wijnliefhebbers

Volledige versie: Kavaklidere 2001 Selection Kirmizi, Anatolië, Turkije
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Blend van de bekende :-) Turkse druivenrassen öküzgözü en bogazkere, 12 maanden Franse eik. Kleur: doorzichtig granaat. Subtiele neus van cacao, gedroogde dadel, vijg en pruim, drop, vochtige aarde (potgrond), champignon, grafiet, groene paprika en delicaat rood fruit. Zeer frisse wijn, licht van body, in de mond nog rood fruit, kers, aalbessen zelfs, wat een fijne, spelende zuurtjes... vraagt direct om een nieuw glas. Een "terroirwijn". Puike prestatie van dit Turkse huis! I really love it! Blind zou je kunnen gaan voor een gerijpte Cabernet Franc uit de Loire, maar dat is het dus niet.
(23-02-2013 12:48 AM)de populist schreef: [ -> ]Blend van de bekende :-) Turkse druivenrassen öküzgözü en bogazkere, 12 maanden Franse eik. Kleur: doorzichtig granaat. Subtiele neus van cacao, gedroogde dadel, vijg en pruim, drop, vochtige aarde (potgrond), champignon, grafiet, groene paprika en delicaat rood fruit. Zeer frisse wijn, licht van body, in de mond nog rood fruit, kers, aalbessen zelfs, wat een fijne, spelende zuurtjes... vraagt direct om een nieuw glas. Een "terroirwijn". Puike prestatie van dit Turkse huis! I really love it! Blind zou je kunnen gaan voor een gerijpte Cabernet Franc uit de Loire, maar dat is het dus niet.

Ik dronk ooit een keer Turkse wijn, verschrikkelijk slecht. Ik herinner me dat die ook Kavaklidere heette enig idee wat dat wil zeggen? Is dat het huis? Of de regio?
(23-02-2013 01:53 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-02-2013 12:48 AM)de populist schreef: [ -> ]Blend van de bekende :-) Turkse druivenrassen öküzgözü en bogazkere, 12 maanden Franse eik. Kleur: doorzichtig granaat. Subtiele neus van cacao, gedroogde dadel, vijg en pruim, drop, vochtige aarde (potgrond), champignon, grafiet, groene paprika en delicaat rood fruit. Zeer frisse wijn, licht van body, in de mond nog rood fruit, kers, aalbessen zelfs, wat een fijne, spelende zuurtjes... vraagt direct om een nieuw glas. Een "terroirwijn". Puike prestatie van dit Turkse huis! I really love it! Blind zou je kunnen gaan voor een gerijpte Cabernet Franc uit de Loire, maar dat is het dus niet.

Ik dronk ooit een keer Turkse wijn, verschrikkelijk slecht. Ik herinner me dat die ook Kavaklidere heette enig idee wat dat wil zeggen? Is dat het huis? Of de regio?
Kavaklidere is een wijnbedrijf dat meer dan 500 hectare wijngaard heeft in verschillende locaties in Anatolië. Ik kocht 2 flessen van deze wijn na proeven, vele jaren geleden, dus ik moet er iets interessants in geroken hebben. Ik herinner me ook nog dat ik niet teveel tijd wou verspelen aan die Turkse wijnstand, misschien maar drietal wijnen geproefd toen.

Met "terroirwijn" bedoel ik dat deze wijn echt wel iets karakteristieks heeft dat volgens mij met het bijzonder warme klimaat te maken kan hebben (wel hoge wijngaarden). Fenolische en fysiologische rijping vallen wellicht niet samen, waardoor vroeg plukken (wat groen, gemakkelijk stugge tannine) en zeer voorzichtige maceratie (lichte kleur ook; 12,5% alcohol). Anderzijds ook gedroogd fruit, dat mij aan tawny deed denken. Die combinatie lichtheid, gedroogd fruit maar ook rood fruit, zeer mooie zuren (dat was het knapste aan de wijn zelfs), stevige en zeer licht uitdrogende tannine die fijne structuur geven, was voor mij redelijk uniek. Mijn vriend (ne sommelier) vond blind geen enkel houvast voor wat dit kon zijn. Door rijping vond deze wijn een fragiel evenwicht dat ik zéér kon apprecieren. Ik heb geen herinneringen aan andere Turkse wijn, dus ik kan geen uitspraak doen over andere flessen.
(23-02-2013 12:34 PM)de populist schreef: [ -> ]
(23-02-2013 01:53 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-02-2013 12:48 AM)de populist schreef: [ -> ]Blend van de bekende :-) Turkse druivenrassen öküzgözü en bogazkere, 12 maanden Franse eik. Kleur: doorzichtig granaat. Subtiele neus van cacao, gedroogde dadel, vijg en pruim, drop, vochtige aarde (potgrond), champignon, grafiet, groene paprika en delicaat rood fruit. Zeer frisse wijn, licht van body, in de mond nog rood fruit, kers, aalbessen zelfs, wat een fijne, spelende zuurtjes... vraagt direct om een nieuw glas. Een "terroirwijn". Puike prestatie van dit Turkse huis! I really love it! Blind zou je kunnen gaan voor een gerijpte Cabernet Franc uit de Loire, maar dat is het dus niet.

Ik dronk ooit een keer Turkse wijn, verschrikkelijk slecht. Ik herinner me dat die ook Kavaklidere heette enig idee wat dat wil zeggen? Is dat het huis? Of de regio?
Kavaklidere is een wijnbedrijf dat meer dan 500 hectare wijngaard heeft in verschillende locaties in Anatolië. Ik kocht 2 flessen van deze wijn na proeven, vele jaren geleden, dus ik moet er iets interessants in geroken hebben. Ik herinner me ook nog dat ik niet teveel tijd wou verspelen aan die Turkse wijnstand, misschien maar drietal wijnen geproefd toen.

Met "terroirwijn" bedoel ik dat deze wijn echt wel iets karakteristieks heeft dat volgens mij met het bijzonder warme klimaat te maken kan hebben (wel hoge wijngaarden). Fenolische en fysiologische rijping vallen wellicht niet samen, waardoor vroeg plukken (wat groen, gemakkelijk stugge tannine) en zeer voorzichtige maceratie (lichte kleur ook; 12,5% alcohol). Anderzijds ook gedroogd fruit, dat mij aan tawny deed denken. Die combinatie lichtheid, gedroogd fruit maar ook rood fruit, zeer mooie zuren (dat was het knapste aan de wijn zelfs), stevige en zeer licht uitdrogende tannine die fijne structuur geven, was voor mij redelijk uniek. Mijn vriend (ne sommelier) vond blind geen enkel houvast voor wat dit kon zijn. Door rijping vond deze wijn een fragiel evenwicht dat ik zéér kon apprecieren. Ik heb geen herinneringen aan andere Turkse wijn, dus ik kan geen uitspraak doen over andere flessen.

Thanks voor dit uitgebreide en gefundeerde antwoord Wink
Thanks voor dit uitgebreide en gefundeerde antwoord Wink
[/quote]

Met plezier!
Koppelingen