Deze avond Dauzac 1988 in het glas. Nog heel donker van kleur.
Is dit wijn van 88?
Dit soort wijn brengt je altijd heel langzaam en voorzichtig naar de neus en benadert je met een beetje scepticisme, om niet al te bruusk met een ontgoocheling geconfronteerd te worden.
Maar daar is nu geen sprake van; een heel mooi en krachtig boeket van koffie , ceder, iets animaals in combinatie van tertiaire geuren komt in de neus.
Dan een zachte aanzet met onmiddellijk de rijke smaak van volrijpe zwarte kersen; iets zoeterig maar dat maakt het zo exceptioneel. In de afdronk zeer zachte tannines met de juiste doses zuren. Een smaak die lang blijft na-ijlen.
Een mooi voorbeeld van een evenwichtige wijn in al zijn aspecten.
Een van de mooiste wijnen die ik dit jaar al dronk.
Er bestaat zo’n gezegde als “Rome zien en sterven”; ik zou nu zeggen “Dauzac 88 drinken en sterven”.
Ik weet niet of ik er nog van heb maar het zou eens de laatste fles kunnen zijn van deze jaargang.
(14-02-2013 11:09 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Deze avond Dauzac 1988 in het glas. Nog heel donker van kleur.
Is dit wijn van 88?
Dit soort wijn brengt je altijd heel langzaam en voorzichtig naar de neus en benadert je met een beetje scepticisme, om niet al te bruusk met een ontgoocheling geconfronteerd te worden.
Maar daar is nu geen sprake van; een heel mooi en krachtig boeket van koffie , ceder, iets animaals in combinatie van tertiaire geuren komt in de neus.
Dan een zachte aanzet met onmiddellijk de rijke smaak van volrijpe zwarte kersen; iets zoeterig maar dat maakt het zo exceptioneel. In de afdronk zeer zachte tannines met de juiste doses zuren. Een smaak die lang blijft na-ijlen.
Een mooi voorbeeld van een evenwichtige wijn in al zijn aspecten.
Een van de mooiste wijnen die ik dit jaar al dronk.
Er bestaat zo’n gezegde als “Rome zien en sterven”; ik zou nu zeggen “Dauzac 88 drinken en sterven”.
Ik weet niet of ik er nog van heb maar het zou eens de laatste fles kunnen zijn van deze jaargang.
Onlangs ook een aantal 88 s gedronken, zou een 'hard' jaar zijn maar dat valt blijkbaar wel mee de laatste tijd.. ;-)
Ik heb hierval de 2009 liggen (Best ergens onderaan mijn kelder leggen precies dat ik die niet te snel tegen kom
)
ik denk dat we allemaal wel een beetje jaloers zijn op Don zijn kelder vol oud lekkers
van Dauzac maar 1 fles liggen : 2005, nog veeeeeeeeeeeeel geduld dus
ik begin oude bdx meer en meer te waarderen, ik denk dat ik een winterslaap van 20 jaar ga houden, bij het ontwaken kan ik dan eindelijk wa flesjes op dronk vinden
(met toch een bedenking bij : gaat de "moderne" bdx even mooi verouderen?)
(15-10-2013 03:50 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik begin oude bdx meer en meer te waarderen, ik denk dat ik een winterslaap van 20 jaar ga houden, bij het ontwaken kan ik dan eindelijk wa flesjes op dronk vinden
Ik stond sceptisch tegenover oude wijnen. Ik heb die mening serieus moeten bijstellen.
Dit kan alleen maar proefondervindelijk.
Maar Kris, om daarvoor een winterslaap te houden?
Ge zijt just terug wakker!
(15-10-2013 03:50 PM)Kris G schreef: [ -> ]ik denk dat we allemaal wel een beetje jaloers zijn op Don zijn kelder vol oud lekkers
van Dauzac maar 1 fles liggen : 2005, nog veeeeeeeeeeeeel geduld dus
ik begin oude bdx meer en meer te waarderen, ik denk dat ik een winterslaap van 20 jaar ga houden, bij het ontwaken kan ik dan eindelijk wa flesjes op dronk vinden
(met toch een bedenking bij : gaat de "moderne" bdx even mooi verouderen?)
Beste Kris, blij van je terug tussen ons midden te hebben.
Onlangs dronken we nog met een aantal forumleden een Dauzac 1976.
Een wijn waarvan ik een drietal flesjes had gekregen en die niet het voorrecht hebben gekend in mijn kelder te verouderen.
Deze wijn had zijn beste tijd gehad en was eigenlijk "passé".
Toch was die wijn nog genietbaar en zegt iets over het bewaarpotentieel van deze Bordeaux.
Wat betreft je bedenking ; "gaat de "moderne" bdx even mooi verouderen?" stel ik ook mijn vragen. In de literatuur en in andere media probeert men te suggereren dat moderne Bordeaux wijn nu gemaakt wordt om sneller te drinken en geen ettelijke decennia meer in de kelder te bewaren.
Met het eerste punt ben ik het eens dat vele Bordeaux wijnen reeds snel na hun botteling kunnen gedronken worden. Met het tweede punt heb ik mijn twijfels namelijk het bewaarpotentieel. Ik geloof nog altijd dat een pak Bordeaux er voordeel bij hebben ettelijke jaren kelderrust te gunnen.
Maar ik ben ook de mening toegedaan dat vele Chateaux; domeinen en zo gezegde professionelen er commercieel voordeel bij hebben dat hun wijnen zo snel mogelijk worden gedronken.
Om een specifiek voorbeeld te geven van hoe ik Dauzac van de laatste jaren inschat wat betreft bewaarpotentieel:
* Dauzac 2006 nog 5 jaar jaren wachten
* Dauzac 2009. Te drinken vanaf 2015....2020?.
* Dauzac 2010 raak ik zeker niet aan voor 2020.
* Dauzac 2011: niet gekocht ; vond ik zijn prijs niet waard.
Een tweetal jaar geleden hier de 2001 van gedronken, was toen eigenlijk al over zijn top (alé dat mag ik hopen). Was in iedergeval niet memorabel
geen ervaring met dit kasteel, maar ik denk wel dat je de 2006 jaargang lang in je kelder mag/moet vergeten
ik denk dat de bdx 2006 jaargang over het algemeen zwaar onderschat is, echt een jaar dat heel veel tijd zal nodig hebben, ik vermoed dat van sommige kastelen binnen een 20 à 30 jaar de 2006 jaargang, de 2005 zal overtreffen
(15-10-2013 10:15 PM)Kris G schreef: [ -> ]geen ervaring met dit kasteel, maar ik denk wel dat je de 2006 jaargang lang in je kelder mag/moet vergeten ik denk dat de bdx 2006 jaargang over het algemeen zwaar onderschat is, echt een jaar dat heel veel tijd zal nodig hebben, ik vermoed dat van sommige kastelen binnen een 20 à 30 jaar de 2006 jaargang, de 2005 zal overtreffen
Die ervaring heb ik ook.
Om een paar voorbeelden aan te halen.
Chât. Grand Pontet 2005 Saint-Emilion al zeer mooi. De 2006 laat ik nog liggen.
Chât. Phelan Segur 2005 binnen een 5 tal jaar te drinken. Voor de 2006 nog zeker tien jaar wachten.
Iets soortgelijks verwacht ik voor de 2009 en 2010.
(16-10-2013 10:24 AM)Dc schreef: [ -> ] (15-10-2013 09:29 PM)don quichotte schreef: [ -> ][quote='Kris G' pid='41230' dateline='1381845004']
Om een specifiek voorbeeld te geven van hoe ik Dauzac van de laatste jaren inschat wat betreft bewaarpotentieel:
* Dauzac 2006 nog 5 jaar jaren wachten
* Dauzac 2009. Te drinken vanaf 2005....2010?.
* Dauzac 2010 raak ik zeker niet aan voor 2010.
* Dauzac 2011: niet gekocht ; vond ik zijn prijs niet waard.
Data beetje verkeerd?
Sorry, goed verkeerd.
* Dauzac 2009. Te drinken vanaf 2015....2020?.
* Dauzac 2010 raak ik zeker niet aan voor 2020.
ik denk ook dat 2010 een "klassieker bdx" jaar is, jammer van die zotte prijzen, ik weet van een wijnhandelaar (Tacos) dat, ondanks de zotte prijzen voor de 2009 zijn RP100-wijnen direct uitverkocht waren : veel mensen blijven zich blind staren op die RP100, geen idee hoe het zit met de verkoop van 2010 en 2011, maar die kan toch niet vlot verlopen met die prijs-setting denk ik
(16-10-2013 11:08 AM)don quichotte schreef: [ -> ] (16-10-2013 10:24 AM)Dc schreef: [ -> ] (15-10-2013 09:29 PM)don quichotte schreef: [ -> ][quote='Kris G' pid='41230' dateline='1381845004']
Om een specifiek voorbeeld te geven van hoe ik Dauzac van de laatste jaren inschat wat betreft bewaarpotentieel:
* Dauzac 2006 nog 5 jaar jaren wachten
* Dauzac 2009. Te drinken vanaf 2005....2010?.
* Dauzac 2010 raak ik zeker niet aan voor 2010.
* Dauzac 2011: niet gekocht ; vond ik zijn prijs niet waard.
Data beetje verkeerd?
Sorry, goed verkeerd.
* Dauzac 2009. Te drinken vanaf 2015....2020?.
* Dauzac 2010 raak ik zeker niet aan voor 2020.
Ah, ik dacht dat dit sarcastische kritiek op '09 en '10 was
.
Twee jaar geleden toch al 's 2 flesjes Dauzac '06 op restaurant geproefd. Een van onze compagnons vond de eerste fles zo lekker dat hij prompt een nieuw flesje trakteerde. Kwam zeer modern over. Op dat moment niet de grootste persoonlijkheid.
(16-10-2013 11:38 AM)Mt schreef: [ -> ].................................
Ah, ik dacht dat dit sarcastische kritiek op '09 en '10 was .
.............................
Matten, ik krijg de indruk dat je teveel weet.
Het zou heel goed kunnen dat ik hier gebruik zou van maken om wat sarcastische kritiek op '09 en '10 te uiten.
Heb me deze keer proberen te beheersen en me hiervan weten te onthouden.
Maar dat wil niet zeggen dat ik de 2009 zo maar als top ga definiëren.
Dauzac 2005 Margaux 5e GCC
60% Merlot, 40% CS
Hertenkalffilet, pomme Duchesse uit de oven, witlof en spruitjes
.
Klimaatkast, open en 3u karaf.
Robijnrood, geen bruin/oranje te bespeuren.
Weinig neus, mss iets van mokka, sigarenkistje
Tannines nog niet helemaal versmolten
Fijne zuurtjes, secondenlange afdronk
Best mooi, maar geen wow.
Mag nog gerust enkele jaren blijven rusten, hier is zeker geen haast bij!
Ik kreeg hem cadeau, geen idee van bewaring of prijs.
Château Dauzac 2000 - Deze 5 de GCC is gelegen in Labarde. De wijngaard omvat 45 ha Margaux en 4 ha Haut-médoc. Het plantareaal is 60 % cabernet sauvignon en 40 % merlot. De 2000-er heeft een samenstelling van 68 % Cs en 32 % Me. Mijn ervaring is dat Château Dauzac een laatbloeier is en minimaal 15 jaar dient te ouderen eer hij top wordt.
Deze Château Dauzac 2000 bewijst dit andermaal. Intens donkerrood, een elegant, zelfs edel boeket met een tabak- en cedertoets, de fijne neus wordt bevestigd in de mond met een strelende aanzet en een rijpe, sappige mond, een fluwelen midden en heerlijke lange afdronk.
In 2002 aangekocht à 22 € de fles bij Auchan.
(05-05-2020 01:20 PM)rlin schreef: [ -> ]Château Dauzac 2000 - Deze 5 de GCC is gelegen in Labarde. De wijngaard omvat 45 ha Margaux en 4 ha Haut-médoc. Het plantareaal is 60 % cabernet sauvignon en 40 % merlot. De 2000-er heeft een samenstelling van 68 % Cs en 32 % Me. Mijn ervaring is dat Château Dauzac een laatbloeier is en minimaal 15 jaar dient te ouderen eer hij top wordt.
Deze Château Dauzac 2000 bewijst dit andermaal. Intens donkerrood, een elegant, zelfs edel boeket met een tabak- en cedertoets, de fijne neus wordt bevestigd in de mond met een strelende aanzet en een rijpe, sappige mond, een fluwelen midden en heerlijke lange afdronk.
In 2002 aangekocht à 22 € de fles bij Auchan.
Voor dat geld natuurlijk een fantastische wijn! Dauzac 2000 drinkt momenteel geweldig en heeft vooral een prachtige neus. Dank voor de notitie.