wijnliefhebbers

Volledige versie: TOPWIJNEN UIT BEAUJOLAIS!
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Dit weekend was ik weer es onder de indruk van de kwaliteitsmogelijkheden van de betere Beaujolaiswijnen. Ik koos drie wijnen, Beaujolais Cru's, van een verschillende wijnboer: de Morgon van Georges Descombes 2010 (vin naturel, 13 euro, True Great Wines), de Morgon van Philippe Vermorel 2009 (Domaine de Rochemure, 9.95 euro, Leuvin) en de Fleurie Vendange Tardive Clos de la Roilette 2011 van Alain Coudert (lutte raisonnée, De Kok, Vinipure, rond de 15 euro). Dit bleken stuk voor stuk klassewijnen te zijn.

Vrijdag en zaterdag had ik de drie wijnen al es gedronken, zondagavond zou ik ze wat systematischer proeven met wat vrienden. Spijtig genoeg moesten mijn wijncopins afhaken. Maar niet getreurd, de degustatie zou doorgaan, op mijn eentje. Zelfs de ambetante geluiden van onze broodbakmachine, die mij vrouw had opgezet, konden niet tegenhouden dat ik een fijn proefuurtje heb gehad. Aandachtig systematisch proeven, het inzoemen op geur- en smaaksensaties, op de lijfelijke en emotionele reacties die ze veroorzaken, het kan zo rustgevend en boeiend zijn.

Wie allergisch is aan proefnotities, kan de volgende paragrafen van deze post best overslaan. Proefnotities zijn een persoonlijke interpretatie van een wijn, dat weten we ondertussen (cf http://bit.ly/JEKy2b). Ik proefde de wijnen blind (mijn kinderen zorgden hiervoor):

1) Mooie glanzende spiegel, bijna ondoorzichtige kleur, paars-rozig aan de rand, een plezier om naar de wijn te kijken! Zeer rijpe neus van geconfijt fruit, neusjes (cuberdon), kers, verse frambozen, ook wat rozijnen en braam. Het licht confiturige verhindert de indruk van finesse niet. De geur is ingehouden, zuiver, ik ruik ook viooltjes, wat ingekookt appelsiensap en pimmetjes (zacht koekje met chocolade en sinaasappelvulling). Wat kruiden, kruidnagel en ook peperkoek. In de mond een volle, fruitige (zoete framboos, kers) , ronde, zachte aanzet, waarna de zachte zuren het geheel beginnen op te splitsen en te structureren, dan komt tannine opzetten die de structuur afmaakt, rijp en rond. Er is veel concentratie, zelfs power, duidelijk pittige kruidnagel in de lange, golvende afdronk. Mijn associaties zijn: zeer juiste wijn, plezier en structuur, mannelijkheid en vrouwelijkheid, yin en yang tegelijk, mooi evenwicht dus, misschien licht overheersende kruidnagel in de afdronk (best bij de maaltijd, wild bv, mag zelfs met fruit, warm appeltje met veenbessen). Klassewijn.

2) matte kersrode kleur, lichtrozig aan de rand, doorzichtiger dan 1, licht troebel, waterige rand. Stoffig in de neus, stinkertje-animaal, wat leer, zéér mineraal-stenig, moeilijker en boeiender in de neus dan 1, fruit is meer ingehouden en verfijnd, klassieker van stijl, kers, blauwe bes. In de mond: niet het jolige fruit van veel Beaujolais, nee, eerder streng, ragfijne tanninestructuur, strak, echte schoonheid om stil van te worden... emotie. Schitterende concentratie. Peperig. Het fruit zit in de structuur verweven, loopt niet los. Minder geconfijt als 1. Weelderige en zuivere kersensmaak. Finesse van een Pinot Noir, zeer lange, nazinderende afdronk. Prachtwijn!!!

3) Kleur vrij gelijkend aan 2, ook een beetje troebel, mat. Hier voor de eerste keer bubbelgum in de neus, bijzonder aromatisch en rijk, minder verfijnd als 1 en 2. Ik heb gember en vreemd genoeg, grappa. Mooi zot fruit ook. In de aanzet van de mond: zeer veel zuren, niet te scherp maar wel nog wat overheersend. Loslopend fruit, veel peper, een festival van krieken en kersen, kruidnagel en veel peper. Zéér sappig en verleidelijk, edele funwijn voor de zomer. De tannine die op dag 1 nog wat hard was, is nu veel zachter geworden. Verfijning en minerale van vorige wijn is minder aanwezig. Mooie, extraverte wijn die eigenlijk nog verschillende jaren moet bewaren om helemaal tot zijn recht te komen. Veel bewaringspotentieel.

Laat ons de proefnotities maar koppelen aan de wijnen.
1) Morgon Vermorel
2) Fleurie Clos de la Roilette
3) Morgon Descombes

Gamay is voor mij zowat de Riesling van de rode wijnen, al besef ik dat dit een boute uitspraak is. Weinig geliefd door het brede publiek, moeilijk verkoopbaar, geadoreerd door een kleine groep van wijnliefhebbers, hoge kwaliteit binnen een bepaald terroir (cf specifieke Cru-terroirs) én prijs-kwaliteit echt TOP. Het verschil met Riesling is natuurlijk dat deze druif minder veelzijdig is en nog niet voldoende erkenning krijgt binnen de wijngemeenschap. 2012 was voor Beaujolais een echt rampjaar en nogal wat wijnbouwers dreigen over kop te gaan. Echt eens tijd dat wijndrinkers de kwaliteit van deze wijnen leren kennen. En wilt ge een tip voor een echte topwijn aan een zeer redelijke prijs, koop dan de Fleurie Clos de la Roilette Vendange Tardive 2011. Hij is nu al perfect te drinken maar kan nog véle jaren mee en zal nog fijner worden.
Zeer leuk om lezen, thank you

Volledig akkoord trouwens met je stelling, waar vind je nog topwijnen onder de 15 euro...

PS: De wijnen waren dus open van vrijdag? Ongeveer half leeg?
PS2: verschrikkelijk enerverend lawaai hé, die broodmachine...
Héél mooi beschreven ! Roilette is al enkele jaartjes een vaste waarde in m'n kelder. Héél mooi gestructureerde bojo ! En inderdaad wat strenger in z'n jeugd maar dat geeft hem meer grip ...ik koop daar graag eens een magnum van !
(14-01-2013 02:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zeer leuk om lezen, thank you

Volledig akkoord trouwens met je stelling, waar vind je nog topwijnen onder de 15 euro...

PS: De wijnen waren dus open van vrijdag? Ongeveer half leeg?
PS2: verschrikkelijk enerverend lawaai hé, die broodmachine...

Descombes open van vrijdag, de andere twee van zaterdag. Nog wat restjes voor deze week, ik denk dat de wijn lang goed blijft in geopende fles (veel zuren).
Je hebt dik gelijk wat betreft bewaarpotentieel van Morgon van Descombes , ik ben nu bezig aan zijn Morgon van 2006... ca pinote :-)
Koppelingen