Clos de la Roilette Cuvée Tardive 2011 Fleurie
Matte kersrode kleur, lichtrozig aan de rand, doorzichtig, licht troebel, waterige rand. Stoffig in de neus, stinkertje-animaal, wat leer, zéér mineraal-stenig, boeiend in de neus, fruit is ingehouden en verfijnd, klassieker van stijl, kers, blauwe bes. In de mond: niet het jolige fruit van veel Beaujolais, nee, eerder streng, ragfijne tanninestructuur, strak, echte schoonheid om stil van te worden... emotie. Schitterende concentratie. Peperig. Het fruit zit in de structuur verweven, loopt niet los. Weelderige en zuivere kersensmaak. Finesse van een Pinot Noir, zeer lange, nazinderende afdronk. Prachtwijn!!!
Even een opmerking van Doc posten:
(25-11-2010 12:16 AM)doc schreef: [ -> ]De Roilette Fleurie VV 09 daarentegen ferm, gespierder en toch meer ruggegraat zelfs nog wat gesloten. Belofte voor de toekomst.
Gisteren zelf hun
Fleurie 2011 ontkurkt: eveneens een gespierd beestje. Vandaag stukken aangenamer. Vandaag neus met cuberdons, witter peper en ijzer. Tannine na nachtje vacuvin ronder en minder agressief. I like!
Ik kan me nog ergens een degustatie herinneren waar dit huis ook op tafel stond, weet nog dat me dit zeker kon bekoren! eigenlijk spijt dat ik er niets van gekocht heb...
(22-01-2013 11:46 PM)Tom T schreef: [ -> ]Ik kan me nog ergens een degustatie herinneren waar dit huis ook op tafel stond, weet nog dat me dit zeker kon bekoren! eigenlijk spijt dat ik er niets van gekocht heb...
Geen nood er is nog plenty ! Naast Desvignes en Paul Janin, zeer mooie domeinen !!
Oppassen met de verwarrende naam van deze cuvée. Het betreft hier de "Cuvée Tardive", slaat niet op "Vendange Tardive" maar op het feit dat de wijn langere tijd nodig heeft om open te bloeien. Voor de "Cuvée Tardive" worden vieilles vignes van 40 jaar gebruikt. Enfin 't is een onnozel detail
(24-01-2013 01:09 AM)doc schreef: [ -> ]. Enfin 't is een onnozel detail
Net als t leven zelve...
(24-01-2013 01:09 AM)doc schreef: [ -> ]Oppassen met de verwarrende naam van deze cuvée. Het betreft hier de "Cuvée Tardive", slaat niet op "Vendange Tardive" maar op het feit dat de wijn langere tijd nodig heeft om open te bloeien. Voor de "Cuvée Tardive" worden vieilles vignes van 40 jaar gebruikt. Enfin 't is een onnozel detail
doc, om hierop te wijzen, een "verlezing" van mij van het etiket. Ik corrigeer het.
deze week heb ik de gewone clos de la roilette uit 2010 gedronken ; gekocht aan 7,5 € of 8 € op het domein.
Alain Coudert is een hartelijke, warme kerel ; authenticiteit troef , je proeft er tussen de oude fouders. Het domein ligt dichter bij de moulin à vent dan Fleurie.
Deze wijnen hebben inderdaad tijd nodig ook de gewone roilette : pas nu begint de 2010 open te komen; kruidigheid, peper en rood fuit ( framboos) in de neus ; in de afdronk terug het rode fruit en veel strakheid en fraicheur ; de tannines zijn echter mooi aan het verweven geraken en het fruit is uitbundiger dan bij de eerste proeverij op het domein. Als je ze te jong drinkt , zijn het stroeve gesloten wijnen. De cuvee tardive van 2011 heb ik ook liggen, maar ik wacht nog een jaartje om hem uit te proberen.
Een werkelijk perfecte maaltijdbegeleider bij een stukje kalfsvlees en gewokte groentjes en krielpatatjes.
Grappige anekdote : ben in 2012 nog een langes geweest op domein : alain coudert was er zelf niet , wel zijn verlegen en wat onhandige maar goudeerlijke zoon die een polo droeg van het domaine de la madone , eveneens een referentiedomein in Fleurie. De jongen was daar zijn stage aan het vervolmaken in het kader van zijn wijnopleiding, vertelde hij. Een goede keuze vind ik.
(20-04-2013 06:39 PM)peter schreef: [ -> ]deze week heb ik de gewone clos de la roilette uit 2010 gedronken ; gekocht aan 7,5 € of 8 € op het domein.
Alain Coudert is een hartelijke, warme kerel ; authenticiteit troef , je proeft er tussen de oude fouders. Het domein ligt dichter bij de moulin à vent dan Fleurie.
Deze wijnen hebben inderdaad tijd nodig ook de gewone roilette : pas nu begint de 2010 open te komen; kruidigheid, peper en rood fuit ( framboos) in de neus ; in de afdronk terug het rode fruit en veel strakheid en fraicheur ; de tannines zijn echter mooi aan het verweven geraken en het fruit is uitbundiger dan bij de eerste proeverij op het domein. Als je ze te jong drinkt , zijn het stroeve gesloten wijnen. De cuvee tardive van 2011 heb ik ook liggen, maar ik wacht nog een jaartje om hem uit te proberen.
Een werkelijk perfecte maaltijdbegeleider bij een stukje kalfsvlees en gewokte groentjes en krielpatatjes.
Grappige anekdote : ben in 2012 nog een langes geweest op domein : alain coudert was er zelf niet , wel zijn verlegen en wat onhandige maar goudeerlijke zoon die een polo droeg van het domaine de la madone , eveneens een referentiedomein in Fleurie. De jongen was daar zijn stage aan het vervolmaken in het kader van zijn wijnopleiding, vertelde hij. Een goede keuze vind ik.
Roilette, da's top, ook de "gewone" cuvée die ik onlangs ook opendeed, 2011. Schijnt dat de Tardive 2012 wat mindere kwaliteit heeft dan de 2011, waar ik nog 6 flessen van liggen heb
(20-04-2013 07:51 PM)peter schreef: [ -> ]voor wat het waard is , bekijk eens deze link over de wijnen van coudert
ps : hij zou wel zijn etiket eens moeten moderniseren ...
http://www.vin-terre-net.com/visites-de-...te-fleurie
Fernand Coudert, une sacrée gueule
Indrukwekkend artikel.
Maandag trek ik de 2011 open....
ben curieus naar de feedback ; haal het paard maar van stal
Hopelijk geen paardenmest in de neus ;-)
(zie bijlage voor wie t etiket niet kent)
Ik vat deze wijn zo samen : Een eerlijke wijn aan een eerlijke prijs. Zo zouden er meer moeten zijn
(20-04-2013 08:30 PM)carl schreef: [ -> ]Ik vat deze wijn zo samen : Een eerlijke wijn aan een eerlijke prijs. Zo zouden er meer moeten zijn
Volledig akkoord. Een bojo met een goeie ruggegraad ! top !
Zoals gezegd, vorige week maandag de 2011 geproefd.
Licht gerookt en wat bitter, kersen en kool, boontjes. Rabarber en rood fruit, minerale toets. Peperachtig. Een fris en complex aroma.
Sappig in de mond met ruggengraat van knisperige zuurtjes. Evenwicht en fraicheur. Plots wel wat geranium. Heel licht bittertje op t eind maar toch zachte afdronk. Ondanks de lichte toets van geranium (= onrijpheid) vind ik dit een hele mooie wijn.
(02-05-2013 03:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zoals gezegd, vorige week maandag de 2011 geproefd.
Licht gerookt en wat bitter, kersen en kool, boontjes. Rabarber en rood fruit, minerale toets. Peperachtig. Een fris en complex aroma.
Sappig in de mond met ruggengraat van knisperige zuurtjes. Evenwicht en fraicheur. Plots wel wat geranium. Heel licht bittertje op t eind maar toch zachte afdronk. Ondanks de lichte toets van geranium (= onrijpheid) vind ik dit een hele mooie wijn.
Jo, gij durft een wijn wel es buiten te drinken hé, zeker als het windstil is. Geen geraniums in uwen hof? Inderdaad, geranium is toch wat fout in een wijn, ook overdreven rabarber. Zal er de volgende keer op letten als ik mijn Roilette opentrek.
(02-05-2013 09:17 PM)de populist schreef: [ -> ] (02-05-2013 03:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zoals gezegd, vorige week maandag de 2011 geproefd.
Licht gerookt en wat bitter, kersen en kool, boontjes. Rabarber en rood fruit, minerale toets. Peperachtig. Een fris en complex aroma.
Sappig in de mond met ruggengraat van knisperige zuurtjes. Evenwicht en fraicheur. Plots wel wat geranium. Heel licht bittertje op t eind maar toch zachte afdronk. Ondanks de lichte toets van geranium (= onrijpheid) vind ik dit een hele mooie wijn.
Jo, gij durft een wijn wel es buiten te drinken hé, zeker als het windstil is. Geen geraniums in uwen hof? Inderdaad, geranium is toch wat fout in een wijn, ook overdreven rabarber. Zal er de volgende keer op letten als ik mijn Roilette opentrek.
Inderdaad, maar de geraniumimpressie had ik niet in de neus maar in de mond. Zoals in vele Bourgognes 2004. Later had ik dit echter niet meer, heb nog zéér van de wijn genoten...
Deze middag ook de gewone 2011 gedronken, zeer kruidig en speciaal neuzeke dat ik niet kon thuisbrengen. Was al een dagje open en was zéér aangenaam.
Tijdens mijn doop in Leuven heb ik eens geraniums moeten/mogen eten maar weet begot niet meer naar wat dat smaakt maar zal wel bitter en nie goe zijn.... toen verzacht door liters stella :-)
Clos de la Roilette Fleurie 2011: Zit nog niet helemaal lekker: stekelige tannine en te krokante zuren die de materie maskeren, eau de vie in de neus, kersen op alcohol, ijzer. Mag voor mij verfijnder zijn. Licht gekoeld met gevulde courgette (lamsgehakt), kaviaar van aubergine en puntalette met allerlei groenten en olijfolie. Meer moet dat niet zijn.
Jo, ik ruik die geraniums. Eigenlijk ruik ik Afrikaantjes... . Iets vegetatief dus.
(20-07-2013 06:42 PM)Mt schreef: [ -> ]Clos de la Roilette Fleurie 2011: Zit nog niet helemaal lekker: stekelige tannine en te krokante zuren die de materie maskeren, eau de vie in de neus, kersen op alcohol, ijzer. Mag voor mij verfijnder zijn. Licht gekoeld met gevulde courgette (lamsgehakt), kaviaar van aubergine en puntalette met allerlei groenten en olijfolie. Meer moet dat niet zijn.
Jo, ik ruik die geraniums. Eigenlijk ruik ik Afrikaantjes... . Iets vegetatief dus.
Afrikaantjes? Zijn dat "de stinkertjes" in de volksmond (in Antwerpen toch alvast)? Men grootvader had die altijd in zen voortuin staan...
Niet om off topic te gaan, maar om de geur voor te stellen :-)
Yes, stinkers!
(20-07-2013 08:16 PM)Mt schreef: [ -> ]Yes, stinkers!
Allright! Bang on :-)
De Tardive dat ik proefde had er toch niet zoveel last van, vegetaal ok. Maar de stinkertjes? Vrij uitgesproken geurtje toch... ;-)
Ja, maar eigenlijk meer het groen van stinkers. Niet direct de bloemen. Ook een uitgesproken geur. Nee de Roilette viel me dit keer nogal tegen. Maar de eerste keer had ik dat ook op dag 1.
(20-07-2013 09:22 PM)Mt schreef: [ -> ]Ja, maar eigenlijk meer het groen van stinkers. Niet direct de bloemen. Ook een uitgesproken geur. Nee de Roilette viel me dit keer nogal tegen. Maar de eerste keer had ik dat ook op dag 1.
Ik ga eigenlijk ook altijd voor de Tardive...
(21-07-2013 01:19 AM)doc schreef: [ -> ] (20-07-2013 09:22 PM)Mt schreef: [ -> ]Ja, maar eigenlijk meer het groen van stinkers. Niet direct de bloemen. Ook een uitgesproken geur. Nee de Roilette viel me dit keer nogal tegen. Maar de eerste keer had ik dat ook op dag 1.
Ik ga eigenlijk ook altijd voor de Tardive...
Vandaag een (heel) stuk beter. Neus iets platter maar breder en gelijkend op een rijpe Bourgogne. Nog altijd hoog in zuren. Ook gelijkend op bepaalde Bourgognes
.
(21-07-2013 11:44 AM)Mt schreef: [ -> ] (21-07-2013 01:19 AM)doc schreef: [ -> ] (20-07-2013 09:22 PM)Mt schreef: [ -> ]Ja, maar eigenlijk meer het groen van stinkers. Niet direct de bloemen. Ook een uitgesproken geur. Nee de Roilette viel me dit keer nogal tegen. Maar de eerste keer had ik dat ook op dag 1.
Ik ga eigenlijk ook altijd voor de Tardive...
Vandaag een (heel) stuk beter. Neus iets platter maar breder en gelijkend op een rijpe Bourgogne. Nog altijd hoog in zuren. Ook gelijkend op bepaalde Bourgognes .
Ik dronk donderdagavond samen met de Populist ook de basis-Roilette die al 2 daegn openstond en dit noteerde ik : Champignons, donker fruit, pims (sinaasappel + chocolade), lichte tannines, hogere zuren, later vooral frambozen, aards, bloemig en vooral lactisch. 89
(21-07-2013 04:48 PM)carl schreef: [ -> ] (21-07-2013 11:44 AM)Mt schreef: [ -> ] (21-07-2013 01:19 AM)doc schreef: [ -> ] (20-07-2013 09:22 PM)Mt schreef: [ -> ]Ja, maar eigenlijk meer het groen van stinkers. Niet direct de bloemen. Ook een uitgesproken geur. Nee de Roilette viel me dit keer nogal tegen. Maar de eerste keer had ik dat ook op dag 1.
Ik ga eigenlijk ook altijd voor de Tardive...
Vandaag een (heel) stuk beter. Neus iets platter maar breder en gelijkend op een rijpe Bourgogne. Nog altijd hoog in zuren. Ook gelijkend op bepaalde Bourgognes .
Ik dronk donderdagavond samen met de Populist ook de basis-Roilette die al 2 daegn openstond en dit noteerde ik : Champignons, donker fruit, pims (sinaasappel + chocolade), lichte tannines, hogere zuren, later vooral frambozen, aards, bloemig en vooral lactisch. 89
Yep, lactisch en chocolade. Zeer juist. Ik dacht aan Mon Chérie.
(02-05-2013 03:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zoals gezegd, vorige week maandag de 2011 geproefd.
Licht gerookt en wat bitter, kersen en kool, boontjes. Rabarber en rood fruit, minerale toets. Peperachtig. Een fris en complex aroma.
Sappig in de mond met ruggengraat van knisperige zuurtjes. Evenwicht en fraicheur. Plots wel wat geranium. Heel licht bittertje op t eind maar toch zachte afdronk. Ondanks de lichte toets van geranium (= onrijpheid) vind ik dit een hele mooie wijn.
Opnieuw een flesje geledigd.
Tip voor wie Beaujolais van dit kaliber drinkt: open de fles, drink ongeveer 1/3 , zet in de koelkast en drink de rest twee dagen later uit.
Dit garandeert Bourgonesk plezier in al zijn betekenissen!
Heerlijke wijn.