Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
(19-09-2013 11:11 PM)Mt schreef: [ -> ]Sociando-Mallet 2011:
Neus: ijzer, vegetatief puntje, potloodslijpsel, cassis, zwart fruit, alcohol, dennennaalden, paprika (mergueze/pimenton), likeur, drop. Veel materie in de mond, typisch groen puntje van SM, rijp fruit, rijpe tannine, beet. Er moet gezegd worden dat ons palet na de proeverij in Auchan klaar was voor SM maar dit is niettemin zeer smakelijke wijn. Top! (Tienne: 91-92)
Wat met het bewaarpotentieel van de 2011?
Heb nog een SM van 1990. Liefhebbers?
(06-10-2013 11:33 PM)Jeroen schreef: [ -> ] (19-09-2013 11:11 PM)Mt schreef: [ -> ]Sociando-Mallet 2011:
Neus: ijzer, vegetatief puntje, potloodslijpsel, cassis, zwart fruit, alcohol, dennennaalden, paprika (mergueze/pimenton), likeur, drop. Veel materie in de mond, typisch groen puntje van SM, rijp fruit, rijpe tannine, beet. Er moet gezegd worden dat ons palet na de proeverij in Auchan klaar was voor SM maar dit is niettemin zeer smakelijke wijn. Top! (Tienne: 91-92)
Wat met het bewaarpotentieel van de 2011?
Ik denk dat dat redelijk snor zit. Ik zou er nu 5 jaar afblijven en dan eens kijken hoe het zit.
(07-10-2013 12:19 PM)Mt schreef: [ -> ] (06-10-2013 11:33 PM)Jeroen schreef: [ -> ] (19-09-2013 11:11 PM)Mt schreef: [ -> ]Sociando-Mallet 2011:
Neus: ijzer, vegetatief puntje, potloodslijpsel, cassis, zwart fruit, alcohol, dennennaalden, paprika (mergueze/pimenton), likeur, drop. Veel materie in de mond, typisch groen puntje van SM, rijp fruit, rijpe tannine, beet. Er moet gezegd worden dat ons palet na de proeverij in Auchan klaar was voor SM maar dit is niettemin zeer smakelijke wijn. Top! (Tienne: 91-92)
Wat met het bewaarpotentieel van de 2011?
Ik denk dat dat redelijk snor zit. Ik zou er nu 5 jaar afblijven en dan eens kijken hoe het zit.
Om dan tot de constatie te moeten komen dat deze wijn zeker 10 à 15 jaar nodig heeft
We kennen SM ondertussen al wel, hoor. In die jonge toegankelijkheid geloof ik niet meer hoor.
(09-10-2013 06:59 PM)carl schreef: [ -> ] (07-10-2013 12:19 PM)Mt schreef: [ -> ] (06-10-2013 11:33 PM)Jeroen schreef: [ -> ] (19-09-2013 11:11 PM)Mt schreef: [ -> ]Sociando-Mallet 2011:
Neus: ijzer, vegetatief puntje, potloodslijpsel, cassis, zwart fruit, alcohol, dennennaalden, paprika (mergueze/pimenton), likeur, drop. Veel materie in de mond, typisch groen puntje van SM, rijp fruit, rijpe tannine, beet. Er moet gezegd worden dat ons palet na de proeverij in Auchan klaar was voor SM maar dit is niettemin zeer smakelijke wijn. Top! (Tienne: 91-92)
Wat met het bewaarpotentieel van de 2011?
Ik denk dat dat redelijk snor zit. Ik zou er nu 5 jaar afblijven en dan eens kijken hoe het zit.
Om dan tot de constatie te moeten komen dat deze wijn zeker 10 à 15 jaar nodig heeft
We kennen SM ondertussen al wel, hoor. In die jonge toegankelijkheid geloof ik niet meer hoor.
Oh maar daar moet je mij ook niet van overtuigen hoor
. 10 à 15 jaar: direct akkoord. Het valt wel op dat de recente jaargangen die ik piepjong proefde, op dat moment zeer lekker waren. Lijkt me een beetje een koerswijziging in vergelijking met vroeger.
We zeiden ooit dat '05 zo rijp was en soms hadden we het zelfs over exotisch fruit. '09 en '10 zijn van nog een heel ander kaliber. Sommige wijnmakers in Bordeaux spreken al niet meer over '00 en '05 als behorend tot de beste wijnjaren die ze ooit gekend hebben. (daar ben ik helemaal niet mee akkoord) Maar wat is het bewaarpotentieel van '11? Moeilijk te zeggen hè. Zeker als je dan toch na een jaar of 7 een flesje wil ontkurken. Enfin zoals ik al zei: het zit snor
.
Van de sociando's die ik de laatste jaren geproefd heb vind ik de 2008 (onlangs gedronken) en 2005 heel veel tijd gaan nodig hebben.
de '75 die ik vorig jaar mocht drinken was toch al redelijk op dronk
(09-10-2013 09:43 PM)Bert schreef: [ -> ]de '75 die ik vorig jaar mocht drinken was toch al redelijk op dronk
Mijne beste Bert, wat bedoel je met
"toch al redelijk op dronk "?
Ik heb die 75 ook gedronken maar heb daar niets meer van.( prijs +/- 100bf)
De oudste jaargang die ik nog heb liggen is 1990 ( 1 fles) en die is nu top.
Goh, gewoon zever
om eigenlijk mee te zeggen dat Sociando langzamer evolueert dan wat we gewend zijn van andere Bdx'. Die was natuurlijk vollen bak tertiair, maar schatte hem toch geen 37j (op dat moment) oud hoor...
Wow, heb jij SM 1990 nog liggen? Lucky you...
Ik heb ook nog 96 (en 01-03-04-06-07-08-09-10)
(10-10-2013 07:55 PM)Bert schreef: [ -> ]Goh, gewoon zever om eigenlijk mee te zeggen dat Sociando langzamer evolueert dan wat we gewend zijn van andere Bdx'. Die was natuurlijk vollen bak tertiair, maar schatte hem toch geen 37j (op dat moment) oud hoor...
Wow, heb jij SM 1990 nog liggen? Lucky you...
Ik heb ook nog 96 (en 01-03-04-06-07-08-09-10)
Gelijk die 75 was een ongelofelijke wijn, en...toch nog behoorlijk wat fruit...flesje te danken aan Vinejo ! Heila wat een blinkende vertikale
Don, die 90 zou ik ook wel lusten
Die 75 was zalig!
vorige week (na een S-M discussie op FB
) nen 2004 ontkurkt om eens te proeven hoe het zat met het "op dronk" zijn, ik had al een paar 2004 gedronken (1x in 2010 en 2x 2011) en die gaven me de indruk dat hij vrij snel toegankelijk ging worden, net na het ontkurken dacht ik dat het wel snor zat : een hele rijke neus en o zo typisch linkeroever (ideale fles om als lesgever een schoolvoorbeeld te geven), in de mond veel materie en heel herkenbaar
maar het geheel wou niet te samen komen, na wat zuurstof kwam er lichte beterschap, maar de zuren en bitterheid waren precies in een constant gevecht, op dag 2 toch wat beterschap, maar zeker niet het niveau dat ik van S-M gewoon ben, scoorde max 87-88, het was geen slechte fles, wel in wijnfrigo bewaard : dus sowieso wel een hele trage evolutie, op dag 3 was het restje geoxideerd, ergens toch wat twijfels over de toekomst : er is toch weinig fruit aanwezig, ik vind dat zelf niet zo erg, ik heb er nog een aantal liggen, ik zal er nog even geduld mee moeten hebben, en een oudere S-M ontgoochelt zelden tot nooit...
(11-10-2013 04:55 PM)Kris G schreef: [ -> ]vorige week (na een S-M discussie op FB ) nen 2004 ontkurkt om eens te proeven hoe het zat met het "op dronk" zijn, ik had al een paar 2004 gedronken (1x in 2010 en 2x 2011) en die gaven me de indruk dat hij vrij snel toegankelijk ging worden, net na het ontkurken dacht ik dat het wel snor zat : een hele rijke neus en o zo typisch linkeroever (ideale fles om als lesgever een schoolvoorbeeld te geven), in de mond veel materie en heel herkenbaar maar het geheel wou niet te samen komen, na wat zuurstof kwam er lichte beterschap, maar de zuren en bitterheid waren precies in een constant gevecht, op dag 2 toch wat beterschap, maar zeker niet het niveau dat ik van S-M gewoon ben, scoorde max 87-88, het was geen slechte fles, wel in wijnfrigo bewaard : dus sowieso wel een hele trage evolutie, op dag 3 was het restje geoxideerd, ergens toch wat twijfels over de toekomst : er is toch weinig fruit aanwezig, ik vind dat zelf niet zo erg, ik heb er nog een aantal liggen, ik zal er nog even geduld mee moeten hebben, en een oudere S-M ontgoochelt zelden tot nooit...
Was eigenlijk ook wat mijn conclusie (vertelde het reeds aan Mt), het is een beetje fles tegen fles. Mijn flesje was een ebay en ik denk dat die niet echt in een wijnfrigo lag
Was voor mij perfect op dronk ...er was trouwens nog een forumlid met dezelfde ervaring. Enfin, ik denk dat de boom hierbij doorgezaagd is
(11-10-2013 08:06 PM)doc schreef: [ -> ] (11-10-2013 04:55 PM)Kris G schreef: [ -> ]vorige week (na een S-M discussie op FB ) nen 2004 ontkurkt om eens te proeven hoe het zat met het "op dronk" zijn, ik had al een paar 2004 gedronken (1x in 2010 en 2x 2011) en die gaven me de indruk dat hij vrij snel toegankelijk ging worden, net na het ontkurken dacht ik dat het wel snor zat : een hele rijke neus en o zo typisch linkeroever (ideale fles om als lesgever een schoolvoorbeeld te geven), in de mond veel materie en heel herkenbaar maar het geheel wou niet te samen komen, na wat zuurstof kwam er lichte beterschap, maar de zuren en bitterheid waren precies in een constant gevecht, op dag 2 toch wat beterschap, maar zeker niet het niveau dat ik van S-M gewoon ben, scoorde max 87-88, het was geen slechte fles, wel in wijnfrigo bewaard : dus sowieso wel een hele trage evolutie, op dag 3 was het restje geoxideerd, ergens toch wat twijfels over de toekomst : er is toch weinig fruit aanwezig, ik vind dat zelf niet zo erg, ik heb er nog een aantal liggen, ik zal er nog even geduld mee moeten hebben, en een oudere S-M ontgoochelt zelden tot nooit...
Was eigenlijk ook wat mijn conclusie (vertelde het reeds aan Mt), het is een beetje fles tegen fles. Mijn flesje was een ebay en ik denk dat die niet echt in een wijnfrigo lag Was voor mij perfect op dronk ...er was trouwens nog een forumlid met dezelfde ervaring. Enfin, ik denk dat de boom hierbij doorgezaagd is
Misschien toch maar eens één of twee van mijn flesjes S-M 2010 uit de wijnfrigo halen en bewaren in mijn "natuurlijke" kelder.
(11-10-2013 09:02 PM)Innesto schreef: [ -> ] (11-10-2013 08:06 PM)doc schreef: [ -> ] (11-10-2013 04:55 PM)Kris G schreef: [ -> ]vorige week (na een S-M discussie op FB ) nen 2004 ontkurkt om eens te proeven hoe het zat met het "op dronk" zijn, ik had al een paar 2004 gedronken (1x in 2010 en 2x 2011) en die gaven me de indruk dat hij vrij snel toegankelijk ging worden, net na het ontkurken dacht ik dat het wel snor zat : een hele rijke neus en o zo typisch linkeroever (ideale fles om als lesgever een schoolvoorbeeld te geven), in de mond veel materie en heel herkenbaar maar het geheel wou niet te samen komen, na wat zuurstof kwam er lichte beterschap, maar de zuren en bitterheid waren precies in een constant gevecht, op dag 2 toch wat beterschap, maar zeker niet het niveau dat ik van S-M gewoon ben, scoorde max 87-88, het was geen slechte fles, wel in wijnfrigo bewaard : dus sowieso wel een hele trage evolutie, op dag 3 was het restje geoxideerd, ergens toch wat twijfels over de toekomst : er is toch weinig fruit aanwezig, ik vind dat zelf niet zo erg, ik heb er nog een aantal liggen, ik zal er nog even geduld mee moeten hebben, en een oudere S-M ontgoochelt zelden tot nooit...
Was eigenlijk ook wat mijn conclusie (vertelde het reeds aan Mt), het is een beetje fles tegen fles. Mijn flesje was een ebay en ik denk dat die niet echt in een wijnfrigo lag Was voor mij perfect op dronk ...er was trouwens nog een forumlid met dezelfde ervaring. Enfin, ik denk dat de boom hierbij doorgezaagd is
Misschien toch maar eens één of twee van mijn flesjes S-M 2010 uit de wijnfrigo halen en bewaren in mijn "natuurlijke" kelder.
Een SM rechter wordt hier stillekes aan geen overbodigheid
(11-10-2013 09:05 PM)doc schreef: [ -> ]Een SM rechter wordt hier stillekes aan geen overbodigheid
Chateau Sociando Mallet Haut medoc 1990 Deze hadden we moeten herkennen… de typische sociando-aroma s waren overvloedig aanwezig (cassis, peper, paprika) maar in de mond was deze wijn verbazend zacht en vol – de jaargang heeft zijn werk gedaan. Sociando ontgoochelt quasi nooit, ook nu weer niet, integendeel, dik 93!
aiai flesje 2007 meegenomen voordat ik dit topic las. Ik begrijp nu dat het blijkbaar goede wijn is maar die tijd nodig heeft om tot rust te komen. Iemand een idee hoe de 2007 nu zou smaken of echt beter een tijdje wegleggen in de kelder?
(16-01-2014 06:22 PM)lien schreef: [ -> ]aiai flesje 2007 meegenomen voordat ik dit topic las. Ik begrijp nu dat het blijkbaar goede wijn is maar die tijd nodig heeft om tot rust te komen. Iemand een idee hoe de 2007 nu zou smaken of echt beter een tijdje wegleggen in de kelder?
Fatsoenlijke prijs betaald ? Een aantal dingen waar we het hier ongeveer over eens zijn:
- Sociando-Mallet levert zeer constante kwaliteit
- Sociando-Mallet heeft meestal een 10-tal jaar nodig om wat open te bloeien en kan nog veeeeeel langer bewaren
- 2007 is een mager jaar voor Bordeaux, zeker linkeroever
- 2007 is over het algemeen wel wat vroeger op dronk én bewaart minder lang.
Het zou dus kunnen dat de 2007 na 7 à 8 jaar al wat toegankelijker is, maar dan zou ik 'm zeker lang genoeg karaferen.
(17-01-2014 09:42 AM)Dave schreef: [ -> ] (16-01-2014 06:22 PM)lien schreef: [ -> ]aiai flesje 2007 meegenomen voordat ik dit topic las. Ik begrijp nu dat het blijkbaar goede wijn is maar die tijd nodig heeft om tot rust te komen. Iemand een idee hoe de 2007 nu zou smaken of echt beter een tijdje wegleggen in de kelder?
Fatsoenlijke prijs betaald ? Een aantal dingen waar we het hier ongeveer over eens zijn:
- Sociando-Mallet levert zeer constante kwaliteit
- Sociando-Mallet heeft meestal een 10-tal jaar nodig om wat open te bloeien en kan nog veeeeeel langer bewaren
- 2007 is een mager jaar voor Bordeaux, zeker linkeroever
- 2007 is over het algemeen wel wat vroeger op dronk én bewaart minder lang.
Het zou dus kunnen dat de 2007 na 7 à 8 jaar al wat toegankelijker is, maar dan zou ik 'm zeker lang genoeg karaferen.
Ooit 6 flesjes van de 2007 gekocht en daar al 3 van uitgedronken. Is nr mijn mening nu al zeer mooi en zal het wel nog enkele jaren uithouden. Niet bang zijn om 1tje open te trekken dus (geldt in mijn hoofd voor meeste Bdx 2007 trouwens).
(17-01-2014 09:42 AM)Dave schreef: [ -> ]- Sociando-Mallet levert zeer constante kwaliteit
- Sociando-Mallet heeft meestal een 10-tal jaar nodig om wat open te bloeien en kan nog veeeeeel langer bewaren
- 2007 is een mager jaar voor Bordeaux, zeker linkeroever
- 2007 is over het algemeen wel wat vroeger op dronk én bewaart minder lang.
bedankt voor de adviezen: de sm 2007 was echt zeer lekker en sterk.
ik heb nu toevallig de demoiselle sm 2010 in mijn glas en mmmm jong fruit maar tannines en zuren toch mooi in balans. Lekker frisse en zachte wijn die eigenlijk mijn voorkeur heeft boven de echte sm 2007. Ieder zijn smaak zeker
(21-01-2014 08:11 PM)lien schreef: [ -> ]bedankt voor de adviezen: de sm 2007 was echt zeer lekker en sterk.
ik heb nu toevallig de demoiselle sm 2010 in mijn glas en mmmm jong fruit maar tannines en zuren toch mooi in balans. Lekker frisse en zachte wijn die eigenlijk mijn voorkeur heeft boven de echte sm 2007. Ieder zijn smaak zeker
Een interessante stelling in het debat over tweede wijnen, Lien. Drinken we beter een tweede wijn uit een topjaar dan een eerste wijn uit een minder jaar...?
In jouw geval geen twijfel dus ;-)
(21-01-2014 08:11 PM)lien schreef: [ -> ]bedankt voor de adviezen: de sm 2007 was echt zeer lekker en sterk.
ik heb nu toevallig de demoiselle sm 2010 in mijn glas en mmmm jong fruit maar tannines en zuren toch mooi in balans. Lekker frisse en zachte wijn die eigenlijk mijn voorkeur heeft boven de echte sm 2007. Ieder zijn smaak zeker
Amai, toegankelijk dus?
@bert: misschien niet heel erg toegankelijk maar dan op een aangename manier. ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel want ik kan het niet beter uitleggen. hij zal waarschijnlijk beter zijn na nog een paar jaar maar ik was zeker aangenaam verrast.
@jo: in dit geval is dat zeker zo. Voor een tweede wijn is het zeker nog een stevig wijntje hoor! Maar goed bij mij zullen eerste en zelfs vaak ook dure tweede wijntjes eerder een uitzondering blijven voor speciale gevallen. (heb deze maand flink uitgetest ;-) )
ik vrees dat ik Doc gelijk moet geven betreffende de 2004
nu in het glas : overtuigt niet, niet veel fruit meer aanwezig, en lijkt me idd tijd om dit op te drinken, dus een a-typisch niet bewaarjaar voor SM, jammer want jaargang waar ik de meeste flessen van gekocht heb
ik zou hem blind een pak ouder schatten, eens benieuwd hoe hij morgen zal smaken, nu een 88-score, wat voor een SM toch aan de lage kant is
dag 2 : iets te hoog in zuren en weinig tot geen fruit : echt wel al verrassend ver geëvolueerd voor een (semi) topper bdx uit 2004, haalt zelfs geen 88 meer
Sociando - Mallet 1998 vanavond in het glas. Man wat was die lekker zeg
91+
SM 2005 Na de goede ervaringen met de Pontet Canet 2005 hier op 't forum, me dus toch niet kunnen houden om een 2005 open te trekken. Rijpe neus (beetje gestoofd) met donker fruit en een zoete kruidigheid (kaneel). Al bij al vrij vlak en weinig complex. Ook in de mond nogal rijp met (verrassend) soepele tannines. Lekker, maar opnieuw vrij vlak en monotoon. Korte tot middellange afdronk. Haalt nu het niveau van een goede Cru Bourgeois en van SM verwacht je natuurlijk meer. Te vroeg opengedaan? Waarschijnlijk wel, al zou je dit adhv de soepelheid die de wijn nu vertoont (weinig scherpe kantjes aan) niet vermoeden. Beetje een teleurstelling toch. Op naar de volgende binnen paar jaar en hopen dat het een mindere fles was.
(06-04-2014 08:29 AM)claret schreef: [ -> ]SM 2005 Na de goede ervaringen met de Pontet Canet 2005 hier op 't forum, me dus toch niet kunnen houden om een 2005 open te trekken. Rijpe neus (beetje gestoofd) met donker fruit en een zoete kruidigheid (kaneel). Al bij al vrij vlak en weinig complex. Ook in de mond nogal rijp met (verrassend) soepele tannines. Lekker, maar opnieuw vrij vlak en monotoon. Korte tot middellange afdronk. Haalt nu het niveau van een goede Cru Bourgeois en van SM verwacht je natuurlijk meer. Te vroeg opengedaan? Waarschijnlijk wel, al zou je dit adhv de soepelheid die de wijn nu vertoont (weinig scherpe kantjes aan) niet vermoeden. Beetje een teleurstelling toch. Op naar de volgende binnen paar jaar en hopen dat het een mindere fles was.
of is er toch een tendens dat de recentere jaargangen van SM minder als lange bewaarwijn kunnen beschouwd worden, het drinkvenster van de 2004 was ook veel vroeger dan ik eerst gedacht had
Donderdag kreeg ik blind vier Bordeaux 2004 in het glas.
De beste van de vier was voor mij de Sociando Mallet. (Anderen waren le Gay, Domaine de l A en Poujeaux)
De wijn had bij aanvang een eerder gedistingeerd maar nobel aroma. In de mond was hij zeer complex, fris met elegante zuren, zacht en lang. Ik dacht eigenlijk aan een Pomerol!
91
In dezelfde proeverij zat ook de 2011, eerder van het lichte type maar heel knap gemaakt. De tweede dag had de wijn meer fruit en bleef lekker maar je voelt wel het gemis aan materie in vergelijking met bvb de 2004
Noot: noch de 2004, noch de 2011 had de voor dit huis kenmerkende groene paprikatoets...
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19