Dit type schuimwijnen, dit drink ik te weinig. Het is historisch de eerste manier om schuimwijn te maken, het gebeurde aanvankelijk toevallig. De wijn was nog niet helemaal uitgegist, werd op fles getrokken en gistte daar verder. Eén gisting dus in plaats van twee, zoals bij champagne, maar met een onderbreking van de gisting (bv door koele temperatuur). In het geval van champagne, crémant of cava wordt eerst een witte (of rosé) wijn gemaakt (eerste gisting op vat), gebotteld met een beetje suiker en gist en de fles wordt afgesloten (tweede gisting op fles).
De ancestrale van Carême (
http://www.troca-vins-naturels.be) vind ik een schitterende wijn waarin je, in tegenstelling tot vele traditionele schuimwijnen (champagnemethode) het volle kwaliteitsvolle fruit nog proeft, krioelend en met veel mineraliteit. "Is uw fruit dun en onrijp, maak er schuimwijn van", leest men in de wijnboeken wel es. Niet in dit geval dus! Deze is van 100% super-Chenindruiven. Dit huis heeft ook een traditionele brut die goed is. Leuk om ze naast elkaar te proeven. In tegenstelling tot nogal wat ancestrale, is de versie van Carême praktisch droog en niet troebel (gedégorgeerd dus, wat niet altijd gebeurt).
Mocht er iemand tips hebben voor schitterende ancestrale, graag! Zoet, halfdroog of droog, rood of wit, maakt niet uit.
(18-02-2013 11:04 AM)de populist schreef: [ -> ]Dit type schuimwijnen, dit drink ik te weinig. Het is historisch de eerste manier om schuimwijn te maken, het gebeurde aanvankelijk toevallig. De wijn was nog niet helemaal uitgegist, werd op fles getrokken en gistte daar verder. Eén gisting dus in plaats van twee, zoals bij champagne, maar met een onderbreking van de gisting (bv door koele temperatuur). In het geval van champagne, crémant of cava wordt eerst een witte (of rosé) wijn gemaakt (eerste gisting op vat), gebotteld met een beetje suiker en gist en de fles wordt afgesloten (tweede gisting op fles).
De ancestrale van Carême (http://www.troca-vins-naturels.be) vind ik een schitterende wijn waarin je, in tegenstelling tot vele traditionele schuimwijnen (champagnemethode) het volle kwaliteitsvolle fruit nog proeft, krioelend en met veel mineraliteit. "Is uw fruit dun en onrijp, maak er schuimwijn van", leest men in de wijnboeken wel es. Niet in dit geval dus! Deze is van 100% super-Chenindruiven. Dit huis heeft ook een traditionele brut die goed is. Leuk om ze naast elkaar te proeven. In tegenstelling tot nogal wat ancestrale, is de versie van Carême praktisch droog en niet troebel (gedégorgeerd dus, wat niet altijd gebeurt).
Mocht er iemand tips hebben voor schitterende ancestrale, graag! Zoet, halfdroog of droog, rood of wit, maakt niet uit.
Wat was het alcoholgehalte van die schuimwijn? Want deze praktijk wordt naar ik meen vooral toegepast in meer zuidelijke streken, waar de druiven sowieso meer suikers hebben?
gewoon ter plaatse gaan kopen want hier heb ik nog nooit een echt lekkere gedronken, denk ook dat er in de BE markt zeer weinig vraag naar is
(18-02-2013 07:09 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-02-2013 11:04 AM)de populist schreef: [ -> ]Dit type schuimwijnen, dit drink ik te weinig. Het is historisch de eerste manier om schuimwijn te maken, het gebeurde aanvankelijk toevallig. De wijn was nog niet helemaal uitgegist, werd op fles getrokken en gistte daar verder. Eén gisting dus in plaats van twee, zoals bij champagne, maar met een onderbreking van de gisting (bv door koele temperatuur). In het geval van champagne, crémant of cava wordt eerst een witte (of rosé) wijn gemaakt (eerste gisting op vat), gebotteld met een beetje suiker en gist en de fles wordt afgesloten (tweede gisting op fles).
De ancestrale van Carême (http://www.troca-vins-naturels.be) vind ik een schitterende wijn waarin je, in tegenstelling tot vele traditionele schuimwijnen (champagnemethode) het volle kwaliteitsvolle fruit nog proeft, krioelend en met veel mineraliteit. "Is uw fruit dun en onrijp, maak er schuimwijn van", leest men in de wijnboeken wel es. Niet in dit geval dus! Deze is van 100% super-Chenindruiven. Dit huis heeft ook een traditionele brut die goed is. Leuk om ze naast elkaar te proeven. In tegenstelling tot nogal wat ancestrale, is de versie van Carême praktisch droog en niet troebel (gedégorgeerd dus, wat niet altijd gebeurt).
Mocht er iemand tips hebben voor schitterende ancestrale, graag! Zoet, halfdroog of droog, rood of wit, maakt niet uit.
Wat was het alcoholgehalte van die schuimwijn? Want deze praktijk wordt naar ik meen vooral toegepast in meer zuidelijke streken, waar de druiven sowieso meer suikers hebben?
13,5% en naar mijn gevoel nog wat residuele suikers, superrijpe druiven dus en lang gewacht voor de wijn te koelen (en te sulfiteren) en op fles te trekken. Petnat's vind je wel meer hé, aan de Loire (ik heb een paar droge ancestrales van CF zelfs), blijkbaar ook in de Jura (Poulsard bv), vooral inderdaad Zuiden (Blanquette de Limoux méth anc. is klassieke voorbeeld), ik heb zelfs eentje (droge) uit de Savoie (waar wel zeldzaam is). TE weinig gekend en inderdaad ook geen vraag naartoe denk ik. Probeer maar es een proeverijtje van die wijn samen te stellen, het lukt mij maar moeilijk want waar kunt ge ze proeven? In zoet veel gemakkelijker te vinden (Asti, Clairette bv) dan in droog. Niemand zit te wachten op zoete schuimwijn, maar als hij droog is: misschien wel markt voor?
ik moet mezelf corrigeren: ik heb ooit een zeer mooie (wel vrij droge) gedrinken bij bernard van les trésors in gent
mosse , lapalu en chaussard zijn wel lekker
spijtig dat Christian van ons heengegaan is vorig jaar....
(21-02-2013 09:30 PM)Venne schreef: [ -> ]mosse , lapalu en chaussard zijn wel lekker
spijtig dat Christian van ons heengegaan is vorig jaar....
Venne, Jacques Massy had er ook nog een drietal in zijn gamma, ik geraakt stilaan aan zeven.
ook nog Descombes , Foucher, Calek en natuurlijk in rood Boisson Rouge van Heredia !
Hebben eigenlijk maar één nadeel: ze zijn in een zucht uitverkocht (en leeg gedronken). Laurent Mélotte heeft er geregeld ook hele goede, Hans Dusselier ook. Préambulles van Causse Marines was vorig jaar schitterend (en onverkoopbaar voor de restaurants omwille van het explosief schuimen bij opening: meer dan genoeg voor ons dus, joepie !).