13-10-2020, 09:23 PM
13-10-2020, 10:18 PM
14-10-2020, 01:04 AM
(13-10-2020 10:18 PM)Biff schreef: [ -> ](13-10-2020 09:23 PM)Benz schreef: [ -> ]Aan die prijs een must buy denk ik...(13-10-2020 07:44 PM)Biff schreef: [ -> ]Vandaag mn flesjes 2018 gaan ophalen met special etiket...
Mijn kistje is ook al opgehaald.
Eén van de hoogst scorende Sociando-jaren. Nu nog 'even' geduld oefenen
14-10-2020, 10:26 AM
JMQ:
Date 2019-03
Note sur 20 16.5 Note sur 100 92
Publié dans BQ89 201903
Lieu de dégustation au château
Couleur sombre et intense. Nez très aromatique, au fruité frais et mûr, pur, avec une touche de fruits noirs. Texture minutieuse dès l'entrée en bouche. Corps moelleux et fondant au milieu. Très parfumé, le vin glisse vers une finale savoureuse, à la tannicité présente et bien enveloppée.
De recent hoogst scorende Sociando is 2016 met 16,75/20.
Date 2019-03
Note sur 20 16.5 Note sur 100 92
Publié dans BQ89 201903
Lieu de dégustation au château
Couleur sombre et intense. Nez très aromatique, au fruité frais et mûr, pur, avec une touche de fruits noirs. Texture minutieuse dès l'entrée en bouche. Corps moelleux et fondant au milieu. Très parfumé, le vin glisse vers une finale savoureuse, à la tannicité présente et bien enveloppée.
De recent hoogst scorende Sociando is 2016 met 16,75/20.
14-10-2020, 10:58 AM
[attachment=5181]
2016 scoort inderdaad iets hoger dan 2018 als je het gemiddelde van scores bekijkt.
2019 misschien nog iets hoger, maar is (nog) niet representatief met een gemiddelde van 5 scores ipv 12 voor '16 & '18.
Then again, what's in a score?
2016 scoort inderdaad iets hoger dan 2018 als je het gemiddelde van scores bekijkt.
2019 misschien nog iets hoger, maar is (nog) niet representatief met een gemiddelde van 5 scores ipv 12 voor '16 & '18.
Then again, what's in a score?
14-10-2020, 11:34 AM
Hier ook mijn twee kistjes reeds afgehaald . Dank voor de foto Biff, want ik laat mijne nog dicht ;-)
Ondertussen mooie verticale van SM mogelijk hier. Mss moeten we dat forumgewijs eens organiseren. Enfin, na lock-down 2.0
Ondertussen mooie verticale van SM mogelijk hier. Mss moeten we dat forumgewijs eens organiseren. Enfin, na lock-down 2.0
14-10-2020, 11:45 AM
(14-10-2020 11:34 AM)BartS schreef: [ -> ]Hier ook mijn twee kistjes reeds afgehaald . Dank voor de foto Biff, want ik laat mijne nog dicht ;-)
Ondertussen mooie verticale van SM mogelijk hier. Mss moeten we dat forumgewijs eens organiseren. Enfin, na lock-down 2.0
Ik heb alle jaargangen liggen van 2004 tot en met 2012, denk ik
14-10-2020, 07:41 PM
(14-10-2020 10:58 AM)redacteur schreef: [ -> ]Then again, what's in a score?Et voila, ik denk vooral dat ik binnen 10 jaar een heerlijke fles wijn van €28 kan ontkurken
(14-10-2020 11:34 AM)BartS schreef: [ -> ]Hier ook mijn twee kistjes reeds afgehaald . Dank voor de foto Biff, want ik laat mijne nog dicht ;-)'Slechts' 4 flesjes gekocht hier, dus makkelijker een doos open te maken dan een kist.
Ik wou het speciale etiket hier al es tonen voor de liefhebbers
15-10-2020, 09:17 AM
(14-10-2020 10:58 AM)redacteur schreef: [ -> ]2016 scoort inderdaad iets hoger dan 2018 als je het gemiddelde van scores bekijkt.
2019 misschien nog iets hoger, maar is (nog) niet representatief met een gemiddelde van 5 scores ipv 12 voor '16 & '18.
Then again, what's in a score?
Nu nog een inflatiecorrectie toepassen op deze scores
15-10-2020, 09:47 AM
Het is jullie schuld dat ik gisteren 6 flessen SM18 besteld heb!
15-10-2020, 09:48 AM
(14-10-2020 10:58 AM)redacteur schreef: [ -> ]2016 scoort inderdaad iets hoger dan 2018 als je het gemiddelde van scores bekijkt.
Then again, what's in a score?
Dat ben ik 100% met je eens. En gemiddelde scores zeggen mij niet zoveel, hoe "grijzer" de wijn hoe meer kans op een hoog gemiddelde. Ik ben eerder geïnteresseerd in de mening van één (of enkele) recensenten wiens smaak ik min of meer kan inschatten.
@Olivier: inderdaad! Maar eerlijk, JMQ heeft daar niet zoveel last van. De hoogst scorende SM ooit bij hem was 1986 en ik mag veronderstellen dat er ook op SM sindsdien ferm gewerkt is, hopelijk vooral aan de kwaliteit van de tannines. Ik zeg veronderstel, want ik heb die wijn en geen decennia meer geproefd.
15-10-2020, 10:34 AM
(15-10-2020 09:47 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Het is jullie schuld dat ik gisteren 6 flessen SM18 besteld heb!
Idem. Maar over een 10-tal jaar zal ik er wschl. wel blij mee zijn. Ik probeer ondertussen toch het aantal - nog minstens 10 jaar wachten - aankopen wat te beperken.
15-10-2020, 04:57 PM
(15-10-2020 09:47 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Het is jullie schuld dat ik gisteren 6 flessen SM18 besteld heb!You're welcome...
21-10-2020, 02:32 PM
Besteld, maar nog niet geleverd... Vis ik achter het net?
21-10-2020, 04:48 PM
(21-10-2020 02:32 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Besteld, maar nog niet geleverd... Vis ik achter het net?
Geen paniek, ze zijn er aan t bijmaken!
21-10-2020, 06:11 PM
(21-10-2020 04:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]Geen paniek, ze zijn er aan t bijmaken!
Iédere keer ik een foto zie van druiven die geperst worden met de voeten moet ik aan dit filmpje denken:
Soit, kan wel even duren voor bij Klassewijnen voor bepaalde referenties.
Heb het al vaker gehad bij gemengde bestellingen dat niet alles op hetzelfde moment in de lokale Colruyt arriveert.
Het zal ook wel vrij druk zijn bij Klassewijnen op dit moment
21-10-2020, 07:35 PM
(21-10-2020 06:11 PM)redacteur schreef: [ -> ](21-10-2020 04:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]Geen paniek, ze zijn er aan t bijmaken!
Iédere keer ik een foto zie van druiven die geperst worden met de voeten moet ik aan dit filmpje denken:
Soit, kan wel even duren voor bij Klassewijnen voor bepaalde referenties.
Heb het al vaker gehad bij gemengde bestellingen dat niet alles op hetzelfde moment in de lokale Colruyt arriveert.
Het zal ook wel vrij druk zijn bij Klassewijnen op dit moment
Idd, ik toon dit ook altijd in mijn lessen als t over vinificatie gaat, hilarisch (vooral dat geschreeuw op t einde )
21-10-2020, 10:30 PM
Zalig filmpke “I think she’s hurt”.
22-10-2020, 10:23 AM
(21-10-2020 02:32 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Besteld, maar nog niet geleverd... Vis ik achter het net?
Idem dito. Afwachten ...
22-10-2020, 10:29 AM
Geen paniek. Ik bestelde hem op 7/10. Vandaag pas geleverd...
24-10-2020, 08:41 AM
We wachten rustig af.
Het goede nieuws is intussen dat de SM2006 zich stilaan aan het "geven" is. Nog veel tannines (daar hou ik wel van af en toe), maar toenemende rondeur.
En zonet bericht gekregen dat mijn SM18 op het afhaalpunt is aangekomen. Alleman afblijven!
Het goede nieuws is intussen dat de SM2006 zich stilaan aan het "geven" is. Nog veel tannines (daar hou ik wel van af en toe), maar toenemende rondeur.
En zonet bericht gekregen dat mijn SM18 op het afhaalpunt is aangekomen. Alleman afblijven!
26-10-2020, 08:02 PM
Schoon kistje, 'k zal er maar een tijdje afblijven.
26-10-2020, 08:28 PM
(26-10-2020 08:02 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Schoon kistje, 'k zal er maar een tijdje afblijven.
Geduld word beloond!
27-10-2020, 09:31 AM
(26-10-2020 08:02 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Schoon kistje, 'k zal er maar een tijdje afblijven.
Geen probleem, ik dronk dit weekend immers SM 1995. Na 25 jaar nog in optima forma. Wat een geweldige wijn! Groots. Ik dronk nog maar twee keer Montrose, maar dit deed me daar enorm hard aan denken. Niet moeilijk, want volgens mij zijn het buren.
Deze fles kon gerust nog 15 jaar mee.
27-10-2020, 11:53 AM
(27-10-2020 09:31 AM)BartS schreef: [ -> ](26-10-2020 08:02 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Schoon kistje, 'k zal er maar een tijdje afblijven.
Geen probleem, ik dronk dit weekend immers SM 1995. Na 25 jaar nog in optima forma. Wat een geweldige wijn! Groots. Ik dronk nog maar twee keer Montrose, maar dit deed me daar enorm hard aan denken. Niet moeilijk, want volgens mij zijn het buren.
Deze fles kon gerust nog 15 jaar mee.
Zalig, heb daar ook nog een flesje van liggen.
Toch ongelooflijk hoe die SM het blijft waarmaken bij ons op t forum.
Nochtans is er op LpdV af en toe kritiek over de hoge rendementen en de groenigheid van de wijn. Met name EricB, zeer bekend in het Bordelese milieu en ervaren rot, is zeer sceptisch tov SM. Heb nooit goed begrepen waarom.
27-10-2020, 12:30 PM
(27-10-2020 11:53 AM)vinejo schreef: [ -> ]Wijn was allesbehalve groenig. Enorm veel donker fruit en grafiet, verweven met houttonen. Het was PnP, met twee man gedronken over 90 minuten, meteen na openen wijn in karaf. Wijn werd beter en beter. Het was een geweldige ervaring. Bonus was de 12,5 pct alcohol. Dat is toch een plezier tgo huidige tijden(27-10-2020 09:31 AM)BartS schreef: [ -> ](26-10-2020 08:02 PM)Rik Martens schreef: [ -> ]Schoon kistje, 'k zal er maar een tijdje afblijven.
Geen probleem, ik dronk dit weekend immers SM 1995. Na 25 jaar nog in optima forma. Wat een geweldige wijn! Groots. Ik dronk nog maar twee keer Montrose, maar dit deed me daar enorm hard aan denken. Niet moeilijk, want volgens mij zijn het buren.
Deze fles kon gerust nog 15 jaar mee.
Zalig, heb daar ook nog een flesje van liggen.
Toch ongelooflijk hoe die SM het blijft waarmaken bij ons op t forum.
Nochtans is er op LpdV af en toe kritiek over de hoge rendementen en de groenigheid van de wijn. Met name EricB, zeer bekend in het Bordelese milieu en ervaren rot, is zeer sceptisch tov SM. Heb nooit goed begrepen waarom.
27-10-2020, 02:03 PM
(27-10-2020 11:53 AM)vinejo schreef: [ -> ]... Toch ongelooflijk hoe die SM het blijft waarmaken bij ons op t forum.SM is een goede 'cru bourgeois' maar mist wel de verfijning, die men aantreft in bepaalde andere kleinere kastelen. De omvang van het wijngoed lijkt de kwaliteit geen goed gedaan te hebben. Het maakt op mij de indruk van een redelijk goed standaard product. Het ligt zeker niet aan het 'terroir' want dat is uitstekend. Ik heb nog de 2009, 2010 en 2011 liggen, maar nadien heb ik er geen meer bijgekocht.
Nochtans is er op LpdV af en toe kritiek over de hoge rendementen en de groenigheid van de wijn. Met name EricB, zeer bekend in het Bordelese milieu en ervaren rot, is zeer sceptisch tov SM. Heb nooit goed begrepen waarom.
Onlangs heb ik zowel de 2004 als de 2005 kunnen proeven. De 2004 viel op door zijn frisse slankheid en jeugdigheid. De 2005 anderzijds was helemaal afgerond maar wel spetterend onstuimig. Ik had eigenlijk het omgekeerde verwacht. De beide wijnen waren hun geld waard.
27-10-2020, 03:38 PM
Je zou natuurlijk ook kunnen stellen dat SM de body heeft die sommige andere kleinere châteaux ontberen... Verder volgt SM natuurlijk ook de loop der jaren, het éne millésime is keihard, het andere wat lichter. Enige elegantie komt overigens meestal wel met de jaren. Mag ik in alle bescheidenheid verwijzen naar de toch wel heel toffe degustatie die we een tijdje geleden deden met een aantal markante jaargangen van SM (zie aldaar onder "onvergetelijke degustaties".
27-10-2020, 04:29 PM
(27-10-2020 02:03 PM)rlin schreef: [ -> ](27-10-2020 11:53 AM)vinejo schreef: [ -> ]... Toch ongelooflijk hoe die SM het blijft waarmaken bij ons op t forum.SM is een goede 'cru bourgeois' maar mist wel de verfijning, die men aantreft in bepaalde andere kleinere kastelen. De omvang van het wijngoed lijkt de kwaliteit geen goed gedaan te hebben. Het maakt op mij de indruk van een redelijk goed standaard product. Het ligt zeker niet aan het 'terroir' want dat is uitstekend. Ik heb nog de 2009, 2010 en 2011 liggen, maar nadien heb ik er geen meer bijgekocht.
Nochtans is er op LpdV af en toe kritiek over de hoge rendementen en de groenigheid van de wijn. Met name EricB, zeer bekend in het Bordelese milieu en ervaren rot, is zeer sceptisch tov SM. Heb nooit goed begrepen waarom.
Onlangs heb ik zowel de 2004 als de 2005 kunnen proeven. De 2004 viel op door zijn frisse slankheid en jeugdigheid. De 2005 anderzijds was helemaal afgerond maar wel spetterend onstuimig. Ik had eigenlijk het omgekeerde verwacht. De beide wijnen waren hun geld waard.
Ik heb ooit het chateau mogen bezoeken en toen hebben ze uitgelegd dat ze idd anders werken dan de meeste van hun collega's, namelijk géén groene oogst, de ranken worden niet ontbladerd, enz. Dus niet die drang naar maximale extractie. Voor mij werkt dat perfect, al een tiental jaargangen gedronken en nog niet het gevoel gehad een 'standaardprodukt' te moeten drinken. Misschien één opmerking, ik vind dat dit chateau zelfs in mindere jaren een mooie wijn aflevert (1999,2003,2007,2008,2011) maar in de topjaren misschien net iets tekort komt. 2000,2009,2010...grote jaren, mooie maar geen uitzonderlijke wijnen.
27-10-2020, 05:36 PM
(27-10-2020 04:29 PM)Franzo schreef: [ -> ](27-10-2020 02:03 PM)rlin schreef: [ -> ](27-10-2020 11:53 AM)vinejo schreef: [ -> ]... Toch ongelooflijk hoe die SM het blijft waarmaken bij ons op t forum.SM is een goede 'cru bourgeois' maar mist wel de verfijning, die men aantreft in bepaalde andere kleinere kastelen. De omvang van het wijngoed lijkt de kwaliteit geen goed gedaan te hebben. Het maakt op mij de indruk van een redelijk goed standaard product. Het ligt zeker niet aan het 'terroir' want dat is uitstekend. Ik heb nog de 2009, 2010 en 2011 liggen, maar nadien heb ik er geen meer bijgekocht.
Nochtans is er op LpdV af en toe kritiek over de hoge rendementen en de groenigheid van de wijn. Met name EricB, zeer bekend in het Bordelese milieu en ervaren rot, is zeer sceptisch tov SM. Heb nooit goed begrepen waarom.
Onlangs heb ik zowel de 2004 als de 2005 kunnen proeven. De 2004 viel op door zijn frisse slankheid en jeugdigheid. De 2005 anderzijds was helemaal afgerond maar wel spetterend onstuimig. Ik had eigenlijk het omgekeerde verwacht. De beide wijnen waren hun geld waard.
Ik heb ooit het chateau mogen bezoeken en toen hebben ze uitgelegd dat ze idd anders werken dan de meeste van hun collega's, namelijk géén groene oogst, de ranken worden niet ontbladerd, enz. Dus niet die drang naar maximale extractie. Voor mij werkt dat perfect, al een tiental jaargangen gedronken en nog niet het gevoel gehad een 'standaardprodukt' te moeten drinken. Misschien één opmerking, ik vind dat dit chateau zelfs in mindere jaren een mooie wijn aflevert (1999,2003,2007,2008,2011) maar in de topjaren misschien net iets tekort komt. 2000,2009,2010...grote jaren, mooie maar geen uitzonderlijke wijnen.
De zogenaamde "groene oogst" waarbij men in augustus de overtollige trossen wegknipt is eigenlijk een soort verzekering of garantie om bij problemen met bloemzetting of hagel toch meer kans te hebben op enige oogst. Dat is een techniek uit de jaren 80 die nu erg ter discussie is: je kan ook gewoon strenger snoeien, minder knoppen laten dus. Vergeet ook niet dat de plant al veel geïnvesteerd heeft in die trossen die men dan gewoon wegknipt.
Het wegnemen van de (onderste) bladeren, meestal in 2 delen (eerst soleil levant, later soleil couchant) is dan weer om rechtstreeks zonlicht op de druiven te hebben wat de suikerontwikkeling ten goede komt. De laatste jaren doet men eigenlijk net het omgekeerde: de druiven beschermen tegen teveel zon! Maar niet ontbladeren heeft ook als nadeel dat na regen de druiven moeilijker drogen en er dus meer kans is op schimmels en rot. En de eventuele sproeimiddelen bereiken de druiven dan ook nog eens minder vlot.
Om maar te zeggen: er zijn nog vele wijngaard technieken waarmee men bij warmere jaren toch meer evenwicht kan bereiken. De laatste hype is de hogere palissage, ook om meer schaduw te creëren.