wijnliefhebbers

Volledige versie: WAT HEBBEN JULLIE VAN WIJN LIGGEN?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3
(28-01-2013 08:48 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Hier nog een oude belg, figuurlijk dan: 150 flessen waarvan zo'n 80% Bordeaux, vooral linkeroevers die een tijdje rust verdragen (Sociando, Meyney, Chasse-Spleen,...). De meeste zijn nog niet op dronk, tijd dus om in afwachting de horizon eens te verbreden.

Ik ben ook zo begonnen. Terwijl de Bdx flesjes rijpen, heb je ruim de tijd om op verkennning te gaan en wat flesjes te kopen om nu van te genieten.
(28-01-2013 09:47 PM)doc schreef: [ -> ]
(28-01-2013 08:48 PM)Bram80 schreef: [ -> ]Hier nog een oude belg, figuurlijk dan: 150 flessen waarvan zo'n 80% Bordeaux, vooral linkeroevers die een tijdje rust verdragen (Sociando, Meyney, Chasse-Spleen,...). De meeste zijn nog niet op dronk, tijd dus om in afwachting de horizon eens te verbreden.

Ik ben ook zo begonnen. Terwijl de Bdx flesjes rijpen, heb je ruim de tijd om op verkennning te gaan en wat flesjes te kopen om nu van te genieten.

punk
Er zit nogal wat 2009/2010 tussen, onder meer omdat mijn kinderen toen geboren zijn. Ik ben volop aan het ontdekken. Langs mijn kant is er geen wijnliefhebberij in de familie: mijn oma chambreert haar rode wijn van den Aldi door de fles een minuutje in de microgolf te steken en dan eens te schudden, om maar iets te zeggen. Bij de schoonfamilie is er wel een mooie kelder, maar dan vooral heel wat Grote Namen uit de jaren 50/60/70/80 van opa zaliger, en die zijn meestal over hun piek heen. Ik zal schoonvader eens moeten overtuigen om een paar flessen aan de Chinezen te verpatsen en iets anders in de plaats te kopen, ik wil gerust voorproeven en adviseren Wink
(29-01-2013 03:18 PM)Bram80 schreef: [ -> ]mijn oma chambreert haar rode wijn van den Aldi door de fles een minuutje in de microgolf te steken en dan eens te schudden, om maar iets te zeggen.

woehaapplauswoeha

Moet ik onthouden...
Hier een 90tal flesjes momenteel. Ben nog bezig met wat aan te vullen stilletjes aan...

Waarvan:
77 flessen Frans
=> 38 BDX, 11 Loire, 11 CDR, 8 Champagne, 5 Provence, 3 Languedoc en 1 Bougondië

6 flessen Italiaans
5 Spaans
3 Zuid Afrikaans
2 Portugees
1 Oostenrijk

Nog enkele die niet op CT terug te vinden zijn en waar ik geen zin in had om ze aan te maken, maar dit somt het zo ongeveer op :-)
Zoals je ziet, er is nog werk aan... Kan nog ongeveer het dubbel stockeren en ben er rustig aan mee bezig!
Mijn wijnkelder bestaat voor ongeveer de helft uit Franse wijnen (voornamelijk Loire, Champagne, Rhône en Bordeaux).
Een kwart bestaat uit Duitse wijnen (de helft Riesling, een kwart Pinot Noir en voor de rest wat Silvaner, Huxelrebe, Chardonnay, …)
Op de derde plaats staat Italië (Campania, Piemonte, Veneto).
Op de 4de plaats staat Oostenrijk (voornamelijk Grüner Veltliner en de To van Velich).
Voor de rest heb ik nog wat flessen van Australië, Chili, Griekenland (Asirtiko en Mavrotragano uit Santorini en Xinomavro uit Naoussa), Hongarije (Disznoko Tokaji Aszu), Nieuw-Zeeland (Pegasus Bay), Portugal (Porto en Madeira) en Slovenië (Marjan Simcic).
Ik zit aan een 180-tal flessen. 3/4 italiaans uit zowat alle regio's (ik denk dat alleen Ligurië niet vertegenwoordigd is). De meeste wijnen zullen komen uit Piemonte (vooral Barbera, een paar Barolo's, een paar Dolcetto's), de Marche (vooral Verdicchio), Veneto (Bardolino, Soave, Ripasso en Amarone) en Umbrië (Sagrantino, Trebbiano Spoletino, Orvieto van Palazzone, ...).

De rest komt allemaal uit Frankrijk. Ik schat zo'n 35 flessen Bordeaux, maar ook Loire, Rhone, twee flessen Morgon van Foillard en een paar flessen uit de Elzas.

Ik heb ook nog 2 flessen Cava liggen en een fles uit Portugal.
voor amerikaanse wijnen ga ik naar vinam (op hun proefdagen staat zowate elke fles open om te proeven) of af en toe naar amerika zelf (daar kun je bij de meeste wineries shippen naar europa en zij zorgen voor de douane)
italie is bij mij bijna altijd cavatappi in gent (fantastische wijnen van familiale bedrijven en zij gaat minstense 2 keer per jaar naar italie)
spanje en portugal altijd bij lariojana of soms naar alhambra
duitsland bij vinikus en lazarus
beetje vanalles bij vanhende
wat wijnen van declerck in kortrijk
leirovins heeft ook een mooie selectie
chacalli in antwerpen
wijnen vandenbussche in gent
en dan veel proeverijen afschuimen hé Tongue
(30-01-2013 11:54 AM)jazzper schreef: [ -> ]voor amerikaanse wijnen ga ik naar vinam (op hun proefdagen staat zowate elke fles open om te proeven) of af en toe naar amerika zelf (daar kun je bij de meeste wineries shippen naar europa en zij zorgen voor de douane)
italie is bij mij bijna altijd cavatappi in gent (fantastische wijnen van familiale bedrijven en zij gaat minstense 2 keer per jaar naar italie)
spanje en portugal altijd bij lariojana of soms naar alhambra
duitsland bij vinikus en lazarus
beetje vanalles bij vanhende
wat wijnen van declerck in kortrijk
leirovins heeft ook een mooie selectie
chacalli in antwerpen
wijnen vandenbussche in gent
en dan veel proeverijen afschuimen hé Tongue

Jazzper,
voor Portugese wijnen kan ik je ook nog wijnhuis Jeuris aanraden (Roeselare / Heusden-Zolder), voor Duitse wijnen (als Vinikus alternatief) Langbeen (Rumst) en Divino (Dendermonde) heeft een mooi algemeen "beetje vanalles" aanbod.
Kleine 300 flessen

France 48,7%
Bdx (18,8%), Rhone (17,3%), Languedoc-Roussillon (4,3%), Zuidwest (2,9%), Loire (2,5%), Champagne (1,4%), Bourgogne (1,1%)

Italy (16,6%)
Toscane (9,7%), Piemonte (3,2%), Trentino -Alto Adige (1,1%), en voor de rest wat Campania, Abbruzzen, Basilicata, Veneto, Sardinie, Marchen

Spain (14,4%)
Castilla y Leon (3,2%), Catalunya (2,9%), Rioja (2,5%), Valencia (1,8%), Murcia (1,1%), Mallorca (1,1%), en verder wat Galicia en Navarra

Portugal (11,9%) => Snelste groeier en zal nog veel meer groeien
Beiras (Dao, Bairrada) 7,2%, Alentejo (2,2%), Estremadura (1,4%) en natuurlijk Madeira

Germany (5,1%)
Allen Riesling Moezel

En verder een klein beetje Oostenrijks, Australisch en Argentijns.

Heel divers dus en dat is voor een groot stuk bewust; d'er is zoveel goeds in zoveel verschillende stijlen dat het zonde is om je te beperken tot één streek/land/druif... En ik lijdt ook wel aan het kan niet kiezen syndroom :-)
(28-01-2013 03:11 PM)koen schreef: [ -> ]FR 80%
Bordeaux 20,5%, Rhone 18%, Loire 8%, Provence 8%, Languedoc 5%, Bourgogne 5%, Champagne 4%, Roussillon 2%, Corse 1.7%, Jura 1.5%, Elzas 0.8%

IT 8.6%
Toscana 5%, Piemonte 2%, Noord 1%

ES 6.5%
Rioja 2,1%, Priorato 0.75%, Ribera 0.7%,

AUS 2.3%
SLOV 0.8%
DU 0.6%
HO 0.35%
NZ 0.35%


Zit hier in totaal met een 400-tal verschillende domeinen/cuvées/jaargangen ... van veel maar 1 of 2 fleskes dus op gebied van inventaris een serieus boeltje Wink

Duidelijk een CT user :-)
(30-01-2013 06:05 PM)nco schreef: [ -> ]
(28-01-2013 03:11 PM)koen schreef: [ -> ]FR 80%
Bordeaux 20,5%, Rhone 18%, Loire 8%, Provence 8%, Languedoc 5%, Bourgogne 5%, Champagne 4%, Roussillon 2%, Corse 1.7%, Jura 1.5%, Elzas 0.8%

IT 8.6%
Toscana 5%, Piemonte 2%, Noord 1%

ES 6.5%
Rioja 2,1%, Priorato 0.75%, Ribera 0.7%,

AUS 2.3%
SLOV 0.8%
DU 0.6%
HO 0.35%
NZ 0.35%


Zit hier in totaal met een 400-tal verschillende domeinen/cuvées/jaargangen ... van veel maar 1 of 2 fleskes dus op gebied van inventaris een serieus boeltje Wink

Duidelijk een CT user :-)

Toch niet .... maar exel en een pivot table kunnen ook helpen. Ooit wel overwogen om over te stappen maar dat zou te veel werk zijn

Duidelijk een CT user :-)
[/quote]

Toch niet .... maar exel en een pivot table kunnen ook helpen. Ooit wel overwogen om over te stappen maar dat zou te veel werk zijn
[/quote]

Ah, grappig, ik dacht het omdat de manier waarop je het weergaf heel sterk trekt op de global CT overview
(30-01-2013 12:43 PM)Corto schreef: [ -> ]
(30-01-2013 11:54 AM)jazzper schreef: [ -> ]voor amerikaanse wijnen ga ik naar vinam (op hun proefdagen staat zowate elke fles open om te proeven) of af en toe naar amerika zelf (daar kun je bij de meeste wineries shippen naar europa en zij zorgen voor de douane)
italie is bij mij bijna altijd cavatappi in gent (fantastische wijnen van familiale bedrijven en zij gaat minstense 2 keer per jaar naar italie)
spanje en portugal altijd bij lariojana of soms naar alhambra
duitsland bij vinikus en lazarus
beetje vanalles bij vanhende
wat wijnen van declerck in kortrijk
leirovins heeft ook een mooie selectie
chacalli in antwerpen
wijnen vandenbussche in gent
en dan veel proeverijen afschuimen hé Tongue

Jazzper,
voor Portugese wijnen kan ik je ook nog wijnhuis Jeuris aanraden (Roeselare / Heusden-Zolder), voor Duitse wijnen (als Vinikus alternatief) Langbeen (Rumst) en Divino (Dendermonde) heeft een mooi algemeen "beetje vanalles" aanbod.

met jeuris heb ik al goede ervaringen, langbeen veel over gehoord moet ik dringend eens checken en divino idem dito
Btw... wat gebruiken jullie om jullie kelder/flessen te inventariseren? Ben momenteel alles in excel aan het gieten maar er zijn duidelijk genoeg progs op de markt die veel interessanter zijn dan een zelfgemaakte excel sheet Smile
(31-01-2013 11:31 AM)Fab schreef: [ -> ]Btw... wat gebruiken jullie om jullie kelder/flessen te inventariseren? Ben momenteel alles in excel aan het gieten maar er zijn duidelijk genoeg progs op de markt die veel interessanter zijn dan een zelfgemaakte excel sheet Smile

koppie koppie, geen systemen meer voor mij (vroeger Bacchus gebruikt op CD-Rom, tot mijn zoon erop is gaan zitten en ik er twee had)
Cellartracker? Ik zou wel willen reageren op deze topic maar ik heb sinds anderhalf jaar of zo mijn inventaris op cellartracker niet aangepast. Wie komt me helpen bij een glaasje?
(31-01-2013 12:34 PM)de populist schreef: [ -> ]
(31-01-2013 11:31 AM)Fab schreef: [ -> ]Btw... wat gebruiken jullie om jullie kelder/flessen te inventariseren? Ben momenteel alles in excel aan het gieten maar er zijn duidelijk genoeg progs op de markt die veel interessanter zijn dan een zelfgemaakte excel sheet Smile

koppie koppie, geen systemen meer voor mij (vroeger Bacchus gebruikt op CD-Rom, tot mijn zoon erop is gaan zitten en ik er twee had)

Hangt wel een beetje af van de omvang van de flessenverzameling ... naarmate ie groter wordt geraken er wel eens wat flessen in de vergetelheid ... totdat je je kelder nog eens "herorganiseert". Ik vind een systeem toch wel praktisch ... allé soms toch ... of niet (kwestie van discipline Big Grin).
(31-01-2013 12:34 PM)de populist schreef: [ -> ]
(31-01-2013 11:31 AM)Fab schreef: [ -> ]Btw... wat gebruiken jullie om jullie kelder/flessen te inventariseren? Ben momenteel alles in excel aan het gieten maar er zijn duidelijk genoeg progs op de markt die veel interessanter zijn dan een zelfgemaakte excel sheet Smile

koppie koppie, geen systemen meer voor mij (vroeger Bacchus gebruikt op CD-Rom, tot mijn zoon erop is gaan zitten en ik er twee had)

Big Grin Beter de cd-rom in twee dan uw flessen zeg ik dan maar...
Ik gebruik nu toch al een jaar of vijf Cellartracker en vind dat toch nog altijd een zeer handig programma (niet alleen om bij te houden wat je in kelder hebt maar ook wat je in kelder hebt gehad). Gecombineerd met de TN's van andere gebruikers toch wel handig.

Maar zoals elk systeem, staat of valt alles met....discipline. Ik hou meestal mijn lege flessen apart en pas ze dan in bulk aan op CT. Meestal.... :-)
Gebruik sinds kort de app 'kellermeister' op mijn tabletje. Gratis en overzichtelijk (met grafiekjes voor een mooie overview). Niet extreem supergoed (er zijn nog wel wat aanpassingen die ik er graag in zou zien), maar als je consequent bent in de input toch gebruiksvriendelijk.
Da's met elk systeem zo. Als de input shit is, dan is de output dat ook ;-)
(31-01-2013 05:06 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Da's met elk systeem zo. Als de input shit is, dan is de output dat ook ;-)

SISOSmile
(31-01-2013 05:25 PM)nco schreef: [ -> ]
(31-01-2013 05:06 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Da's met elk systeem zo. Als de input shit is, dan is de output dat ook ;-)

SISOSmile

En het belangrijkste is zo weinig mogelijk shit in je kelder leggen natuurlijk. Je niks laten wijsmaken, de boeksjes niet teveel geloven, 98% van uwen input proeven, uw hoofd niet laten zot maken, dat vraagt ook discipline.Exclamation
(31-01-2013 05:25 PM)nco schreef: [ -> ]
(31-01-2013 05:06 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Da's met elk systeem zo. Als de input shit is, dan is de output dat ook ;-)

SISOSmile
applaus en de vloeibare versie PIPO ... mijn vrouw zou zeggen: mannen vinden pipi en kaka altijd grappig behalve als ze ne pamper moeten opkuisen ...
(31-01-2013 05:41 PM)de populist schreef: [ -> ]En het belangrijkste is zo weinig mogelijk shit in je kelder leggen natuurlijk. Je niks laten wijsmaken, de boeksjes niet teveel geloven, 98% van uwen input proeven, uw hoofd niet laten zot maken, dat vraagt ook discipline.Exclamation

Drink jij 98% vooraleer je ze koopt ... moet zeggen dat ik toch een stukske avontuurlijker drink Wink
(31-01-2013 05:51 PM)koen schreef: [ -> ]
(31-01-2013 05:25 PM)nco schreef: [ -> ]
(31-01-2013 05:06 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Da's met elk systeem zo. Als de input shit is, dan is de output dat ook ;-)

SISOSmile
applaus en de vloeibare versie PIPO ... mijn vrouw zou zeggen: mannen vinden pipi en kaka altijd grappig behalve als ze ne pamper moeten opkuisen ...
(31-01-2013 05:41 PM)de populist schreef: [ -> ]En het belangrijkste is zo weinig mogelijk shit in je kelder leggen natuurlijk. Je niks laten wijsmaken, de boeksjes niet teveel geloven, 98% van uwen input proeven, uw hoofd niet laten zot maken, dat vraagt ook discipline.Exclamation

Drink jij 98% vooraleer je ze koopt ... moet zeggen dat ik toch een stukske avontuurlijker drink Wink
Ik proef avontuurlijk (heb veel gelegenheid om te proeven) en probeer voorspelbaar op te slaan. Ik heb teveel voor dat niet geproefde wijnen mij ontgoochelen, denk twee op drie kans, laatst weer voorgehad (fles weggegoten). Dus ik neem me voor af te leren om zonder te proeven te kopen, maar 't is verduveld moeilijk. Overal zingen er sirenen... En sommige wijnen kunt ge gewoon nie proeven, dan vertrouw ik op ne maat die wat dezelfde smaak heeft (en da's nie nonkel rob).
(31-01-2013 06:38 PM)de populist schreef: [ -> ]
(31-01-2013 05:51 PM)koen schreef: [ -> ]
(31-01-2013 05:25 PM)nco schreef: [ -> ]
(31-01-2013 05:06 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Da's met elk systeem zo. Als de input shit is, dan is de output dat ook ;-)

SISOSmile
applaus en de vloeibare versie PIPO ... mijn vrouw zou zeggen: mannen vinden pipi en kaka altijd grappig behalve als ze ne pamper moeten opkuisen ...
(31-01-2013 05:41 PM)de populist schreef: [ -> ]En het belangrijkste is zo weinig mogelijk shit in je kelder leggen natuurlijk. Je niks laten wijsmaken, de boeksjes niet teveel geloven, 98% van uwen input proeven, uw hoofd niet laten zot maken, dat vraagt ook discipline.Exclamation

Drink jij 98% vooraleer je ze koopt ... moet zeggen dat ik toch een stukske avontuurlijker drink Wink
Ik proef avontuurlijk (heb veel gelegenheid om te proeven) en probeer voorspelbaar op te slaan. Ik heb teveel voor dat niet geproefde wijnen mij ontgoochelen, denk twee op drie kans, laatst weer voorgehad (fles weggegoten). Dus ik neem me voor af te leren om zonder te proeven te kopen, maar 't is verduveld moeilijk. Overal zingen er sirenen... En sommige wijnen kunt ge gewoon nie proeven, dan vertrouw ik op ne maat die wat dezelfde smaak heeft (en da's nie nonkel rob).

En uw wijnliefhebbers collega's durf ik te hopen Cool

Heb minder gelegendheid om te proeven ... dus koop ik vaak proeffleskes ... die zich opstapelen en als ik ze gedronken heb is ofwel de promotie voorbij of zijn ze uitgeput banghead ... en dan koop ik maar nieuwe proeffleskes Slurp
Mijn echtgenote heeft mijn wijnverslaving aan banden gelegd...banghead
Ik mag niet meer dan 50 flessen in voorraad hebben...banghead
Van budget was er geen sprake...Gek?

http://www.wine-searcher.com/most-expensive-wines.lml

Nooit mensen onderschattten die maar een fleske of 50 liggen hebben.

(banghead geen enkel tweeling broertje of zusje in mijn kelder liggen)

Marc

(31-01-2013 11:31 AM)Fab schreef: [ -> ]Btw... wat gebruiken jullie om jullie kelder/flessen te inventariseren? Ben momenteel alles in excel aan het gieten maar er zijn duidelijk genoeg progs op de markt die veel interessanter zijn dan een zelfgemaakte excel sheet Smile

Filemaker.
Ik dwing mezelf er toe van elke fles een proefnotitie te maken. Soms kort. Soms wat uitgebreider.
Momenteel 2192 records... Blush

Wie filemaker kent en graag eens een "clone" van mijn bestand ontvangt: berichtje. Ben wel bij FP 6 blijven hangen...
Ik gebruik CellarTracker en ben daar zeer tevreden over. Ik gebruik wel nog steeds de originele versie . Ik heb even de nieuwe layout geprobeerd maar kon er niet echt aan wennen.
Ik probeer dagelijks mijn CT bij te houden en ik heb gemerkt dat ik daar recent goed in slaag. Bij mijn vorige inventaris kwam ik slechts 1 fles tegen die nog in mijn overzicht zat maar al gedronken was. Niet slecht op tijd van meer dan een jaar.
(31-01-2013 08:00 PM)jr02 schreef: [ -> ]Mijn echtgenote heeft mijn wijnverslaving aan banden gelegd...banghead
Ik mag niet meer dan 50 flessen in voorraad hebben...banghead
Van budget was er geen sprake...Gek?

http://www.wine-searcher.com/most-expensive-wines.lml

Nooit mensen onderschattten die maar een fleske of 50 liggen hebben.

(banghead geen enkel tweeling broertje of zusje in mijn kelder liggen)

Ferm lijstje heb je daar Wink

Wel wat veel bourgogne... Tongue
Pagina's: 1 2 3
Koppelingen