat eveneens door Licata wordt verdeeld).

Had toen ook de indruk dat de scherpe kantjes die je vaak tegenkomt bij jongere versies er wat af waren en dat de wijn na 5 jaar perfect op dronk was.
(15-05-2015 02:27 PM)Olivier schreef: [ -> ]Etna Rosso 2013

direct na openen zeer gesloten neus, na walsen wat kersjes, maar niet veel meer dan dat. Een deel in een karaf gegoten en na een tijdje wel wat meer terug te vinden, zoals het mineralig toetsje waarover Koen het ook had. En wat kruidigheid. Toch blijft de neus weinig intens.
In de mond fruitige aanzet, met de kersjes die weer de hoofdrol opeisen. De zuren zijn vrij prominent aanwezig en halen het wat op het fruit. Dat fruit is trouwens niet het rijpe fruit dat je soms in etna rosso hebt, maar eerder fris fruit dat me deze wijn blind niet aan Italië zou doen denken. Tannines aanwezig maar eerder op achtergrond. Ik heb de indruk dat hier nog meer uit zal komen. Normaal heb ik geen schrik om dit soort instapwijnen jong te drinken op het fruit, maar hier heb ik een beetje de indruk van een jonge bourgogne waar het nog niet allemaal op zijn plaats zit. Het geheel komt voorlopig nog wat ééndimensionaal over. Zal volgens mij verbeteren met wat flesrijping.

Is inderdaad sterk verbeterd na wat flesrijping. De neus is vrij expressief direct na opening. Heel rokerig, kersen, chocolade, bosaarde. Maar in de mond zit een fijne charmerende, strakke frisheid. Ook pittig, kruidig, maar toch rond en verweven. Blijft goed hangen in de afdronk. Vind ik toch wel heel mooi.
Toevallig onlangs ook een Etna Rosso 2013 Nicosia van Klassewijnen Colruyt aangeboden gekregen. Tja, voor enkele euro verschil is mijn keuze rap gemaakt. De Terre Nere speelt toch een reeksje hoger.
(13-05-2017 08:20 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(15-05-2015 02:27 PM)Olivier schreef: [ -> ]Etna Rosso 2013

direct na openen zeer gesloten neus, na walsen wat kersjes, maar niet veel meer dan dat. Een deel in een karaf gegoten en na een tijdje wel wat meer terug te vinden, zoals het mineralig toetsje waarover Koen het ook had. En wat kruidigheid. Toch blijft de neus weinig intens.
In de mond fruitige aanzet, met de kersjes die weer de hoofdrol opeisen. De zuren zijn vrij prominent aanwezig en halen het wat op het fruit. Dat fruit is trouwens niet het rijpe fruit dat je soms in etna rosso hebt, maar eerder fris fruit dat me deze wijn blind niet aan Italië zou doen denken. Tannines aanwezig maar eerder op achtergrond. Ik heb de indruk dat hier nog meer uit zal komen. Normaal heb ik geen schrik om dit soort instapwijnen jong te drinken op het fruit, maar hier heb ik een beetje de indruk van een jonge bourgogne waar het nog niet allemaal op zijn plaats zit. Het geheel komt voorlopig nog wat ééndimensionaal over. Zal volgens mij verbeteren met wat flesrijping.

Is inderdaad sterk verbeterd na wat flesrijping. De neus is vrij expressief direct na opening. Heel rokerig, kersen, chocolade, bosaarde. Maar in de mond zit een fijne charmerende, strakke frisheid. Ook pittig, kruidig, maar toch rond en verweven. Blijft goed hangen in de afdronk. Vind ik toch wel heel mooi.
Toevallig onlangs ook een Etna Rosso 2013 Nicosia van Klassewijnen Colruyt aangeboden gekregen. Tja, voor enkele euro verschil is mijn keuze rap gemaakt. De Terre Nere speelt toch een reeksje hoger.

Aha, blij om te zien dat het toch wel goed gekomen is met deze wijn! Kan me wel inbeelden dat de Terre Nere beter geworden is dan de Nicosia die een instant pleaser is.
Tenuta delle Terre Nere - Etna Rosso - 2015

Ging deze week om wat kelderresten 2014 maar die waren net uitverkocht. Kreeg de 2015 echter mee aan dezelfde prijs.
Wat kan ik zeggen over de 2015? Gewoon bijzonder lekker! Als Bourgogne liefhebber kan ik gewoon geen beter alternatief vinden. Dit is vers rood fruit (kers) met een flinke dosis mineraliteit, een kruidenbos met wat (heel) subtiele houtimpressies. Alles vakkundig gecombineerd tot een impressionant geheel. Dit zijn wijnen waar ik verlangend naar uitkijk!
Etna Rosso 2014.

Echt wel goed. Beste jaargang die ik van deze wijn al dronk (2011 en 2013 waren de andere). Nu perfect op dronk, maar geen haast bij.
Tenuta delle Terre Nere - Etna Bianco 2018
Op ons forum wordt wel regelmatig over de Etna Rosso van de nerello mascalese geschreven, maar feitelijk lees ik vrij weinig over de Etna Bianco. Nochtans is dit een keigoede wijn van de noordelijke flanken van de Etna. Veel carricante (70%), aangevuld met 20% catarratto, 5% grecanico en 5% minnella. Licht gele kleur met groenige schijn. Zeer aromatisch, bloemig, erg kruidig, ziltig. Heel fris overkomend met fijne zuren. Geen houtgebruik, het beperkt alcoholgehalte en de volle structuur maken deze wijn gastronomisch ruim inzetbaar. Moderne wijn die rustig wat kan ouderen maar feitelijk nu al heel aantrekkelijk is. Een inspirerend glas wijn waarmee je kan wegmijmeren op een leuk terras in goed gezelschap.
Pagina's: 1 2
Koppelingen