Een heerlijke HT bij Vince gisteren….
Pignier A la Percenette 2015, Jura chardonnay
Mooie wijn, ik dacht aan een chenin blanc. Moet 25 euro kosten in de handel, dat zou ik er niet aan geven. Een ZENchardonnay volgens JDC op de site van Portovino, een chardonnay voor rieslinglovers. Voor één keer kan ik m niet 100% volgen.
Les Poete, toison d' or (pinot gris) Reuilly 2015
Verrassende wijn, PvdW opperde pinot gris en zat er knal op. Niet uit de Elzas echter, wel uit de Loire. De wijn was wit, hoewel de streek vooral “bekend” is om zijn rosé (van pinot gris). Beetje Trimbach kwaliteit vond ik, hoewel mss wel meer fruitigheid en complexiteit.
Barthod, chambolle 1 cru 2019 les Fuées+les Cras
Een WiTTE Chambolle, waar gaan we dat schrijven? Wel hiér hè! Ik ontdekte pas de klasse bij de laatste slok. Kan ook zijn omdat ik toen wist wie de wijn gemaakt had
Boulay, Sancerre, Oriane 2015, pinot noir
Hier meteen raak, echt ons ding, we twijfelden eerst nog aan een Jura (trousseau) maar daarvoor was deze wijn niet rustiek genoeg. Integendeel, echt op finesse gemaakt ,met een heerlijke drinkbaarheid maar tegelijk gebeurt er heel veel in de mond. Er kwamen nadien zelfs wóorden uit. Of vooral letters eigenlijk. Mmmmmmm….
Sociando Mallet Haut Medoc 1999
Goh, dit was weer groot. Ik herinner me dat RP zeer lovend was over de 1999 en terecht. Wat een evenwicht. We dachten aan een 2004 Margaux, niveau Giscours of Brane Cantenac, dubbel zo dure wijnen.
FOREY, Vosne 1cru les Gaudichots, 2012
Mijn tafelgenoten gokten hier op een Villages, wellicht omdat ze zochten naar iets meer complexiteit en lengte. Persoonlijk ging ik voor een premier cru, vooral door de fluwelen zachtheid van de wijn. Een monopole, beetje cult, gelegen naast enkele illustere Grand Cru percelen.
Jean marc Millot Clos Vougeot 2014
Hier was onmiddellijk consensus. Was SM het voorgeborchte, dit wás de wijnhemel. Alles wat je verlangt van een wijn, ik hoef het hier niet op te sommen, name it en hij heeft het.
Aviet, trousseau 'nonceau' 2019
We dachten eerst aan een Beaujolais maar belandden toch in de Jura. Een apart gebotteld perceel dat normaal in assemblage gaat bij een van hun 4 cuvees in rood. Was mooi maar niet memorabel gezien de vorige wijnen.
Denis Bachelet, aligoté 2015
Chablis? Neen? Dan alligote hè, zei Erik. Inderdaad, een alligoté van een van mijn favoriete Bourgogne wijnboeren, Denis Bachelet. En ook deze druif kan hij omtoveren in een heerlijk sapje. Perfect gewoon bij de tongskes.
DENIS BACHELET Cote de Nuits village 2010
Vince deed een pop and poureke, gewoon om eens aan te tonen wat toch die speciale geur is in de rode wijnen van Bachelet tot 2012. En ja hoor, asperges, gerookte ham, de vaten waren echt niet proper. En toch herkende je in de mond een evenwichtige wijn waarin alles op,zijn plaats zat. Als je even door de geur (en in mindere mate de smaak) kan doorruiken en smaken. Dat zouden sommeliers toch moeten kunnen hè
BOULAY, Sancerre rosé 2019
Wow, dit is echt knap! Iets donkerder dan een Bandol rosé, maar even fijn. Bouley is dus zowel in wit, rood als rosé pure top!
Ideale match ook bij de lasagne.
Montrose St Estephe 2004
Alweer een voltreffer maar hij moest het afleggen tegen de Sociando. Redelijk zeker dat ie binnen 10 jaar hetzelfde niveau (of beter) bereikt, Montrose heeft zelfs in “gewonere” jaren 25 jaar nodig. Ofwel zitten de 2004 s wat in een mindere fase, kan ook.
De proevers zaten alvast in een bétere fase na deze schitterende degustatie, we voelden ons als Sjakie na zijn passage in de Topchocoladefabriek.
Dank aan supergastheer Vince voor een zalige en zalig lekkere namiddag/avond!