12-02-2013, 03:27 PM
Aanwezig : koen, Somers, Filip Ragolle, de Populist, Don Quichotte, Dave, Roeland en ondergetekende
Aperitief
1. Viret Pur Bulle Rosé NV : Pet Nat uit de Zuidelijke Rhone met kurk. Spijtig
2. Eugene Carrel Vin Mousseux de Savoie Rosé(Methode Traditionelle) : Een ontdekking vanop het laatste Salon te Séclin. Schuimwijn van Gamay die duidelijk in de smaak viel. Mooi rood fruit maar ook broodkruim en gistig. 88 Dag 2 : Nog steeds een levendige wijn met de zuren die duidelijk geprononceerd worden maar ook het rode fruit steekt de kop nog op.
Wit
3. Schafer-Frohlich Pinot Blanc de Noir 2010 (Nahe) : Witte wijn op basis van Pinot Noir . Hoge zure, aardse toets alsook wit (peer en appel) fruit. Deze wijn heeft niet de grote complexiteit maar is een leuke starter. 86 Dag 2 : Wijn is vandaag helemaal plat gevallen.
4. Domaine Trimbach Cuvee Frederic Emile 2003 (Elzas) : Cult-Rielsing. Duidelijk Pétrolé, kalk, amandel/nootjes, kaas, snoeperig. 90 Dag 2 : Exotisch fruit (ananas) komt nu samen met een mooie mineraliteit naar voor.
5. Domaine Mosse Bonnes Blanches 2004 (Anjou) : 100 % Chenin Blanc al is dit tijdens de proefronde niet meteen duidelijk . Rokerig, overrijpe appel, kaneel, vuursteen, alcohol komt wat door achteraan. 88 Dag 2 : Geuren zijn meer versmolten en wijn komt evenwichtiger over.
6. La Lunotte Les Rossignoux 2010 (Loire) : Vin de France op basis van Sauvignon Blanc uit de Loire : Citrus (sinaas), rokerig, groenig, iets vies , strak in de mond, nog jong. 89+ Dag 2 : Rijpe stekelbes, rokerig, licht exotische toets. Wijn behoudt zijn frisheid maar komt nu wat schraler over.
7. Springfield Estate Methode Ancienne 2009 (Robertson) : Biodynamische Chardonnay uit Zuid-Afrika vanop een kalkader : Tropisch, plantaardig, verfijnd, boterig, houtrijping, kweepeer, kruidig, complex, Chenin-like. 91+ Dag 2 : Wijn die nog aan balans gewonnen heeft met extra lucht. Top.
8. Domaine de la Grezille La Golopiniere 2002 (Anjou) : Oxidatief opgevoede Chenin die 6 jaar op vat heeft verbleven. Babelut, rozijntjes, nootjes, abrikoos, honing, strak, oxidatief, lang. 90+
Rood
9. Chateau Magdelaine 2007 (Saint-Emilion 1GCCb) : Heb hier een kist van 6 flessen van gekregen toen ik Amateur-sommelier 2012 geworden ben en wou eens kijken hoever hij stond en wat de bewaarmogelijkheden waren. Don raadt aan van deze zeker nog enkel jaren rust te gunnen. Rood fruit, vanille, vlezig, lichte onrijpheid in de mond, sappig, reeds licht tertiair, ietwat branderige alcohol. 87+ Dag 2 : Wijn wint wat aan materie maar ook de groene toets komt er nu meer door.
10. Sturm Modr Pinot 2008 (Slovenië) : Pinot Noir uit Slovenië. Cola-waterijsje, kruidig, animaal, braambessen, kauwgum, fris en sappig. 87+ Dag 2 : Zeer verfijnde kruidige neus, licht snoeperig ook. Deze wijn heeft deugd gehad van wat extra lucht. In de mond manifesteren de zuren zich nu echter ook serieus.
11. Domaine de la Janasse Cuvee Chaupin 2004 (Chateauneuf-du-Pape) : 100 % Grenache Cuvee uit de Zuidelijke Rhone die door onze Amerikaanse vriend zeer gesmaakt wordt. Gekookte groenten, tomaten, rijp fruit, chocolade, confituur, tabak, gemis aan finesse, veel materie maar weinig zuren. 84 Dag 2 : Wijn komt mettertijd beter in evenwicht maar meer dan een 86-87 kan ik dit toch echt niet geven.
12. Alion 2004 (Ribera del Duero) : A-Typische Tempranillo volgens Don . Fijn fruit, vlezig, bloed, floraal, geparfumeerde eik, moiie frisheid. Topwijn 93. Dag 2 : De nog steeds duidelijk aanwezig tannines en zuren maar ook zijn onmiskenbare materie maken dat deze wijn nog een groot potentieel heeft. Waanzinnige wijn.
13. Soula Le Casot des Mailloles 2004 (Rousillon) : 100 % Grenache uit Banyuls. Volgens Koen wordt deze wijn aan zeer lage rendementen van 10 – 12 L/ha gemaakt .Wijn komt ietwat foutief over in de neus, stront, noten, aards, noir de noir, hoge zuren op de afdronk. 81 Dag 2 : Ook nu kan ik me niet van een foutieve indruk ontdoen. Er komt kandijsuiker, oxo en visvoer door op de neus. De mond is nu wel mooi uitgebalanceerd maar de neus blijft storen. Spijtig.
14. Roberto Cipresso Pigreco 2008 (Sicilië) : IGT op basis van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Animaal, rood fruit, vanille, kruidigheid, medicinaal, eerder commercieel. Ietwat korte afdronk. 87+ Dag 2 : Duidelijk nog jong, kruidigheid is nu zeer prominent aanwezig. Nog potentieel.
15. Cos d’Estournel 1999 (St-Estephe) : Supersecond uit Bordeaux met kurk. Spijtig.
16. Igler Vulcano 2007 (Burgenland) : Assemblage van voornamelijk Blaufrankisch en verder Cabernet Sauvignon, Zweigelt en Merlot. Viooltjes, bananenschil, snoeperig, kruidig, waspoeder, rijpe tannines nog duidelijk aanwezig. 90+ Dag 2 : Deze wijn wint aan balans met extra nachtje rust. Topwijn
17. Talbot 2006 (St Julien) : Linkeroever uit één van de onghypte jaren van het vorig decenium. Caramel, toast, ceder, zwart fruit, rokerig, chocolade, nog niet à point. In de mond wat slank. 87
18. Chateau de la Negly La Porte du Ciel 2002 : 100 % Syrah cultwijn uit de Languedoc. Teleurstelling over de ganse lijn. Tomatensaus, kruidnagel , viooltjes en duidelijk overgeconcentreerd. 70 Dag 2 : Scherpe kruidengeur houdt aan maar alles lijkt gedoseerder. De viooltjes treden meer naar de voorgrond. Wijn is wat tot rust gekomen. Blijft hoe dan ook in de mond veel te geconcentreerd.
19. Chateau Chasse Spleen 1990 (Moulis en Medoc) : Onverwachte topper uit een mythisch Bordeaux-jaar. Kaaskorst, paprika, rood fruit, tertiair, leer, peperig in de mond. 91+ Dag 2 : Ook vandaag is deze wijn nog zeer gebalanceerd. Heeft dus nog duidelijk reserve . Schitterende wijn
20. Chateau Leoville Poyferré 2001 (St Julien) : Net als Talbot een St Julien uit een minder gehypt jaar maar deze begon al mooi op dronk te komen. Fijnkruidig, rood fruit, menthol, tannines zijn nog aanwezig maar zijn al mooi aan het uitrijpen. 92
21. Domaine d’Aupilhac Le Carignan 2006 : Moeilijke opgave om na 2 topBordeaux te komen voor deze Vin de Pays van 100 % Carignan. Koffie, zwart fruit (pruim), chocolade en kruidigheid. 88+ Dag 2 : Pruimengeur blijft duidelijk aanwezig in de neus. De mond blijft war ruwer maar dit is een meer dan genietbare wijn.
22. Jean Foillard Morgon ”Cote du Py” 2009 : Gamay van één van de medeoprichters van de bende zonder zwavel. Eigenlijk een kindermoord maar nu al onweerstaanbaar en een heerlijke verfrissing na al het rode geweld. Rood fruit, animaal, sappige rijpe tannines en een lichte doch duidelijk aanwezige structuur. 91 Dag 2 : Meteen stinkiewinkie in de neus. De structuur en de zuren nemen nu de overhand op het fruit.
Al met al een beetje een teleurstellende proeverij voor mezelf met 2 gekurkte wijnen en een zware tegenvaller uit de Languedoc en een ongebalanceerde Chateauneuf-du-Pape. Gelukkig waren mijn medeproevers er om me uit de nood te helpen met hun veelvuldig meegebrachte kelderschatten. Dat maakte veel, zo niet alles goed. Bedankt mannen en tot een volgende gelegenheid.
Aperitief
1. Viret Pur Bulle Rosé NV : Pet Nat uit de Zuidelijke Rhone met kurk. Spijtig
2. Eugene Carrel Vin Mousseux de Savoie Rosé(Methode Traditionelle) : Een ontdekking vanop het laatste Salon te Séclin. Schuimwijn van Gamay die duidelijk in de smaak viel. Mooi rood fruit maar ook broodkruim en gistig. 88 Dag 2 : Nog steeds een levendige wijn met de zuren die duidelijk geprononceerd worden maar ook het rode fruit steekt de kop nog op.
Wit
3. Schafer-Frohlich Pinot Blanc de Noir 2010 (Nahe) : Witte wijn op basis van Pinot Noir . Hoge zure, aardse toets alsook wit (peer en appel) fruit. Deze wijn heeft niet de grote complexiteit maar is een leuke starter. 86 Dag 2 : Wijn is vandaag helemaal plat gevallen.
4. Domaine Trimbach Cuvee Frederic Emile 2003 (Elzas) : Cult-Rielsing. Duidelijk Pétrolé, kalk, amandel/nootjes, kaas, snoeperig. 90 Dag 2 : Exotisch fruit (ananas) komt nu samen met een mooie mineraliteit naar voor.
5. Domaine Mosse Bonnes Blanches 2004 (Anjou) : 100 % Chenin Blanc al is dit tijdens de proefronde niet meteen duidelijk . Rokerig, overrijpe appel, kaneel, vuursteen, alcohol komt wat door achteraan. 88 Dag 2 : Geuren zijn meer versmolten en wijn komt evenwichtiger over.
6. La Lunotte Les Rossignoux 2010 (Loire) : Vin de France op basis van Sauvignon Blanc uit de Loire : Citrus (sinaas), rokerig, groenig, iets vies , strak in de mond, nog jong. 89+ Dag 2 : Rijpe stekelbes, rokerig, licht exotische toets. Wijn behoudt zijn frisheid maar komt nu wat schraler over.
7. Springfield Estate Methode Ancienne 2009 (Robertson) : Biodynamische Chardonnay uit Zuid-Afrika vanop een kalkader : Tropisch, plantaardig, verfijnd, boterig, houtrijping, kweepeer, kruidig, complex, Chenin-like. 91+ Dag 2 : Wijn die nog aan balans gewonnen heeft met extra lucht. Top.
8. Domaine de la Grezille La Golopiniere 2002 (Anjou) : Oxidatief opgevoede Chenin die 6 jaar op vat heeft verbleven. Babelut, rozijntjes, nootjes, abrikoos, honing, strak, oxidatief, lang. 90+
Rood
9. Chateau Magdelaine 2007 (Saint-Emilion 1GCCb) : Heb hier een kist van 6 flessen van gekregen toen ik Amateur-sommelier 2012 geworden ben en wou eens kijken hoever hij stond en wat de bewaarmogelijkheden waren. Don raadt aan van deze zeker nog enkel jaren rust te gunnen. Rood fruit, vanille, vlezig, lichte onrijpheid in de mond, sappig, reeds licht tertiair, ietwat branderige alcohol. 87+ Dag 2 : Wijn wint wat aan materie maar ook de groene toets komt er nu meer door.
10. Sturm Modr Pinot 2008 (Slovenië) : Pinot Noir uit Slovenië. Cola-waterijsje, kruidig, animaal, braambessen, kauwgum, fris en sappig. 87+ Dag 2 : Zeer verfijnde kruidige neus, licht snoeperig ook. Deze wijn heeft deugd gehad van wat extra lucht. In de mond manifesteren de zuren zich nu echter ook serieus.
11. Domaine de la Janasse Cuvee Chaupin 2004 (Chateauneuf-du-Pape) : 100 % Grenache Cuvee uit de Zuidelijke Rhone die door onze Amerikaanse vriend zeer gesmaakt wordt. Gekookte groenten, tomaten, rijp fruit, chocolade, confituur, tabak, gemis aan finesse, veel materie maar weinig zuren. 84 Dag 2 : Wijn komt mettertijd beter in evenwicht maar meer dan een 86-87 kan ik dit toch echt niet geven.
12. Alion 2004 (Ribera del Duero) : A-Typische Tempranillo volgens Don . Fijn fruit, vlezig, bloed, floraal, geparfumeerde eik, moiie frisheid. Topwijn 93. Dag 2 : De nog steeds duidelijk aanwezig tannines en zuren maar ook zijn onmiskenbare materie maken dat deze wijn nog een groot potentieel heeft. Waanzinnige wijn.
13. Soula Le Casot des Mailloles 2004 (Rousillon) : 100 % Grenache uit Banyuls. Volgens Koen wordt deze wijn aan zeer lage rendementen van 10 – 12 L/ha gemaakt .Wijn komt ietwat foutief over in de neus, stront, noten, aards, noir de noir, hoge zuren op de afdronk. 81 Dag 2 : Ook nu kan ik me niet van een foutieve indruk ontdoen. Er komt kandijsuiker, oxo en visvoer door op de neus. De mond is nu wel mooi uitgebalanceerd maar de neus blijft storen. Spijtig.
14. Roberto Cipresso Pigreco 2008 (Sicilië) : IGT op basis van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Animaal, rood fruit, vanille, kruidigheid, medicinaal, eerder commercieel. Ietwat korte afdronk. 87+ Dag 2 : Duidelijk nog jong, kruidigheid is nu zeer prominent aanwezig. Nog potentieel.
15. Cos d’Estournel 1999 (St-Estephe) : Supersecond uit Bordeaux met kurk. Spijtig.
16. Igler Vulcano 2007 (Burgenland) : Assemblage van voornamelijk Blaufrankisch en verder Cabernet Sauvignon, Zweigelt en Merlot. Viooltjes, bananenschil, snoeperig, kruidig, waspoeder, rijpe tannines nog duidelijk aanwezig. 90+ Dag 2 : Deze wijn wint aan balans met extra nachtje rust. Topwijn
17. Talbot 2006 (St Julien) : Linkeroever uit één van de onghypte jaren van het vorig decenium. Caramel, toast, ceder, zwart fruit, rokerig, chocolade, nog niet à point. In de mond wat slank. 87
18. Chateau de la Negly La Porte du Ciel 2002 : 100 % Syrah cultwijn uit de Languedoc. Teleurstelling over de ganse lijn. Tomatensaus, kruidnagel , viooltjes en duidelijk overgeconcentreerd. 70 Dag 2 : Scherpe kruidengeur houdt aan maar alles lijkt gedoseerder. De viooltjes treden meer naar de voorgrond. Wijn is wat tot rust gekomen. Blijft hoe dan ook in de mond veel te geconcentreerd.
19. Chateau Chasse Spleen 1990 (Moulis en Medoc) : Onverwachte topper uit een mythisch Bordeaux-jaar. Kaaskorst, paprika, rood fruit, tertiair, leer, peperig in de mond. 91+ Dag 2 : Ook vandaag is deze wijn nog zeer gebalanceerd. Heeft dus nog duidelijk reserve . Schitterende wijn
20. Chateau Leoville Poyferré 2001 (St Julien) : Net als Talbot een St Julien uit een minder gehypt jaar maar deze begon al mooi op dronk te komen. Fijnkruidig, rood fruit, menthol, tannines zijn nog aanwezig maar zijn al mooi aan het uitrijpen. 92
21. Domaine d’Aupilhac Le Carignan 2006 : Moeilijke opgave om na 2 topBordeaux te komen voor deze Vin de Pays van 100 % Carignan. Koffie, zwart fruit (pruim), chocolade en kruidigheid. 88+ Dag 2 : Pruimengeur blijft duidelijk aanwezig in de neus. De mond blijft war ruwer maar dit is een meer dan genietbare wijn.
22. Jean Foillard Morgon ”Cote du Py” 2009 : Gamay van één van de medeoprichters van de bende zonder zwavel. Eigenlijk een kindermoord maar nu al onweerstaanbaar en een heerlijke verfrissing na al het rode geweld. Rood fruit, animaal, sappige rijpe tannines en een lichte doch duidelijk aanwezige structuur. 91 Dag 2 : Meteen stinkiewinkie in de neus. De structuur en de zuren nemen nu de overhand op het fruit.
Al met al een beetje een teleurstellende proeverij voor mezelf met 2 gekurkte wijnen en een zware tegenvaller uit de Languedoc en een ongebalanceerde Chateauneuf-du-Pape. Gelukkig waren mijn medeproevers er om me uit de nood te helpen met hun veelvuldig meegebrachte kelderschatten. Dat maakte veel, zo niet alles goed. Bedankt mannen en tot een volgende gelegenheid.