wijnliefhebbers

Volledige versie: Lignier - Michelot
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
Toen ik enkele weken geleden een degustatie met Pascal Marchand bijwoonde kwam dit ook ter sprake. Hij bleef een beetje op de vlakte of dit al dan niet kon helpen met premox, maar wist wel te vertellen dat dit recent geen optie was vanwege de steeds hogere potentiële alcoholpercentages. Ik denk dat niemand zit te wachten op een Meursault met 14.5% Blush.
(04-08-2017 10:34 AM)wvd schreef: [ -> ]
(18-02-2016 09:04 PM)Vince schreef: [ -> ]misschien is chaptaliseren inderdaad de reden waarom de wijn de 2de dag zijn evenwicht verliest, wie zal het zeggen. Ik durf het in ieder geval niet meer vragen aan Virgile Lignier want ik geraak daar nu al niet meer binnen : - )
volgens mij werd er courant gechaptaliseerd in 2007, dat tenslotte een koud en vochtig jaar was. Wellicht hetzelfde in 2013.

Deze discussie over chaptalisatie had ik blijkbaar gemist.
Een moeilijk onderwerp, maar zoals met zovele technieken zal men bij de fermentatie enkel suiker toevoegen om de wijn beter te maken. Ha, ha, ha......vooral voor een hoger alcoholgehalte te halen
Er is das echt niets mis met chaptaliseren en, indien goed toegepast, zal je er niets van merken, althans niet in negatieve zin. Wat zijn je bronnen ? Veel wijnbouwers voegen naar het eind van de fermentatie (In Champagne ook in het begin van de fermentatie) stapsgewijs kleine hoeveelheden suiker toe met de bedoeling de fermentatie te verlengen. Dat geeft hun een zekere bescherming van de most waardoor er langer kan geweekt worden en dus meer geur en smaakstoffen kunnen opgenomen worden. In 2011 en 2013 was bijna overal een verhoging van alcoholgehalte nodig, maar nu ook weer niet zoveel. Dat is trouwens wettelijk geregeld en tegenwoordig kan men dat in de analyses terugvinden, vraag me niet hoe. Ik ken die analyses of testen wel.
Zowat alle wijnbouwers waar wij mee werken zijn daar heel open over. Misschien wat minder tegen de particuliere klant, net omdat velen dit nog steeds als een soort zonde beschouwen wat het, indien correct toegepast, dus helemaal niet is.

Mijn commentaar in het rood.

Er bestaat een (zeer dure) analysemethode om kwantitatief te bepalen dat het bekomen alcoholgehalte in de wijn afkomstig is van de natuurlijke suikers van de originele druif of van toegevoegde suikers.
Er bestaat (of bestaan) analysemethode (s) die kwalitatief ( niet kwantitatief) aangeven of de restsuikers in wijn afkomstig zijn van natuurlijke suikers of onze keukensuikers.
Heb ooit de labotest gedaan op wijn van iemand die beweerde dat een bepaalde witte wijn geen chaptalisatie had ondergaan.
De labotest resulteerde in het tegenovergestelde. huhuh applaus

Een eigenschap van de toegevoegde suikers (saccharose of sucrose) is dat hun omzetting tot alcohol tijdens het vinificatieproces langzamer gebeurt dan bij de natuurlijke suikers.(glucose, fructose)
Vorige donderdag de Gevrey Chambertin Cuvee Bertin 2010 mogen proeven.
Pure top. Alles wat een mooie Bourgogne moet hebben, finesse, evenwicht, mineraliteit, lengte, afdronk...
Dit blijft mijn lievelingsdomein in de CDNuits. In de betaalbare sector natuurlijk...


(Betaalbaar is tot 35-45 euro in Bourgogne.. Blush )
(06-01-2019 02:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vorige donderdag de Gevrey Chambertin Cuvee Bertin 2010 mogen proeven.
Pure top. Alles wat een mooie Bourgogne moet hebben, finesse, evenwicht, mineraliteit, lengte, afdronk...
Dit blijft mijn lievelingsdomein in de CDNuits. In de betaalbare sector natuurlijk...


(Betaalbaar is tot 35-45 euro in Bourgogne.. Blush )

Dan vrees ik dat je dit domein intussen vaarwel mag zeggen, Jo...

Hierdoor valt mijn oog op bovenstaande vraag naar mijn bronnen en dat vind ik eigenlijk onweerstaanbaar grappig. Big Grin
(06-01-2019 03:11 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-01-2019 02:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vorige donderdag de Gevrey Chambertin Cuvee Bertin 2010 mogen proeven.
Pure top. Alles wat een mooie Bourgogne moet hebben, finesse, evenwicht, mineraliteit, lengte, afdronk...
Dit blijft mijn lievelingsdomein in de CDNuits. In de betaalbare sector natuurlijk...


(Betaalbaar is tot 35-45 euro in Bourgogne.. Blush )

Dan vrees ik dat je dit domein intussen vaarwel mag zeggen, Jo...

Hierdoor valt mijn oog op bovenstaande vraag naar mijn bronnen en dat vind ik eigenlijk onweerstaanbaar grappig. Big Grin

Ja maar ik heb het dus op de villages van Lignier Michelot, die mijns inziens premier cru waard zijn en nog steeds onder de 40 euro zitten (ter plaatse dan wel, dat is waar). Rue de Vergy en nu ook deze cuvee Bertin geven me als Bourgogneliefhebber genoeg genot om de onbetaalbare premiers en grand cru s te vergeten...
(06-01-2019 07:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja maar ik heb het dus op de villages van Lignier Michelot, die mijns inziens premier cru waard zijn en nog steeds onder de 40 euro zitten (ter plaatse dan wel, dat is waar). Rue de Vergy en nu ook deze cuvee Bertin geven me als Bourgogneliefhebber genoeg genot om de onbetaalbare premiers en grand cru s te vergeten...

Bij Wijnhuis Christiaens staat de Morey VV 2016 nog steeds te koop aan € 33,95. Dat lijkt me dan nog niet zo duur. Kwestie is alleen of 2006 nog te doen zal zijn?
(06-01-2019 08:49 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(06-01-2019 07:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja maar ik heb het dus op de villages van Lignier Michelot, die mijns inziens premier cru waard zijn en nog steeds onder de 40 euro zitten (ter plaatse dan wel, dat is waar). Rue de Vergy en nu ook deze cuvee Bertin geven me als Bourgogneliefhebber genoeg genot om de onbetaalbare premiers en grand cru s te vergeten...

Bij Wijnhuis Christiaens staat de Morey VV 2016 nog steeds te koop aan € 33,95. Dat lijkt me dan nog niet zo duur. Kwestie is alleen of 2006 nog te doen zal zijn?

Ik vroeg mij vandaag net hetzelfde af... ze hebben ook nog MOREY SAINT DENIS 1ER CRU 'CHENEVERY' 2007 in voorraad.
(06-01-2019 09:53 PM)Innesto schreef: [ -> ]
(06-01-2019 08:49 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(06-01-2019 07:22 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ja maar ik heb het dus op de villages van Lignier Michelot, die mijns inziens premier cru waard zijn en nog steeds onder de 40 euro zitten (ter plaatse dan wel, dat is waar). Rue de Vergy en nu ook deze cuvee Bertin geven me als Bourgogneliefhebber genoeg genot om de onbetaalbare premiers en grand cru s te vergeten...

Bij Wijnhuis Christiaens staat de Morey VV 2016 nog steeds te koop aan € 33,95. Dat lijkt me dan nog niet zo duur. Kwestie is alleen of 2006 nog te doen zal zijn?

Ik vroeg mij vandaag net hetzelfde af... ze hebben ook nog MOREY SAINT DENIS 1ER CRU 'CHENEVERY' 2007 in voorraad.

t Is inderdaad verdacht dat zulke oude jaargangen nog te koop zijn...
2006 vind ik persoonlijk een weinig aantrekkelijke jaargang, 2007 is nog minder populair maar ik lees hier en daar toch dat het een zeer onderschat oogstjaar is.
Ga t mij toch niet riskeren ;-)
(06-01-2019 10:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]t Is inderdaad verdacht dat zulke oude jaargangen nog te koop zijn...

Waarom vind je dat verdacht?
Ik heb zelf nog wat Sammarco / d'Alceo van 2003/6/9, wat Boca 2007, Antoniolo 2009 enz. in stock en ik zie niet in wat het probleem daarmee is. Behalve dat het vastzittend kapitaal is, maar het komt de klant toch enkel maar ten goede? Als je nu nog (bijna) rijpe Morey's van Virgile Lignier kan kopen aan die prijzen.... Persoonlijk zou ik dat zeker overwegen.
(07-01-2019 04:21 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-01-2019 10:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]t Is inderdaad verdacht dat zulke oude jaargangen nog te koop zijn...

Waarom vind je dat verdacht?
Ik heb zelf nog wat Sammarco / d'Alceo van 2003/6/9, wat Boca 2007, Antoniolo 2009 enz. in stock en ik zie niet in wat het probleem daarmee is. Behalve dat het vastzittend kapitaal is, maar het komt de klant toch enkel maar ten goede? Als je nu nog (bijna) rijpe Morey's van Virgile Lignier kan kopen aan die prijzen.... Persoonlijk zou ik dat zeker overwegen.

Wat een vraag..
Een tophuis als Lignier Michelot aan die prijs en van die jaargang...
Mochten die wijnen goed zijn, zijn ze toch al lang verkocht?
En al zéker in deze oververhitte Bourgognemarkt...
(07-01-2019 04:53 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-01-2019 04:21 PM)wvd schreef: [ -> ]
(06-01-2019 10:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]t Is inderdaad verdacht dat zulke oude jaargangen nog te koop zijn...

Waarom vind je dat verdacht?
Ik heb zelf nog wat Sammarco / d'Alceo van 2003/6/9, wat Boca 2007, Antoniolo 2009 enz. in stock en ik zie niet in wat het probleem daarmee is. Behalve dat het vastzittend kapitaal is, maar het komt de klant toch enkel maar ten goede? Als je nu nog (bijna) rijpe Morey's van Virgile Lignier kan kopen aan die prijzen.... Persoonlijk zou ik dat zeker overwegen.

Wat een vraag..
Een tophuis als Lignier Michelot aan die prijs en van die jaargang...
Mochten die wijnen goed zijn, zijn ze toch al lang verkocht?
En al zéker in deze oververhitte Bourgognemarkt...

Dat zou ik ook denken, maar van sommige wijnen verkoop je gedurende enige tijd goed en dan ineens gedaan. Ik heb zo ook een paar wijnen met nog 1 of 2 kartons.
Maar je hebt gelijk, zeker spelen is de winst! Kom de Fournier's maar proeven in maart! Wink
Deze week de Morey St Denis VV 2016 gedronken.
Die zuiverheid, die finesse, dat evenwicht...
Alweer een bevestiging dat dit mijn favoriet Bourgognehuis is (althans voor wat betreft de domeinen die ik al proefde, wellicht zijn er nog veel betere doch die zijn meestal onbetaalbaar).

Uitgedronken met Steven Tinto die hier ook weg van was.
(09-01-2016 07:29 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-10-2012 08:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bourgogneliefhebbers houden de goede domeinen wat voor zichzelf zegt men. Kwestie van de prijzen niet nog meer uit de pan te doen swingen (er zijn er zo weinig meneer...)
Mijn Bourgognemaatje Vince had me al eerder op dit domein gewezen, ben dan ook blij er wat flessen van in voorraad te hebben.
Blind werd me de Morey St Denis 2008 uitgeschonken.
2008, moeilijk jaar in Bourgogne.
De wijn was al een dag eerder geopend.
Moeilijk jaar, maar moeilijk gaat ook blijkbaar.
Dat was onmiddellijk duidelijk.
Fluwelig aroma, gelaagde complexiteit.
Een zuiverheid en finesse waar elke wijnliefhebber naar zoekt. Puur en in balans, heerlijk sap dat er bijna in slaagde ons te ontroeren.
Bijna?
Vertel het niet verder.
Merci, Vince.

Een uur geleden de "En la Rue de Vergy " Morey van hetzelfde jaar geopend.
Perfeel dat in het verlengde ligt van Clos du Tart en Clos de Lambrays.

Ah, waren zulke Bourgognes maar makkelijker te vinden.

Een heerlijke neus, specialleke, putje met honing (dixit Vee), mineraal, creozoot, Oosterse kruiden. In de mond verbazend sappig en vol, heerlijk fris nochtans met zachte zuurtjes. De afdronk is groot. De wijn blijft plakken aan het tandvlees.
De bedoeling was om 3/4 over te laten voor mijn gast van morgen.
Wordt moeilijk.
Is al te laat eigenlijk...
92

Aan de vooravond van mijn 54 watte mijn laatste flesje van deze wijn geopend.
Eerste drie slokken: Oei, typisch 2008...
Volgende glazen: yes, typisch Lignier Michelot.
Bos, bloemen en mineraliteit.
Dank aan mezelf voor dit mooi cadeautje.
Citaat:Aan de vooravond van mijn 54 watte mijn laatste flesje van deze wijn geopend.

Santé cheers Geniet ervan!
Cheers Smile
Citaat:Aan de vooravond van mijn 54 watte mijn laatste flesje van deze wijn geopend.

cheers

Gelukkige verjaardag dan zeker?
(15-04-2019 04:42 PM)wvd schreef: [ -> ]
Citaat:Aan de vooravond van mijn 54 watte mijn laatste flesje van deze wijn geopend.

cheers

Gelukkige verjaardag dan zeker?

Awel da pakt mij nu zie Wink
Merci, Werner!
Bourgogne 2016
Initieel nog wat ingetogen. Wel dat rijpe rode fruit, die ronde tannines en die krijttoets die zo kenmerkend is bij deze wijnbouwer. Op dag 2 nog een stuk beter, lees : fijner, dan op dag 1. Qua complexiteit toch een serieuze stap wel onder de villages.Maar wel zeer 'gouleyant'.
(21-10-2012 08:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]Bourgogneliefhebbers houden de goede domeinen wat voor zichzelf zegt men. Kwestie van de prijzen niet nog meer uit de pan te doen swingen (er zijn er zo weinig meneer...)
Mijn Bourgognemaatje Vince had me al eerder op dit domein gewezen, ben dan ook blij er wat flessen van in voorraad te hebben.
Blind werd me de Morey St Denis 2008 uitgeschonken.
2008, moeilijk jaar in Bourgogne.
De wijn was al een dag eerder geopend.
Moeilijk jaar, maar moeilijk gaat ook blijkbaar.
Dat was onmiddellijk duidelijk.
Fluwelig aroma, gelaagde complexiteit.
Een zuiverheid en finesse waar elke wijnliefhebber naar zoekt. Puur en in balans, heerlijk sap dat er bijna in slaagde ons te ontroeren.
Bijna?
Vertel het niet verder.
Merci, Vince.

Ik had hier blijkbaar nog een flesje van over.
Gisteren, 7 jaar later opende ik deze Morey VV 2008 opnieuw.

Ontroeren?
Niet echt deze keer.
Maar troosten?
Des te meer.

Heerlijk uitgebalanceerde wijn, puur genot.
92
Chambolle-Musigny 2014

Gisteren opengedaan. Eerste snuf aan het glas en ja... wat moet je daar eigenlijk nog over zeggen behalve “all of the above”. Pinot noir is de beste druif ter wereld en Lignier Michelot kan er verdomd goed mee overweg applaus
Twas pinot noir dag gisteren precies. Smile
Niet te jong precies?
Citaat: Niet te jong precies?

Nee, zeker niet. Op dag één had ik zelfs de indruk dat hij niet te lang meer moest liggen, zat al wat evolutie op. Maar op dag 2 dan toch weer dat pure fruit dat we kennen van Lignier-Michelot. Heart
Ongelooflijk! Echt waar.

Na mijn passage bij Oli, alwaar we samen staande op het terras de laatste restjes Bachelet opslurpten (en waar ik ook het genoegen had de Hudelot van de Carrefour te mogen proeven- dikke meevaller) had ik gewoon zin in meer Bourgogne. Je kent dat wel.

T Moest wel iets lekker zijn, t was zondag.
LM dan maar...de Chambolle VV. 2014. Had die nog nooit gedronken.
Opengetrokken en geproefd. Heel andere stijl dan Bachelet. Iets commerciëler, wat meer houtinvloed, smoother. Meer op fruit, Bachelet meer aards.

Ik liet Vee proeven.
Hmmmm, zo lekker.... zei ze. Nochtans is ze niet echt Bourgogne liefhebster.
Terwijl ik een slok in de mond had zei ze plots:
“Doet me eigenlijk zelfs wat aan Des Tours denken.“
“.’’Maar dan fijner en minder kruidig.”
Ik deed wild teken naar haar, wou m n slok niet direct inslikken.
“Wat?”
“Maar allez! Riep ik bijna.
“Wat?“
Vince heeft deze week nog op het forum geschreven dat Lignier Michelot de Des Tours van Bourgogne is!
“Haha, grappig.” Zei Vee.
’’Ik denk trouwens dat ik een nieuwe lievelingswijn heb...”
great minds think alike Tongue
(07-12-2020 11:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ongelooflijk! Echt waar.

Na mijn passage bij Oli, alwaar we samen staande op het terras de laatste restjes Bachelet opslurpten (en waar ik ook het genoegen had de Hudelot van de Carrefour te mogen proeven- dikke meevaller) had ik gewoon zin in meer Bourgogne. Je kent dat wel.

T Moest wel iets lekker zijn, t was zondag.
LM dan maar...de Chambolle VV. 2014. Had die nog nooit gedronken.
Opengetrokken en geproefd. Heel andere stijl dan Bachelet. Iets commerciëler, wat meer houtinvloed, smoother. Meer op fruit, Bachelet meer aards.

Ik liet Vee proeven.
Hmmmm, zo lekker.... zei ze. Nochtans is ze niet echt Bourgogne liefhebster.
Terwijl ik een slok in de mond had zei ze plots:
“Doet me eigenlijk zelfs wat aan Des Tours denken.“
“.’’Maar dan fijner en minder kruidig.”
Ik deed wild teken naar haar, wou m n slok niet direct inslikken.
“Wat?”
“Maar allez! Riep ik bijna.
“Wat?“
Vince heeft deze week nog op het forum geschreven dat Lignier Michelot de Des Tours van Bourgogne is!
“Haha, grappig.” Zei Vee.
’’Ik denk trouwens dat ik een nieuwe lievelingswijn heb...”

Gedronken op drie dagen dus, laatste dag bleef dit heerlijke wijn, enorm mooi gemaakt, zeer elegant en evenwichtig.
Toch miste hij het terroir aspect van de Bachelet die ik ervoor dronk.

Ik zou zeggen: Bachelet het straatjochie en Lignier Michelot de filmster.
Maar in zo n straatjochie kan verdomd veel karakter zitten...
(08-12-2020 04:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ik zou zeggen: Bachelet het straatjochie en Lignier Michelot de filmster.
Maar in zo n straatjochie kan verdomd veel karakter zitten...

applaus
Weekend is begonnen, dus we trekken iets lekkers open.
Voor de verandering eens in mijn wijnkast gesnuisterd (normaal probeer ik eerst de rekken te legen), ik had eerst een Lapierre 2014 mee maar wou die nog wat tijd gunnen.
Tot mijn verrassing stuitte ik op een fles Lignier Michelot van..2009! Geen idee dat ik dit liggen had, wellicht (enfin, zeker) te danken aan maatje Vince...
Zin in wijn op dronk, dus opentrekken!

Lignier Michelot Chambolle Musigny VV 2009
Kleur is wat baksteen, bruinige rand.
Bij ruiken denk ik meteen “aards”. Zoals enkel een Bourgogne dit kan zijn vermoed ik. En dan rijpe aardbeitjes. Geplet in zanderige modder. Verder ook potloodpunt en een snuifje koffie verkeerd. Leder van een ouwe zetel...Wink
Fris in de mond, nochtans behoorlijk gestoffeerd, je voelt misschien wel 2009 in de rondeur, maar het geheel is zeer harmonieus, tannines zijn mild, perfect rijp. Niet superlang in de mond maar de wijn smelt wel op je tong. Het fruit (aarbei, rode kers) komt terug in de afdronk.
Misschien niet mijn favoriete cuvee van LM, ik verkies de legerité van de Rue de Vergy, maar toch een fingerlickin’ lekkere Bourgogne, perfect op dronk.
90-91
Gedronken in de zetel die we deze morgen gratis mochten afhalen in het schoolke van Zevergem, de zoektochten van mijn vrouw op FB leveren toch af en toe eens iets op...;-)
(22-01-2021 03:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]Weekend is begonnen, dus we trekken iets lekkers open.

nono Correctie: weekend begint pas om 17u, terugzetten die fles!
(22-01-2021 04:17 PM)wvd schreef: [ -> ]
(22-01-2021 03:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]Weekend is begonnen, dus we trekken iets lekkers open.

nono Correctie: weekend begint pas om 17u, terugzetten die fles!

Dju, zisal ver leeg!
Terugzetten in de glascontainer lukt wel nog
(22-01-2021 04:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dju, zisal ver leeg!
Terugzetten in de glascontainer lukt wel nog

watte Toch niet op uwen alleen mag ik hopen.....
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen