Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, het bezoek aan het wijndomein Peter Lauer aan de Saar. Het dorpje heet Ayl. In zijn restaurant kon ik de hele reeks fantastische Rieslings proeven, allemaal karaktervolle en duidelijk van elkaar verschillende wijnen, gebrouwen uit druiven van diverse perceeltjes. Natuurlijke gisten, geselecteerd met een snuifje sulfiet. En ééntje stak er voor mij met kop en schouders boven uit: de Schonfels 2007. Het was de tweede keer dat hij wijn had gemaakt van de lange tijd verwaarloosde Schonfels wijngaard. Nadat ik mijn bewondering voor de wijn uitsprak, nam hij me mee naar zijn camionette en samen reden we naar het fantastische perceeltje oude Rieslingsstokken. Dit lapje grond was duidelijk zijn favoriete stukje grond. De wijngaard is vervaarlijk steil en ik had moeite om de man zonder vallen naar beneden te volgen. De stokken droegen nauwelijks druiven. Het spreekt voor zich dat ik die wijn gekocht heb.
En vandaag kon ik het niet laten, één van die flessen moest open. In de neus heerlijke rijpe abrikozen, wat abrikozenmarmelade met een drupje limoen, wat bloesem en op de achtergrond natte stenen. Uitzonderlijk subtiel en vol karakter. Zeer zachte aanzet, rond mondgevoel, weelderige concentratie zonder zwaar te worden. De smaak sleept mij de diepte in en bevredigt mijn smaakpapillen tot het uiterste. De wijn is niet helemaal droog, waarom zou dat nodig zijn? Citruszeste (mandarijn) en stenen in de eindeloze afdronk. Volfruitige, charmante en uiterst boeiende Riesling van een grote wijnbouwer. Groots! Hier wil ik een paar dagen lang van drinken om de ongetwijfeld verrassende ontwikkeling te volgen. Riesling maakt een mens gelukkig.
Niet te zuipen – als er niets anders is - giet nog maar wat bij - daar wil ik flessen van - wow, wat een prachtwijn - UITZONDERLIJKE SMAAKERVARING
We waren er ook: verslagje van onze proeverij met Florian Lauer op onze "
Vrienden van de Riesling" blog... Deel 2 volgt binnenkort.
(01-02-2013 09:33 PM)de populist schreef: [ -> ]Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, het bezoek aan het wijndomein Peter Lauer aan de Saar. Het dorpje heet Ayl. In zijn restaurant kon ik de hele reeks fantastische Rieslings proeven, allemaal karaktervolle en duidelijk van elkaar verschillende wijnen, gebrouwen uit druiven van diverse perceeltjes. Natuurlijke gisten, geselecteerd met een snuifje sulfiet. En ééntje stak er voor mij met kop en schouders boven uit: de Schonfels 2007. Het was de tweede keer dat hij wijn had gemaakt van de lange tijd verwaarloosde Schonfels wijngaard. Nadat ik mijn bewondering voor de wijn uitsprak, nam hij me mee naar zijn camionette en samen reden we naar het fantastische perceeltje oude Rieslingsstokken. Dit lapje grond was duidelijk zijn favoriete stukje grond. De wijngaard is vervaarlijk steil en ik had moeite om de man zonder vallen naar beneden te volgen. De stokken droegen nauwelijks druiven. Het spreekt voor zich dat ik die wijn gekocht heb.
En vandaag kon ik het niet laten, één van die flessen moest open. In de neus heerlijke rijpe abrikozen, wat abrikozenmarmelade met een drupje limoen, wat bloesem en op de achtergrond natte stenen. Uitzonderlijk subtiel en vol karakter. Zeer zachte aanzet, rond mondgevoel, weelderige concentratie zonder zwaar te worden. De smaak sleept mij de diepte in en bevredigt mijn smaakpapillen tot het uiterste. De wijn is niet helemaal droog, waarom zou dat nodig zijn? Citruszeste (mandarijn) en stenen in de eindeloze afdronk. Volfruitige, charmante en uiterst boeiende Riesling van een grote wijnbouwer. Groots! Hier wil ik een paar dagen lang van drinken om de ongetwijfeld verrassende ontwikkeling te volgen. Riesling maakt een mens gelukkig.
Niet te zuipen – als er niets anders is - giet nog maar wat bij - daar wil ik flessen van - wow, wat een prachtwijn - UITZONDERLIJKE SMAAKERVARING
Leuk om de soms wat uit het oog verloren treads zoals deze nogmaals te lezen en terug te kunnen genieten van de schrijfsels van wie anders dan De Populist.
(05-04-2014 04:00 PM)Marc schreef: [ -> ]We waren er ook: verslagje van onze proeverij met Florian Lauer op onze "Vrienden van de Riesling" blog... Deel 2 volgt binnenkort.
Wederom een knap stuk, Marc. Het lijkt of ik er zelf bij was
(05-04-2014 08:37 PM)carl schreef: [ -> ]Wederom een knap stuk, Marc. Het lijkt of ik er zelf bij was
Als je nu volgende keer eens gewoon met ons meeging, Carl?
(01-02-2013 09:33 PM)de populist schreef: [ -> ]Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, het bezoek aan het wijndomein Peter Lauer aan de Saar. Het dorpje heet Ayl. In zijn restaurant kon ik de hele reeks fantastische Rieslings proeven, allemaal karaktervolle en duidelijk van elkaar verschillende wijnen, gebrouwen uit druiven van diverse perceeltjes. Natuurlijke gisten, geselecteerd met een snuifje sulfiet. En ééntje stak er voor mij met kop en schouders boven uit: de Schonfels 2007. Het was de tweede keer dat hij wijn had gemaakt van de lange tijd verwaarloosde Schonfels wijngaard. Nadat ik mijn bewondering voor de wijn uitsprak, nam hij me mee naar zijn camionette en samen reden we naar het fantastische perceeltje oude Rieslingsstokken. Dit lapje grond was duidelijk zijn favoriete stukje grond. De wijngaard is vervaarlijk steil en ik had moeite om de man zonder vallen naar beneden te volgen. De stokken droegen nauwelijks druiven. Het spreekt voor zich dat ik die wijn gekocht heb.
En vandaag kon ik het niet laten, één van die flessen moest open. In de neus heerlijke rijpe abrikozen, wat abrikozenmarmelade met een drupje limoen, wat bloesem en op de achtergrond natte stenen. Uitzonderlijk subtiel en vol karakter. Zeer zachte aanzet, rond mondgevoel, weelderige concentratie zonder zwaar te worden. De smaak sleept mij de diepte in en bevredigt mijn smaakpapillen tot het uiterste. De wijn is niet helemaal droog, waarom zou dat nodig zijn? Citruszeste (mandarijn) en stenen in de eindeloze afdronk. Volfruitige, charmante en uiterst boeiende Riesling van een grote wijnbouwer. Groots! Hier wil ik een paar dagen lang van drinken om de ongetwijfeld verrassende ontwikkeling te volgen. Riesling maakt een mens gelukkig.
Niet te zuipen – als er niets anders is - giet nog maar wat bij - daar wil ik flessen van - wow, wat een prachtwijn - UITZONDERLIJKE SMAAKERVARING
Als ik dit lees krijg ik zin in een goed glas wijn !
Merci voor uw dorstwekkende post
(05-04-2014 11:57 PM)Marc schreef: [ -> ] (05-04-2014 08:37 PM)carl schreef: [ -> ]Wederom een knap stuk, Marc. Het lijkt of ik er zelf bij was
Als je nu volgende keer eens gewoon met ons meeging, Carl?
Daar kan zeker over gesproken worden, Marc
Wij waren op bezoek op het domein vorig jaar, Don.
Nadien heeft Jan de Clercq van Portovino het domein aan zijn collectie toegevoegd. Of er een verband is weet ik niet
Maldegem... Dat is inderdaad ver...
Maar als je ooit eens richting kust rijdt op een zaterdag: neem de expressweg en maak een tussenstop in Maldegem. Aanrader, zeker op de maandelijkse proefdagen (info via zijn nieuwsbrief)