Degustatie 2 februari 14h - 18h te Leuven
Francesco Boschis, Dogliani Piëmonte
Op dit kleine (11 ha) domein in de nieuwe Dogliani appellatie worden enkele van 's werelds mooiste
Dolcetto's gemaakt! Ondanks recente topscores in de pers blijven de prijzen aan de brave kant.
Francesco Boschis Langhe Barbera 2011 10,10€
The Wine Advocate: “The 2011 Langhe Barbera is a beautiful, immediate wine bursting with sweet
red berries, flowers and spices. Sensual and immediate, the 2011 is poised to drink beautifully for
the next few years. There is no shortage of personality here. Anticipated maturity: 2012-2015.” 89/100
Francesco Boschis Dogliani “Pianezzo” 2011 10,10€
Pianezzo vormt de “basis” dolcetto van het domein. De druiven zijn afkomstig van jongere aanplant
in 4 verschil- -lende wijngaarden, alle met kalk-leembodem. Na 4 à 5 dagen maceratie rijpt de wijn
nog 8 tot 10 maanden in stalen en betonnen cuves. Een donkere, soepele zeer fruitige, sappige erg
gastronomische wijn.
Francesco Boschis Dogliani “Sori San Martino” 2011 13,15€
Van stokken, geplant in 1945 op steile hellingen met een pure kalkbodem. Na de maceratie rijpt de
wijn nog 11 maand op tank en 3 maand op fles. Dieprode wijn met krachtig fruitaroma (pruim, kriek)
en een krachtige volromige smaak met lange afdronk. Beter dan dit wordt dolcetto zelden...
Francesco Boschis Dogliani “Vigna del Prey” 2011 13,15€
Deze is afkomstig van een wijngaard met kleibodem op een zuidwest helling op circa 500 meter hoogte.
Ook hier 11 maanden rijping op cuve na een maceratie van 6 à 7 dagen. De donkere kleur van dolcetto
wordt gevolgd door een intens boeket van donker blauw fruit (moerbij, bosbes) en een zeer volle
krachtige maar sappige smaak en zeer lange afdronk. Topwijn, die zelfs enkele jaren kan rijpen!
(01-02-2013 02:03 PM)de populist schreef: [ -> ]Degustatie 2 februari 14h - 18h te Leuven
Francesco Boschis, Dogliani Piëmonte
Op dit kleine (11 ha) domein in de nieuwe Dogliani appellatie worden enkele van 's werelds mooiste
Dolcetto's gemaakt! Ondanks recente topscores in de pers blijven de prijzen aan de brave kant.
Francesco Boschis Langhe Barbera 2011 10,10€
The Wine Advocate: “The 2011 Langhe Barbera is a beautiful, immediate wine bursting with sweet
red berries, flowers and spices. Sensual and immediate, the 2011 is poised to drink beautifully for
the next few years. There is no shortage of personality here. Anticipated maturity: 2012-2015.” 89/100
Francesco Boschis Dogliani “Pianezzo” 2011 10,10€
Pianezzo vormt de “basis” dolcetto van het domein. De druiven zijn afkomstig van jongere aanplant
in 4 verschil- -lende wijngaarden, alle met kalk-leembodem. Na 4 à 5 dagen maceratie rijpt de wijn
nog 8 tot 10 maanden in stalen en betonnen cuves. Een donkere, soepele zeer fruitige, sappige erg
gastronomische wijn.
Francesco Boschis Dogliani “Sori San Martino” 2011 13,15€
Van stokken, geplant in 1945 op steile hellingen met een pure kalkbodem. Na de maceratie rijpt de
wijn nog 11 maand op tank en 3 maand op fles. Dieprode wijn met krachtig fruitaroma (pruim, kriek)
en een krachtige volromige smaak met lange afdronk. Beter dan dit wordt dolcetto zelden...
Francesco Boschis Dogliani “Vigna del Prey” 2011 13,15€
Deze is afkomstig van een wijngaard met kleibodem op een zuidwest helling op circa 500 meter hoogte.
Ook hier 11 maanden rijping op cuve na een maceratie van 6 à 7 dagen. De donkere kleur van dolcetto
wordt gevolgd door een intens boeket van donker blauw fruit (moerbij, bosbes) en een zeer volle
krachtige maar sappige smaak en zeer lange afdronk. Topwijn, die zelfs enkele jaren kan rijpen!
Topwijnen onder de 15 euro! Dolcetto is écht wel de Beaujolais van Italië...!
(01-02-2013 02:22 PM)vinejo schreef: [ -> ] (01-02-2013 02:03 PM)de populist schreef: [ -> ]Degustatie 2 februari 14h - 18h te Leuven
Francesco Boschis, Dogliani Piëmonte
Op dit kleine (11 ha) domein in de nieuwe Dogliani appellatie worden enkele van 's werelds mooiste
Dolcetto's gemaakt! Ondanks recente topscores in de pers blijven de prijzen aan de brave kant.
Francesco Boschis Langhe Barbera 2011 10,10€
The Wine Advocate: “The 2011 Langhe Barbera is a beautiful, immediate wine bursting with sweet
red berries, flowers and spices. Sensual and immediate, the 2011 is poised to drink beautifully for
the next few years. There is no shortage of personality here. Anticipated maturity: 2012-2015.” 89/100
Francesco Boschis Dogliani “Pianezzo” 2011 10,10€
Pianezzo vormt de “basis” dolcetto van het domein. De druiven zijn afkomstig van jongere aanplant
in 4 verschil- -lende wijngaarden, alle met kalk-leembodem. Na 4 à 5 dagen maceratie rijpt de wijn
nog 8 tot 10 maanden in stalen en betonnen cuves. Een donkere, soepele zeer fruitige, sappige erg
gastronomische wijn.
Francesco Boschis Dogliani “Sori San Martino” 2011 13,15€
Van stokken, geplant in 1945 op steile hellingen met een pure kalkbodem. Na de maceratie rijpt de
wijn nog 11 maand op tank en 3 maand op fles. Dieprode wijn met krachtig fruitaroma (pruim, kriek)
en een krachtige volromige smaak met lange afdronk. Beter dan dit wordt dolcetto zelden...
Francesco Boschis Dogliani “Vigna del Prey” 2011 13,15€
Deze is afkomstig van een wijngaard met kleibodem op een zuidwest helling op circa 500 meter hoogte.
Ook hier 11 maanden rijping op cuve na een maceratie van 6 à 7 dagen. De donkere kleur van dolcetto
wordt gevolgd door een intens boeket van donker blauw fruit (moerbij, bosbes) en een zeer volle
krachtige maar sappige smaak en zeer lange afdronk. Topwijn, die zelfs enkele jaren kan rijpen!
Topwijnen onder de 15 euro! Dolcetto is écht wel de Beaujolais van Italië...!
Jo, hoe moet ik deze vergelijking van de Dolcetto met de Beaujolais interpreteren of er mee omgaan?
Van de vier wijnen die ik gisteren proefde was er maar eentje die me deed denken aan de Beaujolais en dan was het nog de eerste wijn namelijk de Barbera die zich liet opmerken door zijn fruitig karakter; frisheid en zijn aciditeit ( te hoge?) in de afdronk. Een wijn om nu te drinken ergens op een zonnig zomers terrasje.
De drie andere dolcetto wijnen lieten zich opmerken door hun hogere kwaliteit. Vooral de laatste twee de “Sori San Martino” 2011 en “Vigna del Prey” 2011 konden me boeien.
De “Sori San Martino” kon ik naast de bovenvermelde karaktertrekken zeker ook appreciëren voor zijn lichte animale toets in de neus en zijn mooi verweven textuur van tannines en zuur. Nu al te drinken maar kan volgens mij zeker de eerst komende 5 jaar nog verbeteren.
De laatste ; de “Vigna del Prey” 2011 een wijn met een grote geslotenheid en waar ik geen grip op had . Een wijn die mij intrigeerde hoe deze zich in de toekomst zou ontwikkelen en die ik gemakkelijk 10 jaar in mijn kelder zou durven leggen. Een wijn waarin je dan binnen 10 jaar een onvoorspelde godendrank ontdekt. Het wachten de moeite waard.
[/quote]
Jo, hoe moet ik deze vergelijking van de Dolcetto met de Beaujolais interpreteren of er mee omgaan?
Inderdaad weinig smaakgelijkenis met de Beaujolais, deze wijn geeft een totaal andere sensatie. Maar Jo heeft waarschijnlijk een analogie op het oog: Dolcette en Gamay als stiefmoederlijk behandeld, maar toch uitmondende hier en daar in topwijnen (wat interesse en prijzen laag houdt). Niet Jo?
Enfin, da's nu al zeker, over drietal jaar Dolcettoproeverij bij mij thuis met een aardig hapje. Inderdaad culinaire wijnen voor mij, messcherpe en precieze zuren, tannine serieus present in de twee toppers, vooral de laatste. Voor de liefhebbers, lijkt me wel, niet voor iedereen, niet internationaal gemaakt. Karaktervol! En dus niet: zacht of liefelijk zoals de naam Dolcetto suggereert. Geen schatjes maar nerveuze beestjes.
Dolcetto is eigenlijk Italiaans voor "kleine zoete". De wijnen ondergaan idd een korte maceratie (de schil is intens van kleur) en hebben daardoor ook minder tannine. Dit zorgt voor soepele, fruitige wijnen itt tot de Barbera en de Nebbiolo. Vandaar enige gelijkenis met de Bojo. Aan een kwalitatief goed gemaakte Dolcetto herkent men dikwijls de hand van een zeer goede wijnbouwer. Ik heb vooral ervaring met de Dolcetto d'Alba van Elvio Cogno, karaktervolle wijn met goeie structuur maar toch fruitige souplesse. Ondertussen toch al 12 euro.
(03-02-2013 04:37 PM)doc schreef: [ -> ]Dolcetto is eigenlijk Italiaans voor "kleine zoete". De wijnen ondergaan idd een korte maceratie (de schil is intens van kleur) en hebben daardoor ook minder tannine. Dit zorgt voor soepele, fruitige wijnen itt tot de Barbera en de Nebbiolo. Vandaar enige gelijkenis met de Bojo. Aan een kwalitatief goed gemaakte Dolcetto herkent men dikwijls de hand van een zeer goede wijnbouwer. Ik heb vooral ervaring met de Dolcetto d'Alba van Elvio Cogno, karaktervolle wijn met goeie structuur maar toch fruitige souplesse. Ondertussen toch al 12 euro.
Blijkbaar gebruiken Italianen de term dolcetto voor een snoepje, iets zoets voor de kinderen bijvoorbeeld. Ik weet niet of ze hun vrouwtje er zo mee aanspreken, zoals wij Vlamingen ("zoetje"). Het is niet zeker dat de druivennaam verwijst naar deze betekenis (de wijn is over het algemeen droog), men vermoedt een link met de naam van heuvels waarop de druivelaar groeit. Enfin, blijkbaar is Dolcetto een tannine- en anthocyanenrijke druif die om deze reden, zoals doc al zei, een korte maceratie kent. De druif geeft weinig zuren, al zou je dat aan de Boschis-wijnen niet afleiden. Deze zijn gemaakt door een Nebbiolospecialist en dat merk je er misschien wel wat aan. Maceration (semi) carbonique blijkbaar geen gangbare praktijk bij Dolcetto (itt Beaujolais) al gebeurt het naar verluidt wel es (of laat men sommige druiven ongekneusd om hetzelfde effect wat te hebben?). Mijn Einaudi-dolcetto 2008 kent ook een stevige structuur. Misschien eens een gemengde Dolcetto - Beaujolaisproeverij organiseren? Die M.Carbonique-kenmerken zal je er misschien (?) uithalen bij de Beaujolais... en bijna zeker weer een les in bescheidenheid
Dank voor zelf antwoord te geven op uw vragen. Zoals gezegd, vooral het feit dat je de toppers ( en dit zijn echt wel topwijnen) onder de 15 euro kan kopen is een overeenkomst. En het rode fruit en de mooie zuren zou k zo zeggen, maar dat zal je mss tegenspreken....
(03-02-2013 06:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor zelf antwoord te geven op uw vragen. Zoals gezegd, vooral het feit dat je de toppers ( en dit zijn echt wel topwijnen) onder de 15 euro kan kopen is een overeenkomst. En het rode fruit en de mooie zuren zou k zo zeggen, maar dat zal je mss tegenspreken....
Sorry Jo
(03-02-2013 07:48 PM)de populist schreef: [ -> ] (03-02-2013 06:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor zelf antwoord te geven op uw vragen. Zoals gezegd, vooral het feit dat je de toppers ( en dit zijn echt wel topwijnen) onder de 15 euro kan kopen is een overeenkomst. En het rode fruit en de mooie zuren zou k zo zeggen, maar dat zal je mss tegenspreken....
Sorry Jo
Waarom sorry?
(03-02-2013 09:02 PM)vinejo schreef: [ -> ] (03-02-2013 07:48 PM)de populist schreef: [ -> ] (03-02-2013 06:46 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dank voor zelf antwoord te geven op uw vragen. Zoals gezegd, vooral het feit dat je de toppers ( en dit zijn echt wel topwijnen) onder de 15 euro kan kopen is een overeenkomst. En het rode fruit en de mooie zuren zou k zo zeggen, maar dat zal je mss tegenspreken....
Sorry Jo
Waarom sorry?
Te ongeduldig om op jouw antwoord te wachten
(01-02-2013 02:03 PM)de populist schreef: [ -> ]Francesco Boschis Dogliani “Sori San Martino” 2011 13,15€
Van stokken, geplant in 1945 op steile hellingen met een pure kalkbodem. Na de maceratie rijpt de
wijn nog 11 maand op tank en 3 maand op fles. Dieprode wijn met krachtig fruitaroma (pruim, kriek)
en een krachtige volromige smaak met lange afdronk. Beter dan dit wordt dolcetto zelden...
Gisteren en vandaag in het glas. Heerlijke fruitige wijn zonder houtopvoeding, zeer levendig door de zuren en de structuur doet zelfs nog dromen van een mooiere toekomst.
Wat minder verfijning en elegantie dan de dolcetto's van Pecchenino, maar dit maakt ie goed door z'n pit en levendigheid.