Sinds 1998 in handen van
Rémy Reboul en Valérie Schneider. Rémy startte met hulp van
Eloi Dürrbach, beter bekend van Domaine de Trévallon. Er werd flink wat geïnvesteerd in nieuwe kelders. Ook de wijngaard van 19 ha werd aangepakt met hulp van
Claude Bourguignon als microbioloog.
De werkwijze is volledig biodynamisch conform de regels van de AOP ! Sinds 2006 wordt er ook gewerkt met amforen van 675 liter.
Bedruiving voor rood is GSM met niet meer dan 10% CS.
Voor wit Roussanne, Marsanne en Grenache Blanc. (Vdp des Alpilles).
Het domein produceert ook olijfolie, er is een restaurant en een gastenverblijf.
Ik proefde de jonge, rode
Ch. D' Estoublon 2008 na een nachtje karaf. Gisteren erg gesloten en reductieve geurtjes.
Cassis, zwarte bramen, peper, garrigue, zwarte woudham, beetje zoethout en uitgesproken minerale toetsen. Zelfde fruit in de mond, evenwichtig en toch heel fris voor een wijn uit de "Val d' Enfer". Mooie lengte en rijpe, krokante tannines die in laagjes blijven komen. Binnen 5 jaar vermoedelijk een heel knappe, meer gerijpte wijn.
INAO:
http://www.inao.gouv.fr/public/produits/...4&from=src
Winedoctor:
http://www.thewinedoctor.com/weekend/est...2009.shtml
Zeer knappe beschrijving Doc! Santé!
(29-12-2012 06:13 PM)doc schreef: [ -> ]De werkwijze is volledig biodynamisch conform de regels van de AOP !
Is biodynamie verplicht volgens de aop ?
(29-12-2012 10:03 PM)vinejo schreef: [ -> ] (29-12-2012 06:13 PM)doc schreef: [ -> ]De werkwijze is volledig biodynamisch conform de regels van de AOP !
Is biodynamie verplicht volgens de aop ?
Goeie vraag ! Dit is wat ik las,...ik was er ook door getroffen.
Coteaux d'Aix-en-Provence and Les Baux-de-Provence
The Coteaux d'Aix-en-Provence AOC is the second largest Provençal wine appellation, covering over 50 communes in the west and northwestern regions of Provence. The area comprises the city of Aix-en-Provence and surrounding communes. Nearly 60% of the production is red wine, followed by 35% rosé and 5% white wine. The major grape varieties include Grenache, Cinsaut and Mourvedre,[4] and Cabernet Sauvignon was introduced to the region in the 1960s. The cuttings came from the Bordeaux estate of Château La Lagune. The main white wine grapes of the Coteaux d'Aix-en-Provence include Bourboulenc, Clairette, Grenache blanc, Chardonnay, Sauvignon blanc and Semillon.[3] Some producers produce white nouveau wine (young wine) that is released in December following the harvest and only two weeks after the release of Beaujolais nouveau. Unlike the red Beaujolais wine, these Provençal white wines are not required to have the words nouveau or primeur on the label.[2]
The commune of Les Baux-de-Provence
Within the Coteaux d'Aix-en-Provence is the smaller Les Baux-de-Provence AOC which was granted
AOC status in 1995. The climate of the region is very hot with the surrounding valley known as the Val d'Enfer (Valley of Hell).[3] Vineyards are centered around the hilltop village of the Les Baux-de-Provence and red grape varieties account for around 80%. with some white wine and a dry rosé. The leading grape varieties are Grenache, Mourvedre and Syrah.[4] The AOC rule requires that no two varieties can compose more than 90% of the blend with Carignan, Cinsaut and Counoise permitted but at a maximize usage of 30%. The use of Cabernet Sauvignon is growing in prevalence but it limited to composing no more than 20% of the blend. The rosés of Les Baux-de-Provence are composed of a minimum 60% of Cinsaut, Grenache and Syrah with similar requirements to the AOC red wine that no two grapes varieties compose more than 90% of the blend.[2]
Baux-de-Provence was the first AOC to require all vineyards to be farmed biodynamically. The rule was adopted as producers had already converted to organic viticulture, eliminating the use of chemicals that could easily dispersed from the vines by the strong Mistral wind.[9]
(29-12-2012 10:14 PM)doc schreef: [ -> ] (29-12-2012 10:03 PM)vinejo schreef: [ -> ] (29-12-2012 06:13 PM)doc schreef: [ -> ]De werkwijze is volledig biodynamisch conform de regels van de AOP !
Is biodynamie verplicht volgens de aop ?
Goeie vraag ! Dit is wat ik las,...ik was er ook door getroffen.
Coteaux d'Aix-en-Provence and Les Baux-de-Provence
The Coteaux d'Aix-en-Provence AOC is the second largest Provençal wine appellation, covering over 50 communes in the west and northwestern regions of Provence. The area comprises the city of Aix-en-Provence and surrounding communes. Nearly 60% of the production is red wine, followed by 35% rosé and 5% white wine. The major grape varieties include Grenache, Cinsaut and Mourvedre,[4] and Cabernet Sauvignon was introduced to the region in the 1960s. The cuttings came from the Bordeaux estate of Château La Lagune. The main white wine grapes of the Coteaux d'Aix-en-Provence include Bourboulenc, Clairette, Grenache blanc, Chardonnay, Sauvignon blanc and Semillon.[3] Some producers produce white nouveau wine (young wine) that is released in December following the harvest and only two weeks after the release of Beaujolais nouveau. Unlike the red Beaujolais wine, these Provençal white wines are not required to have the words nouveau or primeur on the label.[2]
The commune of Les Baux-de-Provence
Within the Coteaux d'Aix-en-Provence is the smaller Les Baux-de-Provence AOC which was granted AOC status in 1995. The climate of the region is very hot with the surrounding valley known as the Val d'Enfer (Valley of Hell).[3] Vineyards are centered around the hilltop village of the Les Baux-de-Provence and red grape varieties account for around 80%. with some white wine and a dry rosé. The leading grape varieties are Grenache, Mourvedre and Syrah.[4] The AOC rule requires that no two varieties can compose more than 90% of the blend with Carignan, Cinsaut and Counoise permitted but at a maximize usage of 30%. The use of Cabernet Sauvignon is growing in prevalence but it limited to composing no more than 20% of the blend. The rosés of Les Baux-de-Provence are composed of a minimum 60% of Cinsaut, Grenache and Syrah with similar requirements to the AOC red wine that no two grapes varieties compose more than 90% of the blend.[2] Baux-de-Provence was the first AOC to require all vineyards to be farmed biodynamically. The rule was adopted as producers had already converted to organic viticulture, eliminating the use of chemicals that could easily dispersed from the vines by the strong Mistral wind.[9]
Straf, wist ik niet. Komt van een betrouwbare site vermoed ik?
(29-12-2012 10:26 PM)vinejo schreef: [ -> ] (29-12-2012 10:14 PM)doc schreef: [ -> ] (29-12-2012 10:03 PM)vinejo schreef: [ -> ] (29-12-2012 06:13 PM)doc schreef: [ -> ]De werkwijze is volledig biodynamisch conform de regels van de AOP !
Is biodynamie verplicht volgens de aop ?
Goeie vraag ! Dit is wat ik las,...ik was er ook door getroffen.
Coteaux d'Aix-en-Provence and Les Baux-de-Provence
The Coteaux d'Aix-en-Provence AOC is the second largest Provençal wine appellation, covering over 50 communes in the west and northwestern regions of Provence. The area comprises the city of Aix-en-Provence and surrounding communes. Nearly 60% of the production is red wine, followed by 35% rosé and 5% white wine. The major grape varieties include Grenache, Cinsaut and Mourvedre,[4] and Cabernet Sauvignon was introduced to the region in the 1960s. The cuttings came from the Bordeaux estate of Château La Lagune. The main white wine grapes of the Coteaux d'Aix-en-Provence include Bourboulenc, Clairette, Grenache blanc, Chardonnay, Sauvignon blanc and Semillon.[3] Some producers produce white nouveau wine (young wine) that is released in December following the harvest and only two weeks after the release of Beaujolais nouveau. Unlike the red Beaujolais wine, these Provençal white wines are not required to have the words nouveau or primeur on the label.[2]
The commune of Les Baux-de-Provence
Within the Coteaux d'Aix-en-Provence is the smaller Les Baux-de-Provence AOC which was granted AOC status in 1995. The climate of the region is very hot with the surrounding valley known as the Val d'Enfer (Valley of Hell).[3] Vineyards are centered around the hilltop village of the Les Baux-de-Provence and red grape varieties account for around 80%. with some white wine and a dry rosé. The leading grape varieties are Grenache, Mourvedre and Syrah.[4] The AOC rule requires that no two varieties can compose more than 90% of the blend with Carignan, Cinsaut and Counoise permitted but at a maximize usage of 30%. The use of Cabernet Sauvignon is growing in prevalence but it limited to composing no more than 20% of the blend. The rosés of Les Baux-de-Provence are composed of a minimum 60% of Cinsaut, Grenache and Syrah with similar requirements to the AOC red wine that no two grapes varieties compose more than 90% of the blend.[2] Baux-de-Provence was the first AOC to require all vineyards to be farmed biodynamically. The rule was adopted as producers had already converted to organic viticulture, eliminating the use of chemicals that could easily dispersed from the vines by the strong Mistral wind.[9]
Straf, wist ik niet. Komt van een betrouwbare site vermoed ik?
http://en.wikipedia.org/wiki/Les_Baux_de_Provence_AOC
Er staat ook nog bevestiging hiervan in de Wijnencyclopedie van Jancis Robinson.
(29-12-2012 10:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Was blijkbaar een vraag van een groot deel vd wijnbouwers in 2009, 85% was al biologisch bezig. Nog niet officieel, de inao iis er mee bezig blijkbaar.
http://www.lesbauxdeprovence.com/les-bau...vence.html
De bio "vague" zorgt hier voor een ecologische vooruitgang, kunnen we alleen maar achter staan...Benieuwd of het officieel opgenomen zal worden.
Wat ze mij hier een paar jaar geleden over vertelden is dat er een paar domeinen dwarsliggen en dat de officiële erkenning nog niet voor onmiddellijk zou zijn ...
Estoublon: de kids zijn hier zot van hun Moukipic: ongegiste muscat met bubbels
Aha, de Breitling wijnen:-) ik vind de witte iets beter als de rode
Domaine d’Estoublon 2007 Blanc, VdP des Alpilles
Ik had wat schrik om een beetje een vermoeiende, te alcoholische wijn te ontdekken maar toch een meevaller. Wat frisser geschonken. Intens, open neus van abrikoos, marsepein, anijs, zelfs wat kruidigheid van witte peper te ontdekken. In de mond dezelfde ervaring met wat caramel en een prettig bittertje, vol en breed, beetje vettig. Toch wat warmte bij doorslikken maar op een winterse avond stoort zelfs dit niet.
Assemblage van Grenache Blanc, Marsanne en Roussanne. Anne sloeg de nagel op de kop...(de volledige assemblage at once !) De wijn werd deels opgevoed op vaten en op betonnen amforen. Ga er geen bijkopen maar toch een "supertof" wijntje ! ;-)
Zeg Doc, krijg hier net uw kaartje in 't oog en da's toch nie just zulle. St-Rémy ligt in de AOP Baux, is trouwens de grootste gemeente uit de appellatie, denk ik
'k zie het al ... St-remy ligt verkeerd op de kaart, ligt onder Avignon. Eigenlijk in't midden van de driehoek Avignon, Salon en Arles.
Nog een weetje vanaf oogstjaar 2011 mag er ook wit onder de AOP geproduceerd worden, ervoor was 't VdP zoals die van u.
(27-05-2013 11:52 AM)koen schreef: [ -> ]Zeg Doc, krijg hier net uw kaartje in 't oog en da's toch nie just zulle. St-Rémy ligt in de AOP Baux, is trouwens de grootste gemeente uit de appellatie, denk ik
'k zie het al ... St-remy ligt verkeerd op de kaart, ligt onder Avignon. Eigenlijk in't midden van de driehoek Avignon, Salon en Arles.
Bedankt om de correctie hier te plaatsen, Koen ! 't Wordt tijd dat de lessen weer herbeginnen
(27-05-2013 12:13 PM)doc schreef: [ -> ]Hoe zit het met die nieuwe regels, Koen, nu het toch nog goed in het geheugen zit ?
Uwe reply was er al toen ik mijn vorig berichtje nog aan het updaten was ... staat hier 4 berichtjes boven. Vanaf oogstjaar 2011 is er ook witte Baux de Provence.
PS. 't Was mijn examen van vorig jaar (dus eigenlijk iets dat jij dit jaar moet kennen
)... geruststellend, den alcohol heeft nog niet teveel ravage aangericht
.