16-01-2013, 11:26 PM
Dit is een eerste probeersel van een eigen quoteringssysteem voor wijn. Die cijfers, de wijnscores, die wil ik niet gebruiken. Hoe weet iemand anders hoe ik een wijn vond die ik 14/20 of 82 gaf? Tenzij die ander misschien een getrainde of belezen wijnliefhebber is. Die kan dan de illusie hebben dat hij weet wat 14/20 voor mij betekent (een goede wijn maar niet super?). Wijnliefhebbers of wijnprofessionelen hebben geen afspraken rond wat 14 is en wat 15. Het enige zekere is dat iemand een wijn die hij 16 gaf beter vindt dan één van 14 (toch op een bepaald moment, in een bepaalde context, in een bepaalde gemoedstoestand, met of zonder een bepaald gerecht).
Toch is wijn beoordelen fun en communicatief, en zou het spijtig zijn dat het wegviel. Maar het kan misschien op een andere manier. Een 100-punten schaal (eigenlijk 50-100) is volgens mij zinloos omdat ons smaakapparaat zo'n fijne differentiaties niet maakt. Leg maar eens uit hoe 81 anders smaakt dan 82. Een 20-puntenschaal is al beter (eigenlijk 10-20), maar voor mij onbevredigend omdat deze schaal, zoals ook de 100-punten schaal, niet geijkt (ik schreef eerst "geëikt" :-) ) is. Wat betekent 14? (Voor een meer genuanceerde visie op wijnscores verwijs ik naar http://bit.ly/TNMDwn).
Ik kies dus voor een quoteringssysteem dat onmiddellijk aangeeft wat de beoordeling betekent. Iets dat iedereen snapt. Helder. Dus ook geen druifjes of sterretjes. Geïnspireerd door Rienk Wopereis en zijn http://www.vinoblog.nl.
Ik test mijn probeersel uit op de Figure Libre 2010 van Gayda, 100% Cabernet Franc. Glanzende doorzichtige kersenkleur, beetje plakkaatverf, blauwe en zwarte bessen, rijp, nauwelijks CF-vegetaliteit, ceder, zoethout, Bordeaux-achtig. Scherpe zuren in de aanzet, prikkend en storend, mooi stralend fruit wel, maar wat dun of mager. Aanzienlijke tanninedosis. Ik vind de elementen niet goed geïntegreerd, mis concentratie. Wat brandend in de afdronk, alcohol komt wat los van het geheel. Zurig in de afdronk. Vond ik gisteren en ook vandaag. Hebben ze hier wijnsteenzuur bijgekapt of zo? Raar, nog weinig meegemaakt in de Languedoc, zo'n zurige wijn (maar toch rijp fruit). Ik hou van vele wijnen van Gayda, maar dit niet.
niet te zuipen – ALS ER NIETS ANDERS IS - giet nog maar wat bij - daar wil ik flessen van - wow, wat een prachtwijn - uitzonderlijke smaakervaring
Voor mij een NO-GO dus.
Toch is wijn beoordelen fun en communicatief, en zou het spijtig zijn dat het wegviel. Maar het kan misschien op een andere manier. Een 100-punten schaal (eigenlijk 50-100) is volgens mij zinloos omdat ons smaakapparaat zo'n fijne differentiaties niet maakt. Leg maar eens uit hoe 81 anders smaakt dan 82. Een 20-puntenschaal is al beter (eigenlijk 10-20), maar voor mij onbevredigend omdat deze schaal, zoals ook de 100-punten schaal, niet geijkt (ik schreef eerst "geëikt" :-) ) is. Wat betekent 14? (Voor een meer genuanceerde visie op wijnscores verwijs ik naar http://bit.ly/TNMDwn).
Ik kies dus voor een quoteringssysteem dat onmiddellijk aangeeft wat de beoordeling betekent. Iets dat iedereen snapt. Helder. Dus ook geen druifjes of sterretjes. Geïnspireerd door Rienk Wopereis en zijn http://www.vinoblog.nl.
Ik test mijn probeersel uit op de Figure Libre 2010 van Gayda, 100% Cabernet Franc. Glanzende doorzichtige kersenkleur, beetje plakkaatverf, blauwe en zwarte bessen, rijp, nauwelijks CF-vegetaliteit, ceder, zoethout, Bordeaux-achtig. Scherpe zuren in de aanzet, prikkend en storend, mooi stralend fruit wel, maar wat dun of mager. Aanzienlijke tanninedosis. Ik vind de elementen niet goed geïntegreerd, mis concentratie. Wat brandend in de afdronk, alcohol komt wat los van het geheel. Zurig in de afdronk. Vond ik gisteren en ook vandaag. Hebben ze hier wijnsteenzuur bijgekapt of zo? Raar, nog weinig meegemaakt in de Languedoc, zo'n zurige wijn (maar toch rijp fruit). Ik hou van vele wijnen van Gayda, maar dit niet.
niet te zuipen – ALS ER NIETS ANDERS IS - giet nog maar wat bij - daar wil ik flessen van - wow, wat een prachtwijn - uitzonderlijke smaakervaring
Voor mij een NO-GO dus.