14-12-2012, 07:54 PM
Dinsdag hadden we wijnclub. Veertien wijnliefhebbers kwamen afgezakt naar de Waaiberg, een stemmige taverne aan de rand van Leuven. Er heersten hoge verwachtingen want niets minder dan de wijnen uit het Catalaanse Priorat stonden op het programma.
Priorato is een oud wijngebied. De monikken van het Carthusische klooster van Scala Dei (oorspronkelijk een priorij of in het Catalaans 'priorat') hebben de wijngaarden eeuwenlang verzorgd, tot de wijngaarden in 1835 werden onteigend. De dorpsbewoners bleven de stokken onderhouden maar de wingerds werden op het einde van de 19e eeuw door de druifluis vernietigd. Amandel-, hazelnoot- en olijfbomen kwamen in de plaats. Tot men in de jaren 1950 weer wijnstokken begon aan te planten. De revival zette zich vooral door in de jaren '80 toen men alles ging inzetten op kwaliteitswijn. In 2009 werd de wijnregio gepromoveerd tot DOC. Prioratwijnen groeiden uit tot cultwijnen in het spoor van de Ermita van Alvaro Palacios, één van de duurste wijnen van Spanje.
Zeer arme leistenen bodems, diepwortelende wijnstokken, aangeplante hellingen vaak op het Noorden, streng continentaal klimaat en afwisseling van warmte en koelte door de de hogere ligging (100-700 meter) geven uitzonderlijk geconcentreerde wijnen. Een aantal wijnen uit de proeverij misten wat zuren waardoor ze overkwamen als logge zwaargewichten (gedroogd en gekookt pappig fruit) maar de beste wijnen blonken uit door een ongelofelijke combinatie van kracht, smaakdiepte, een mooie en zelden astringente tanninestructuur en zachte zuren.
We proefden acht wijnen. Dit waren mijn drie favorieten.
Op plaats drie: Bodegas Pinord - Clos del Music 2007 (Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Syrah) vooral uitblinkende door een uitzonderlijke fraîcheur (biodynamische wijnbouw). Een diepe, nauwelijks doorzichtige kleur, humus, onderhout, kandijsuiker, sappige braambessen en frambozen, gedroogde vijgen, kruidig, zoethout en chocolade. In de smaak komen de elementen op een mooie gedoseerde wijze terug, lange afdronk. Mooie wijn (28,89 euro)
Op plaats 2: Alvaro Palacios Gratallops 2009 (50% Grenache, 40% Carignan (SAMSO), Cabernet Sauvignon): in de neus kruiden zoals salie en tijm, ingehouden aroma's, framboos en gekonfijte kers naast zwart fruit, weer die chocolade en zoethout, beetje vanille en tabak. Zeer weelderige wijn, dik fruitbuikje, gebrande toetsen, zeer lang in de afdronk, alles mooi in evenwicht (40,5 euro)
Op plaats 1: Mas de les Pereres Nunci Costero 2005 (27% Garnacha, 27 % Cabernet Sauvignon, 27% Tempranillo, 10% Carignan, 9% Merlot) . Wijn gemaakt door de Belg Dirk Hoet, voormalige veearts. Deze wijn kost 36 euro en misschien zou ik het er wel aan willen geven omwille van de ongelofelijke smaakdiepte die iedere slok een echte ervaring maakt. Precies wat rode kool in de neus, die terugkerende combinatie van zwart en rood fruit, tijm, munt, chocolade, weer terughoudende aroma's, in de mond beetje chocomousse-achtig, veel fruit en kruiden, zeer zuivere smaken, echt wonderlijk. 7 tot 9 hl per hectare, extreem lage opbrengst. Logisch dat dit geen goedkope wijn kan zijn.
Zeer leerrijke proeverij maar dient toch opgemerkt dat er een aantal zeer dure wijnen tegenvielen door gebrek aan evenwicht, logheid, gebrek aan zuren, vermoeiend, teveel gebrande eikaroma's. Dat Priorat niet altijd duur moet zijn om goed te zijn, bewijst de Mogarba Priorat uit Delhaize. Deze wijn proefden we niet op deze avond maar ken ik van vroeger. Moet je zeker es proberen.
Wat zijn jullie ervaringen met Priorato?
Priorato is een oud wijngebied. De monikken van het Carthusische klooster van Scala Dei (oorspronkelijk een priorij of in het Catalaans 'priorat') hebben de wijngaarden eeuwenlang verzorgd, tot de wijngaarden in 1835 werden onteigend. De dorpsbewoners bleven de stokken onderhouden maar de wingerds werden op het einde van de 19e eeuw door de druifluis vernietigd. Amandel-, hazelnoot- en olijfbomen kwamen in de plaats. Tot men in de jaren 1950 weer wijnstokken begon aan te planten. De revival zette zich vooral door in de jaren '80 toen men alles ging inzetten op kwaliteitswijn. In 2009 werd de wijnregio gepromoveerd tot DOC. Prioratwijnen groeiden uit tot cultwijnen in het spoor van de Ermita van Alvaro Palacios, één van de duurste wijnen van Spanje.
Zeer arme leistenen bodems, diepwortelende wijnstokken, aangeplante hellingen vaak op het Noorden, streng continentaal klimaat en afwisseling van warmte en koelte door de de hogere ligging (100-700 meter) geven uitzonderlijk geconcentreerde wijnen. Een aantal wijnen uit de proeverij misten wat zuren waardoor ze overkwamen als logge zwaargewichten (gedroogd en gekookt pappig fruit) maar de beste wijnen blonken uit door een ongelofelijke combinatie van kracht, smaakdiepte, een mooie en zelden astringente tanninestructuur en zachte zuren.
We proefden acht wijnen. Dit waren mijn drie favorieten.
Op plaats drie: Bodegas Pinord - Clos del Music 2007 (Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Syrah) vooral uitblinkende door een uitzonderlijke fraîcheur (biodynamische wijnbouw). Een diepe, nauwelijks doorzichtige kleur, humus, onderhout, kandijsuiker, sappige braambessen en frambozen, gedroogde vijgen, kruidig, zoethout en chocolade. In de smaak komen de elementen op een mooie gedoseerde wijze terug, lange afdronk. Mooie wijn (28,89 euro)
Op plaats 2: Alvaro Palacios Gratallops 2009 (50% Grenache, 40% Carignan (SAMSO), Cabernet Sauvignon): in de neus kruiden zoals salie en tijm, ingehouden aroma's, framboos en gekonfijte kers naast zwart fruit, weer die chocolade en zoethout, beetje vanille en tabak. Zeer weelderige wijn, dik fruitbuikje, gebrande toetsen, zeer lang in de afdronk, alles mooi in evenwicht (40,5 euro)
Op plaats 1: Mas de les Pereres Nunci Costero 2005 (27% Garnacha, 27 % Cabernet Sauvignon, 27% Tempranillo, 10% Carignan, 9% Merlot) . Wijn gemaakt door de Belg Dirk Hoet, voormalige veearts. Deze wijn kost 36 euro en misschien zou ik het er wel aan willen geven omwille van de ongelofelijke smaakdiepte die iedere slok een echte ervaring maakt. Precies wat rode kool in de neus, die terugkerende combinatie van zwart en rood fruit, tijm, munt, chocolade, weer terughoudende aroma's, in de mond beetje chocomousse-achtig, veel fruit en kruiden, zeer zuivere smaken, echt wonderlijk. 7 tot 9 hl per hectare, extreem lage opbrengst. Logisch dat dit geen goedkope wijn kan zijn.
Zeer leerrijke proeverij maar dient toch opgemerkt dat er een aantal zeer dure wijnen tegenvielen door gebrek aan evenwicht, logheid, gebrek aan zuren, vermoeiend, teveel gebrande eikaroma's. Dat Priorat niet altijd duur moet zijn om goed te zijn, bewijst de Mogarba Priorat uit Delhaize. Deze wijn proefden we niet op deze avond maar ken ik van vroeger. Moet je zeker es proberen.
Wat zijn jullie ervaringen met Priorato?