Ah, oeps, ik dacht dat ik in de LFP 2005 discussie zat...
Nu, voor 2009 zou er een andere reden kunnen zijn: bij rode wijnen moet er geplukt worden op het moment dat er drie curves samenvallen: de zuren (die dalen), de suikers (die stijgen) en de tannines (die rijp moeten zijn). Wellicht heeft men vanwege de snelle daling vd zuren en evenredige stijging van de suikers sommige druiven moeten plukken op het moment dat de tannines nog niet volledig rijp waren. Veelal gaan die druiven dan in de cuves voor een tweede (of derde) wijn)..
(19-12-2015 03:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ah, oeps, ik dacht dat ik in de LFP 2005 discussie zat...
Nu, voor 2009 zou er een andere reden kunnen zijn: bij rode wijnen moet er geplukt worden op het moment dat er drie curves samenvallen: de zuren (die dalen), de suikers (die stijgen) en de tannines (die rijp moeten zijn). Wellicht heeft men vanwege de snelle daling vd zuren en evenredige stijging van de suikers sommige druiven moeten plukken op het moment dat de tannines nog niet volledig rijp waren. Veelal gaan die druiven dan in de cuves voor een tweede (of derde) wijn)..
Thanks for the info. Is interessant.
(19-12-2015 09:51 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Nu, de La Fleur-Pétrus 2005 was al grotendeels ledig na de maaltijd en de avond nog maar net begonnen.
Om het aangename bezoek een plezier te doen, dus op zoek naar een vervolgfles.
Maar wat geef je na zo'n mooie wijn - ik was van mening richting St. Julien te trekken.
Het werd dan uiteindelijk Connétable Talbot 2009 - recht uit fles, in karaf en in het glas.
Een risico, daar ik met de hoofdwijn ( Talbot 2006 ) geen goeie ervaring had.
Deze tweede wijn ( wel de 2009 ) bleek dan wel een schot in de roos te zijn.
Veel notities werden er niet meer genomen, maar ik herinner me wat.
Neus - kruidig, groene onrijpe kastanje bolsters, het gezelschap haalde daar ook een bepaald type noot uit.
Smaak - netjes in balans, nog zeer krachtig en pittig ( ruimte voor toekomst )
Afdronk - blijft medium hangen, zeer aangenaam om te drinken
Al bij al voor mij toch een geslaagde wijn en dit zeker voor een tweede wijn.
Mijn vrees dat ik het huis Talbot niet zou smaken blijkt hiermee ongegrond.
Mathijs
Na anderhalve dag in de fles ( vacuum ) en fris bewaard momenteel bezig met een restje weg te werken.
De scherpe neus is volledig afgevlakt, de nadruk ligt nu duidelijk meer op smaak en afdronk - mooi zo.
Gisterenavond bij het eten Talbot 2006 in het glas - tamelijk teleurstellend.
Weinig tot geen diepgang, vlakke smaak en afdronk, niets van pit - jammer.
Nochtans voldoende O2 gegeven op voorhand, misschien dode fase ?
Connétable de Talbot 2004.
Je proeft er zeker de karakteristieken van de eerste wijn in maar het blijft toch het kleinere broertje.
Foutloos; mooi geëvolueerd maar toch niet groots.
Iets groenig in de afdronk.
Als je tegen beter weten in je geld toch wil besteden aan geklasseerde Bx, dan zou ik dat niet doen aan Talbot. Ik moet daar de eerste echt mooie wijn nog van proeven. Krankzinnig aan bijna 50€, je hebt er al een mooie Barolo voor en zeg nu zelf...
Neen, kies dan beter voor Saint-Pierre (zeer goed de laatste jaren!), Branaire, Lagrange of beter nog, koop Gloria. En als het geld echt in je weg ligt, ga dan voor Poyferré ;-)
(29-09-2016 05:59 PM)wvd schreef: [ -> ]Als je tegen beter weten in je geld toch wil besteden aan geklasseerde Bx, dan zou ik dat niet doen aan Talbot. Ik moet daar de eerste echt mooie wijn nog van proeven. Krankzinnig aan bijna 50€, je hebt er al een mooie Barolo voor en zeg nu zelf...
Neen, kies dan beter voor Saint-Pierre (zeer goed de laatste jaren!), Branaire, Lagrange of beter nog, koop Gloria. En als het geld echt in je weg ligt, ga dan voor Poyferré ;-)
Verrassend genoeg ben ik het hier redelijk mee eens
Hangt ervan af hoeveel je betaalt. Ik heb Talbot 2012 gekocht aan 29,95€. Overigens blijken ze in 2007 hun productieproces te hebben gewijzigd
caillou blanc van ChateauTalbot, 2009
de 8 proevers voor mij plaatsten deze wijn in de bourgogne! In de neus dacht ik eerst aan Chateau Simonne. Nadien kwamen de saffraantoetsen eruit en kreeg ik een aha-erlebnis: dit moest een witte Pessac zijn, ik gokte op 2006. Ik zat dan toch al in de buurt. Misschien een iets té technische wijn naar mijn smaak met wat houtdominantie.
Score 90.
(05-10-2016 07:52 PM)Vince schreef: [ -> ]caillou blanc van ChateauTalbot, 2009
de 8 proevers voor mij plaatsten deze wijn in de bourgogne! In de neus dacht ik eerst aan Chateau Simonne. Nadien kwamen de saffraantoetsen eruit en kreeg ik een aha-erlebnis: dit moest een witte Pessac zijn, ik gokte op 2006. Ik zat dan toch al in de buurt. Misschien een iets té technische wijn naar mijn smaak met wat houtdominantie.
Score 90.
Ja, het lijkt zo obvious he, dat wijnproevers witte bourgogne en bordeaux uit elkaar moeten kunnen houden. Maar ik herinner me de Les Arums de Lagrange bij Jo waar we ook eerst aan bourgogne dachten... Ook 2009 trouwens.
(29-06-2015 11:34 AM)Biff schreef: [ -> ] (28-06-2015 08:21 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Dan maar op zoek naar een andere witte en dat werd Caillou Blanc 2012.
Aangename fruitige neus, frisse en minerale smaak in de mond en semi-zurige afdronk.
Mathijs
Heb daar nog de 2010 van liggen, we gaan die binnenkort es ontkurken!
Vorige zaterdag dus ook een Caillou Blanc 2010 geopend.
Ik dronk vorig jaar ene, gekocht via Klassewijnen, en die was qua neus de sherrykant aan het op gaan.
Jo opperde toen dat er heel waarschijnlijk reeds oxidatie had opgetreden door een foutief kurk ofzo...
Waarop Don dacht ik, zei dat hij vond dat deze wijn jong moest gedronken worden.
Deze wijn dus, mooi goudgeel maar terug dat kleine sherryachtig kantje.
Anderzijds wel mooi!
Een laatste glas, zonder vacuvin terug de frigo in en pas deze avond uitgeschonken.
De sherryneus is nu heel nadrukkelijk aanwezig en de zuren overheersen fameus in dit laatste glas.
Aangezien het mn laatste glas was toch mooi soldaat gemaakt
Deze wijn werd aangekocht bij Topwijnen voor een 30tal euro.
Volgens de meneer ter plaatste had ie er nog drie, waarvan hijzelf er blijkbaar nog snel ene aan de kant hield voor zichzelf, dixit mn schoonbroer.
Conclusie: ik volg Don hierin om deze wijn beter op jonge leeftijd te drinken, 7 jaar rust is blijkbaar net ietsje teveel!
Vanavond Connétable Talbot 2009 in het glas, 2 de wijn van Chateau Talbot. Wijn recht uit de wijnkast in het glas. Kleur heel mooi donkerrood. Schitterende neus van rood en zwart fruit, kersen, gekonfijt fruit, zoethout, munt, beetje tabbak en grafiet. In de mond heel mooi fruitig, werkelijk een perfect evenwichtige wijn met mooie zijdezachte tannines en zuren die perfect in ballans zijn, echt fluweelzacht in de mond. Prachtige afdronk ook. Dit is een pracht van een 2de wijn. Dik verdiende 91-92
(29-05-2017 10:54 PM)Biff schreef: [ -> ] (29-06-2015 11:34 AM)Biff schreef: [ -> ] (28-06-2015 08:21 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Dan maar op zoek naar een andere witte en dat werd Caillou Blanc 2012.
Aangename fruitige neus, frisse en minerale smaak in de mond en semi-zurige afdronk.
Mathijs
Heb daar nog de 2010 van liggen, we gaan die binnenkort es ontkurken!
Vorige zaterdag dus ook een Caillou Blanc 2010 geopend.
Ik dronk vorig jaar ene, gekocht via Klassewijnen, en die was qua neus de sherrykant aan het op gaan.
Jo opperde toen dat er heel waarschijnlijk reeds oxidatie had opgetreden door een foutief kurk ofzo...
Waarop Don dacht ik, zei dat hij vond dat deze wijn jong moest gedronken worden.
Deze wijn dus, mooi goudgeel maar terug dat kleine sherryachtig kantje.
Anderzijds wel mooi!
Een laatste glas, zonder vacuvin terug de frigo in en pas deze avond uitgeschonken.
De sherryneus is nu heel nadrukkelijk aanwezig en de zuren overheersen fameus in dit laatste glas.
Aangezien het mn laatste glas was toch mooi soldaat gemaakt
Deze wijn werd aangekocht bij Topwijnen voor een 30tal euro.
Volgens de meneer ter plaatste had ie er nog drie, waarvan hijzelf er blijkbaar nog snel ene aan de kant hield voor zichzelf, dixit mn schoonbroer.
Conclusie: ik volg Don hierin om deze wijn beter op jonge leeftijd te drinken, 7 jaar rust is blijkbaar net ietsje teveel!
Biff, ik schreef hier op dit forum ergens neer:
Citaat:Ik heb een paar ervaringen met deze witte wijn van zeer snel geoxideerd te zijn op minder dan 5 jaar. ( ik moet het opzoeken welke jaargangen)
Een wijn die volgens mij zeer vlug moet gedronken worden en weinig of niets toegevoegde waarde krijgt met verouderen.
(30-05-2017 11:38 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Biff, ik schreef hier op dit forum ergens neer:
Ik heb een paar ervaringen met deze witte wijn van zeer snel geoxideerd te zijn op minder dan 5 jaar. ( ik moet het opzoeken welke jaargangen)
Een wijn die volgens mij zeer vlug moet gedronken worden en weinig of niets toegevoegde waarde krijgt met verouderen.
Voila idd, die bedoel ik!
Dus ik volg je in die redenering Don!
Vandaag de 2004 in het glas bij een oerklassiek zondagsmenu: Varkensgebraad, kroketten en bloemkool met melksaus.
Niveau in de fles staat nog mooi hoog, kurk is van goede kwaliteit en onaangetast: dat ziet er alvast goed uit !
Klassieke Bordeaux-neus: potloodslijpsel, toast, koffie, rood fruit, maar ook al wat tertiaire elementen: bosgrond, paddenstoelen. In de mond is de wijn evenwichtig met volledig versmolten tannines. Op zich aangenaam drinken, maar weinig spanning, finesse of complexiteit, medium body, medium lengte.......medium wijn, eigenlijk... Als ik punten moet geven: 87.
Ik ben geen etikettendrinker, maar als er GCC op 't etiket staat verwacht je toch iets meer. Ik dacht dat dit een koopje was aan 20 € destijds, maar ik heb betere Cru Bourgeois van deze jaargang gedronken (Cambon La Pelouse, Agassac, Tour de Mons bv.) voor minder geld
Talbot 2006
Als ik mijn vorige notities erbij neem, lees ik vooral teleurstelling in deze 2006.
Deze avond 1/3 fles bij het eten en .... eerlijk gezegd ... ik raak er niet aan uit.
Komaan zeg ... wat een vreemde wijn ... een heerlijke slok en dan plots ... bwa.
Nu ja, geringe notities, maar alsnog notities ... morgen nog even proberen met 2/3 en misschien 3/3.
+ Kleur - ja, er is al wat evolutie te bespeuren, maar niet in die mate dat het voor de hand liggend is
+ Neus - gebrande toetsen, fijn hout, een beetje teer ook, weinig tot geen fruit, hout domineert
+ Mond - zacht, minder flamboyant dan de neus, lichte teleurstelling ook, maar ook wel heel mooi ( wtf
)
+ Afdronk - volgt een beetje de mond, mooi langs de ene kant maar toch ook niet helemaal top.
Ligt het aan mij, ligt het aan de jaargang of ligt het gewoon aan de wijn zelf ... help me !
Een grotere dualiteit dan wat uit deze fles komt heb ik nog maar zelden meegemaakt in BDX.
Mathijs
[
attachment=3803]
(03-02-2019 10:01 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Talbot 2006
Als ik mijn vorige notities erbij neem, lees ik vooral teleurstelling in deze 2006.
Deze avond 1/3 fles bij het eten en .... eerlijk gezegd ... ik raak er niet aan uit.
Komaan zeg ... wat een vreemde wijn ... een heerlijke slok en dan plots ... bwa.
Nu ja, geringe notities, maar alsnog notities ... morgen nog even proberen met 2/3 en misschien 3/3.
+ Kleur - ja, er is al wat evolutie te bespeuren, maar niet in die mate dat het voor de hand liggend is
+ Neus - gebrande toetsen, fijn hout, een beetje teer ook, weinig tot geen fruit, hout domineert
+ Mond - zacht, minder flamboyant dan de neus, lichte teleurstelling ook, maar ook wel heel mooi ( wtf )
+ Afdronk - volgt een beetje de mond, mooi langs de ene kant maar toch ook niet helemaal top.
Ligt het aan mij, ligt het aan de jaargang of ligt het gewoon aan de wijn zelf ... help me !
Een grotere dualiteit dan wat uit deze fles komt heb ik nog maar zelden meegemaakt in BDX.
Mathijs
Het jaar zal zeker een grote rol spelen ... ik zou 5 jaar wachten tot het hout meer geïntegreerd is ... dan mis je wel een spannende periode maar als het fruit nu al grotendeels weg is waarom dan niet ineens gaan voor de tweede fase ... just my 2 cents. (in de veronderstelling dat je er nog hebt liggen)
Passen ze hun hout aan in verhouding tot het jaar ... hebben ze 2006 verkeerd ingeschat?
Grtz
Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar".
Spijtig, maar langs de andere kant gelukkig niet teveel Talbot in de kelder liggen.
Zou deze wel even willen proeven in een absoluut topjaar, misschien stukken beter.
Mathijs
(05-02-2019 07:38 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar".
Spijtig, maar langs de andere kant gelukkig niet teveel Talbot in de kelder liggen.
Zou deze wel even willen proeven in een absoluut topjaar, misschien stukken beter.
Mathijs
Mja, '03, '04 en '06 gedronken en nooit overtuigd, dus ook nooit meer gekocht.
(05-02-2019 09:49 PM)Dave schreef: [ -> ] (05-02-2019 07:38 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar".
Spijtig, maar langs de andere kant gelukkig niet teveel Talbot in de kelder liggen.
Zou deze wel even willen proeven in een absoluut topjaar, misschien stukken beter.
Mathijs
Mja, '03, '04 en '06 gedronken en nooit overtuigd, dus ook nooit meer gekocht.
Elk jaar sinds 2002 geproefd op de UGCB, nooit overtuigd. Zijn vroegere stalmaat daarentegen is er wel op vooruit gegaan, maar ook daar vinden we m.i. ander en beter voor minder.
(05-02-2019 07:38 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Gisteren nog 1/3 fles geproefd ... nu ook weer dat gevoel van "bwa, is het dat maar.
Ik had nog 1/3 in een klein flesje staan, dat ik een totaal vergeten was.
Week later pas in de wijnkast zien staan, dus wel nog even proberen.
Totaal niet kapot, wel al evolutie, maar het kon nog steeds niet bekoren.
Talbot 2015
Ik verschoot van de toegankelijkheid van deze wijn. Zeer rijp donker fruit. Wat tabak ook. In de mond behoorlijk sappig, veel materie maar nog niet complex. Zeer zachte tannines voor een jonge Bordeaux. De structuur van de wijn wordt maar getoond aan het einde van het bedrijf. Benieuwd hoe dit evolueert want dit was wel erg rijp.
Vanavond de Connétable 2009 in het glas.
Wijn 4 uur op voorhand geopend.
In het glas mooi donkerrood van kleur.
Neus van rood en zwart fruit, kersen, pruimen, vanille en kruiden.
In de mond een hele zachte evenwichtige wijn, heel fruitig, zachte tannines en lichte zuurtjes.
Mooie lange afdronk.
Pracht van een 2de wijn. 91+
(06-01-2021 10:57 PM)Benz schreef: [ -> ]Vanavond de Connétable 2009 in het glas.
Wijn 4 uur op voorhand geopend.
In het glas mooi donkerrood van kleur.
Neus van rood en zwart fruit, kersen, pruimen, vanille en kruiden.
In de mond een hele zachte evenwichtige wijn, heel fruitig, zachte tannines en lichte zuurtjes.
Mooie lange afdronk.
Pracht van een 2de wijn. 91+
Dronk tweetal weken geleden de Grand Vin uit 09. Mijn eerste lekkere Talbot ooit.
Al paar jaren van gedronken, maar nooit echt overtuigd. Topjaren kopen dus.
Mathijs