Dit is een "Cru Bourgeois Supérieur" (for what it's worth ;-), waarvan ik een aantal jaargangen gekocht in de beginfase van mijn wijnverslaving ;-)). Kostte toen rond de 15 euro. Toen vond ik de 2004 heel lekker. Toen ik een aantal jaren later nog eens zo'n 2004 proefde, viel dat eigenlijk tegen: wat schraal en flauw, en vooral saai; nothing happened...... Ik was die wijn dan ook wat vergeten.
Ik heb dit weekend dan (zonder grote verwachtingen) een 2005 open getrokken en over drie dagen gedronken; totally different story !!! Toasty neus met een subtiele mix van rood fruit en lichte kruidigheid, in de mond weer rijp fruit en heel mooi evenwichtig en gestructureerd en ook veel frisheid in de afdronk. Klassieke Bordeaux-stijl, maar zeker niet saai. En hij werd op dag twee en drie nog mooier; alles werd nog een tikkeltje beter geïntegreerd.
Volgens mij is dit zo'n voorbeeld van een bescheiden domein, dat in de "grote" jaren heel mooie wijn maakt. Misschien toch eens kijken om wat 2009 te vinden.......
Heb die eind jaren '90 ook eens een paar keer getest ... CORA-FAV geloof ik. Ik herinner mij één ding ... oninteressant. Maar zoals jezelf al aangeeft, d'er kan veel gebeuren op zo'n periode.
2005: enkele weken geleden flesje geopend, en zeer tevreden ermee!
iets van een 11 euro betaald.
vond dat ie wel al verder geevolueerd was dan ik zou vermoeden, kan aan het verkooppunt gelegen hebben
(04-03-2013 08:44 PM)Hugel schreef: [ -> ]2005: enkele weken geleden flesje geopend, en zeer tevreden ermee!
iets van een 11 euro betaald.
vond dat ie wel al verder geevolueerd was dan ik zou vermoeden, kan aan het verkooppunt gelegen hebben
Bij mijn fles leek de evolutie niet abnormaal, maar ik heb deze gekocht toen hij uitkwam en propertjes bewaard in mij behoorlijk keldertje.
Ik denk dat ik 15 euro betaald heb voor de 2005. Ik zie nu dat de 2009 bij Towijnen.be al boven de 20 euro zit, en dan zijn er toch wel andere dingen te koop.
Laatste 2004 gedronken (moest volgens CT op tegen 2010).
Houtimpressies in de neus, licht maar evenwichtig in de mond. Niet bijzonder complex of speciaal, maar wel aangenaam. 88.
Marquis de Mons 2012
Eerst het beloftevol of
positief nieuws over deze Margaux wijn.
Dit is de tweede wijn van Château La Tour de Mons en valt onder het bestuur van de CA Grands Crus sinds 2012. Deze organisatie of groep is ook eigenaar van meer gekende domeinen als Château de Rayne Vigneau, Château Grand-Puy Ducasse, Château Meyney en Château Blaignan,
Als je die namen hoort of leest zijn je verwachtingen hoog gespannen.
Neutraal nieuws:
Deze 2012 kreeg een zilveren medaille van Concours Mondial de Bruxelles een evenement dat volgens wijnkenners meer en meer wordt opgehemeld.
Mijn nieuws
In Bordeaux zijn er honderden andere minder gekende appelaties die correcte en veel betere wijn hebben gemaakt in 2012 aan de helft van de prijs en zelfs veel minder.(Niet tegenstaande 2012 alles behalve een topjaar is)
Een wijn die teert op de naam "Margaux" maar deze appelatie gewoonweg geweld aandoet en alles behalve deze appelatie waardig is.
In de neus reeds agressief groenig die zich verder zet in de aanzet, middenpallet en afdronk.
In deze afdronk krijg je dan nog eens een hoge aciditeit en scherpe groene tannines als cadeau.
Een foute onevenwichtige wijn die zelf met jaren ouderen nooit op zijn plooi komt.
Prijskaartje: 10.49€ (komt van 21.19€ naar 14.99€ naar 10.49)
Verkooppunt: Carrefour
Score: gebuisd.
(10-12-2016 11:54 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Marquis de Mons 2012
Eerst het beloftevol of positief nieuws over deze Margaux wijn.
Dit is de tweede wijn van Château La Tour de Mons en valt onder het bestuur van de CA Grands Crus sinds 2012. Deze organisatie of groep is ook eigenaar van meer gekende domeinen als Château de Rayne Vigneau, Château Grand-Puy Ducasse, Château Meyney en Château Blaignan,
Als je die namen hoort of leest zijn je verwachtingen hoog gespannen.
Neutraal nieuws:
Deze 2012 kreeg van kreeg een zilveren medaille Concours Mondial de Bruxelles een evenement dat volgens wijnkenners meer en meer wordt opgehemeld.
Mijn nieuws
In Bordeaux zijn er honderden andere minder gekende appelaties die correcte en veel betere wijn hebben gemaakt in 2012 aan de helft van de prijs en zelfs veel minder.(Niet tegenstaande 2012 alles behalve een topjaar is)
Een wijn die teert op de naam "Margaux" maar deze appelatie gewoonweg geweld aandoet en alles behalve deze appelatie waardig is.
In de neus reeds agressief groenig die zich verder zet in de aanzet, middenpallet en afdronk.
In deze afdronk krijg je dan nog eens een hoge aciditeit en scherpe groene tannines als cadeau.
Een foute onevenwichtige wijn die zelf met jaren ouderen nooit op zijn plooi komt.
Prijskaartje: 10.49€ (komt van 21.19€ naar 14.99€ naar 10.49)
Verkooppunt: Carrefour
Score: gebuisd.
(11-12-2016 12:04 AM)vinejo schreef: [ -> ][quote='don quichotte' pid='69285' dateline='1481406862']
Marquis de Mons 2012
..........
Een foute onevenwichtige wijn die zelf met jaren ouderen nooit op zijn plooi komt.
Score: gebuisd.
Gisteren zelf een beetje te agressief geweest.
Deze avond de rest van deze fles in het glas en de wijn heeft nu een gedeelte van zijn scherp bitter karakter verloren.
Ik verwacht dat ouderen toch niet veel gaat doen maar ik geef hem nu het voordeel van de twijfel.
(11-12-2016 11:43 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (11-12-2016 12:04 AM)vinejo schreef: [ -> ][quote='don quichotte' pid='69285' dateline='1481406862']
Marquis de Mons 2012
..........
Een foute onevenwichtige wijn die zelf met jaren ouderen nooit op zijn plooi komt.
Score: gebuisd.
Gisteren zelf een beetje te agressief geweest.
Deze avond de rest van deze fles in het glas en de wijn heeft nu een gedeelte van zijn scherp bitter karakter verloren.
Ik verwacht dat ouderen toch niet veel gaat doen maar ik geef hem nu het voordeel van de twijfel.
En zo blijkt alweer (zelfs voor de meest ervaren en beslagen proevers) hoe een Bordeaux een metamorfose kan ondergaan, is het nu op 10 jaar in gesloten fles of op 24 uur in geopende fles...
Tour de Mons 2005.
Nog eens een Bdx, dat was een tijd geleden. Laatste fles 2005 en bevalt me even goed of zelfs beter dan de vorige ( ondertussen 4,5 jaar geleden blijkbaar). Schittert echt in dit millésime.
Klassieke Bdx-stijl, maar met net iets meer fruit en body van de jaargang. Mooi.
Kan misschien nog wat ouderen, maar verbeteren ?
Voor mij nu echt à point.
(28-07-2017 07:12 PM)Dave schreef: [ -> ]Tour de Mons 2005.
Nog eens een Bdx, dat was een tijd geleden. Laatste fles 2005 en bevalt me even goed of zelfs beter dan de vorige ( ondertussen 4,5 jaar geleden blijkbaar). Schittert echt in dit millésime.
Klassieke Bdx-stijl, maar met net iets meer fruit en body van de jaargang. Mooi.
Kan misschien nog wat ouderen, maar verbeteren ?
Voor mij nu echt à point.
Goed nieuws, 2005 begint mss eindelijk aan een rondje "beloftes inlossen"...
(28-07-2017 07:33 PM)vinejo schreef: [ -> ] (28-07-2017 07:12 PM)Dave schreef: [ -> ]Tour de Mons 2005.
Nog eens een Bdx, dat was een tijd geleden. Laatste fles 2005 en bevalt me even goed of zelfs beter dan de vorige ( ondertussen 4,5 jaar geleden blijkbaar). Schittert echt in dit millésime.
Klassieke Bdx-stijl, maar met net iets meer fruit en body van de jaargang. Mooi.
Kan misschien nog wat ouderen, maar verbeteren ?
Voor mij nu echt à point.
Goed nieuws, 2005 begint mss eindelijk aan een rondje "beloftes inlossen"...
Ik was het ook aan 't denken. Maar dit is anderzijds geen top-bdx hé. Er was ook nog niet veel tertiairs aan, maar alles is wél mooi versmolten.
Misschien dat de échte toppers dus nog wel wat meer tijd nodig hebben. Er lijkt alleszins geen haast bij te zijn.
(28-07-2017 07:49 PM)Dave schreef: [ -> ] (28-07-2017 07:33 PM)vinejo schreef: [ -> ] (28-07-2017 07:12 PM)Dave schreef: [ -> ]Tour de Mons 2005.
Nog eens een Bdx, dat was een tijd geleden. Laatste fles 2005 en bevalt me even goed of zelfs beter dan de vorige ( ondertussen 4,5 jaar geleden blijkbaar). Schittert echt in dit millésime.
Klassieke Bdx-stijl, maar met net iets meer fruit en body van de jaargang. Mooi.
Kan misschien nog wat ouderen, maar verbeteren ?
Voor mij nu echt à point.
Goed nieuws, 2005 begint mss eindelijk aan een rondje "beloftes inlossen"...
Ik was het ook aan 't denken. Maar dit is anderzijds geen top-bdx hé. Er was ook nog niet veel tertiairs aan, maar alles is wél mooi versmolten.
Misschien dat de échte toppers dus nog wel wat meer tijd nodig hebben. Er lijkt alleszins geen haast bij te zijn.
Ben vooral blij dat hij geen storende tannines of zuurtjes meer had, dit was iets dat zelfs gewonere Bordeaux veelal hadden.
Ga binnenkort ook eens iets van 2005 (uit dat segment) proberen..
(28-07-2017 08:08 PM)vinejo schreef: [ -> ].........
Ben vooral blij dat hij geen storende tannines of zuurtjes meer had, dit was iets dat zelfs gewonere Bordeaux veelal hadden.
Ga binnenkort ook eens iets van 2005 (uit dat segment) proberen..
Jo, als ik dit lees komt mijn slecht karakter weer eens boven en wil ik je het leven even moeilijk maken.
Had je ook deze indruk van " storende tannines of zuurtjes " bij de degustatie van de " Montbrison 2005" die we onlangs dronken?
Ik denk van niet. (Eén van de reden dat ik toen die wijn heb bovengehaald en dat men de jaargang 2005 zou erkennen)
Maar er zijn er wel in de 2005 een paar uitzonderingen die volgens mij op dat vlak agressiever voorkomen dan hun soortgenoten van 2006.
2006 een jaar dat wel gekenmerkt wordt in meerdere gevallen door " storende tannines of zuurtjes "
Een reden waarom ik 2006 (veel) langer ga bewaren dan de 2005.
Ik weet dat vele wijnexperts daar het niet mee eens zijn maar daar geef ik geen zier om.
(28-07-2017 09:59 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (28-07-2017 08:08 PM)vinejo schreef: [ -> ].........
Ben vooral blij dat hij geen storende tannines of zuurtjes meer had, dit was iets dat zelfs gewonere Bordeaux veelal hadden.
Ga binnenkort ook eens iets van 2005 (uit dat segment) proberen..
Jo, als ik dit lees komt mijn slecht karakter weer eens boven en wil ik je het leven even moeilijk maken.
Had je ook deze indruk van " storende tannines of zuurtjes " bij de degustatie van de " Montbrison 2005" die we onlangs dronken?
Ik denk van niet. (Eén van de reden dat ik toen die wijn heb bovengehaald en dat men de jaargang 2005 zou erkennen)
Maar er zijn er wel in de 2005 een paar uitzonderingen die volgens mij op dat vlak agressiever voorkomen dan hun soortgenoten van 2006.
2006 een jaar dat wel gekenmerkt wordt in meerdere gevallen door " storende tannines of zuurtjes "
Een reden waarom ik 2006 (veel) langer ga bewaren dan de 2005.
Ik weet dat vele wijnexperts daar het niet mee eens zijn maar daar geef ik geen zier om.
Haha, dat slecht karakter valt wel mee hoor ;-)
Die 2005 was wel heel mooi maar toch nog behoorlijk compact voor een wijn van 12 jaar oud. Carl en ik hebben er trouwens het jaartal uitgehaald meen ik me te herinneren
Maar sowieso doe ik binnenkort de proef op de som (letterlijk)
(28-07-2017 11:15 PM)vinejo schreef: [ -> ] (28-07-2017 09:59 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (28-07-2017 08:08 PM)vinejo schreef: [ -> ].........
Ben vooral blij dat hij geen storende tannines of zuurtjes meer had, dit was iets dat zelfs gewonere Bordeaux veelal hadden.
Ga binnenkort ook eens iets van 2005 (uit dat segment) proberen..
Jo, als ik dit lees komt mijn slecht karakter weer eens boven en wil ik je het leven even moeilijk maken.
Had je ook deze indruk van " storende tannines of zuurtjes " bij de degustatie van de " Montbrison 2005" die we onlangs dronken?
Ik denk van niet. (Eén van de reden dat ik toen die wijn heb bovengehaald en dat men de jaargang 2005 zou erkennen)
Maar er zijn er wel in de 2005 een paar uitzonderingen die volgens mij op dat vlak agressiever voorkomen dan hun soortgenoten van 2006.
2006 een jaar dat wel gekenmerkt wordt in meerdere gevallen door " storende tannines of zuurtjes "
Een reden waarom ik 2006 (veel) langer ga bewaren dan de 2005.
Ik weet dat vele wijnexperts daar het niet mee eens zijn maar daar geef ik geen zier om.
Haha, dat slecht karakter valt wel mee hoor ;-)
Die 2005 was wel heel mooi maar toch nog behoorlijk compact voor een wijn van 12 jaar oud. Carl en ik hebben er trouwens het jaartal uitgehaald meen ik me te herinneren
Maar sowieso doe ik binnenkort de proef op de som (letterlijk)
Begin jij al volop aan 2005? Voor mij nog steeds het mooiste Bx jaar van de eeuw (2016?), maar hoewel vele "kleinere" (Paloumey bvb) al mooi zijn, laat ik de weinige GCC's die ik heb nog beter even in de kelder dacht ik, nee?
Volledig akkoord ivm 2006, een bijzonder typisch Bx jaar volgens mij. Zo 'n wijnen waarbij ik me afvraag of het ooit goed komt of dat ze weer te jong blijven tot ze te oud zijn. Wat denk jij ervan?
(29-07-2017 10:38 AM)wvd schreef: [ -> ].......................
Begin jij al volop aan 2005? Voor mij nog steeds het mooiste Bx jaar van de eeuw (2016?), maar hoewel vele "kleinere" (Paloumey bvb) al mooi zijn, laat ik de weinige GCC's die ik heb nog beter even in de kelder dacht ik, nee?
..............................
Begin jij al volop aan 2005?
Niet volop maar wijnen van 2005 waarvan ik meer dan 12 flessen van kocht lieten/laten toe dat ik er de ontwikkeling stap voor stap van kan opvolgen.
En Montbrison 2005 is daar een vb van.
Deze avond als slaapmutsje: Marquis De Mons 2006.( direct vanuit de fles in het glas)
De neus is echt beloftevol, tertiair, sigarenkistje, cederhout, kreupelhout...
Daarna laat alles je in de steek en wordt je overspoeld door een dikke laag maar wel versmolten tannines.
'k Ga straks mijn tanden twee maal moeten poetsen.
Château Marquis Du Mons 2015 Margaux (2de wijn La Tour de Mons)
Gekocht aan 10.49€
Om kort te zijn: is amper 5€ voor mij waard.
Deze 2015 is dan ook gebuisd zoals de 2012.
We geven hem wel een tweede zittijd.
Wordt misschien beter met 10 jaar liggen maar zal toch nooit een grote onderscheiding halen.
Mijn eerste post op dit topic en ondertussen mijn voorlaatste fles La Tour De Mons 2009, in stilte drinken noemen ze dat dan al ging het grootste deel van de kist er aan tijdens feestjes.
Geen grote wijn en zoals reeds eerder vermeld wordt hij een fractie beter door ouderdom, deze fles was zijn beste prestatie 90p