Twee weken geleden passeerde er een La Gaffelière 2001. Tweede keer op korte tijd dat ik deze wijn proef en ik heb wat reserves. Nog altijd stugge tannine. Niet charmant of sappig. Ik nam duidelijk geen TN, maar deze wijn kan me niet echt overtuigen. Haalt min of meer wel zijn niveau, maar ofwel is de wijn niet klaar, ofwel komt het niet meer goed.
Clos La Gaffelière 2008
2e wijn van. Gisteren opengedaan en de schrik sloeg me om het hart, karton! Na een tijdje openstaan ging dat er gelukkig uit, maar het was duidelijk dat deze wijn in een gesloten fase zit, zeer weinig uit de neus te halen, en ook in de mond weinig intens, moeilijk te omschrijven.
Vandaag begint de wijn al iets meer op zijn plooi te komen. De fraicheur van deze wijn valt enorm op, en dat zal wel deels het jaartal zijn, maar ook deels de druiven. Dit is namelijk 50% cabernet franc (andere helft merlot) en dat merk je. Geen verleidelijke merlotneus hier. Beetje floraal, als je echt je best doet miscchien een tintje koffie. Maar deze wijn is aromatically challenging... om het mooi te zeggen. In de mond wat blauwe bes, frisse zuren, tannines die na een tijdje beetje komen opzetten, maar zeker niets bruskerend. Mooie afdronk wel.
Op basis van dag 2 heb ik vertrouwen gekregen dat dit nog goed komt, maar dat zal wat geduld vergen... Op basis van bovenstaande TN over de eerste wijn en mijn eigen ervaring ziet het ernaar uit dat dit domein voor tantrawijnen gaat, eerder dan de snelle wip.
(17-02-2015 09:21 PM)Olivier schreef: [ -> ]Clos La Gaffelière 2008
2e wijn van. Gisteren opengedaan en de schrik sloeg me om het hart, karton! Na een tijdje openstaan ging dat er gelukkig uit, maar het was duidelijk dat deze wijn in een gesloten fase zit, zeer weinig uit de neus te halen, en ook in de mond weinig intens, moeilijk te omschrijven.
Vandaag begint de wijn al iets meer op zijn plooi te komen. De fraicheur van deze wijn valt enorm op, en dat zal wel deels het jaartal zijn, maar ook deels de druiven. Dit is namelijk 50% cabernet franc (andere helft merlot) en dat merk je. Geen verleidelijke merlotneus hier. Beetje floraal, als je echt je best doet miscchien een tintje koffie. Maar deze wijn is aromatically challenging... om het mooi te zeggen. In de mond wat blauwe bes, frisse zuren, tannines die na een tijdje beetje komen opzetten, maar zeker niets bruskerend. Mooie afdronk wel.
Op basis van dag 2 heb ik vertrouwen gekregen dat dit nog goed komt, maar dat zal wat geduld vergen... Op basis van bovenstaande TN over de eerste wijn en mijn eigen ervaring ziet het ernaar uit dat dit domein voor tantrawijnen gaat, eerder dan de snelle wip.
Inderdaad, mooi gezegd!
Clos la Gaffelière 2008:
In de neus een duidelijke mengeling tussen cabernet en merlot. St-Emilion herkenbaar, zachte evolutie onmiddellijk in de neus, zwart fruit, secundair.In de mond komt deze wijn echter redelijk licht over, zuren duidelijk aanwezig, een beetje als een oudere, klassieke Rioja. Niets is hier storend, maar als ik voor deze wijn prijzen van meer dan 30€ zie, dan pas ik. Maar voor 11.5€ een mooie wijn. Binnen een jaar of zo nog eens een fles proberen.
87-88
Citaat:Binnen een jaar of zo nog eens een fles proberen.
inderdaad, is ook mijn plan. Ik denk dat dit nog beter zal worden.
Vanavond La Gaffeliére 2003 in het glas. Na een tijdje wat minder grote wijnen te hebben gedronken vond ik het hoog tijd om nog eens een topper uit de kelder te halen en zo kwam ik bij deze wijn terecht. De fles 3 uur op voorhand geopend. Kurk in perfecte conditie! De wijn half uurtje karaf gegeven, daarna meteen terug in de mooi gereinigde fles om 2,5 uur later te kunnen schenken uit de originele fles. In het glas een mooie robijnrode kleur met minuscuul lichtbruin randje. Een vrij krachtige maar tevens prachtige neus van zwart fruit, een beetje bosgrond wat tabak en leder en ook een beetje hout deze wijn doet me eerder aan een Médoc wijn denken. In de mond een vrij mooie evenwichtige wijn met zeer zachte tannines wat lichte zuurtjes en ook wat chocolade. Prachtige afdronk. 93!! Bordeaux
(27-04-2015 10:45 PM)Benz schreef: [ -> ]Vanavond La Gaffeliére 2003 in het glas. Na een tijdje wat minder grote wijnen te hebben gedronken vond ik het hoog tijd om nog eens een topper uit de kelder te halen en zo kwam ik bij deze wijn terecht. De fles 3 uur op voorhand geopend. Kurk in perfecte conditie! De wijn half uurtje karaf gegeven, daarna meteen terug in de mooi gereinigde fles om 2,5 uur later te kunnen schenken uit de originele fles. In het glas een mooie robijnrode kleur met minuscuul lichtbruin randje. Een vrij krachtige maar tevens prachtige neus van zwart fruit, een beetje bosgrond wat tabak en leder en ook een beetje hout deze wijn doet me eerder aan een Médoc wijn denken. In de mond een vrij mooie evenwichtige wijn met zeer zachte tannines wat lichte zuurtjes en ook wat chocolade. Prachtige afdronk. 93!! Bordeaux
Tell me why
I do like mondays...
(29-03-2015 02:12 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Clos la Gaffelière 2008:
In de neus een duidelijke mengeling tussen cabernet en merlot. St-Emilion herkenbaar, zachte evolutie onmiddellijk in de neus, zwart fruit, secundair.In de mond komt deze wijn echter redelijk licht over, zuren duidelijk aanwezig, een beetje als een oudere, klassieke Rioja. Niets is hier storend, maar als ik voor deze wijn prijzen van meer dan 30€ zie, dan pas ik. Maar voor 11.5€ een mooie wijn. Binnen een jaar of zo nog eens een fles proberen.
87-88
Nog geen jaar geleden, maar ik was eigenlijk benieuwd: eigenlijk toch niet zo bijzonder. Wel wat evolutie in de neus, maar al bij al geen sterke neus. In de mond zie supra. Een wijn die verveelt na 2 glazen. 84
Neen, voor die prijs koop je Muga reserva in reclame, een fles die ik zo leegdrink uit verlangen naar meer. Gelukkig staat er nog Champagne van Rochet-Bocart klaar in de frigo
(16-10-2015 08:08 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (29-03-2015 02:12 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
Nog geen jaar geleden, maar ik was eigenlijk benieuwd: eigenlijk toch niet zo bijzonder. Wel wat evolutie in de neus, maar al bij al geen sterke neus. In de mond zie supra. Een wijn die verveelt na 2 glazen. 84
Neen, voor die prijs koop je Muga reserva in reclame, een fles die ik zo leegdrink uit verlangen naar meer. Gelukkig staat er nog Champagne van Rochet-Bocart klaar in de frigo
Kan je over die Champagne Rochet-Bocart ook je impressies eens posten?
(16-10-2015 09:02 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ] (16-10-2015 08:08 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (29-03-2015 02:12 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
Nog geen jaar geleden, maar ik was eigenlijk benieuwd: eigenlijk toch niet zo bijzonder. Wel wat evolutie in de neus, maar al bij al geen sterke neus. In de mond zie supra. Een wijn die verveelt na 2 glazen. 84
Neen, voor die prijs koop je Muga reserva in reclame, een fles die ik zo leegdrink uit verlangen naar meer. Gelukkig staat er nog Champagne van Rochet-Bocart klaar in de frigo
Kan je over die Champagne Rochet-Bocart ook je impressies eens posten?
Done
(16-10-2015 08:08 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (29-03-2015 02:12 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Clos la Gaffelière 2008:
In de neus een duidelijke mengeling tussen cabernet en merlot. St-Emilion herkenbaar, zachte evolutie onmiddellijk in de neus, zwart fruit, secundair.In de mond komt deze wijn echter redelijk licht over, zuren duidelijk aanwezig, een beetje als een oudere, klassieke Rioja. Niets is hier storend, maar als ik voor deze wijn prijzen van meer dan 30€ zie, dan pas ik. Maar voor 11.5€ een mooie wijn. Binnen een jaar of zo nog eens een fles proberen.
87-88
Nog geen jaar geleden, maar ik was eigenlijk benieuwd: eigenlijk toch niet zo bijzonder. Wel wat evolutie in de neus, maar al bij al geen sterke neus. In de mond zie supra. Een wijn die verveelt na 2 glazen. 84
Neen, voor die prijs koop je Muga reserva in reclame, een fles die ik zo leegdrink uit verlangen naar meer. Gelukkig staat er nog Champagne van Rochet-Bocart klaar in de frigo
dju, nog redelijk wat van liggen. Hopen op beterschap...
(17-10-2015 10:37 AM)Olivier schreef: [ -> ] (16-10-2015 08:08 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (29-03-2015 02:12 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Clos la Gaffelière 2008:
In de neus een duidelijke mengeling tussen cabernet en merlot. St-Emilion herkenbaar, zachte evolutie onmiddellijk in de neus, zwart fruit, secundair.In de mond komt deze wijn echter redelijk licht over, zuren duidelijk aanwezig, een beetje als een oudere, klassieke Rioja. Niets is hier storend, maar als ik voor deze wijn prijzen van meer dan 30€ zie, dan pas ik. Maar voor 11.5€ een mooie wijn. Binnen een jaar of zo nog eens een fles proberen.
87-88
Nog geen jaar geleden, maar ik was eigenlijk benieuwd: eigenlijk toch niet zo bijzonder. Wel wat evolutie in de neus, maar al bij al geen sterke neus. In de mond zie supra. Een wijn die verveelt na 2 glazen. 84
Neen, voor die prijs koop je Muga reserva in reclame, een fles die ik zo leegdrink uit verlangen naar meer. Gelukkig staat er nog Champagne van Rochet-Bocart klaar in de frigo
dju, nog redelijk wat van liggen. Hopen op beterschap...
Op dag 2 wel iets aangenamer. Hopen op beterschap binnen een jaar of 3... Maar een topper gaat dit nooit worden.
jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
(09-04-2016 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ]jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
Best wel erg, voor een 2de wijn van een 1cru
(09-04-2016 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ]jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
toch serieuze verbetering op dag 2! Zuren zijn gaan liggen en het fruit komt er mooier door nu. Houtlagering vrij prominent, maar draagt de afdronk. Ik heb er weer iets meer vertrouwen in. Maar ga misschien eens een jaar overslaan voor de volgende fles.
(09-04-2016 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ]jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
En kijk, het wonder is geschied! Ik heb deze wijn maandagavond open gedaan met de bedoeling van er een klein glaasje van te drinken zodat hij perfect zou zijn op dinsdagavond, maar hij was zo goed dat ik er meer dan een glaasje van gedronken heb
Zeer fijne neus, een mooi klassiek bordeauxboeket, met wat sigarenkistje. In de mond ook zeer fijn, een vrij koele indruk, zachte tannines, en een laaange afdronk.
Op dag twee dan : de neus is nu helemaal opengekomen en waaiert heel breed met zwart fruit, spek, chocolade. Mooie neus, maar je merkt dat er al een heel klein beetje oxidatie op zit. In de mond geeft hij echter nog goed van jetje, met ook hier nu een heel weelderige wijn. Zéér gelaagd, complex en die lange afdronk weer. Ongelooflijk wat een transformatie die wijn ondergaan heeft. Nu ben ik toch wel heel blij dat ik er hier nog 3 van liggen heb. Ik denk dat binnen een jaar een ideale pop and pour wordt.
(19-07-2017 08:06 PM)Olivier schreef: [ -> ] (09-04-2016 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ]jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
En kijk, het wonder is geschied! Ik heb deze wijn maandagavond open gedaan met de bedoeling van er een klein glaasje van te drinken zodat hij perfect zou zijn op dinsdagavond, maar hij was zo goed dat ik er meer dan een glaasje van gedronken heb
Zeer fijne neus, een mooi klassiek bordeauxboeket, met wat sigarenkistje. In de mond ook zeer fijn, een vrij koele indruk, zachte tannines, en een laaange afdronk.
Op dag twee dan : de neus is nu helemaal opengekomen en waaiert heel breed met zwart fruit, spek, chocolade. Mooie neus, maar je merkt dat er al een heel klein beetje oxidatie op zit. In de mond geeft hij echter nog goed van jetje, met ook hier nu een heel weelderige wijn. Zéér gelaagd, complex en die lange afdronk weer. Ongelooflijk wat een transformatie die wijn ondergaan heeft. Nu ben ik toch wel heel blij dat ik er hier nog 3 van liggen heb. Ik denk dat binnen een jaar een ideale pop and pour wordt.
100% akkoord met TN van tweede dag (1ste dag was ik er jammer genoeg niet bij ;-) )
However, ook dag 2 zéér van genoten..!
(19-07-2017 09:16 PM)vinejo schreef: [ -> ] (19-07-2017 08:06 PM)Olivier schreef: [ -> ] (09-04-2016 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ]jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
En kijk, het wonder is geschied! Ik heb deze wijn maandagavond open gedaan met de bedoeling van er een klein glaasje van te drinken zodat hij perfect zou zijn op dinsdagavond, maar hij was zo goed dat ik er meer dan een glaasje van gedronken heb
Zeer fijne neus, een mooi klassiek bordeauxboeket, met wat sigarenkistje. In de mond ook zeer fijn, een vrij koele indruk, zachte tannines, en een laaange afdronk.
Op dag twee dan : de neus is nu helemaal opengekomen en waaiert heel breed met zwart fruit, spek, chocolade. Mooie neus, maar je merkt dat er al een heel klein beetje oxidatie op zit. In de mond geeft hij echter nog goed van jetje, met ook hier nu een heel weelderige wijn. Zéér gelaagd, complex en die lange afdronk weer. Ongelooflijk wat een transformatie die wijn ondergaan heeft. Nu ben ik toch wel heel blij dat ik er hier nog 3 van liggen heb. Ik denk dat binnen een jaar een ideale pop and pour wordt.
100% akkoord met TN van tweede dag (1ste dag was ik er jammer genoeg niet bij ;-) )
However, ook dag 2 zéér van genoten..!
Dan wacht ik nog een jaartje...
(19-07-2017 08:06 PM)Olivier schreef: [ -> ] (09-04-2016 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ]jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
En kijk, het wonder is geschied! Ik heb deze wijn maandagavond open gedaan met de bedoeling van er een klein glaasje van te drinken zodat hij perfect zou zijn op dinsdagavond, maar hij was zo goed dat ik er meer dan een glaasje van gedronken heb
Zeer fijne neus, een mooi klassiek bordeauxboeket, met wat sigarenkistje. In de mond ook zeer fijn, een vrij koele indruk, zachte tannines, en een laaange afdronk.
Op dag twee dan : de neus is nu helemaal opengekomen en waaiert heel breed met zwart fruit, spek, chocolade. Mooie neus, maar je merkt dat er al een heel klein beetje oxidatie op zit. In de mond geeft hij echter nog goed van jetje, met ook hier nu een heel weelderige wijn. Zéér gelaagd, complex en die lange afdronk weer. Ongelooflijk wat een transformatie die wijn ondergaan heeft. Nu ben ik toch wel heel blij dat ik er hier nog 3 van liggen heb. Ik denk dat binnen een jaar een ideale pop and pour wordt.
Is dat niet riskant om de fles een dag op voorhand open te doen?
Of echt wel een tip?
(20-07-2017 12:10 PM)Mr Coone schreef: [ -> ] (19-07-2017 08:06 PM)Olivier schreef: [ -> ] (09-04-2016 01:36 PM)Olivier schreef: [ -> ]jaartje na vorig exemplaar, tijd om nog eens de Clos 2008 door de molen te verhakkelen. En eigenlijk kan ik mijn TN van vorige jaar bijna copy pasten. Opnieuw die vervelende kartontoets bij openen. Daarna eerder wat rood fruit, opnieuw iets floraals, maar weinig expressief. Een lichte houttoets ook na eventjes.
Redelijk flauwe aanzet, stevige zuurtjes, maar wel weer die afdronk die dan weer goed meevalt.
Redelijk frustrerende wijn. Akkoord met WineVet, een topper zal dit nooit worden. Hopelijk toch wat beterschap met tijd. Sowieso geen of zeer weinig evolutie tot op vandaag, dus hoop doet leven. En drinken...
En kijk, het wonder is geschied! Ik heb deze wijn maandagavond open gedaan met de bedoeling van er een klein glaasje van te drinken zodat hij perfect zou zijn op dinsdagavond, maar hij was zo goed dat ik er meer dan een glaasje van gedronken heb
Zeer fijne neus, een mooi klassiek bordeauxboeket, met wat sigarenkistje. In de mond ook zeer fijn, een vrij koele indruk, zachte tannines, en een laaange afdronk.
Op dag twee dan : de neus is nu helemaal opengekomen en waaiert heel breed met zwart fruit, spek, chocolade. Mooie neus, maar je merkt dat er al een heel klein beetje oxidatie op zit. In de mond geeft hij echter nog goed van jetje, met ook hier nu een heel weelderige wijn. Zéér gelaagd, complex en die lange afdronk weer. Ongelooflijk wat een transformatie die wijn ondergaan heeft. Nu ben ik toch wel heel blij dat ik er hier nog 3 van liggen heb. Ik denk dat binnen een jaar een ideale pop and pour wordt.
Is dat niet riskant om de fles een dag op voorhand open te doen?
Of echt wel een tip?
Zeker lang genoeg op voorhand open doen.
Maar dan het karakter hebben om ervan te blijven
Bij de drie toppers-uitdagers degustaties, waar het ging over wijnen van gemiddeld 15 a 20 jaar oud, heb ik telkens de avond ervoor de flessen geopend. Eventjes gewacht met terug af te sluiten en dan koel bewaren, dag erop net voor het drinken karaferen.
Altijd goed uitgedraaid.
Anderzijds, je zal beslist zelf ook wel al gemerkt hebben dat een oudere Bordeaux die de helft of meer geleegd is, de dag erop meestal oxidatieve toetsen vertoont en zijn fraicheur is kwijt gespeeld.
(20-07-2017 12:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zeker lang genoeg op voorhand open doen.
Maar dan het karakter hebben om ervan te blijven
Bij de drie toppers-uitdagers degustaties, waar het ging over wijnen van gemiddeld 15 a 20 jaar oud, heb ik telkens de avond ervoor de flessen geopend. Eventjes gewacht met terug af te sluiten en dan koel bewaren, dag erop net voor het drinken karaferen.
Altijd goed uitgedraaid.
Anderzijds, je zal beslist zelf ook wel al gemerkt hebben dat een oudere Bordeaux die de helft of meer geleegd is, de dag erop meestal oxidatieve toetsen vertoont en zijn fraicheur is kwijt gespeeld.
Inderdaad. Ook al meegemaakt dat een fles waar ik aan begonnen ben de volgende dag volledig foutu is. Ook al werd die in de koelkast gestoken. Daarom dat ik een beetje schrik om een fles de dag ervoor open te doen.
En om dit met flessen van 15-20 jaar te doen.
Anyway, ik zal het ook eens proberen.
Een dag op voorhand open doen, kurk er terug op en in de frigo zetten.
(20-07-2017 01:24 PM)Mr Coone schreef: [ -> ] (20-07-2017 12:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zeker lang genoeg op voorhand open doen.
Maar dan het karakter hebben om ervan te blijven
Bij de drie toppers-uitdagers degustaties, waar het ging over wijnen van gemiddeld 15 a 20 jaar oud, heb ik telkens de avond ervoor de flessen geopend. Eventjes gewacht met terug af te sluiten en dan koel bewaren, dag erop net voor het drinken karaferen.
Altijd goed uitgedraaid.
Anderzijds, je zal beslist zelf ook wel al gemerkt hebben dat een oudere Bordeaux die de helft of meer geleegd is, de dag erop meestal oxidatieve toetsen vertoont en zijn fraicheur is kwijt gespeeld.
Inderdaad. Ook al meegemaakt dat een fles waar ik aan begonnen ben de volgende dag volledig foutu is. Ook al werd die in de koelkast gestoken. Daarom dat ik een beetje schrik om een fles de dag ervoor open te doen.
En om dit met flessen van 15-20 jaar te doen.
Anyway, ik zal het ook eens proberen.
Een dag op voorhand open doen, kurk er terug op en in de frigo zetten.
In de frigo zou ik niet doen, dan choqueer je de wijn toch een beetje.
Gewoon in de koele berging of kelder is perfect.
(20-07-2017 01:39 PM)vinejo schreef: [ -> ] (20-07-2017 01:24 PM)Mr Coone schreef: [ -> ] (20-07-2017 12:49 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zeker lang genoeg op voorhand open doen.
Maar dan het karakter hebben om ervan te blijven
Bij de drie toppers-uitdagers degustaties, waar het ging over wijnen van gemiddeld 15 a 20 jaar oud, heb ik telkens de avond ervoor de flessen geopend. Eventjes gewacht met terug af te sluiten en dan koel bewaren, dag erop net voor het drinken karaferen.
Altijd goed uitgedraaid.
Anderzijds, je zal beslist zelf ook wel al gemerkt hebben dat een oudere Bordeaux die de helft of meer geleegd is, de dag erop meestal oxidatieve toetsen vertoont en zijn fraicheur is kwijt gespeeld.
Inderdaad. Ook al meegemaakt dat een fles waar ik aan begonnen ben de volgende dag volledig foutu is. Ook al werd die in de koelkast gestoken. Daarom dat ik een beetje schrik om een fles de dag ervoor open te doen.
En om dit met flessen van 15-20 jaar te doen.
Anyway, ik zal het ook eens proberen.
Een dag op voorhand open doen, kurk er terug op en in de frigo zetten.
In de frigo zou ik niet doen, dan choqueer je de wijn toch een beetje.
Gewoon in de koele berging of kelder is perfect.
Zeer goede raad! Nooit rode in de frigo bewaren, tenzij je niet anders kan om ze enigszins een week of wat goed te houden, bvb na een degustatie van 15 jonge Bourgognes, maar dan nog kan je beter de banden met de buren wat aantrekken.
Citaat:Nooit rode in de frigo bewaren
mja, in mijn geval zou dat dan betekenen dat ik die moet bewaren op >20°C. Dan is hij er zeker aan...
(20-07-2017 01:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]In de frigo zou ik niet doen, dan choqueer je de wijn toch een beetje.
Gewoon in de koele berging of kelder is perfect.
Bedankt. Er was een reden waarom ik frigo er doelbewust op gezet heb. Nu ben ik zeker dat ik het niet in mijn koelkast moet steken
Kelder heb ik niet, maar buiten de zomermaanden kan het in mijn tuinhuis wel tamelijk fris zijn
(20-07-2017 02:23 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Nooit rode in de frigo bewaren
mja, in mijn geval zou dat dan betekenen dat ik die moet bewaren op >20°C. Dan is hij er zeker aan...
Hier ook
Momenteel is het op de gang of berging ook rond de 22°
Kelder is tijdens verbouwing dichtgegooid
, maar twas van nie anders kunnen!
Als er nu iets is dak serieus mis is het wel een kelder.
Daarvoor zou ik zelfs nog overwegen om te verhuizen!
(26-07-2017 09:33 AM)Biff schreef: [ -> ]Hier ook
Momenteel is het op de gang of berging ook rond de 22°
Kelder is tijdens verbouwing dichtgegooid, maar twas van nie anders kunnen!
Als er nu iets is dak serieus mis is het wel een kelder.
Daarvoor zou ik zelfs nog overwegen om te verhuizen!
Same here
Hoe snel een wijnkast toch vol raakt hé