Voor het wie graag eens in de interne keuken van de Heevies snuistert, hier de citaten die Pvdw opzocht voor de aflevering van HT vorige zondag.
Ik plaats er in kleur enkele bevindingen bij.
Heevie, 30 juli 2023
De Grote Citatenproeverij
1. Le Chenin d’Ailleurs 2018, François Chidaine
Vin de France
Op het etiket :
Dankzij de vriendschap van Pierre en Marie Fort mag deze Chenin uit het zuiden “Le Chenin d’Ailleurs” genoemd worden
Wijnliefhebbers.be:
Eén nacht vorst in april zorgde er voor dat Chidaine 90% van zijn productie verloor. Enkele bevriende bio wijnbouwers uit Limoux in het Zuiden sprongen hem echter bij en bezorgden hem zijn geliefde chenin druif. Na persing in Limoux werd het sap dadelijk gekoeld en binnen de 24 uur naar Montlouis getransporteerd. Daar werd alles verder gevinifieerd op zijn Chidaines.
Waw, wat een fijne, frisse wijn! Chidaine, wat een wijnmaker! Blijkbaar slechts 17 euro of zo, top PQ!!
2. Langhe Arneis 2021, Ronchi di Rocca Giancarlo
Jo en Erik op Whatsapp:
En, nog goede Bordeaux gedronken vandaag?
Neen, maar wel prachtige Barbera en Barolo
En een zeer mooie Arneis
Antwoord jo: Gif “How is that even possible
?”
En ja, het is gebeurd. Ik heb een schitterende arneis gedronken. Niet enkel een schitterende arneis, gewoon de mooiste witte wijn van de dag.
3. Les Rondos 2017, Domaine Courbet
Côtes du Jura
Erik VH op Whatsapp:
Les Isles van Courbet 2018 chardonnay, topwijn !! Ragfijne zuren, mooie body, zo prachtig in evenwicht. Ik denk dat die in een blinde proeverij in een topappellatie van de Bourgogne gezet wordt.
Duimpje!!
Deze wijn was- verrassend genoeg-de zwaarste van de vier witte. Beetje ouderwetse boterachtig chardonnay.
4. Meursault 2019, Domaine Vincent Bouzereau
Meursault
Website van het domein:
Deze cuvée is het resultaat van een blend van ongeveer 12 percelen in de gemeente Meursault. Verschillende lieu-dits omvatten les Vireuils dessus, les Clous dessus, les Gruyaches, les Grands Charrons, les Petits Charrons. De wijn wordt gebotteld na 15-18 maanden rijping op de droesem.
100% eiken – 25% tot 30% nieuwe vaten.
En hier dan een Meursault die net niét deed denken aan het ouderwetse boterachtige wat vroeger zo kenmerkend was voor die streek. Mooi!
5. Château Bel Air – Marquis d’Aligre 1986
Margaux – Grand Cru Exceptionnel
Whatsapp :
Paul: Iemand heeft hier wat ouwe Bordeaux staan, interesse?
Jo: Die BAMA wil ik wel eens proeven
Erik: BAMA, is dat die Margaux? Grand Cru Exceptionnel, dat bestaat toch niet?
Jo: Cru bourgeois wellicht, bestaat nu niet meer. Maar wel een wijn die me zeer interesseert – bewaarwijn. Wil m wel overkopen voor 30 euro.
Paul had wat schrik dat ie “erover” ging zijn…Niet dus, absoluut niet. Zijdezacht, pure heerlijkheid. Ik schonk ondertussen deze wijn eerder al eens (de 1995 op de vorige HT bij mij) maar dat was iedereen vergeten natuurlijk. Had wel lichte kurk toen, de meesten konden er niet doorproeven, vandaar
6. Mi Pente 2007, Domaine de la Butte, Jacky Blot
Bourgueil
Harold Hamersma in De Grote Hamersma:
In alles wat fijner, eloquenter en diepgravender dan de Perrières van Domaine de la Butte. Want geen dertig jaar oude maar vijftig jaar oude stokken. Geplant in een tijd dat ik nog met een glaasje limonade stond en John Lennon verklaarde dat The Beatles populairder waren dan Jezus. Halleluja, prijs wijnmaker Jacky Blot.
De betreurde Jacky doet het weer. Zijn beste cuvee, die Mi-pente. En absoluut top. Leek wel een klasse Margaux…
7. Luss 2018, Domaine Léon Boesch
Alsace
Michel Dehem (d’Hellekapelle) vorige week op zijn domein:
We hadden een grote pinot noir-proeverij met een reeks sommeliers. Iedereen bracht iets mee: Zuid-Afrika, Bourgogne, Loire… Deze pinot noir kwam er met voorsprong als beste uit.
Wij vonden dit ok maar stelden ons vragen bij het oordeel van de sommeliers. Toonde zich wat hoekig, niet gracieus.
8. Spätburgunder JS 2015, Jean Stodden
Deutscher Qualitätswein – Ahr
Wijnliefhebbers:
Vince in januari 2020:
Spätburgunder JS 2015, véél te vroeg geopend, doet wat denken aan diverse proefervaringen met jaargang 2010 in Bourgogne: aromatisch heel gesloten, ook mondgevoel is gebald en compact, het zit er allemaal in maar er komt niets uit (geen evolutie op 3 dagen, nochtans fruitdagen...)
Redelijk herkenbaar SB, werd mooier en mooier in het glas. Silky
9. Les Perelles 2014, Thibault Liger-Belair
Moulin à Vent
Wijnliefhebbers :
Vinejo in november 2020 :
Te jong, op dag twee pas openbloeiend.
Maar dan wel bijzonder mooi, zeer zuiver, kers, blauwe bes, grafiet, in de mond doet deze wijn me denken aan Chateau Yvonne (Saumur). Tannines voelbaar maar niet hard. Kruidige afdronk.
Smaakt heerlijk op een zomers terras
Waw, deze was nu wel degelijk op dronk. Fantastische wijn. Eerste keer dat een Beaujolais van dit huis me van m’n stoel blaast.
10. Carignan 2018 Vieilles Vignes, Champs du Lièvre
IGP Côteaux de Peyriac
60 jaar oude carignan
18 maand eik
Nieuwsbrief De Wijnzolder, 2 februari 2012
“Als dàt een Franse wijn is, begin ik morgen konijnen te kweken!”, poneerde ik vol zelfvertrouwen. De dag nadien mocht ik op zoek naar bouwplannen om een hok voor knaagdieren ineen te timmeren, want er zat een heel geconcentreerde en rijpe Minervois (Zuid-Frankrijk) in het glas.
Totaal niet meer ons ding,licht oxidatief zelfs, alleen maar leuk omdat er een verhaal bij hoorde.
11. Malbec 2019, El Enemigo
Mendoza
Wijnliefhebbers:
Vinejo in april 2023:
Enemigo maakt heel mooie wijnen maar krijgt wel teveel punten van de critics. De cabernet franc was schitterend gemaakt maar heel typisch Argentijns vond ik. Dat smoothe, weet je wel. Anderzijds zat een andere (goede) proever blind in Languedoc, dus ja…
cabernet franc had ik er ook niet in herkend eerlijk gezegd.
Enfin, voor hun prijs (net onder de 20) zeker koopwaardig maar je zal niet per se van je stoel vallen.
Men viel enkel van z’n stoel toen deze jongen blind het huis herkende
12. Shiraz 50 Year Old Vines 2016, Château Tanunda
Barossa
Decanter over deze jaargang:
93/100
Expressieve aroma's van Turks fruit en kersttaart omlijst door rokerige en geroosterde tonen hints van aromatische kruiden. Royaal en breed.
Viel me tegen, deed denken aan een Zuid Afrikaan. Het eten was ook te lekker om me op deze wijn te concentreren.
13. Château Kirwan 2019
Margaux
Collector1855 op Cellartracker in mei 2023:
95 Points
Sophie Schyler beheert dit chateau sinds 2016. Vroeger werden hier aromatisch ietwat saaie, zeer moderne wijnen geproduceerd. Het is belangrijk om te weten dat de Parker-formule van "late oogst, sterke extractie, veel hout" bijna altijd ten koste gaat van de aroma’s. Wat vandaag werd getoond, is kwalitatief van een ander niveau. Vooral de aroma’s vallen op: de wijn is veel interessanter, met mooie kruidige en zoethouttonen.
Jo op WhatsApp nadat ik 2019 gekocht had:
Jo: Benieuwd om ‘m te proeven in 2037
PW: Wachten, akkoord, maar zo lang?
Jo: Nee gij, volgende Heevie opentrekken. Zo jong dat gaat heerlijk zijn. En dan wel 20 jaar wachten natuurlijk.
PW: Dat dacht ik al. Over 20 jaar ben ik trouwens 81.
Jo: 81 is het nieuwe 51 hé.
PW: Hopelijk geen wijn waar je lang moet op knabbelen.
Was dag ervoor open getrokken (en naar pvdw zei toen heerlijk). Echter, bij heel jonge Bordeaux is dat geen goed idee, de dag nadien is de charme van het frisse fruit en het hout grotendeels verdwenen. Dit was hier het geval. We herkenden er in eerste instantie geen Bordeaux in zelfs. Bloeide wel open in het glas, veel potentieel natuurlijk. Tannines zeer fijn.
14. Longue Garde 2009, Château Jean-Pierre Gaussen
Bandol
Wijnliefhebbers:
Bert in februari 2017:
Vol, powerful en toch fris, that's the way we like it...
Lijkt zooo jong te zijn maar is dus 8j oud...
Ik zou nu 5-10j wachten
90-91/100
The Wine Vet, februari 2020
2009 longue garde: Pontet-Canet aan een fractie van de prijs. Enorm fijne wijn geworden met zoveel materie. Dag 2 even goed... 93
Redacteur, november 2020
Vorig weekend de 2009 longue garde gedronken, mijn eerste kennismaking met dit domein.
Was meteen verrast dat de fles maar 13% alcoholvolume aangaf. Hmm, 'maar' 13% voor een Bandol uit een warm jaar. Interessant.
Geen notities genomen, maar ik was vooral onder de indruk van de balans van deze wijn.
Een krachtige wijn die een mooie complexiteit (rood en zwart fruit, garrigue, aardse toetsen ...) koppelde aan een verrassende fraîcheur wat zich vertaalde in een elegant mondgevoel en een lange afdronk.
Smaakt naar meer!
We schipperden hier tussen Medoc en Bandol. “Tempier kan dit hebben, Pinarnon ook.
Gaussen dus óok. De Pauillac van de Provence, jawel.
Dzee foed:
Voorgerecht:
Gerookte zalm, rode biet, zure room
Uit Wijnzot!
Als volgende voorgerechtje kregen we een gazpacho van tomaat en rode biet met verse geitenkaas en korianderbloemetjes. Het gerechtje inspireerde Erik tot een Instagrambericht naar het thuisfront. ‘Mijn vrouw zal tevreden zijn wanneer ze dit ziet’, hoopte hij. ‘Ik krijg om de haverklap rode biet voorgeschoteld omdat dat zo gezond zou zijn. Hier scoor ik ongetwijfeld goede punten mee!’
Hoofdgerecht:
Kip marsala met champignons en kerstomaten, puree van pastinaak
Van de website Dr. Veggie
In slechts 100 gram pastinaak zit al 29 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zijn positieve eigenschappen het lage vetgehalte, de weinige koolhydraten en de beperkte hoeveelheid suikers. Pastinaak is een groente die dankzij de vezels goed verzadigt. Daardoor geeft het niet alleen veel energie, maar stimuleert het ook de spijsvertering. De vezels dragen bovendien bij aan een voldaan gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent veel of ongezond te gaan eten. Ideaal dus als je op de gezonde tour bent.
Het foliumzuur in pastinaak beschermt tegen dementie, hartziekten en osteoporose
Joepie, zo kunnen wij nog lang genieten van zulke heerlijke degustaties…! Paul!
[
attachment=6650]
Heevie Teusted in full force and color