de 2001 aan het drinken van deze 4e GCC, uitnodigend boeket, eerste slok viel wel enorm tegen : gewoon geen smaak, maar dan werd hij snel beter, mooie structuur, echt aangename afdronk, is nu op dronk, voorlopige score : 89-91
Hé Kris,
vind het wel raar dat je een wijn van 2001 een score kan geven van 89 tot 91.
Lijkt me een immens brede geul, die van 89 tot 91.
Zelf dronk ik de 1995 kort geleden samen met enkele enthousiastelingen en die was werkelijk groots. Gerten (1 van die enthousiastelingen) dacht meteen aan een 1995 uit een gemeentelijke Bordeaux-appellatie en was er dus bal op.
Heb dat half flesje dat over was 's avonds nog uitgetsjoesd en de conclusie was een oververdiende 94/100.
Als je een St Pierre kan kopen aan een 25€: doen!
@ Bert : is eigenlijke goede reden voor : direct na het ontkurken gedronken, dus ik vermoed dat hij wel richting 91 zal gaan op dag 2, maar die 89 is voor het geval dit niet zou gebeuren, vandaar
die jaargang doet het bij de parkers en aanverwanten niet goed, ook op CT geen denderende scores, kreeg van Matten wel 92 > dat is zelfs de reden dat ik toch flesje heb gekocht > geen spijt van hoor : mooie wijn!
ik heb er 25 euro voor gegeven, ik heb vandaag ook nog 2 flessen 2004 aan 25 euro besteld (krijgt trouwens veel hogere scores als de 2001) > weeral eens duur wijndagje dus
slotscore : 89 > zal een wat mindere jaargang zijn hoop ik maar
(RP 89, WS 89)
Ik houd geen TN's bij, maar ik dronk de St-Pierre 01 éénmaal
en ik vond hem zeer goed. Jammer dat deze wijn sedert 2005
verschrikkelijk duur geworden is.
@ Tienne : daarin heb je gelijk : ik heb 43 euro betaald voor de 2005
(4 flessen liggen
) maar nog niet geproefd
de meningen over de 2001 lopen echt uiteen : eens wat TN's opgezocht op het net, zeker wel lekker hoor maar ik had er net iets meer van verwacht
Ik dronk een tijdje terug de 2004, die bijzonder geslaagd was. Geen proefnotities gemaakt, maar ik was wel onder de indruk van deze wijn.
St. Pierre is de laatste jaren wel fel duurder geworden, waar kan je deze nog kopen voor 24 euro?
na de 2001 en 2006, nu de 2004 eens aan het keuren : mooie wijn, overduidelijke Cabernet Sauvignon dominantie, ik hoop dat hij morgen nog wat beter wordt, voorlopig zit hij ergens rond de 90
Ik dronk de Saint-Pierre 2001 al twee maal (21 euro/fles):
- de eerste keer was 2 jaar geleden: zeer teleurstellend, al was de smaakzin toen wel wat vertroebeld door zoetigheden in het eten (typische peertjes en bessen bij de eindejaarsmenu).
- de tweede keer was een jaar geleden, op een Saint-Julien-proeverij bij mijn broer. De Saint-Pierre was toen samen met Leoville-Poyferré '01, de ster van de avond.
Andere wijnen waren toen: Fiefs de Lagrange '05 (P/Q nog steeds een topper), Glana '05, Amiral de Beychevelle '04, Gloria '04 (goed maar nog lang niet op dronk), Clos du Marquis '01 (3e, zeer dicht bij de top 2) en Croix de Beaucaillou '04 (grote teleurstelling: vlak, simpel, dun.... gewoon oninteressant eigenlijk.
Wat de Saint-Pierre betreft: ik vond 'm op die proeverij pas net op dronk komen en heb mij dus voorgenomen op mijn laatste flesje zeker nog een jaar of 3 rust te gunnen.
Heeft er al iemand de 2006 van Saint Pierre onder handen willen/durven nemen?
Heb er een kistje van gekocht (25 EU/fles) maar vrees dat het nog véél te vroeg zal zijn.
Tuurlijk
. Voor zover ik het mij kan herinneren is die echt goed, nu al eens testbaar en van een mooie toekomst verzekerd:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/po...deaux-2006
En die 2001..dat was toch wel enorm lekker. Het zwarte fruit en de karamel met aarde kwamen met bakken uit mijn Delhaizeflesje. Zo heel alleen wat aan het proeven, ik herinner mij dat levendig.
@Matten
voor de snelle en efficiënte reactie!
de gehoopte verbetering op dag 2 is er gekomen : scoort nu toch vlot een 91, met zowel een beter middenpallet als een betere afdronk, echt fijne en subtiele wijn, wel nog piepjong natuurlijk, mijn andere fles ga ik nog vele jaren proberen bewaren, maar dat wordt natuurlijk niet éénvoudig
Heb vandaag bij de schoonouders een flesje 1979 van deze Bordeaux gedronken en die kwam er nog zeer goed voor. Een wijn van 31 jaar oud uit een niet fel bejubeld jaar, chapeau. Nog bijna niets van verkleuring te merken en een meer dan uitnodigend boeket van zwarte vruchten met sigarenkistje. De smaak viel ook meer dan een beetje mee. Veelal zijn de flessen die al langer in hun kelder liggen niet veel bijzonders maar deze scoorde rtoch maar mooi een dikke 90
(30-08-2010 09:47 PM)carl schreef: [ -> ]Nog bijna niets van verkleuring te merken en een meer dan uitnodigend boeket van zwarte vruchten met sigarenkistje. De smaak viel ook meer dan een beetje mee. een dikke 90
Jawatte
Viel hij na een tijd niet weg of kreeg hij die tijd niet?
(30-08-2010 10:07 PM)Bert schreef: [ -> ] (30-08-2010 09:47 PM)carl schreef: [ -> ]Nog bijna niets van verkleuring te merken en een meer dan uitnodigend boeket van zwarte vruchten met sigarenkistje. De smaak viel ook meer dan een beetje mee. een dikke 90
Jawatte
Viel hij na een tijd niet weg of kreeg hij die tijd niet?
Die tijd heeft hij inderdaad niet gekregen ... Wanneer je met 4 mensen aan tafel zit ( en de wijn wordt algemeen gesmaakt) is een fles snel leeg :-)
En soms geraakt de fles (zelfs Saint-Julien) ni leeg als je ze alleen drinkt: Sarget de Gruaud-Larose '05; op zich correcte wijn, alleen verschrikkelijk saai; waardoor ik 'm over 3 dagen heb geproefd.
Dag 1: op dronk, tannines zijn vermolten, mooie fruitvulling en redelijk evewichtig, maar weinig diepgang en redelijk korte afdronk.
Dag 2: 1 glas geproefd: fruit is nagenoeg verdwenen, alcohol en bitterheid overheersen.
Dag 3: laatste poging: blijft niks meer over ! De wijn is volledig uitgehold; geen fruit, geen structuur, niks. De resterende kwartfles was voor de pompbak...
Dat herken ik wel, dat saaie van sommige wijnen... Bordeaux kan dat hebben, Bourgogne ook: Gisteren restje gedronken van een Maranges premier cru die de 1ste dag redelijk goed was, tweede dag was hij boring as hell...
(ps: kon je de rest van die Sarget niet gebruiken voor in de spaghettisaus?) :-)
Funny you ask: ik heb 'm opengetrokken toen ik de de pasta aan 't koken was, maar toen was de saus dus al gemaakt ;-))
Tweede grote verrassing van de avond (ook voor de schenker
)
We proefden deze wijn na de Poujeaux en zaten weer onmiddellijk in Bordeaux. Globaal gezien dezelfde, typische Bordeauxkaraktertrekken, maar meer crémeux in de mond. Ook vond ik de geur (en smaak) van die typische koffiekoekjes terug
We hadden ook nog groene paprika, menthol en zoethout. De wijn onderscheidde zich van de vorige door zijn langere afdronk.
Heerlijk, wat zou dit zijn...
Gerten beweerde dat het en minder bekend en minder gerenommeerd Chateau was, mss zelfs niet eens een Cru Bourgeois... (hij was niet zeker - maar wij dachten dat er geen St Juliens bestonden die geen cru bourgeois zijn)
Wij gokten Gloria, Terrey Grand Cailloux, wat heb je daar nog van niet-GCC... (we zaten al in st Julien)
Hij moest even zijn fles bekijken... en viel bijna achteruit van het lachen.
' t Is nen Grand cru classé!!
Dat was alvast een geruststelling (jawel, we zouden bijna ontgoocheld geweest zijn dat we deze wijn zo hoog inschatten als het zulk een bescheiden etiket was geweest - wij zijn de laatset believers dat het klassement (meestal) wél iets betekent
)
Maar dan... verrassing... 2006? Zo open en hedonistisch drinkbaar?
En ik maar iedereen aanraden om momenteel de 2006en minstens vijf jaar te laten rusten!! Gesloten als de pest!!
NIET dus... en nog maar eens het bewijs dat in wijn nooit mag gegeneraliseerd worden, dat elke wijn en elke fles afzonderlijk moet beoordeeld worden, dat... we er nog altijd niks van kennen...
Maar deze wetenschap heeft ons allerminst belet énorm van deze prachtige Sint Pieter te genieten...
Bij mij zelfde gevoel, hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je de indruk krijgt dat je nergens staat
Denk nog ergens Sint Pieter 2000 moet hebben liggen, zal dit vlug checken.
(29-05-2011 09:59 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Bij mij zelfde gevoel, hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je de indruk krijgt dat je nergens staat
Tenzij voor de deur van de AA
Vinejo schreef
Citaat:NIET dus... en nog maar eens het bewijs dat in wijn nooit mag gegeneraliseerd worden, dat elke wijn en elke fles afzonderlijk moet beoordeeld worden, dat... we er nog altijd niks van kennen...
Maar deze wetenschap heeft ons allerminst belet énorm van deze prachtige Sint Pieter te genieten...
dr_magooo schreef
Citaat:Bij mij zelfde gevoel, hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je de indruk krijgt dat je nergens staat
Vinejo schreef
Citaat:Tenzij voor de deur van de AA
Ik weet het; ik geef niet graag punten op wijn maar jullie krijgen deze keer van mij wel een 95 op 100.
(29-05-2011 10:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Vinejo schreef
Citaat:NIET dus... en nog maar eens het bewijs dat in wijn nooit mag gegeneraliseerd worden, dat elke wijn en elke fles afzonderlijk moet beoordeeld worden, dat... we er nog altijd niks van kennen...
Maar deze wetenschap heeft ons allerminst belet énorm van deze prachtige Sint Pieter te genieten...
dr_magooo schreef
Citaat:Bij mij zelfde gevoel, hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je de indruk krijgt dat je nergens staat
Vinejo schreef
Citaat:Tenzij voor de deur van de AA
Ik weet het; ik geef niet graag punten op wijn maar jullie krijgen deze keer van mij wel een 95 op 100.
Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de respectabele grand cru status die je ons toebedeelt !!
Merciekes Don :-)
En nu gaan we voor de 100-punter!
(29-05-2011 10:31 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Vinejo schreef
Citaat:NIET dus... en nog maar eens het bewijs dat in wijn nooit mag gegeneraliseerd worden, dat elke wijn en elke fles afzonderlijk moet beoordeeld worden, dat... we er nog altijd niks van kennen...
Maar deze wetenschap heeft ons allerminst belet énorm van deze prachtige Sint Pieter te genieten...
dr_magooo schreef
Citaat:Bij mij zelfde gevoel, hoe langer je er mee bezig bent, hoe meer je de indruk krijgt dat je nergens staat
Vinejo schreef
Citaat:Tenzij voor de deur van de AA
Ik weet het; ik geef niet graag punten op wijn maar jullie krijgen deze keer van mij wel een 95 op 100.
Ik probeer nu al maanden die typische Pessac-geur waar te nemen in mijn Pessacs en het lukt me ook niet...
Hoveel punten krijg ik, Don?
Laatst kreeg ik Saint Pierre 2003 in het glas bij Tienne. Ik gokte op een rechteroever. Drie wijnen blind voor mij: een Saint-Emilion haalde ik er nog uit, maar de andere echte rechteroever bestempelde ik als links, en de Saint Pierre dus als rechts. Dat laatste zegt wel iets over SP '03: zo fruitig en rond en weinig sporen van houtlagering. Zo herken ik die wijn niet. Maar na een uurtje of ander halfuurtje bleek dit voor mij toch een van de toppers van de avond.
De Saint-Emilion betrof La Couspaude '01 en de andere rechteroever bleek Puygueraud '03 te zijn. Die laatste rook naar ijzer. In de mond aanvaardbaar, maar in de neus een complete afknapper. Vreemd. Foute fles?
jaja! ST Pierre 03 één maal gedronken en idd atypisch rijp--maar zeer zeer lekker!