Vino Tondonia reserva, 1996
Na een monster degustatie van de Union des GC de Bordeaux (61 wijnen geproefd) snakte ik wel naar een lekkere witte . Zeer complexe neus en een enorme smaaksensatie in de mond. Ik schreef een tijdje geleden het volgende: rijpe renet-appel, flirt met het oxidatieve maar toch net niet, citrus, en na een tijdje zowaar een pétrolé (Riesling-waardig). Mooie nootaroma's. Zeer fris en strak in de mond. Ben nog steeds fan en de score blijft een 93
http://www.lopezdeheredia.com/english/vi...niaRB.html
(31-10-2012 10:38 AM)koen schreef: [ -> ]Vino Tondonia reserva, 1996
Na een monster degustatie van de Union des GC de Bordeaux (61 wijnen geproefd) snakte ik wel naar een lekkere witte . Zeer complexe neus en een enorme smaaksensatie in de mond. Ik schreef een tijdje geleden het volgende: rijpe renet-appel, flirt met het oxidatieve maar toch net niet, citrus, en na een tijdje zowaar een pétrolé (Riesling-waardig). Mooie nootaroma's. Zeer fris en strak in de mond. Ben nog steeds fan en de score blijft een 93
http://www.lopezdeheredia.com/english/vi...niaRB.html
Maandag nog eens geproefd.
Inderdaad licht oxidatief en licht pétrolé, maar echt top.
Zeer mooi voorbeeld van een lekkere oude witte.
Te drinken op 14 °C of meer, zeker niet koud drinken (fout die ik deze zomer in Spanje maakte).
En van 't WE een Gravonia crianza 2003 (100% viura) van 't zelfde huis gedronken en ook dit is een knappe witte wijn meer fruitig: wit steenfruit, citrus, maar ook rijpe en geen nootaroma's (als ik het me nog goed herinner) ... we dronken hem samen met een gerecht van gekarameliseerde spitskool en 't was de wijn die het gerechtje enigszins redde.
[
attachment=745]
Dinner party at our place en de ster van de avond was de Tondonia gran reserva 1981. Prachtwijn met een betoverende neus: bosaardbeien, zure kersen, chocola, ceder en een lichte aardsheid. In de mond puur genot, fris, energiek, een fluwelen gevoel over je tong, finesse, diepgang en een afdronk die blijft doorgaan. Magic de andere flessen (nochtans ook zeer goed) zijn onmiddellijk vergeten. Mag zich bijschrijven in het handvol aantal wijnen die van mij een 96 hebben gekregen.
80% Tempranillo, 15% Garnatxa en 5% Graciano - Mazuelo. 8 jaar op vaten en gebotteld zonder filtering.
(20-08-2014 10:06 AM)koen schreef: [ -> ]Dinner party at our place en de ster van de avond was de Tondonia gran reserva 1981. Prachtwijn met een betoverende neus: bosaardbeien, zure kersen, chocola, ceder en een lichte aardsheid. In de mond puur genot, fris, energiek, een fluwelen gevoel over je tong, finesse, diepgang en een afdronk die blijft doorgaan. Magic de andere flessen (nochtans ook zeer goed) zijn onmiddellijk vergeten. Mag zich bijschrijven in het handvol aantal wijnen die van mij een 96 hebben gekregen.
80% Tempranillo, 15% Garnatxa en 5% Graciano - Mazuelo. 8 jaar op vaten en gebotteld zonder filtering.
Gravonia 2005: 100% viura, 48 maand op vat gelegen. En daarom is dit "maar" een crianza!!! Heerlijke neus van citrus, mooi versmolten eik, dat typische licht oxidatieve (maar uiterst frisse) karakter. Kruidigheid. Beendroog mondgevoel met stevige, maar uiterst correcte zuren. Dit heeft nog makkelijk 10 jaar toekomst. Binnenkort de 2004 eens proberen. Knappe wijn! 91+
Wat beschrijven jullie de wijnen toch altijd mooi. Ik krijg er meteen trek in.
(26-05-2015 11:55 AM)Jacob schreef: [ -> ]Wat beschrijven jullie de wijnen toch altijd mooi. Ik krijg er meteen trek in.
Wij zijn immers allen gediplomeerde germanisten (en alcoholisten)...
(26-05-2015 12:18 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (26-05-2015 11:55 AM)Jacob schreef: [ -> ]Wat beschrijven jullie de wijnen toch altijd mooi. Ik krijg er meteen trek in.
Wij zijn immers allen gediplomeerde germanisten (en alcoholisten)...
en raretiesten..
Wat Jacob schrijft herken ik wel... Soms heb je niet speciaal zin in wijn tot je een post leest op t forum en... Plop!
(26-05-2015 05:52 PM)vinejo schreef: [ -> ][en... Plop!
... voor je 't weet zit je in de bekendste melkherberg, zonder 1 druppel alcohol, met een kwetterend vrouwmens naast u... Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn...
(26-05-2015 05:52 PM)vinejo schreef: [ -> ]Soms heb je niet speciaal zin in wijn tot je een post leest op t forum en... Plop!
Je haalt de woorden uit mijn mond en van jullie beschrijvingen kan ik nog wat leren.
(25-05-2015 03:42 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gravonia 2005: 100% viura, 48 maand op vat gelegen. En daarom is dit "maar" een crianza!!! Heerlijke neus van citrus, mooi versmolten eik, dat typische licht oxidatieve (maar uiterst frisse) karakter. Kruidigheid. Beendroog mondgevoel met stevige, maar uiterst correcte zuren. Dit heeft nog makkelijk 10 jaar toekomst. Binnenkort de 2004 eens proberen. Knappe wijn! 91+
En dan de daad bij het woord voeren:
2004: idem dito cfr supra, maar geen 10 jaar toekomst meer. Binnen de 5 jaar moet dit (gelukkig) op! 90
Gravonia 2004: nog maar eens opengetrokken... dit blijft toch verslavend, hoor. Knappe viura, ik geef dit toch 91+, maar het moet je smaak zijn! Vorige keer had ik er een minder fris gevoel over, maar vandaagis dit toch net als de 2005..........
(25-09-2015 09:01 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gravonia 2004: nog maar eens opengetrokken... dit blijft toch verslavend, hoor. Knappe viura, ik geef dit toch 91+, maar het moet je smaak zijn! Vorige keer had ik er een minder fris gevoel over, maar vandaagis dit toch net als de 2005..........
Klinkt goed! Waar haal je dit?
(26-09-2015 09:57 AM)Olivier schreef: [ -> ] (25-09-2015 09:01 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gravonia 2004: nog maar eens opengetrokken... dit blijft toch verslavend, hoor. Knappe viura, ik geef dit toch 91+, maar het moet je smaak zijn! Vorige keer had ik er een minder fris gevoel over, maar vandaagis dit toch net als de 2005..........
Klinkt goed! Waar haal je dit?
Haro, 11.5€.Laatste 5 flessen. Maar het is wel ver
In Belgie verkoopt Mathijs wijnimport deze geloof ik
(26-09-2015 02:31 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (26-09-2015 09:57 AM)Olivier schreef: [ -> ] (25-09-2015 09:01 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gravonia 2004: nog maar eens opengetrokken... dit blijft toch verslavend, hoor. Knappe viura, ik geef dit toch 91+, maar het moet je smaak zijn! Vorige keer had ik er een minder fris gevoel over, maar vandaagis dit toch net als de 2005..........
Klinkt goed! Waar haal je dit?
Haro, 11.5€.Laatste 5 flessen. Maar het is wel ver
In Belgie verkoopt Mathijs wijnimport deze geloof ik
Indeed. Helaas wel aan 17€...
De 2005 Gravonia: zie TN hierboven: TOP, en nog jaren voor de boeg. Verslavend
En nog eens de '04: top gewoon! Ideale begeleider bij de gegrilde zalm met couscous, worteltjes en ras el hanout
(25-05-2015 03:42 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gravonia 2005: 100% viura, 48 maand op vat gelegen. En daarom is dit "maar" een crianza!!! Heerlijke neus van citrus, mooi versmolten eik, dat typische licht oxidatieve (maar uiterst frisse) karakter. Kruidigheid. Beendroog mondgevoel met stevige, maar uiterst correcte zuren. Dit heeft nog makkelijk 10 jaar toekomst. Binnenkort de 2004 eens proberen. Knappe wijn! 91+
Nog eens de (laatste, snik) 2005: Neus nog beter versmolten, nog beter in het algemeen dan vooreer. Top PQ, maar je moet er voor zijn. Toen ik hem rook, dacht ik meteen aan de proeverij voor volgende week: een echte proeverijwijn, maar 't zal den deze niet zijn...
Normaal voor bij de Thais geïnspireerde (met happy ending) kiek vanavond, maar de fles is reeds bijna op en 't eten nog niet gereed. Daarom een oudere, zachte rode bovengehaald: St-Estève d'Uchaux VV 2009 (zie later aldaar)
(03-02-2018 05:20 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Normaal voor bij de Thais geïnspireerde (met happy ending) kiek vanavond, maar de fles is reeds bijna op en 't eten nog niet gereed. Daarom een oudere, zachte rode bovengehaald: St-Estève d'Uchaux VV 2009
Vandaag een kiek gezien met happy ending
(03-02-2018 09:58 PM)vinejo schreef: [ -> ] (03-02-2018 05:20 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Normaal voor bij de Thais geïnspireerde (met happy ending) kiek vanavond, maar de fles is reeds bijna op en 't eten nog niet gereed. Daarom een oudere, zachte rode bovengehaald: St-Estève d'Uchaux VV 2009
Vandaag een kiek gezien met happy ending
een happy ending in de kiek, bedoel je!
(aan zij die er niet bij waren, doe geen moeite om het te begrijpen:
inside joke, lett&fig)
Gravonia 2008
Een wijn die voor mij om eten smeekt.
Gedronken bij kabeljauw, zacht currysausje, gewone en gefrituurde mosselen, venkel met rode peper en granny smith.
In combinatie met eten lekker.
Serieuze afdronk, oxidatief,...
Speciale wijn vind ik. Dronk zoiets nog niet eerder.
Gravonia 2010: TOP! Veel wijn voor weinig geld...
Blind in het glas.
hmm een oxidatieve toets in de neus. Not my cup of tea. Wijn is nog prima intact ondanks dat het toch een niet al te jonge wijn meer is schat ik zo in. De mond heeft ook wel wat mooie componenten. Bacon, Honing, pledge. Jammer van de oxidatieve neus. Dat scheelt voor mij 3 punten. 91/100
Tondonia Blanco Reserva 1990
(02-05-2020 09:32 PM)Vinoco schreef: [ -> ]Blind in het glas.
hmm een oxidatieve toets in de neus. Not my cup of tea. Wijn is nog prima intact ondanks dat het toch een niet al te jonge wijn meer is schat ik zo in. De mond heeft ook wel wat mooie componenten. Bacon, Honing, pledge. Jammer van de oxidatieve neus. Dat scheelt voor mij 3 punten. 91/100
Tondonia Blanco Reserva 1990
Hmmm, bij dit type (geen 1990 geproefd) kan ik me wel over het wat oxidatieve toetsje zetten. Ik vind de witte Tondonia Reserva toch wel een heel eigen, bijzonder karaktervolle wijn, zo anders dan alle anderen (Murrieta komt wel wat in de buurt) en daar houd ik van. Wij dronken die vroeger wel eens bij gerookte zalm en dat was een hemelse combinatie.
Ik blijf bij dit type wijn het oxidatieve toetsje juist heerlijk vinden, onontbeerlijk zelfs. En zoals je aanhaalt, Werner, bij murrieta is dat ook het geval en die vind/vond ik kwalitatief zelfs net iets beter...
Rosado Gran Reserva Viña Tondonia 2008
Ik dronk deze rosé bij een een stukje kreeft. Een gedurfde maar prachtige match waarbij de 2 elkaar versterkten. Nu, zeg niet zomaar rosé tegen deze wijn. Hij had een super aantrekkelijke neus van gedroogd rood fruit (frambozen), oude eikenhouten vaten en zelfs wat Provençaalse kruiden. De balans van deze wijn is indrukwekkend. Proefde nog zeer levendig en fris, complex met een lange afdronk. Ik begrijp volledig de hype hier. Klasbak. Beste rosé ever (zeker in combo met het geserveerde eten).
(25-09-2024 09:47 PM)Fre schreef: [ -> ] Rosado Gran Reserva Viña Tondonia 2008
Ik dronk deze rosé bij een een stukje kreeft. Een gedurfde maar prachtige match waarbij de 2 elkaar versterkten. Nu, zeg niet zomaar rosé tegen deze wijn. Hij had een super aantrekkelijke neus van gedroogd rood fruit (frambozen), oude eikenhouten vaten en zelfs wat Provençaalse kruiden. De balans van deze wijn is indrukwekkend. Proefde nog zeer levendig en fris, complex met een lange afdronk. Ik begrijp volledig de hype hier. Klasbak. Beste rosé ever (zeker in combo met het geserveerde eten).
Ik dronk die ook al (slechts één glas, aangeboden door bevriend sommelier in restaurant waar hij werkt en ik regelmatig frequenteer). Fenomenaal. Zeer intens. Interessant van neus met idd gedroogd rood fruit (knappe omschrijving). Gedroogde bloemen ook. Maar veel spanning in het glas en inderdaad ellenlang. Dit is niet om in hoogzomer op het strand weg te borrelen, maar in de ondergaande zon in een Indian Summer met een klassegerechtje.