wijnliefhebbers

Volledige versie: Chateau de Nages, Costières de Nîmes
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Cuvée JT 2009

Rijpe neus. Vlezig, beetje boers. In de mond bakken fruit en veel hout. Mokka. Geconcentreerd (maar niet gestoofd). Crowdpleaser. Aan 9 euro geen slechte koop.
Ook al gedronken en was zeer aangenaam verrast (hoewel, RP gaf m 92 dus verwachtte toch wel iéts ;-)
Kost wel iets meer dan 11 euro in Colruyt.
Ooit in rode prijs gekocht. Weet nie meer precies maar was tussen 9 en 10 euro. De 2010 staat nu idd aan een 11 a 12 euro. Deze krijgt zelfs 92-94RP :-)
Daarstraks de witte geproefd. Ben een beetje bang van witte rhône, omwille van een paar ambetante Ch'neufs in het verleden.

Des te meer een revelatie, deze wijn.
Nog wat teveel onversmolten eik, misschien, maar wat een volume, wat een kleur, wat een weelde aan geuren en wat een afdronk. Knap gedaan. Biodynamiek of whatever en ook nog "débourbage sous voile". Ik heb dat laatste moeten opzoeken en snap nu ongeveer wat het betekent, maar het juiste effect is me niet bekend. Het is een techniek die in vins jaunes wordt gebruikt en het moet een beetje werken à la flor in Jerez.
Zal dus allicht vulling geven en misschien ietwat noterigheid...

In elk geval: als het eikenhout momenteel ietwat aan betere bourgogne doet denken, dan heeft deze roussanne met wat grenache blanc hoegenaamd niks met chardonnay te maken. Veel rijker.
(10-11-2012 11:45 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Daarstraks de witte geproefd. Ben een beetje bang van witte rhône, omwille van een paar ambetante Ch'neufs in het verleden.

Des te meer een revelatie, deze wijn.
Nog wat teveel onversmolten eik, misschien, maar wat een volume, wat een kleur, wat een weelde aan geuren en wat een afdronk. Knap gedaan. Biodynamiek of whatever en ook nog "débourbage sous voile". Ik heb dat laatste moeten opzoeken en snap nu ongeveer wat het betekent, maar het juiste effect is me niet bekend. Het is een techniek die in vins jaunes wordt gebruikt en het moet een beetje werken à la flor in Jerez.
Zal dus allicht vulling geven en misschien ietwat noterigheid...

In elk geval: als het eikenhout momenteel ietwat aan betere bourgogne doet denken, dan heeft deze roussanne met wat grenache blanc hoegenaamd niks met chardonnay te maken. Veel rijker.

Nog niet eerder gehoord van een gewone wijn met een "débourbage sous voile" - in vin jaune zorgt het voor oxidatieve toetsen (idd de nootjes waar je van sprak) - de "voile" verhindert dat de wijn door bacteriën verprutst wordt. -
Met debourbage bedoelt men doorgaans het natuurlijk klaren (door zwaartekracht uitzuiveren) van het net geperste druivensap alvorens de gisting te starten -ik veronderstel dat men het in dit geval heeft over klaren van de reeds gegiste wijn? Enig idee hoe lang dat proces duurt?

ps: voor ander heerlijk Rhonewit in Colruyt: probeer ook eens de witte Lirac Nathalie van Garcin
Tja, er staat wel degelijk débourbage sous voile. Ik heb me zotgegoogled, maar veel wijzer ben ik niet geworden. Vin jaune en Fino Sherry zijn zowat de enige relevante verwijzingen: klaring met blootstelling aan de lucht, waarbij een laag gisten (?) de wijn tegen oxydatie beschermt, zoals de flor dat doet in Jerez.
Maar dus duidelijk wel op het moment dat de werkelijke vergisting nog moet beginnen, het gaat tenslotte om débourbage.

Enfin, ik neem aan dat die mensen van bij Grassier niet zomaar eender wat op hun website zetten.
Bon, dus vrijdag dat kleine degustatietje gedaan.
Deze cuvée JT blanc mocht de spits afbijten. 95% Roussanne, 5% Grenache Blanc. Wat al garandeerde dat niemand vergelijkingen zou gaan maken met de klassieke witte druiven als sauvignon en chardonnay.

Men was erg onder de indruk van de diepe goudgele kleur en de bijzonder weelderige neus. De smakelijke mondvullendheid en de bijzondere lengte.
En ook door de prijs: de 11,25 euro stak bijzonder gunstig af tegen de (fantastische) Condrieu van Guigal, die als tweede aan de beurt kwam, die nog een klasse hoger speelde, maar die wel 32,95 euro moet kosten.
Cuvée JT, 2009

Rijpe kersen, vruchtenlikeur, garrigue, zoethout, chocola, alcoholisch. Niet helemaal m'n ding. Momenteel in rode prijs. De witte nog niet geproefd. Hij belandde ondertussen in de ragu van konijn, wat hem daarom niet minder respectabel maakt !
heb vanavond de witte 2010 geproefd. Heb gemengde gevoelens. Ik herken een aantal dingen die hier gezegd zijn, zoals het volume. Is inderdaad een heel volle wijn. En gelukkig zijn er nog redelijk wat zuren aanwezig om toch wat frisheid te geven. Maar ik vind dit toch net iets te veel hout. Niet veel te veel, maar voor mijn persoonlijke smaak er net over.

Is ook wel mijn eerste ervaring met Roussanne, of toch in die mate (95%?). Heb er Jancis Robinson eens op nagelezen. "Roussanne's chief attribute is its haunting aroma, something akin to a particularly refreshing herb tea, together with acidity that allows it to age much more gracefully than Marsanne". Het "haunting aroma" heb ik toch niet kunnen waarnemen. Moet misschien nog wat openen? En de aciditeit die was inderdaad wel aanwezig.

Maar wat ik me bij deze wijn afvraag is in hoeverre je er hem blind zou kunnen uithalen als een Roussanne? Ik al zeker niet, want zoals gezegd geen ervaring met Roussanne. Maar zouden jullie er hem kunnen uithalen tussen enkele chardonnays die in dezelfde stijl gemaakt zijn? Heb zo het gevoel dat het hout veel toevoegt, maar misschien ook wat eigenheid wegneemt?
staat nu twee dagen open, het hout is fel geminderd en is nu voor mij wel aangenaam. Geeft een heel mooie ondertoon aan de wijn. De zuren komen er nu voldoende door en het geheel is een stuk evenwichtiger. Zoals hij nu is, vind ik dit wel een mooie wijn.
(13-03-2013 10:34 PM)Olivier schreef: [ -> ]Maar wat ik me bij deze wijn afvraag is in hoeverre je er hem blind zou kunnen uithalen als een Roussanne? Ik al zeker niet, want zoals gezegd geen ervaring met Roussanne. Maar zouden jullie er hem kunnen uithalen tussen enkele chardonnays die in dezelfde stijl gemaakt zijn? Heb zo het gevoel dat het hout veel toevoegt, maar misschien ook wat eigenheid wegneemt?

Ik doe niet anders dan chardonnay verwarren met wijnen uit de noordelijke Rhone (op basis van marsanne-roussanne, niét viognier)- Zelfs de roussannes die men maakt in de Savoie hebben een chardonnay-karakter.
blijkbaar wordt Roussanne vaak gebruikt in blends met Chardonnay. Waarom, als ze zo goed op elkaar lijken?
(15-03-2013 05:08 PM)Olivier schreef: [ -> ]blijkbaar wordt Roussanne vaak gebruikt in blends met Chardonnay. Waarom, als ze zo goed op elkaar lijken?

Ik heb niet het gevoel dat dit gebeurt, Olivier, waarop baseer jij je?
(15-03-2013 06:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(15-03-2013 05:08 PM)Olivier schreef: [ -> ]blijkbaar wordt Roussanne vaak gebruikt in blends met Chardonnay. Waarom, als ze zo goed op elkaar lijken?

Ik heb niet het gevoel dat dit gebeurt, Olivier, waarop baseer jij je?

op de wijnencyclopedie van J Robinson en volgende site :

http://www.winepros.org/wine101/grape_pr...ssanne.htm

Volgens wikipedia gebeurt het vaak in Languedoc-Roussillon
(15-03-2013 10:11 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(15-03-2013 06:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(15-03-2013 05:08 PM)Olivier schreef: [ -> ]blijkbaar wordt Roussanne vaak gebruikt in blends met Chardonnay. Waarom, als ze zo goed op elkaar lijken?

Ik heb niet het gevoel dat dit gebeurt, Olivier, waarop baseer jij je?

op de wijnencyclopedie van J Robinson en volgende site :

http://www.winepros.org/wine101/grape_pr...ssanne.htm

Volgens wikipedia gebeurt het vaak in Languedoc-Roussillon

Tja, t is wat je vaak noemt natuurlijk, t is niet dat ze buiten de Rhone en Savoie zoveel wordt gebruikt. Misschien verwart Jancis ze trouwens met de roussette ( de Savoie), die wordt veelal geblend met chardonnay. Wink
De Diane de Nages 2011 à 6.57 euro is ook een voltreffer.

Zeer knap gemaakt en voor mij een te ontdekken wijn in deze prijsklasse.
Gisteren blind de Gassier Nostre Pais 2011 in het glas.
Schitterend etiket, de wijn was even mooi.
Ik laat Bob de tasting note geven Wink

The 2011 Costieres de Nimes Nostre Pais is even better. Made from an intriguing combination of 30% Grenache, 20% Carignan, 15% Mourvedre, 15% Cinsault and a handful of other varietals, it offers up an opaque ruby/purple color as well as a sweet perfume of spring flowers, blue and black fruits, exotic Asian spices, earth and incense. This pure, fruit-driven, beautifully textured, complex effort should drink well for 5-6 years. 92-100
Deze zomer zit ik daar in de buurt, misschien toch eens een bezoekje brengen
(18-05-2014 11:49 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren blind de Gassier Nostre Pais 2011 in het glas.
Schitterend etiket, de wijn was even mooi.
Ik laat Bob de tasting note geven Wink

The 2011 Costieres de Nimes Nostre Pais is even better. Made from an intriguing combination of 30% Grenache, 20% Carignan, 15% Mourvedre, 15% Cinsault and a handful of other varietals, it offers up an opaque ruby/purple color as well as a sweet perfume of spring flowers, blue and black fruits, exotic Asian spices, earth and incense. This pure, fruit-driven, beautifully textured, complex effort should drink well for 5-6 years. 92-100

Er was nog een behoorlijke hoeveelheid over, die vandaag minstens zo goed was als gisteren. Kostte 11 (ELF !!) euro ! Voor ik verklap welke winkel ga ik er eerst wat van bij bestellen ! Slurp
(18-05-2014 09:29 PM)Gerten schreef: [ -> ]
(18-05-2014 11:49 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren blind de Gassier Nostre Pais 2011 in het glas.
Schitterend etiket, de wijn was even mooi.
Ik laat Bob de tasting note geven Wink

The 2011 Costieres de Nimes Nostre Pais is even better. Made from an intriguing combination of 30% Grenache, 20% Carignan, 15% Mourvedre, 15% Cinsault and a handful of other varietals, it offers up an opaque ruby/purple color as well as a sweet perfume of spring flowers, blue and black fruits, exotic Asian spices, earth and incense. This pure, fruit-driven, beautifully textured, complex effort should drink well for 5-6 years. 92-100

Er was nog een behoorlijke hoeveelheid over, die vandaag minstens zo goed was als gisteren. Kostte 11 (ELF !!) euro ! Voor ik verklap welke winkel ga ik er eerst wat van bij bestellen ! Slurp

Ge moogt mij een paar flesjes meebrengen Wink
(18-05-2014 10:32 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(18-05-2014 09:29 PM)Gerten schreef: [ -> ]
(18-05-2014 11:49 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren blind de Gassier Nostre Pais 2011 in het glas.
Schitterend etiket, de wijn was even mooi.
Ik laat Bob de tasting note geven Wink

The 2011 Costieres de Nimes Nostre Pais is even better. Made from an intriguing combination of 30% Grenache, 20% Carignan, 15% Mourvedre, 15% Cinsault and a handful of other varietals, it offers up an opaque ruby/purple color as well as a sweet perfume of spring flowers, blue and black fruits, exotic Asian spices, earth and incense. This pure, fruit-driven, beautifully textured, complex effort should drink well for 5-6 years. 92-100

Er was nog een behoorlijke hoeveelheid over, die vandaag minstens zo goed was als gisteren. Kostte 11 (ELF !!) euro ! Voor ik verklap welke winkel ga ik er eerst wat van bij bestellen ! Slurp

Ge moogt mij een paar flesjes meebrengen Wink


Doe ik !

Marc

(18-05-2014 11:49 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren blind de Gassier Nostre Pais 2011 in het glas.
Schitterend etiket, de wijn was even mooi.
Ik laat Bob de tasting note geven Wink

Alvorens ik mee in deze hype stap (want ik weet waar te verkrijgen, en het is niet eens zo ver uit mijn buurt) had ik toch graag een iets gedetailleerder TN gelezen. I don't care what Bob says...

Rolleyes
(20-05-2014 05:45 PM)Marc schreef: [ -> ]
(18-05-2014 11:49 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren blind de Gassier Nostre Pais 2011 in het glas.
Schitterend etiket, de wijn was even mooi.
Ik laat Bob de tasting note geven Wink

Alvorens ik mee in deze hype stap (want ik weet waar te verkrijgen, en het is niet eens zo ver uit mijn buurt) had ik toch graag een iets gedetailleerder TN gelezen. I don't care what Bob says...

Rolleyes

Als t dicht in de buurt is, flesje kopen in vertrouwen zou k zo zeggen ;-)
(18-05-2014 11:49 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren blind de Gassier Nostre Pais 2011 in het glas.
Schitterend etiket, de wijn was even mooi.
Ik laat Bob de tasting note geven Wink

The 2011 Costieres de Nimes Nostre Pais is even better. Made from an intriguing combination of 30% Grenache, 20% Carignan, 15% Mourvedre, 15% Cinsault and a handful of other varietals, it offers up an opaque ruby/purple color as well as a sweet perfume of spring flowers, blue and black fruits, exotic Asian spices, earth and incense. This pure, fruit-driven, beautifully textured, complex effort should drink well for 5-6 years. 92-100

Momenteel domineert het hout toch een beetje in deze wijn. Het jeugdige fruit is aan t verdwijnen en zowel in aroma als mond is er nu vooral ceder en caramel. Een mindere fase, waarin de wijn ook zwaarder overkomt.
Een assemblage van 5 rassen: Grenache, Carignan, Mouvedre, Cinsault en Syrah door Michel Gassier gemaakt.
Deze jaargang 2011 laat zich reeds vlot drinken en verplaatst zich soepel in de mond. Evenwichtig en foutloos maar mist kracht en karakter. Een wijn die ik nooit een 92 zou geven als Parker. Maar ik kan Parker deze keer een beetje sussen dat ik de wijn foutloos vind.
Dit is geen bewaarwijn volgens mij , die gaat na een aantal jaren te vlak uitvallen .Sad
Maar voor 12 Euro voel ik me nog net niet bedrogen.
De wijn " Les Vignes Oubliées " gisteren in mijn glas was van een gans ander kaliber. Slurp
(07-06-2015 11:28 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Een assemblage van 5 rassen: Grenache, Carignan, Mouvedre, Cinsault en Syrah door Michel Gassier gemaakt.
Deze jaargang 2011 laat zich reeds vlot drinken en verplaatst zich soepel in de mond. Evenwichtig en foutloos maar mist kracht en karakter. Een wijn die ik nooit een 92 zou geven als Parker. Maar ik kan Parker deze keer een beetje sussen dat ik de wijn foutloos vind.
Dit is geen bewaarwijn volgens mij , die gaat na een aantal jaren te vlak uitvallen .Sad
Maar voor 12 Euro voel ik me nog net niet bedrogen.
De wijn " Les Vignes Oubliées " gisteren in mijn glas was van een gans ander kaliber. Slurp

Efkens verplaatst naar deze topic.
Ik ga akkoord met het oordeel van Don. De eerste maal dat ik deze wijn dronk was ik zeer aangenaam verrast, tweede maal ontgoochelde hij me wat(zie boven). Miste complexiteit. En idd, voor 12 euro gaat dit nog nét...
Vieilles Vignes 2012

60% Grenache noir, 30% Syrah, 10% Mourvèdre
Donkere, bijna gitzwarte kleur met een lekker kruidige neus.
Fruitiger dan ik hem had verwacht en dat maakte het voor mij zeer aangenaam. 15% (!) alcohol maar dat stoorde op geen enkel moment.
Lichte tannine maar zeker niet overdreven.

Heel aangenaam in deze periode van het jaar en het zet aan om meer van dit huis te proeven.
Ik zie deze wel niet veel beter worden in de toekomst dus niet echt een reden om te laten liggen imo.

Sidenote: Bettane & Desseauve geeft de VV '13 een 15/20 voor een prijs van 9,9€ (wat wel wat minder is dan ik ervoor betaalde).
Koppelingen